Alkoholizmus a családban

Az alkoholizmus hatása a családra

Alkoholizmus a családbanAz alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Alkoholizmus fogalma:

Alkoholista az, akinél az ivási gyakorlat alkoholfüggőséget és / vagy súlyos szervi károsodást okozott.

Alkoholizmus (Wikipédia cikk) »

Az alkoholizmusról részletesen

 • Alkoholizmus Magyarországon

  Az alkoholizmusban szenvedők nagyságát csak becsülni lehet, mert az alkoholisták csak kis számban kérnek segítséget. Mégis elmondható, hogy évente 4-5000 ember hal meg az alkohol következtében. Az alkoholizmus inkább férfipárti, de a nők száma is jelentős.

  Magyarországon az alkoholista férfiak aránya meghaladja a 600 000 főt, míg az alkoholista nők száma 200 000 fő körül mozog. Olvasni olyan véleményeket is, hogy Magyarország az 1 millió alkoholista országa.

 • Az alkoholizmus tünetei

  Az alkoholizmus tünetei Funkciók, kötelességek fokozatos elhanyagolása
  • Fizikai tünetek: kézremegés, hányinger, rosszullétek.

  • Kontroll elvesztése: Addig iszik, míg nem éri el a részegség állapotát.

  • Funkciók, kötelességek fokozatos elhanyagolása a családban, és a munkahelyen.

  • Elfogyasztott mennyiség növekedése: A részegségi állapot eléréséhez egyre nagyobb mennyiségre van szüksége, tolerancia.

  • Alkohol gondolata a mindennapokban, a vágy, hogy igyon.

  • Tisztában van vele, hogy káros a szervezetére, de nem tudja megállni, hogy ne igyon.

 • Az alkoholizmus pszichikai okai

  • Alkoholizmus a családban, gyermekkorban (minta)
  • Szorongás,
  • Erős bűntudat
  • Iskolai beilleszkedési zavarok, tanulási nehézségek

  Ha mindezeket összevetjük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a szorongás, mert minden alkoholizmussal kapcsolatos pszichikai ok mögött ott van a szorongás. Azok a félelmek, melyeket az alkoholista nem tudott kezelni.

  Sokszor hallani arról, hogy az illető alkoholistának hajlama van az alkoholizmusra, mert a szülei is ittak. Még azt is mondjuk, hogy ezt örökölte.

  Pedig lehet, hogy a család feszültségoldási stratégiáját tanulta meg.

  Azok az emberek, akik alkoholizmusban szenvednek kicsi az önértékelésük, bár tudják, hogy ez rájuk káros, mégis rombolják a testüket, a tudatukat.

  Az alkoholizmust tehát érdemes lenne nem csak a tüneti oldalról kezelni, hanem az alkoholizmust kiváltó lelki tényezők oldaláról is.

Alkoholizmus és a család

Alkoholizmus és a család

Az alkoholizmus útja a családon belül

 1. Az alkalmi italozásoktól az iszákosságon keresztül az alkoholista férj, feleség állapotáig hosszú út vezet.
 2. De mindig a családon belül jelentkezik először az alkoholprobléma. Mivel az átmenet (kivéve a nagy traumákat) lassabb az italozásból az alkoholizmusig, így a feleség gyakran elrejti a problémát, a gyerekek meg csak annyiról tudnak, hogy apa „beteg”. Ez később kezd kritikussá válni, mikor a férj egyre gyakrabban részeg, majd másnapos. Elmaradnak a mindennapi teendők, gyakoribbak a viták, többször tapasztalnak a gyerekek erőszakos eseményeket, melyeknek ők is az elszenvedőik.
 3. Majd a férj, és a feleség között elhidegül a viszony, mely tovább rontja az alkoholista helyzetét. A gyerekek is Ezt követően a családban az alkoholista férj választás elé lesz állítva. Vagy az alkohol vagy a család. A férj ígérget, néhány hétig, hónapig absztinens marad, majd a probléma kezdődik elölről. Ezt követően bekövetkezik a válás.
 4. Az alkoholbeteg nő esetében az események lefutása más. Ilyenkor a nő titokban iszik, rettenetesen szégyelli, amit tesz. A férj sokszor nem áll ki mellette, és rövid úton bekövetkezik a válás, különélés.

Az alkoholizmus hatása a gyerekekre

 • Az alkoholizmus lelki ártalmai

  Az alkoholizmus hatása a gyerekekre
  • A gyerekek szégyellik, hogy az édesapjuk, édesanyjuk alkoholista, ez szorongást vált ki bennük is
  • Az alkoholizmus miatt kitörő családi veszekedések hatására a gyermekek lelkileg, és gyakran fizikailag is sérülnek.
  • A belső szorongásuk feloldásának tudatalatti mintájává válhat az alkohol, cigaretta vagy egyéb önkárosító szokás
  • Fizikai tettlegesség az alkoholista szülővel szemben, bosszúállás, később szeret megvonás, teljes elhanyagolás
  • Megromló szülő, gyermek kapcsolat, mely egészen a gyűlöletig fajulhat
  • Rettegés attól, hogy ők túl gyengék legyenek, vagy gyengének mutatkozzanak, éppen ezért túlkompenzálnak. Ez annyira keveset tárgyalt mégis fontos téma, hogy erről érdemes külön fejezetben is szót ejteni.
 • Mit jelent az, hogy a gyermek túlkompenzál az alkoholista szülővel szemben?

  Hadd érzékeltessem egy rövid történettel:

  Egy 16 éves lánnyal dolgoztam, a közös munkánk célja, hogy le tudja tenni a benne lévő stresszt, feszültséget, és megfelelési kényszert. Mindig, mindenkinek meg akart felelni. Még akkor is, ha túlvállalta magát, ha a vállalásai miatt nem tudta rendesen kipihenni magát, folyamatosan konfliktusa volt a szüleivel, barátaival emiatt. A végső ok, az alkoholista nagyapa mint mintától való félelme volt ami kiváltotta a fent említett viselkedési folyamatot.

  A gyerekek kézzel - lábbal tiltakoznak az ellen, hogy ők az alkoholtól váljanak függővé. Ezért megpróbálnak tökéletesek lenni, és amiatt szoronganak, hogy nem elég jók.

  A túlkompenzálás másik esete is gyakori, mikor a gyerekek annyira gyűlölik az alkoholt, és annak a következményeit, hogy nem akarnak felnőni, semmiféle felelősséget nem vállalnak, félnek a felnőtt dolgoktól, mert számukra a felnőtt világ, felnőtt félelmei „csak alkohollal kezelhetőek”.

Mit tehet a szülő, ha alkoholbeteg van a családban?

 • Ha a párom alkoholista

  A megoldást gátló tényezők

  Az alkoholizmust kiváltó okok skálája nagyon széles. Az, hogy mit mondanak az emberek, a rokonok soha nem lehet objektív. Gyakran elhangzanak részükről  vádaskodások, megvetik az alkoholbeteget. Vagy az áldozat mellé állnak, ezzel tovább bonyolítják a helyzetet.

  Mit tehet a szülő, ha alkoholbeteg van a családban? Az alkoholizmust kiváltó okok skálája nagyon széles.

  Megnyugtatásul, az alkoholizmus lelki oka koránt sem minden esetben vezethető vissza a házastársi problémákhoz. Az alkoholbeteg házastárs gyakran küzd azzal az önváddal, hogy az ő hibája, hogy a férje alkoholista.

  A másik gát az alkoholista emberről alkotott társadalmi, és egyéni hiedelemrendszer, és elvárások. Sokan azt gondolják, hogy az alkoholbeteg az akaratgyenge, és ezért nem tud leszokni. Pedig beteg. Az élettárs, feleség szégyelli a párja problémáját, és az alkoholizmus titkolása tovább rontja, vagy legalizálja a helyzetet.

  A harmadik gát, hogy az alkoholbeteg estében nem tudatosul az a szándék, hogy megoldást keressen, vagy nem lehet sehova elrángatni őt.

  Ez utóbbi a legnehezebben leküzdhető akadály.

 • Ha magamról tudom, hogy alkoholista vagyok

  A legnehezebb eljutni addig a felismerésig, hogy merjek segítséget kérni. A férfiak ebben előnyösebb helyzetben vannak, mert a feleség sok esetben kitart mellettük. Ez fontos megerősítés, és lelki támasz.

  A nők esetében általában kevesebb a támogató erő a férj által, de ha idősebb gyerekek vannak, vagy szülők, esetleg barátok támogatását élvezik akkor érdemes élni ezzel a segítséggel. Ha nem, akkor érdemes lehet igénybe venni családgondozót a családsegítő szolgálatnál (titoktartási kötelezettségük van).

 • Mi az első teendő?

  Összefogás a család, a gyermekek érdekében. Ez nem jelenti azt, hogy szándékosan, és erőlködve össze kell tartani a családot. Csak annyit, hogy összefogunk annak érdekében, hogy a problémák megoldódjanak. A problémák, kimondatlan feszültségek tisztázása után a férj és a feleség el fogja dönteni, hogy hogyan szeretnék folytatni a közös életüket.

 • Mit tegyen a család, ha alkoholista az apa, vagy az anya?

  Fogjanak össze a megoldás érdekében.

  A függőségek esetében minden esetben nagyon fontos, hogy ne csak az alkoholfüggő beteggel foglalkozzanak, hanem a család többi tagjával is. Mert a családban jelenlévő alkoholizmus által minden fél sérül.

  Számoljanak azzal, hogy az alkoholbeteg kezelése során előfordulhatnak visszaesések.

  Mivel a gyerekeknek bármilyen helyzetben is van az édesapjuk, vagy az édesanyjuk nagyon fontos lesz az a minta, ahogy kezelik, és megoldják ezt a problémát, ezért fontos számukra nagyon fontos lesz az a szándék, ahogy a problémát megközelítik, és az a helytállás, ahogy az alkoholbeteg házastársa hozzááll a megoldáshoz.

  Sokakban ilyenkor felmerül, hogy bizony könnyű ezeket a szavakat leírni, de nehéz megtenni. Igen. Arra szeretnék elsősorban rávilágítani, hogy a gyerekeknek nem mindegy, az, hogy mi módon tekintenek az alkoholbeteg szülőre. Bárhova is alakul a helyzet, attól még az alkoholbeteg szülő az édesapjuk vagy az édesanyjuk marad.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, ahol a segítségnyújtás nem megoldható. Ahol a családban elhatalmasodott az erőszak, és a kapcsolat nem menthető.

  Az ilyen esetek során a gyerekek, és a helyzet tarthatatlansága miatt a családból távozó szülőnek elengedhetetlenül fontos az események, traumák lelki feldolgozása.

 • Mi történik, ha ez a trauma feldolgozás elmarad?

  • Az alkoholizmus hatása a gyerekekre fejezetben leírtak mellett nagyon gyakori, hogy a gyerekek tudat alatt csatlakoznak az alkoholbeteg szülőhöz, ezáltal elhanyagolják magukat, a tanulást.
  • Az alkoholista házastárs mellett eltöltött évek a másik félben is nyomot hagynak.
  • Gyakoriak a bűntudat, az erős szorongás, az alvási problémák, düh, migrénes fejfájások, stb.
  • Nehezen kezd új párkapcsolatba, ott nehezen nyílik meg, ami miatt újabb konfliktushelyzetek jöhetnek létre.
  • Amennyiben az alkoholbeteg alkoholos befolyásoltság alatt követ el öngyilkosságot, súlyos balesetet, akkor ez még intenzívebben kihat az itt maradt feleségre / férjre, és a gyerekekre.

Az alkoholizmus lelki gyógyítása

Fogjanak össze a megoldás érdekében. Az alkoholizmus lelki okainak, kiváltó okainak kezelésére elengedhetetlen szükség van az egész családnak.

Az alkoholizmus lelki okainak, kiváltó okainak kezelésére elengedhetetlen szükség van az egész családnak.

Mivel a lelki okok kezelésének a legnagyobb gátja a szégyen, a tehetetlenség, és annak a félelme, hogy az alkoholizmushoz vezető okok újra a felszínre kerülhetnek, ezért a lelki gyógyítás terén különös körültekintésre van szükség.

El kell érni, hogy az alkoholbeteg családtag (ha most ez még lehetetlennek is tűnik) motivált legyen a saját gyógyulása érdekében. És ugyanezt az állapotot érdemes elérni a házastárs esetében is.

Ezt követően kezdődhet a lelki okok valós gyógyítása.

Hogyan lehet az alkoholbeteg lelkét meggyógyítani?

Számos módszer létezik, azt érdemes kiválasztani, ami legjobban illeszkedik az alkoholbeteg személyiségéhez. Ezzel együtt a módszer mellett a szakember személyisége talán még fontosabb.

Bátran tegyék föl a kérdést:

 • Tudok-e bízni benne?
 • Biztonságban érzem-e magam a jelenlétében?
 • Rám kíváncsi vagy csak meg akar oldani egy esetet?
 • Az ülés (foglalkozás) alatt, után érzek-e megkönnyebbülést vagy más pozitív változást?

Ha mindezekre igen a válasz tartsanak ki.

Az alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem	tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Speciális módszer az alkoholizmus kezelésében

Speciális módszer az alkoholizmus kezelésében

Az alkoholbeteg első lépése, hogy motivált legyen a változásban. Mikor segítséget kér, tele van kétellyel, feszültséggel, nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy elhiggye, hogy képes lehet a poharat letenni.

Ez a függőségek esetén teljesen rendben van. Az alábbi módszer segítségével, melyet EFT-nek (Érzelmi Felszabadítás Technikájának) hívnak, ahogyan a módszer nevében is benne van, segít az első érzelmi gátakat hatékonyan és gyorsan leküzdeni.

Ezt követően az alkoholbeteg egy olyan nyitott, és mégis hatékony gyógyító közeget tapasztalhat meg, ahol teljes mértékben elfogadják őt. Törődnek a lelkével. Tanácsok, ítéletek nélkül haladnak a gyógyulás útján.

Ahhoz, hogy az alkoholbeteg lelkileg újra erősnek tudja magát érezni az EFT segítségével segítséget kap a saját önbizalma megerősítésében, a traumák feldolgozásában.

A gyógyulás során olyan hatékony eszközt kap a kezébe a kliens, mely segít hatékonyan ellenállni a megcsúszások előtti betörő kísértő gondolatoknak.

Az alkoholbeteg fokozatosan megtapasztalja, hogy egyre kisebb lesz a szorongásszintje, egyre pozitívabban, önbizalommal gazdagabban lesz képes nekivágni újra az életnek.

Szabaduljon meg Ön is az alkohol nyomásától!

Az alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem	tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Az alkoholizmus kezelhető, tudja meg hogyan!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen személyes konzultációra!

Segítségével boldogabb és nyugodtabb életet tudhat a magáénak, és családjának!

Adjon esélyt az egészségének!
Kérjen időpontot!

További információ:
Sághy András (06-30-568-0862)
info@boldog-gyermek.hu »

Az alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem	tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Az alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem	tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Szülők egészsége

Szorongás

Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

Az alkoholizmus lassú öngyilkosság. Azt gondoljuk, hogy az alkoholista személy akaratgyenge, mert nem	tud lemondani. Szégyelljük, takargatjuk a családban élő alkoholista családtagot, pedig segítségre van szüksége.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Első kézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása