Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében

Gyerekek alvásproblémáinak megelőzésére

Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estébenA gyerek nehezen alszik el, fél elaludni, éjszaka gyakran fölébred, a gyerek köztünk alszik, de ez nekünk már kezd terhes lenni, a gyereknek rémálmai vannak. Mind olyan alvással összefüggő probléma, melyek kezelésére kap néhány jól használható gyakorlati tippet, tanácsot.

 • Általános tippek, hogy a gyermekünk alvása pihentető, és nyugodt legyen

 • Természetesen a gyerekeknek szükségük van figyelemre, törődésre, de ha ezt akkor is csinálja, amikor az egész napot keresztüljátszották, akkor a gyerek el akar érni valamit azzal, hogy az anyukája ott maradjon mellette!

 • A szabályok igazodjanak a gyerek életciklusához is. A gyerekek alvásigénye változó, nem csak koronként, de egyénenként is. A legkönnyebben abba a hibába esünk bele, hogy azt látjuk, hogy a gyerek még aktív, ezért azt gondoljuk, hogy még nem fáradt. Pedig sok gyerek hajlamos a túlpörgésre, melynek gyakran kifulladás, veszekedés a vége.

 • A szabályok egyfajta keretet, és biztonságot nyújtanak a gyereknek. Tudják, hogy vacsora, fürdés, mese, és alvás a sorrend.

 • A lefekvés legyen szeretetteljes, de határozott. Nincs extra játék, vagy még egy kis nasi, mert éhes.

 • Meseolvasás alkalmazkodjon a gyerek életkorához. Olvassunk odafigyeléssel, és szeretettel, ne rohanjunk.

 • Az esti lefekvéskor jönnek elő a napi problémák, beszéljük meg őket!

 • Ha a gyerekkel összevesztünk valami miatt, a nap végére, mindig béküljünk ki egymással! Soha ne feküdjön le senki haraggal!

 • Lehetőleg a szülők olvassanak mesét, és ne a TV legyen a bébicsősz!

 • Mit tegyek, ha a gyerek fél elaludni?

Mit tegyek, ha a gyerek fél elaludni?
 • Kapjon figyelmet, de ne reagáljuk túl a dolgot!

 • Teremtsünk olyan körülményeket, ahol jó érzés elaludni! Meleg színek, fények, a konnektorba bedugható éjszakai fény lámpák, kellemes zene, párologtatóba cseppentett levendulaolaj, stb.

 • Tudjuk meg, hogy mitől is fél igazán a gyermekünk! Beszéljünk arról, hogy hasonló problémákat, hogyan kezelt anyu, apu, mikor ilyen idős volt!

 • „szülőpótlék” egy maci, amit át lehet ölelni, vagy ha megengedett, akkor egy cica, vagy szobakutya, aki ott van a közelben!

 • Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy mindig számíthat ránk! Ha megígérjük neki, hogy rögtön jövünk, akkor jöjjünk, vagy ne ígérjünk! Ez létrehozza, azt az tudatosságot, hogy anya jön, anyára lehet számítani. Ez a kiszámíthatóság segíteni fog akkor is, amikor a gyereknek megígérjük, hogy vissza fogunk jönni.

 • A gyerek fél elaludni, és fellép nála a szeparációs szorongás

  Ez az elalvástól való félelem már sokkal inkább kétoldalú dolog. A gyermek szorongása, elalvástól való félelme, és a szülő féltése, aggodalmai egymást erősítő folyamatok.

  De én, nem félek őt elengedni, nem félek, attól, hogy mi lesz vele, ha egyedül marad! Az egészet érdemes úgy felfogni, mint egy nem a szavak szintén zajló kommunikációt. A gyerek érzékeli, hogy az anyukája erősen félti őt a mindennapokban. Gyerekfejjel. „Ha anya félt engem, akkor lehet, hogy amit csinálni fogunk az számomra nem biztonságos? Lehet, hogy jobb lesz, ha megteszek mindent, hogy anya mellettem maradjon!”

  Első lépésként hasznos, ha konkrétan megvizsgálom, hogy szülőként mi minden miatt féltem a gyermekem? Nem arra legyünk kíváncsiak, hogy a félelem reális vagy sem!

  Amennyiben úgy érzem, hogy a félelmeim meghaladják megszokott mértéket, kérjen segítséget, mert ez a gyermekén is segíteni fog!

  Ki lennék én, hogyan érezném magam, ha már nem kellene gondoskodnom a gyermekemről?

  Amennyiben lételemem a gondoskodás, a segíteni akarás, akkor a gyermek szívesen „engedelmeskedik” a hívó szónak, és segíteni fog nekem, hogy gondoskodhassak róla. Dédelgethetem, simogathatom, és amikor már éppen kisurrannék a szobából, akkor kezdődik elölről az egész!

  Amennyiben a gyermek szeparációs szorongása az elalváskor jelentkezik, jó ötlet, ha begyakoroltatom vele, hogy számíthat rám, és tudja, hogy biztonságban lehet, mert vissza fogok jönni. Ennek egyszerű módja, ha a gyermekemhez benézek bizonyos időszakonként, de egyre ritkuló ütemben.

 • A gyermekem rosszul alszik, rémálmai vannak, csikorgatja a fogát

  A napközben keletkező stressz, feszültség, ha felhalmozódik, akkor annak valahol ki kell, hogy jöjjön. Ezért a gyermek szempontjából keletkező stresszes helyzetek levezetése, feszültségek kiengedése nagyon hasznos folyamat. Ez segíthet egy általános nyugalmi állapot megteremtésével, de amennyiben ez nem eléggé hatékony, érdemes Önnek megismerni az EFT technikát, és ennek segítségével megnyugtatni a gyermekét!

  Az álmok megbeszélése. Ez nem kuruzsló tanfolyam, hanem a bennünk zajló folyamatokra való odafigyelés tanítása gyermekünknek.

  A gyermekem rosszul alszik, rémálmai vannak, csikorgatja a fogát

  Amennyiben már kiskorában megtanul odafigyelni az álmaira, kialakul benne az a tudatosság, hogy a külvilágban történő folyamatoknak hatása van a bennünk zajló folyamatokra, így az álmainkra is! Meséltesse el a gyermekével, hogy mit álmodott, legyen figyelmes hallgató, kérdező. Ne próbálja meg a gyermeke álmait megmagyarázni a gyereknek, inkább kérdezze meg, hogy a gyermekét, hogy szerinte mit jelenthet az álma!

 • A gyerek közöttünk alszik

  A gyerek közöttünk alszik

  A gyerek az éjszaka közöttünk alszik, vagy az anya átmegy és mellette alszik tovább. A gyermek megnyugszik, kipiheni magát, ez jó. A szülők magánéletének a hiánya meg nem jó.

  Vannak olyan helyzetek, amikor a gyermekre jó hatással van, ha néha együtt alszik a család. Betegség, szorongások, félelmek esetén. Jó azonban tisztázni, hogy melyek a határok.

  A leggyakrabban akkor fordul elő az, hogy a gyerek a szülői ágyban alszik, ha válás, különköltözés, párkapcsolati konfliktus, erős szorongás áll fenn. Ekkor mindenki egy kicsit egyedül érzi magát, vagy segíteni akar a gyermeke szorongásán, ezért „befogadja” a gyermeket. A problémák akkor jönnek, ha szeretnénk ennek véget vetni.

  Erre hasznos eszköz - dr. Ranschburg Jenő által is javasolt - a matrac, ahova a gyerek le tud feküdni, de mégsem keveredünk konfliktusba a párunkkal.

  És itt is fontos lehet feltenni magunknak a kérdést, hogy miért jó nekünk szülőnek, hogy a gyermek közöttünk alszik? Mert lehetséges, hogy mi magunk konzerválhatjuk a problémát.

 • Amit még megtehetünk, hogy a gyermekünknek alvása nyugodtabb legyen

 • Táplálkozás. A vacsorakor fogyasztott nehéz, fűszeres, cukros ételek megterhelik a gyomrot. Ezért fogyasszunk könnyű ételeket, melyek emésztése könnyebb.

 • Mozgás. Mozgásszegény életmód nem ad egyforma leterheltséget a testnek, és az elmének. Mozogjunk többet!

 • Friss levegő. Szellőztessünk ki még télen is, a friss levegő segíteni fog a nyugodt alvásban.

 • Hőmérséklet. Az alvási hőmérséklet nem a 25 fok! A 20 fok sokkal inkább. De az egyéni igényeket mindig vegyük figyelembe!

 • Ruhanemű, ágynemű. Természetes, laza anyagok használta szintén pihentető alvást eredményez.

 • Rend az ágyban. Kisgyerekek hajlamosak az egész plüssállat készletüket felhalmozni. Kérjük meg hogy válasszák ki a kedvencüket, és azzal aludjanak.

 • Sokat forgolódik a gyerek, kitakarja magát. Kisebb korban hasznos ötlet a hálózsák.

Tudta azt, hogy a kisgyermek alvásproblémáin Ön hatékonyan tud segíteni?

 • A kisgyermek, és az anyukája közötti lelki kapcsolat ekkor még nagyon szoros, ezt érdemes kihasználni!

  Tudta azt, hogy a kisgyermek alvásproblémáin Ön hatékonyan tud segíteni?

  A kisgyerekes anyukák, köztük talán Ön is, sok esetben érezheti magát tehetetlennek, mert a kicsi nem tudja elmondani, hogy mi a baja, csak látja, hogy szenved!

  Ez a tehetetlenség megszüntethető!

 • Tudja mekkora élmény az, ha egy édesanya már nem együtt szenved a gyermekével, hanem hatékonyan tud neki segíteni, külső beavatkozások nélkül?

 • El tudja képzelni, hogy mennyit növekedne az Ön önbecsülése anyaként, ha képes lenne segíteni abban, hogy megoldódjanak a gyermeke problémái?

 • Ráadásul a gyermeke korai fejlődése (ami meghatározó az ö szempontjából) problémamentessé tehető!

 • Mit érdemes megfontolni?

  Gyermeke, és Ön közt ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, „átjönnek” a gyermeke érzései, ezért szenved Ön is jobban. A gyermeke mivel ebben a korban nem tud más módon kommunikálni a szavak nyelvén, valahogy mégis ki kell, hogy fejeznie magát. Gondoljon a gyermeke különböző fajta sírásaira! És Ön tudja, hogy sírás, és sírás között különbség van.

  Ugyanez érvényes a gyermeke érzéseinek felismerésében is.

  A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya, és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt, az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.

  Ezért a legegyszerűbb, amit tehet, hogy megtapasztalja a segítésnek azt a formáját, mikor Önnel dolgozunk a gyermeke problémáin. Ez a segítségadás sok erőt, és anyaként a saját önbizalma erősödését fogja eredményezni, amellett, hogy a gyermeke javulnak, megoldódnak!

 • A kisgyermeke alvásproblémái, félelme oldható az anyán keresztül is!

  Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen gyerekkel folytatott munka, mert,

 • Ha az anya nyugodt, akkor a gyermeke is nyugodtabb,

 • Ön sokkal intenzívebben, és mélyebben tud figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek.

 • A tapasztalat azt mondja, hogy egy kisgyerekkel történő foglalkozásnál, kétszer jobb eredményt hoz az Önnel végzett közös munka!

Alvásproblémák kisgyerekeknél

[1] Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »
[2] Az alvási problémák megelőzése kisgyermekek estében »

A gyerek nehezen alszik el, fél elaludni, éjszaka gyakran fölébred, a gyerek köztünk alszik, de ez nekünk már kezd terhes lenni, a gyereknek rémálmai vannak. Mind olyan alvással összefüggő probléma, melyek kezelésére kap néhány jól használható gyakorlati tippet, tanácsot.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot, hogy gyermekének az alvás ne a félelmekről szóljon, hanem a pihenésről!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A gyerek nehezen alszik el, fél elaludni, éjszaka gyakran fölébred, a gyerek köztünk alszik, de ez nekünk már kezd terhes lenni, a gyereknek rémálmai vannak. Mind olyan alvással összefüggő probléma, melyek kezelésére kap néhány jól használható gyakorlati tippet, tanácsot.

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

A gyerek nehezen alszik el, fél elaludni, éjszaka gyakran fölébred, a gyerek köztünk alszik, de ez nekünk már kezd terhes lenni, a gyereknek rémálmai vannak. Mind olyan alvással összefüggő probléma, melyek kezelésére kap néhány jól használható gyakorlati tippet, tanácsot.

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

A gyerek nehezen alszik el, fél elaludni, éjszaka gyakran fölébred, a gyerek köztünk alszik, de ez nekünk már kezd terhes lenni, a gyereknek rémálmai vannak. Mind olyan alvással összefüggő probléma, melyek kezelésére kap néhány jól használható gyakorlati tippet, tanácsot.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek