Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába

Hogyan szoktassuk be könnyedén gyermekünket az óvodába, és a bölcsődébe?

Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába Hogyan szoktassuk be könnyedén gyermekünket az óvodába?A beszoktatásban nincsen semmi trükk, mondják. Mások aggódnak amiatt, hogy mi lesz a gyerekkel. A beszoktatás, és az ezzel járó elszakadás nem csak a gyereknek okozhat feszült helyzeteket, hanem a szülőknek is. Hogyan lehet megszerettetni a gyermekünkkel az óvodát, és a bölcsit?

Ötletek, hogyan érdemes beszoktatni a gyermekünket

 • Óvoda választás

 • Minden intézményben különbözőek a szokások, ha lehetőségünk van, keressünk olyat, ami közel áll a szívünkhöz.

 • Ismerjék meg a gondozókat, az óvónőket! Lehet arra sétálni, megmutatni, hogy más gyerekek milyen vidáman játszanak! Mielőtt eljön a beszoktatás, nyugodtan menjenek be az oviba, nézzenek körül (ne feledkezzenek meg az intézmény szabályairól, ha kell, kérjenek engedélyt). Az óvónőket válasszanak, ne csak intézményt, ez, ami elsődlegesen számít a gyermekének!

 • Lessék meg az óvónőket munka közben! Nem csak akkor lehet ismerkedni, amikor bemutató foglalkozás van, hanem akkor is, amikor a kertben játszanak a gyerekek! Nézze meg, hogyan kezeli a konfliktushelyzeteket! Mit csinálnak az óvónők? Játszanak is a gyerekekkel vagy trécselnek a kollégákkal?

 • Beszélgessenek az óvónővel! Nem feltétlenül az a legjobb óvónő, aki rengeteg verset betanít a gyerekeknek.

 • A nagycsoportos ovisok viselkedéséből sokat meg lehet mondani, hogy milyen az óvoda légköre, nevelési módszere.

 • Beszoktatásra való felkészülés

 • Találjuk meg a középutat, az biztosan nem használ a gyereknek, ha egyik pillanatról a másikra otthagyom, és jövök érte délután. De nekünk is fel kell készülnünk az elszakadásra!

 • Az elszakadásra készüljön föl a szülő is! Hogyan, ha a gyermekét nagyon félti, nehezen bízza másra, akkor először kezdje a nagyszülőkkel, majd a barátokkal, és az időintervallumot is csak fokozatosan növelje.

 • Aludjon a gyermeke idegen helyen (nagyszülők), és mikor délután felébred, anya ott van érte. Ezzel rögzíthetjük benne, a délutáni alvásból való felébredés után jön anya szituációt.

 • Játszanak Önök is óvodásat! Az állatok lesznek az ovisok, és a gyermeke lesz az óvónő, óvóbácsi. A szerepek megtanulása könnyebbé teszi a gyermekének a beszoktatást

 • Legyen mindig egy kedvenc játék, plüss, amit visz magával a gyermeke az oviba.

 • Kicsi gyerekeknél, jó ötlet, ha a gyermek érzi valamelyik ruhadarabon, játékon anya illatát, mert ez meg fogja nyugtatni.

 • A gyermekét biztosítsa arról, hogy jönni fog. Például. „Ebéd után, itt vagyok érted. Ott fogok rád várni az ajtóban!” Az időt legjobban az étkezésekhez tudja kötni, ezt minden gyerek érteni fogja.

 • Az óvónő legyen tisztában a gyermeke megnyugtatásának módjaival, mondja el neki!

 • A betegségek előjeleire érdemes figyelni. Extra figyelemmel, szeretettel sok minden gyógyítható!

 • A beszoktatást végezzék együtt (felváltva, néha együtt bekísérve, vagy együtt menjenek a gyerekért), ha a gyermeke érzi, hogy mindketten ezt szeretnék, és nyugodtak, bíznak benne, akkor könnyebben fog menni, kevesebb lesz a sírás.

 • Az óvodába bekísérés során előforduló sírás egy része játszma. Sok esetben a síró gyermektől elköszönve, ő nyugodtan játszik vagy rohan a többiekhez meginni a reggeli kakaót!

 • Az elváláskor felmerülő sírás, hisztik esetén

Az elváláskor felmerülő sírás, hisztik esetén
 • Legyünk szelídek, de határozottak. A gyerekkel tudassuk, hogy számíthat ránk, és az ígért időpontra mikor megyünk érte, legyünk ott. Természetesen a gyerek nem ismeri az órát, de ha látja, hogy a többiekért jönnek, őérte még nem, a sokadik ilyen helyzet már lelkileg is megterhelő.

 • A gyerekek szeretnek ilyenkor egyfajta elválási rituálét kialakítani. Lehet, viszont a gyerek tudja, hogy a rituálé nem azért van, hogy meghosszabbítsuk az együttlétet, és elodázzuk az elválást.

 • Saját magunkat is rendbe kell raknunk. Ha minket is megvisel az elválás, akkor a gyerek is érezni fogja a megingásunkat, és ki is használja majd!

 • Egy érdekes gondolat, ha hisztizik a gyerek

  A gyerek hisztijét tekinthetjük a világvégének is, de mi van akkor, ha úgy értékeljük ezt az állapotot, hogy a hiszti egy visszajelzés nekünk, hogy jó, ha lélekben megerősödünk!

 • Az óvoda egy új élethelyzet a gyereknek, fel kell dolgozni

  A gyereket sok új élmény éri az oviban. Jók is, rosszak is. Érdemes megbeszélni, eljátszani az élményeket. Lehet, hogy a gyerek nem akar majd ovisat játszani (ez túl direkt lenne), de lehet, hogy a királyfi, és a királylány éppen úgy meg fog felelni célnak.

  De egy jó esti mese is jót tesz a gyerek lelkének!

  Pláne, ha a szülő ismeri az EFT –t, melynek segítségével játékosan, akár egy játékmacival is levezethető a napi stressz feszültség. És milyen jól fognak tőle aludni a gyerekek!

 • A beszoktatás, és a szocializáció az első komoly lépése gyermekének a világba

  Nem mindegy, hogy milyen módon teszi meg ezeket a lépéseket! Ha botladozik, jó, ha valaki ott van, és segít neki, de járni senki sem járhat helyette óvodába!

  Segítsen gyermekének, hogy a beszoktatás minél simábban menjen!

Hogyan tudok segíteni gyermekemnek, ha nem tud elszakadni, ha rosszul érzi magát az oviban?

 • Tudta Ön, hogy olyan eszközök vannak a kezében, melyről nem is tudott eddig?

  Hogyan tudok segíteni gyermekemnek, ha nem tud elszakadni, ha rosszul érzi magát az oviban?

  A kisgyerekes anyukák, köztük talán Ön is, sok esetben érezheti magát tehetetlennek, mert a kicsi nem tudja elmondani, hogy mi a baja, csak látja, hogy szenved!

  Ez a tehetetlenség megszüntethető!

 • Tudja mekkora élmény az, ha egy édesanya már nem együtt szenved a gyermekével, hanem hatékonyan tud neki segíteni, külső beavatkozások nélkül?

 • El tudja képzelni, hogy mennyit növekedne az Ön önbecsülése anyaként, ha képes lenne segíteni abban, hogy megoldódjanak a gyermeke problémái?

 • Ráadásul a gyermeke korai fejlődése (ami meghatározó az ö szempontjából) problémamentessé tehető!

 • Mit érdemes megfontolni?

  Gyermeke, és Ön közt ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, „átjönnek” a gyermeke érzései, ezért szenved Ön is jobban. A gyermeke mivel ebben a korban nem tud más módon kommunikálni a szavak nyelvén, valahogy mégis ki kell, hogy fejeznie magát. Gondoljon a gyermeke különböző fajta sírásaira! És Ön tudja, hogy sírás, és sírás között különbség van.

  Ugyanez érvényes a gyermeke érzéseinek felismerésében is.

  A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya, és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt, az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.

  Ezért a legegyszerűbb, amit tehet, hogy megtapasztalja a segítésnek azt a formáját, mikor Önnel dolgozunk a gyermeke problémáin. Ez a segítségadás sok erőt, és anyaként a saját önbizalma erősödését fogja eredményezni, amellett, hogy a gyermeke javulnak, megoldódnak!

 • A kisgyermeke beszoktatási problémái oldhatók az anyán keresztül is!

  Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen gyerekkel folytatott munka, mert,

 • Ha az anya nyugodt, akkor a gyermeke is nyugodtabb,

 • Ön sokkal intenzívebben, és mélyebben tud figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek.

 • A tapasztalat azt mondja, hogy egy kisgyerekkel történő foglalkozásnál, kétszer jobb eredményt hoz az Önnel végzett közös munka!

A beszoktatásban nincsen semmi trükk, mondják. Mások aggódnak amiatt, hogy mi lesz a gyerekkel. A beszoktatás, és az ezzel járó elszakadás nem csak a gyereknek okozhat feszült helyzeteket, hanem a szülőknek is. Hogyan lehet megszerettetni a gyermekünkkel az óvodát, és a bölcsit?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot, hogy gyermekének az óvoda élmény legyen!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A beszoktatásban nincsen semmi trükk, mondják. Mások aggódnak amiatt, hogy mi lesz a gyerekkel. A beszoktatás, és az ezzel járó elszakadás nem csak a gyereknek okozhat feszült helyzeteket, hanem a szülőknek is. Hogyan lehet megszerettetni a gyermekünkkel az óvodát, és a bölcsit?

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

A beszoktatásban nincsen semmi trükk, mondják. Mások aggódnak amiatt, hogy mi lesz a gyerekkel. A beszoktatás, és az ezzel járó elszakadás nem csak a gyereknek okozhat feszült helyzeteket, hanem a szülőknek is. Hogyan lehet megszerettetni a gyermekünkkel az óvodát, és a bölcsit?

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

A beszoktatásban nincsen semmi trükk, mondják. Mások aggódnak amiatt, hogy mi lesz a gyerekkel. A beszoktatás, és az ezzel járó elszakadás nem csak a gyereknek okozhat feszült helyzeteket, hanem a szülőknek is. Hogyan lehet megszerettetni a gyermekünkkel az óvodát, és a bölcsit?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek