Elvált anya és a stressz

Hogyan keveredjen ki az elvált anya a múlt feszültségeiből, a jelen gondjaiból?

Elvált anya és a stresszElvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Elvált anya és a válási adatok

 • Közel 41 000 házasságkötésre 2007-ben 25 000 válás jutott. Ez több mint 60%.
 • A váláskor a fő válóok a nők esetében az elhidegülés, az alkohol, és a hűtlenség áll.
 • A válást jelentős arányban (70%) a nők kezdeményezik.
 • A válás során a válások 60%-ban van gyermek. 33%-ban egy, 20%-ban kettő, és 7%-ban három vagy több.
 • A megkérdezett felnőtt népesség 30%-a gondolja úgy, hogy a házasság az egy életre szól és felbonthatatlan kötelék. 71%-a vélekedett úgy, hogy a házasság az felbontható, ha az boldogtalan, még akkor is, ha van gyerek.
 • 90%-a vélte úgy, hogy a gyermek boldog felneveléséhez szükség van mindkét szülő jelenlétére.

Válási adatok forrása »

Elvált anya és az ex

Elfelejteni vagy elengedni? Sokkal nehezebb, ha ott van a gyerek. El lehet-e engedni azt, hogy egyszer valakivel együtt terveztük a jövőt, és ez már nincs és nem is lesz így többé? A csalódást, a szomorúságot mindenképpen érdemes. Számos problémahelyzet kerül felvetésre ebben a cikkben, melyre összefoglalóan szeretnék választ adni.

Közös pontok

Sokkal több közös pont van, mint gondolnánk. Sokszor hallani, hogy „Én már túl vagyok a váláson, és másik kapcsolatban élek, boldog vagyok. De azért még dühös vagyok rá!”

A közös pontok közül egy biztosan életük végéig az lesz, a gyerek.

Egy válás lezártnak mondható, ha

 • Az élet gyermeket nem érintő területén már nincsenek közös pontok.
 • Nincs szex, közös vagyon (vállalkozás), közösen szervezett szabadidős tevékenységek.
 • Bármilyen témáról nyugodtan tudnak beszélgetni, melyről előtte nem voltak képesek.

Gyermekeink nevelése

Elvált anya és az ex

A válás tekintetében ez okozza a legtöbb feszültséget. A válás után a legtöbb esetben a gyermek az anyánál marad, és az apa az önök között köttetett megállapodás alapján látogatja a gyermekét. Ez az „ideális forgatókönyv”.

Van úgy, hogy az apa végleg kivonul a gyermeknevelésből, van úgy hogy rendszertelenül bukkan föl, ígérget majd nem tartja be.

Az is előfordul, hogy többet akarja látni a gyermekét, jobban ki akarja venni a részét a gyermek neveléséből.

Mint szülőknek a legfontosabb, hogy minél előbb igyekezzenek megállapodni a gyermeknevelés főbb kérdéseiben. Ez a gyermek biztonsága érdekében szükséges.

Egy terhes, nehéz kapcsolatból való kilépés után, nem egyszerű egyeztetni a fő irányelveket, kérdéseket. Már az ex nevének említése, arca is kiválthatja a régi görcsöket, feszültséget.

A gyermeknevelés másik fő problémája, hogy nincs kivel megbeszélni a gondokat, szeretne önálló életet élni, de ha gondok vannak meg kellene osztani valakivel, haza a szülőkhöz nem mindig tudom vinni.

Jó ha vannak olyan barátnők, akik szintén édesanyák, előnyös, ha sikeres párkapcsolatban élnek, velük jó kibeszélni a dolgokat, tanácsot kérni.

Ha az ex nem tűnt el a gyermek életéből fontos, hogy ő is szembesüljön a gondokkal, akár közösen lehet megoldást találni. Fel tudjuk őt hívni, ha van valami. A gyerek egyformán szeretné szeretni az édesanyját és az édesapját is, de a bajban is szívesen fogadja, ha ott vannak mellette.

A nevelési elvek egyeztetése során fő szempont, hogy tudjak higgadt és nyugodt maradni, még, ha nem is értek egyet az ex-el. Segítsen neki a gyermek fejével gondolkodni, hogy megértse az Ön problémáját.

Például, ha az apa a kevés együtt töltött időt ajándékokkal akarja pótolni, miközben Önnek be kell osztani a mindennapit, az komoly feszültségforrás lehet. A gyerek alkalmazkodik mindkettőjükhöz, kialakul egy kettős viselkedés. „Ha apánál vagyok, akkor buli van, ha anyánál akkor tanulás!” Fontos megérteni vele azt, hogy Ön mindent megtesz, hogy a gyerekük életében ott legyen az apa, viszont az igazi szeretet megvan ajándékok tömege nélkül is, sőt, ebből még nyerhet is az apa, mert a gyerek nem megvásárolva érzi magát, hanem felnéz az apjára!

Válás és a gyerek

Válás és a gyerek

Ahogy én úgy ő is

Amennyire én, és az ex van túl a váláson, olyan mértékben a gyerek is. Ha szeretnénk ezt minél zökkenőmentesebbé tenni a gyermek számára, akkor legalább annyit törődjünk magunkkal, mint vele, hogy kiheverjük a válást.

Minta

A gyermek számára az Önök konfliktuskezelése egy mélyen rögzülő minta. Ez az ő életében kerül majd elő. A válás mindenféleképpen egy negatív élethelyzet, sok mindent elveszíthet, de a tanulságát soha! Legyen ez a tanulság építő az Ön és a gyermeke számára is!

Készen állok egy új párkapcsolatra

Hasonló a hasonlót vonzza

„Az elvált anyáknak nehezebb új kapcsolatra találni, de újra házasodni, azt még nehezebb!” Ez hiedelem! A férfiak lehet, hogy hamar ítélnek, és fontos nekik a külső megjelenés, de aki igazán komolyan gondolja, az nem Barbie-ra vágyik, hanem egy társra!

Mit jelent az, hogy a hasonló a hasonlót vonzza? Amilyen lelki állapotban vagyok, olyan társat vonzok be magamnak. Olyan férfire van szükségem, akit meg kell mentenem, vagy olyanra, aki gyűlöli az exnejét? Biztosan nem!

Mint elvált nő mit gondolok a férfiakról?

Mielőtt belekezd egy új párkapcsolatba, tegye föl magának a kérdést: Mit gondolok a férfiakról? Milyenek a férfiak?

Az óvatosság mindenkiben megvan egy válás után, de érdemes ezt körülvenni keménységgel, túlzott zárkózottsággal?

Ha föltette magának a kérdést, és ha a válaszait megmutatná az ideális jelöltnek az örülne neki?

Önbizalom építés

Az önbizalmat egy válás után mindenképpen érdemes újraépíteni. A kettő helyett dolgozni, gyermeket nevelni, helytállni és még nőnek is lenni nagy kihívás! Már ha ez önmagában sikerül nagyot lépett előre az önbizalom építés terén. Egyre biztosan lesz ideje, az ex-el töltött veszekedések, játszmák helyett tud majd gondolkodni. Jobb egy lépésről lépésre meghozott döntés, mint egy hirtelen fordulat!

És ő készen áll?

Vajon a „jelölt” készen áll egy új kapcsolatra, vagy a régiben van még nyakig eltemetve?

És a gyerekem?

Vajon mit mond majd a gyermekem? Nem lesz-e elutasító, az új „apuka” előtt. Megnyugtató-e vagy sem, de az édesapa helyét, bármilyen volt is csak egy szinten lehet pótolni. A gyermek szívében még ott a helye. Ha a gyermek megpróbálná megtagadni, abból lennének az ő életében konfliktusok.

Egy példa: „Az apukáddal annak idején nagyon szerettük egymást, ebből a szerelemből születtél te! Sajnos az évek folyamán megromlott a kapcsolatunk, és elváltunk. Ettől még ő a Te édesapád, és az is marad! Tamással azóta ismerkedtem meg. Anyunak szüksége van arra, hogy szeretve legyen, és szeretetet tudjon adni egy bácsinak. Mi nagyon szeretjük egymást. Édesapád mindig is az apukád lesz, Tamás az én társam, akit szeretnék neked majd bemutatni!”

Ha Ön belülről érzi, hogy a minden rendben van, a gyermekében sem lesz ellenállás!

A válás feldolgozása

Stressz, feszültség, csalódás, idegesség. Tegye ezt könnyebbé a saját maga és a gyermeke miatt! Az elvált szülők gyermekeinek a legnagyobb segítség a szereteten és biztonságon túl, az, ha látják, hogy a szüleik hatékonyan fel tudják dolgozni a válást.

Sokan úgy gondolják, hogy „A gyermekem számít, ő legyen valahogy túl rajta!” Ez csapda!

A válás feldolgozása

Csak úgy lehet ő túl rajta, ha önmagát is előtérbe helyezi.

A félelmek, dühök, csalódások feldolgozhatóak. Ismerje meg azt a módszert, melyet a stressz kezelésére fejlesztettek ki! Segítségével hamarabb talpra lehet állni, eredményességét azonnal megtapasztalhatja saját magán!

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Miben kaphat segítséget?

A stressz a feszültségek hatékony oldása révén az alábbiakra garantáltan képes lesz:

 • Válás feldolgozása
 • A volt férjével való nézeteltérések megoldása
 • Anyagi kérdések viták nélküli rendezése
 • Anyagi talpra állás
 • Gyermekláthatási viták hatékony rendezése
 • Nyitás új párkapcsolat irányába

Tudjon meg többet! Tanulja meg kezelni a válás, és a válás következményei miatt keletkező stresszt!

Tanulja meg, hogyan lehet a stresszt gyorsan oldani, úgy hogy a hatását azonnal megtapasztalja!

Tanfolyamon keresztül szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

Egyéni foglakozások keretében szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Tudjon meg többet! Itt jelentkezhet a következő
Felnőtt stresszkezelő tanfolyamra!

Élhet Ön is stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam Szülőknek
Jelentkezzen a felnőtt stresszmentesen tanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A szülői stressz kihat a gyerekre. A cikksorozat segítséget kíván abban nyújtani, hogy a szülők a stresszes helyzeteket hogyan küzdjék le hatékonyan.

Bővebb információ a hatékony stresszkezelésről »

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!Ha úgy érzi, hogy Önnek is hasznos lenne lerakni a válás miatt felmerülő a stresszt és megszabadulni a stressz következményeitől, jelentkezzen egyéni tanácsadásra!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

További információ:
Sághy Zsuzsanna (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból » Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út » Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról » Elvált apa és az új kapcsolat » Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz » Stressz és az egészség » Munkahelyi stressz szülőként » Szülő stressz nélkül » Stressz teszt »

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek