Elvált apa és a stressz 1.

Hogyan jöhetek ki elvált apaként a válás követő mélypontból?

Elvált apa és a stressz -1.A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Elvált apák, és a válási adatok

 • Közel 41 000 házasságkötésre 2007-ben 25 000 válás jutott. Ez több mint 60%.
 • A váláskor a fő válóok a nők esetében az elhidegülés, az alkohol, és a hűtlenség áll.
 • A válást jelentős arányban (70%) a nők kezdeményezik.
 • A válás során a válások 60%-ban van gyermek. 33%-ban egy, 20%-ban kettő, és 7%-ban három vagy több.
 • A válás okait a férfiak az elhidegülésben, társ hűtlenségében, a társ új kapcsolatába, és a munkával való túlterheltségben látják.
 • A legkevesebb gyermeket az elvált apák nevelik.

Elvált apa, és a régi család

Szétköltözés, majd válás esetén van, hogy az apa költözik, van hogy az anya. Vissza a szülőkhöz, albérletbe, az új kapcsolathoz.

Ott maradt a gyermekem

Elvált apa, és a régi család

Miután a feleséggel olyannyira megromlott a viszony, hogy az férj (feleség is) úgy érzi, hogy az nem fönntartható, az utak elválnak. A gyermek legtöbbször az anyánál marad. Ez sok férfinak a legnehezebb pont, melyen nem könnyű túljutni.

Meghozni a döntést, hogy ez a kapcsolat nem megy tovább viszonylag könnyű, de otthagyni a közös gyermeket, akit csak kéthetente fogok látni, az fájdalmasan nehéz. Sok elvált apa ezt nem tudja kiheverni, magába fordul, ha erős a bűntudata, akár el is tűnik egy jó időre, nem tud szembenézni, azzal, hogy eddig ketten nevelték a gyermeküket, most ebből ő kimarad.

A gyermeknek két dologra van szüksége egy anyára, és egy apára, akik szeretik, és biztonságot adnak neki. A gyermekek bármi történt is körülöttük, velük képesek megbocsátani.

Feldolgozni az új helyzetet, a lehető legjobb módon új apának lenni a megváltozott körülmények között mégis lehetséges!

Még mindig szeretem

A válást a nők kezdeményezik a legtöbbször, még akkor is, ha ezáltal sokkal rosszabb életkörülmények közé kerülnek, mint eddig. A férfiak azok akik nehezebben heverik ki a válást.

Jó lenne, ha lennének Ön mint elvált apa körül támogató barátok, akik nem a „szabad vagy” szöveget fújják, és a férfinak, ne csak az apa édesanyja legyen az, akinek a vállán kisírhatja magát. Ez utóbbi különösen akkor fontos, ha a volt feleség azt nehezményezte, hogy „soha se tudtál elszakadni az anyádtól”.

Nehéz azt beismerni, hogy elváltunk, de még mindig szeretem, feldolgozni még inkább. Mit tehet az a férfi, akinek a párja elhagyta őt egy másik férfi miatt, és még vitte a gyerekeket is? Neki most romokban az élete. Egy dolgot biztosan! Pótlékok helyett, egy kicsit merni egyedül maradni, átgondolni az eddigi kapcsolatot. Elgyászolni azt, aki elment. Tanulni a hibákból és talpra állni, mert a gyermekeknek apára is szüksége van!

Ez adjon erőt minden elvált apának!

Haragszom rá

A harag egy teljesen természetes folyamat, tudjuk mederben tartani! Követett el hibákat ő is? Igen. Én is? Igen. Ha lesz erőnk, akkor a harag helyett keressük magunkban a békét, és a megnyugvást. Megérdemlem azt, hogy elengedjem a haragot, saját magam miatt!

A következtetések levonása elvált apaként

A válás után hagyjon időt arra, hogy magába tekintsen!

Az én saram, az ő sara

A következtetések levonása elvált apaként

A párkapcsolat az két ember mérleghintája, ha valaki túl sokat tesz bele, vagy nem tudja elfogadni, azt amit a másik ad, akkor elmozdul az egyensúlyi pontról. Minél inkább kilendül a hinta az egyensúlyi állapotból, annál kellemetlenebb. Ha túlságosan eltolódik az egyensúly, akkor valaki lép. Nincs fehér vagy fekete. Az elfogult hozzátartozók gondolhatják csak így.

A kapcsolat belső világát senki sem ítélheti meg csak a férj és a feleség. Azzal nyert-e bárki is csatát, hogy a másikra mutogatott? Ezt csak úgy lehet megnyerni, ha saját magunkban ismét megtaláljuk az erőt. Erőt a felépüléshez.

Ki szenvedi meg a válást?

A válás néha évtizedekig tart. Még akkor is, ha papír van róla, már egy év után. A volt feleség, férj nem tudja elengedni a haragot, a csalódást.

Ki szenvedi meg legjobban? Igen a gyerek, de Önök is.

Meg nem beszélt problémák

Ha a kapcsolat nem működött, ott a felszín alatt már jó ideje voltak elrejtett aknák. Egy nap a probléma elérte, azt a nagyságot, hogy már érintésre is robbant.

A szétment párkapcsolatban nem az a baj csak, hogy szétment, hanem az, hogy amiatt történt mindez, mert nem sikerült megoldani a problémákat.

Menekülök vagy megoldom?

Menekülök vagy megoldom?

Menekülni sokféleképpen lehet:

 • Újabb kapcsolatba
 • Pótszerekbe
 • Elterelem más dolgokkal (munka)
 • Minden erőmet a gyermekem nevelésére fordítom
 • Minden más fontosabb lesz csak én nem

Ez amellett, hogy nem segít, tovább rontja a helyzetet. A meneküléssel tovább terhelem a gyermekem is.

Ha megoldanám, én is, a gyermekem is boldogabb lenne.

Nehéz?

Lehet.

Megéri?

Igen!

Elvált apa és a gyermeke

A gyermekem ott maradt, nem tudom mi történt vele ma az iskolában? Kivel haverkodik? Azok után ami történt vajon szereti-e még az apját?

A gyermekemet anyja neveli

Bár nem egyszerű, különösen nem akkor, ha úgy érzem, hogy nincs jó kezekben, mert ebben, és ebben nem értünk egyet. Merre tovább? Veszekedjek az elveken vagy hagyjam az egészet?

A gyermekem életében bár nem tudok minden nap részt venni, azért értékeket, bármit, ami szeretet alapú, és nem terhes a gyermek számára biztosan átadható.

Nem láthatom minden nap

Ha nincs is velem mindig, attól még tartható a kapcsolat.

 • Itt az idő megismerni a technika új vívmányait! MSN, chat, internet, iwiw, stb. A gyermekem így kommunikál a világgal, mi az akadálya, hogy én ne tudjam ezt megtenni?
 • A mobilvilágban is kitaláltak olyan díjcsomagokat, amikor az kedvezményes, vagy ingyenes két ember között.
 • Ott vannak az edzések, a szakkörök, lehet, hogy a volt feleségem még örülne is, ha én vinném keddenként angolra?
 • Ha a válás ellenére, mindkét fél fő szempontnak a gyermekeket tekinti, akkor a szokásos minden második hétvége, és két hét nyári szünet mellé egyéb dolgokat is be lehet venni az egyezségbe!
 • És ott vannak a szüleim, aki feltehetően szintén nem akarnak kimaradni az unokákból! Még az is lehet, hogy néha ők szerveznek valami programot a csemetének.

Legyen kreatív!

Hogyan lehetek ezek után valódi apja?

A válás lehet egy áthághatatlan akadály, ha így fogjuk fel.

Lehet úgy is gondolkodni, hogy a gyermekeim és közém bekerült egy idő, és távolság, mint akadály. Egy igazi apukát ez le tud győzni? Elvált apa és a gyermeke Akár fölfoghatom úgy is, hogy a válás egy lehetőség számomra, elvált apa számára, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy így is tudok jó apa lenni!

Jó apa, ajándékdömping, túlzott lazaság, nem tanulás nélkül is!

A gyermekének nem a pénzére, a haverra van szüksége, hanem apukára!

Mit vár a gyermekem tőlem?

 • Szeretetet
 • Figyelmet
 • Időt
 • Ha tanácstalan, ha baj van segítséget, lelki támaszt
 • Nyugalmat

Kiút elvált apák számára

Terhek lerakása

Ha úgy érzi vannak feladatok, ha úgy érzi, hogy nem elnyomni kell a problémákat, hanem megoldani, akkor ideje lépni! Az elvált anyáknak sem könnyű, de lehet, hogy Ön is szeretne néhány dolog miatt megnyugodni?

Hogyan tehetném túl magam az elmúlt időszakon?

Kiút elvált apák számára. Ön hová akar tartozni?

Az elvált apák sokszor megalázva, még önmaguknak sem beismert rossz érzésekkel küzdve élik az életüket.

Ön hová akar tartozni?

Tegyen egy lépést, hogy a következőt, már könnyebben tegye meg!

Ismerjen meg egy olyan stressz és feszültségoldó módszert, mely hatékonyan képes az ilyen típusú problémákkal elbánni! Tudjon meg többet!

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Miben kaphat segítséget?

A stressz a feszültségek hatékony oldása révén az alábbiakra garantáltan képes lesz:

 • Válás feldolgozása
 • Gyermekével való kapcsolat javítása
 • A volt feleségével való nézeteltérések megoldása
 • Anyagi kérdések viták nélküli rendezése
 • Anyagi talpra állás
 • Gyermekláthatási feltételek javítása
 • Nyitás új párkapcsolat irányába

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Elvált apa és a stressz

[1] Hogyan jöhetek ki elvált apaként a válás követő mélypontból »
[2] Elvált apa és az új kapcsolat »
[3] Gyermekláthatás nem biztosított »

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Tudjon meg többet! Tanulja meg kezelni a válás, és a válás következményei miatt keletkező stresszt!

Tanulja meg, hogyan lehet a stresszt gyorsan oldani, úgy hogy a hatását azonnal megtapasztalja!

Tanfolyamon keresztül szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

Egyéni foglakozások keretében szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Tudjon meg többet! Itt jelentkezhet a következő
Felnőtt stresszkezelő tanfolyamra!

Élhet Ön is stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam Szülőknek
Jelentkezzen a felnőtt stresszmentesen tanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A szülői stressz kihat a gyerekre. A cikksorozat segítséget kíván abban nyújtani, hogy a szülők a stresszes helyzeteket hogyan küzdjék le hatékonyan.

Bővebb információ a hatékony stresszkezelésről »

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!Ha úgy érzi, hogy Önnek is hasznos lenne lerakni a válás miatt felmerülő a stresszt és megszabadulni a stressz következményeitől, jelentkezzen egyéni tanácsadásra!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

További információ:
Sághy Zsuzsanna (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha „őmiattuk” történik a válás. Merre a kiút egy elvált apának? Erre keres választ a cikk.

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból » Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út » Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról » Elvált apa és az új kapcsolat » Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz » Stressz és az egészség » Munkahelyi stressz szülőként » Szülő stressz nélkül » Stressz teszt »

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Elvált szülőnek lenni nem egyszerű. Az elvált anya életében ott vannak a gyerekek, a háztartás, a munka, és ő mint nő, mint ember hol van a rendszerben? Ha úgy érzi sehol, vagy ez nem számít, akkor érdemes tovább olvasni!

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek