Fóbia: indokolatlan félelem?

Hogyan szabaduljak meg a fóbiámtól?

Fóbia: indokolatlan félelem? Hogyan szabaduljak meg a fóbiámtól?A fóbiáról, és a fóbiáktól való megszabadulás lehetőségéről olvashat az alábbi cikkben. A fóbiákkal küzdő családos emberek szemszögéből is megvizsgáljuk a problémát, különös tekintettel arra, hogy mindez, hogyan hat a gyerekekre.

De szó lesz a fóbiák lefolyásáról, és kezeléséről is.

A fóbia fogalma

A fóbia tárgyától való indokolatlan, legyőzhetetlennek tűnő félelem. A fóbiás ember tisztában van a félelmeivel, de nem tud rajta változtatni.

Fóbiák típusai

Szociális fóbia: Társaságban, emberek között érezhető, az illető kerüli mások társaságát, velük történő bármilyen interakciót.

Pánikbetegség: Minden ok nélküli rettegés, halálfélelem, pánik.

Konkrét dolgokhoz köthető fóbia: Magasság, mélység, bezártság, repülés, rágcsálók vagy más állatok, és természeti jelenségektől való erős, szabályozhatatlan félelem.

Fóbiás félelmekkel küzdő emberek jellemzői

Fóbiás félelmekkel küzdő emberek jellemzői

A fóbiás emberekre alapvetően jellemző, hogy erősebben hat rájuk bármilyen negatív környezeti inger. Könnyebben válnak szorongóbbá, negatívabban hat rájuk mások félelme. A fóbiával küzdő egyén felnőtt korára viszonylag jól kezeli a számára érzékeny területeket, egészen addig, amíg el tudja kerülni a félelme tárgyát.

Amennyiben a félelem tárgya számára már nem elkerülhető, akkor képes pénzt, időt, energiát nem kímélve kerülni a kínos helyzeteket.

Mivel a fóbia egy felfokozott félelmi állapot, ezért minden olyan lehetséges helyzet, ami számára veszélyt jelent fokozott stresszt eredményez a fóbiás emberben.

A fóbiája miatt gyakran nevetség tárgyává válhat, illetve számíthat mások megvetésére, kiközösítésére. Ez további önbizalomvesztést eredményez.

Mivel a fóbiával küzdő egyén pontosan tudja, hogy nem kellene félnie a saját fóbiáját kiváltó tárgytól, helyzettől, élőlénytől, de mégis fél, ezért az önbecsülése is romlik.

Mit jelent a gyermekeimnek, a családomnak, ha fóbiákkal küzdök?

A szeretteim megtanulják (általában) tiszteletben tartani azt, hogy fóbiás vagyok. De ez nem mindig van így. A gyerekkorban megszerzett fóbia után néhány eltökélt családtag megpróbál fokozatosan leszoktatni a félelmeimről. Például, ha víziszonnyal küzdök, beledob a vízbe.

De ezzel nem változik semmi.

A gyerekeim elfogadják, hogy ilyen vagyok. Amikor a határaikat kezdik próbálgatni, lehetséges, hogy kapni fogok egy két próbatételt, hogy anya/apa valóban fél a víztől?

Sok esetben elhiszem azt, hogy a fóbiától nem lehet megszabadulni, és nem is akarok megszabadulni.

Senki ne bolygassa az én félelmeimet! Mert elhisszük, hogy a fóbiáktól, csak a félelmekkel való szembesülés útján lehet megszabadulni. Pedig ez nem igaz!

Fóbiák, és egyéb problémák

Fóbiák, és egyéb problémák

A fóbiák általában nem jelentik az emberek számára az elsőszámú problémát, amit meg szeretnének oldani a saját életükben. Mert valóban a fóbiák egy része olyan élményből származik, amikor valamilyen kellemetlenségünk származhatott az adott fóbiát kiváltó helyzetben.

Más esetekben tudatosan nem is ismerjük, hogy mi váltotta ki belőlünk a problémát, de félünk. Ekkor az agyunk tudat alatt képes több egyszerre, vagy közel egyszerre történő eseményt összekapcsolni, asszociálni. Ilyen például egy lift, és egy liftben közölt kellemetlen hír (haláleset) összefüggése.

Következtetés: A fóbiákat kezeljük komolyan, mert sokkal fontosabb jelentéstartalmakkal bírnak, mint azt elsőre gondolnánk. A fóbiák fontos megoldatlan lelki kérdésekre is figyelmeztethetnek bennünket.

A fóbiák lefolyása

A fóbiás félelem alább is hagyhat egy idő után (fontos változások az életemben). De meg is maradhat, vagy erősödhet is. Egyre több fóbiám lesz.

Amennyiben kizárólag a fóbia feldolgozásával foglalkozunk, és nem értjük meg a mélyebb lelki összefüggéseket, akkor akár fóbiát is válthatunk.

A legtipikusabb fóbia lefolyás szerint kifejlesztjük az elkerülő magatartást. Ha például fóbiás félelmeim vannak a metróban való utazástól, ezért állandóan a felszínen utazom.

Fóbiák kezelése

A fóbia hagyományos kezelése szerint a fóbiás egyént fokozatosan hozzászoktatjuk a fóbia tárgyához. Ennek módszerei változatosak. A fóbiával küzdő egyén kitartásától függnek.

A fóbiától úgy is meg lehet szabadulni, hogy nem kell átélnem, szembesülnöm a fóbia tárgyával, a félelmeimmel.

Ez könnyebb, mint gondolná!

A fóbiáktól meg lehet szabadulni!

Igen, félelmek nélkül! És tartósan.

Ismerje meg a részleteket!

Azt mondod fóbia. Azt mondom EFT! »

Fóbiák kezelése

A fóbiáról, és a fóbiáktól való megszabadulás lehetőségéről olvashat az alábbi cikkben. A fóbiákkal küzdő családos emberek szemszögéből is megvizsgáljuk a problémát, különös tekintettel arra, hogy mindez, hogyan hat a gyerekekre. De szó lesz a fóbiák lefolyásáról, és kezeléséről is.

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tud véglegesen megszabadulni a fóbiájától

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tud véglegesen megszabadulni a fóbiájátólJelentkezzen ingyenes telefonbeszélgetésre! A kapcsolatteremtés célja, hogy Ön korrekt tájékoztatást kapjon arról, hogyan rakhatja le a fóbiáját végérvényesen. Tapasztalja meg, hogy a félelmektől, fóbiáktól meg lehet szabadulni!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen ingyenes telefonbeszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A fóbiáról, és a fóbiáktól való megszabadulás lehetőségéről olvashat az alábbi cikkben. A fóbiákkal küzdő családos emberek szemszögéből is megvizsgáljuk a problémát, különös tekintettel arra, hogy mindez, hogyan hat a gyerekekre. De szó lesz a fóbiák lefolyásáról, és kezeléséről is.

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból »Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út »Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról »Elvált apa és az új kapcsolat »Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz »Stressz és az egészség »Munkahelyi stressz szülőként »Szülő stressz nélkül »Stressz teszt »

Válás

Szülőként válás előtt » Válóper szülőként » Szülőként válás után Válás feldolgozása »

Fogyatékkal, tartósan betegen élni

Gyermekem krónikus beteg, szeretnék segíteni rajta!» Gyermekem fogyatékkal él Hogyan segíthetek lelkileg fogyatékkal élő gyermekemnek?»

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Szorongás

Fóbia: indokolatlan félelem? »
Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

Tanfolyam

EFT tanfolyam »

Az EFT - Érzelmi Felszabadítás Technika

Emotional Freedom Techniques (Érzelmi Felszabadítás Technika) » Mi az EFT? »
Az EFT eredményei a tanulási problémák esetében »
EFT a gyakorlatban » EFT gyerekeknek »EFT Szótár »

A fóbiáról, és a fóbiáktól való megszabadulás lehetőségéről olvashat az alábbi cikkben. A fóbiákkal küzdő családos emberek szemszögéből is megvizsgáljuk a problémát, különös tekintettel arra, hogy mindez, hogyan hat a gyerekekre. De szó lesz a fóbiák lefolyásáról, és kezeléséről is.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Első kézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása