Gyermek és a stressz

A stressz ott már mindenütt ott van, még gyermekkorban is, mit tegyek?

A stressz ott van mindenütt, már gyermekkorban is, mit tegyek?Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja.

A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!.

A stressz fogalma

Stressznek nevezünk minden olyan hatást, amely az ember élettani és lélektani alkalmazkodási mechanizmusát befolyásolja.

A stressz bővebben »

A stressz klasszikus leírása Selye János nevéhez kapcsolódik, szerinte a különböző károsító hatásokra a szervezet azonos módon, az „általános adaptációs szindrómával” reagál.

Selye János »

 • A stressz folyamat három szakasza

  A stressz tünetei: A kimerülés állapota

  • az alarm, vagy vészreakció

  • az ellenállás fázisa

  • a kimerülés állapota

  Az első fázis nem hogy nem káros önmagában, hanem mind a fizikai, mind a pszichológiai fejlődés alapvető feltétele. Mint Selye János mondta: „a stressz az élet sója”.

  A mai világ egyik súlyos következményekkel járó jelensége, hogy a fiatalok többségében nem alakul ki eléggé a nehézségekkel való megbirkózás képessége, mert nincsenek kitéve elég kihívásnak, főleg fizikai értelemben.

 • A stressz három összetevője

  Mivel a stressz fogalmát a mindennapi életben is igen gyakran és különböző értelemben használják, fontos meghatároznunk a stressz fogalmának három összetevőjét. Ezek:

  • a stresszorok, a veszélyeztető környezeti hatások,
  • az élettani és pszichológiai stressz reakciók,
  • az egyén pszichológiai, alkati, személyiség adottságai.

  „Az eredeti, Selye-féle stresszkoncepcióhoz képest a legjelentősebb fejlődés, változás, hogy ma a helyzetek feletti kontroll képessége, illetve ennek hiánya került az érdeklődés középpontjába.” (Prof. Dr. Kopp Mária )

 • A gyermekkori stressz

  A gyermekkori stresszA gyermekeink számára sem más a helyzet. Nekik is alkalmazkodni kell a környezetükhöz, a családhoz, stb. Amiben mégis több, hogy ők erősebb alkalmazkodásra vannak ítélve, hiszen egy felnőttekkel körülvett világban kell élniük. Ez sokszor állítja őket komoly kihívások elé.

  Az, hogy a gyermek hogyan birkózik meg a stresszel, milyen stratégiákat sajátít el a gyermekkorban, garantáltan kihatással lesz egész további életére.

Mi a jó és mi a káros stressz?

A stressz nem mindig negatív fogalom, érdemes tehát tisztáznunk néhány kérdést.

A distressz során olyan veszélyeztető környezeti hatások (stresszor) érik a szervezetet, melyek stresszreakciókat eredményeznek. Ezek a hatások nem kontrollálhatóak, negatív érzelmeket (tehetetlenség, reménytelenség) váltanak ki, hosszútávon csökkenti az immunrendszer működését, betegségeket válthatnak ki. (Példa a distresszre: bukás félévkor, sorozatos rossz jegyek, stb.)

Az eustressz az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladja meg, az egyén pozitívan értékeli. (Példa az eustresszre: futóverseny, első randevú, stb.)

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

A stressz hatása

Stressz tünetei

Minden gyermekre más módon hat a stressz, mindenki más módon mutatja ki, és a feszültségét is más módon vezeti le.

A tünetek leírására tehát nincs konkrét recept. Egy biztos, ha a gyermek viselkedése megváltozik a megszokotthoz képest, érdemes figyelni.

Lehet, hogy a viselkedésében jelentkeznek a tünetek:

 • Ingerült, agresszív a gyermekem
 • Visszahúzódóbb, félénkebb
 • Gyerekesebb
 • Semmi nem jó neki
 • Máson vezeti le a feszültségét
 • Izgulósabb, lámpaláz
 • Számítógépes játékfüggőség
 • TV függőség
 • Nassol, kialakul a súlyfölösleg

Stresz tünetei: Ingerült, agresszív a gyermekem.Nassol, kialakul a súlyfölösleg.

Miért kell foglakozni azzal, ha a gyermek stresszel?

A gyermek életének elején a tanulási fázis sokkalintenzívebb. Ekkor kezd kialakulni a személyisége, amely azután egész életében formálódik. Ezért fontos arra figyelnünk, hogy hogyan reagál a stresszhelyzetekre? Mi az a stressz szint, amellyel még meg tud birkózni, és melyik az, ami már negatív hatással van rá.

Ahhoz, hogy a gyermek élete során boldognak és elégedettnek mondja és érezze magát, a legjelentősebb kihívás számára a stressz kezelése. Annak a gyermeknek, akinek jó a problémamegoldó képessége, jól fogja venni ezeket az akadályokat. Azoknál a gyermekeknél, ahol hiányosságok vannak e téren, könnyebben jelentkeznek a lelki és a fizikai problémák (betegségek).

Mit mondanak a stressz kutatások?

Magyarországon a legismertebb stresszkutató szakember, Dr.Kopp Mária az MTA Mentális Egészségtudományok és a SOTE társult kutatócsoportjának a vezetője által vezetett kutatások eredményeiből olvashat rövid összefoglaló áttekintést. »

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Milyen okai lehetnek a stressznek?

A gyermek stresszhelyzetét attól függően értékeljük, hogy milyen régóta áll fenn a probléma. Természetesen a gyermek életére ugyanolyan mértékben gyakorolhat hatást egy rövid idő alatt gyorsan bekövetkezett esemény, mint a lassan tartó folyamatok. A gyermek stresszel szembeni megbirkózási képessége dönti el, hogy mekkora jelentőséget fog az adott eseményeknek tulajdonítani.

Gyors, hirtelen változások, mint stresszorok

 • Családtag születése, halála
 • Szülők új párkapcsolata
 • Baleset, műtét
 • Tanárok változása
 • Barátok, osztálytársak váltakozása, változása
Stresz kialakulása: A média szerepe

A hosszan tartó események, mint stresszorok

 • Elhúzódó családi problémák (párkapcsolat, függőség, agresszió)
 • Létbizonytalanság, munkanélküliség
 • Fokozott túlzó elvárások a szülők, pedagógusok részéről
 • Elvárások nélküli „szabad” állapot, keretek nélkül
 • Világ kilátástalansága (média szerepe)
 • Fogyasztó értékrend, külsőségek szerepe

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Hogyan csökkenthető a stressz a gyermek esetében?

A legbiztosabb pont a szülők és a gyermek közötti jó kapcsolat, ahol a gyermek megértésre, szeretetre és biztonságra talál. A gyermek ilyen helyzetben mer és tud a szüleihez fordulni segítségért.

Mikor észre veszi, hogy a gyermekével valami „nem stimmel”, érdemes kivárni azt a helyzetet, ami optimális egy problémafeltáró beszélgetéshez. A gyermek legyen képes elmondani azt, ami zavarja őt.

Ezután jön a „tanácsadás java”. Úgy adni tanácsot valakinek, hogy azt el is tudja fogadni, magáénak érezze. Ez teljesen egyénre szabott. Ami biztos, hogy be kell vonni a gyermeket a megoldási lehetőségekbe. Tehát a felnőtt- gyermek viszonyt át kell alakítani „gyermeksegítő” viszonnyá, ahol megkérdezheti a gyermekét, hogy:

 • Úgy veszem észre, hogy az utóbbi időben nagyon feszült vagy, szerinted ki tudja ezt a helyzetet megoldani? Kié ez a probléma?
 • Milyen megoldási alternatíváid vannak?
 • Ha te lennél a felnőtt, mit javasolnál a gyermekednek, aki egy ilyen helyzetben?
 • Ő mit választana, és miért az lesz a számára a legmegfelelőbb?

A gyermeke válaszaiból közösen fel lehet építeni a gyermek stresszhelyzetét speciálisan kezelő stratégiát. Ezt a közösen létrehozott stresszkezelő stratégiát bontsák közösen lépésekre. Ki, mikor, mit fog a megoldás érdekében tenni. Az egyszerű számonkérés helyett jó ötlet, ha az eredmények tükrében átbeszélik a lehetséges alternatívákat.

Természetesen itt is hasznosak a különböző stresszkezelő technikák, viszont a gyermek gondolkodásának változása nélkül nehéz csak a stresszkezelő technikákkal jó eredményt elérni. Jó ötlet a sport, a mozgás bármilyen formája, az alkotó tevékenység, relaxációs technikák, a társas beszélgetések előnyben részesítése a TV és egyéb „figyelemelterelő” eszközök helyett.

Az még a legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy a gyermek változatlanul stresszel, szorong, fél egy adott helyzettől. Ekkor van igazán előnyben az, aki ismeri az EFT-t.

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Mikor már mindent kipróbált, és a gyermek továbbra is stresszes.

A stressz hatással van a gyermek mindennapjaira. Amennyiben a stressz olyan mértéket ölt a gyermek életében, hogy nem képes úrrá lenni ezeken a helyzeteken, akkor a probléma megoldása érdekében jó, ha összefog a család és megoldást keresnek.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) látványosan képes a stressz oldásra. Akár néhány perc EFT után is jelentős megkönnyebbülés érezhető. Az EFT segítségével a stressz kezelése több úton is megvalósítható:

Az EFT látványosan képes a stressz oldásra.

 • Általános stresszcsökkentő gyakorlatok megtanulása, melynek alkalmazásával a stresszhelyzetek előtt (vizsga) vagy után (trauma) esetén hamarabb beáll a nyugalmi állapot.

 • A stressz által okozott fizikai jelek (fájdalmak) csillapítása. Hát, derékfájás, fejfájás fizikai fájdalmainak csökkentése.

 • A legjelentősebb mégis a stresszt kiváltó okok kezelése. Ez hozza a legmélyebbre ható változást. Az alap ok által kiváltott negatív érzelmek megszűntetésével a gyermek hosszútávon nyugszik meg. A gyermek az EFT segítséggel megtanulja kezelni a stresszhelyzeteket (vizsga, iskola, tanárok, családi konfliktusok, stb.)

Ahhoz, hogy a gyermek élete során boldognak és elégedettnek mondja és érezze magát, a legjelentősebb kihívás számára a stressz kezelése. Azoknál a gyermekeknél, ahol hiányosságok vannak e téren, könnyebben jelentkeznek a lelki és a fizikai problémák (betegségek).

Annak a gyermeknek, akinek jó a problémamegoldó képessége jól fogja venni az élet akadályait, mert tudja a stresszt kezelni. Az EFT-vel mindez lehetséges az Ön gyermeke számára is.

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Akarja tudni mennyire stresszes a gyermeke?

Töltse ki az alábbi gyerekeknek szóló stressz tesztet!

Stressz teszt gyermekek részére

Ez a stressz teszt a gyerekek problémáinak, stresszhelyzetének a feltárására készült.

A kérdéssor segít megismerni az egyes stresszhelyzeteket, tudatosítja azokat a jeleket, melyeket a szervezetünk küld nekünk stressz esetén.

Tartalmaz speciális stresszcsökkentő javaslatot, hogy a stresszről a gyermeke ne csak beszéljen, hanem tudjon aktívan tenni a saját stressze oldása érdekében.

Ajánlott kitölteni akár a gyerekeknek, akár a szüleiknek, mindenki rengeteget tanulhat belőle!

Stressz teszt gyermekek részére »

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt gyermekének leküzdeni a stresszt!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek