Gyermekem balhézik a tanárokkal 1.

Tanár diák konfliktusok megoldása

Tanár diák konfliktusok megoldásaAmikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni.

Tanárok és diákok

Tanár diák konfliktus jelei

Fiunk vagy a lányunk mikor hazajön az iskolából látni, érzékelni lehet, hogy milyen napja volt. A tanár diák konfliktus onnan indul, hogy valami látszólagos vagy valós sérelem éri a gyermeket, illetve a tanárt. Ezt nem tudja a gyermek kezelni, és nem beszéli ki magából vagy ha kibeszéli, nem talál megoldást rá. A tanár és a diák között szépen lassan felépül egy kölcsönösen negatív energetikai viszony. Ez egy kötődés is egyben, melytől minkét félnek nehéz szabadulni, mert nem akarják vagy nem tudják elengedni a problémát.

A konfliktus jelei tekintetében, az otthoni reklamálás után, elkezdenek jönni a rosszabb jegyek, majd az órai beszólások. Más esetben a tanártól való erős félelem miatti leblokkolások következnek. A spirál mindkét esetben elindul.

A konfliktus lehetséges kimenetelei

Az iskola nem demokratikus intézmény, nem is lehet, mert akkor egyforma joggal szólhatna bele tanár, diák és szülő az ott folyó munkába. A sok bába közt elveszne a gyermek.

Az iskola nem is autokratikus intézmény, mert a diáknak és a szülőnek is van beleszólása. Ezért az iskola kialakít egy szabályrendszert, melyet magáénak vall és a szerint akar működni.

A szülő mikor beíratja a gyermekét első osztályba, mivel szabad iskolaválasztás van, ezért a választásával döntött, hogy elfogadja a választott iskola szabályrendszerét. Az iskola szabályai nem csak a diákokra, hanem a tanárokra és az ott dolgozókra is vonatkoznak.

Amikor elkezdődik egy tanár diák konfliktus annak a tanár is része, nem csak a diák és a szülő. A hármójuk értékítélete és világa lesz a meghatározó a konfliktus kimenetele szempontjából. Természetesen a tanár mögött ott áll az intézmény is.

A konfliktus lehetséges kimenetelei

Amennyiben a konfliktus túlságosan elmélyül leggyakrabban három eset fordul elő:

  • A gyermek kiborul, és addig támad míg eltanácsolják vagy közlik vele nem hivatalos úton, hogy keressen másik iskolát.
  • A tanár kiborul, leadja az osztályt, elmegy, stb.
  • Rendeződnek a dolgok. Ez a leghatékonyabb mindenki számára, mert ez példaértékű és segíti és megerősíti a gyermeket, és a tanárt is.

Kinek van igaza?

Ez a leggyakoribb kérdés, jó de miért is? Az igazságot keressük vagy a megoldást? Az emberiség történetében rengeteg konfliktus indult ki onnan, hogy kinek volt igaza. Ellenben, ha a megoldásra fókuszálnánk, mennyivel könnyebb lenne!

Melléálljak vagy leállítsam a gyermekem?

Ez egy másik dilemma. Mivel teszek neki jobbat, ha mellé állok és megvédem vagy leállítom őt, mielőtt nagyobb baj történik. Ezzel a kérdéssel a legnagyobb probléma az, hogy kevés választási lehetőséget ad.

Mi lenne, ha arra fókuszálnánk, hogy a megoldást keressük? Sokféle megoldás létezik. Lehet, hogy azzal segítem a legjobban gyermekem fejlődését, ha nem megvédem őt, hanem megtanítom neki a probléma megoldását. Ennek sok változata lehetséges még így is. Azt a változatot megtalálni, ami mindenkinek jó, szintén lehetséges, néha könnyebb mint gondolnánk!

Tanár diák konfliktusok megoldása. Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni

A konfliktus kezelés háttere

Konfliktus fogalma

A konfliktus olyan összeütközés, mely mögött igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek szembenállása húzódik meg (Szekszárdi)

A nyer - nyer játszma

A nyer - nyer játszma

A konfliktusainkat sokféleképp lehet megoldani, látszólag. Valójában egy megoldás működik hosszabb távon.

Amikor az egyik fél győz és a másik veszít. Ez a győztes vesztes játszma.

Amikor alkalmazkodunk a hosszú távú érdekek, félelmeink, külső kényszer hatására ez az alkalmazkodó stratégia.

Az elkerülő stratégia során a felek a konfliktust igyekeznek elkerülni, az igények lemondása nélkül.

Amikor kompromisszumokról kezdünk beszélni, akkor is a megoldást keressük, hogy ki miben tud engedni. Ez a kompromisszumkereső stratégia.

A nyer-nyer játszma különösen hasznos, mert a megoldás során mindkét fél arra törekszik, hogy olyan megoldás szülessen, ahol mindkét fél érdekei érvényesülhetnek, tiszteletben tartják a másik felet és az igényeit.

Konfliktuskezelés a szülő részéről

A szülő akkor nyer, ha a gyermeke úgy tud kiszállni egy konfliktusból, hogy a gyermek nem sérül, sem azáltal, hogy a tanár vagy a szülő rákényszerítette az akaratát, sem akkor, ha a szülő oly módon védte meg a gyermeket, hogy a másik fél ezáltal sérült. Akár lelkileg, akár fizikailag.

A gyermek számára ez egy minta, ezt tanulja meg, mint konfliktuskezelő stratégiát.

Problémás helyzetek, emberek mindig is voltak. Azt jó ha tudjuk, hogy az irányít egy kapcsolatban, aki kellően rugalmas. A kellően rugalmas emberek képesek több megoldást találni egy adott problémára.

Konfliktuskezelés a gyermek részéről

A gyermeknek az a jó, ha a tanár leszáll végre róla. Az igazság első látásra az ő oldalán áll. Lehetséges, hogy valójában is így van. Kellő objektivitással, ő akkor nyeri ebből a tapasztalatból a legtöbbet, ha olyan megoldást tapasztal meg, aminek a segítségével, más hasonló helyzeteket is képes lesz megoldani.

Konfliktuskezelés a tanár részéről

A tanár szeretné végezni a munkáját, és biztosan problémát okoz neki, hogy valami vagy valaki miatt ez nem sikerül. Az nem biztos, hogy a gyermek az oka, lehet külső személy is. Jól tudjuk a saját életünkből, ha egy nagyobb problémával szembesülünk akkor mennyire nehéz helytállni a munkánk során. Pláne, ha 20-25 zsibongó gyermek venne körül minket.

A közös megoldás

Mi szülők tehát eldönthetjük, hogy milyen módon oldjuk meg a gyermekünk és a tanár között lévő problémát. A közös megoldás kialakítása mindenkinek jó, nekünk is. Ha tudunk új szempontokat, alternatívákat adni a gyermekünk számára és felajánlani a pedagógus részére, akkor mindkét fél a mi oldalunkra fog állni.

A folytatásból megtudhatja, hogyan.

Gyermekem balhézik a tanárokkal

[1] Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. »
[2] Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »

Tanár diák konfliktusok megoldása. Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni

Tudjon meg többet! A tanár diák konfliktusoknak van megoldása!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot! A tanároknak elegük van? Remeg a gyomra, ha hívják? Oldjuk meg a problémát! Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tanár diák konfliktusok megoldása. Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Tanár diák konfliktusok megoldása. Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Tanár diák konfliktusok megoldása. Amikor ott áll a szülő a tanári ajtaja előtt, és azt várja, hogy megint mit fog kapni a gyermeke miatt, az nagyon kiborító tud lenni. A tanár és diák között zajló viták kezelhetőek, még akkor is, ha a tanár nem fog változni

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek