A konfliktuskezelés lépései

A tanár diák konfliktus megoldása a nyer-nyer játszma tükrében

A tanár diák konfliktus megoldása a nyer-nyer játszma tükrébenA tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

A tanár diák konfliktusok kezelésnek három fontos lépése van, ezeket érdemes betartani azért, hogy biztosan tudjuk, hogy jó úton haladunk a megoldás felé.

Mielőtt belekezdenénk ebbe a látszólag hosszadalmas folyamatba érdemes az elkötelezettséget megvizsgálni mindkét részről. Abban az esetben, ha bármelyik félnem mutat semmiféle hajlandóságot a megoldásra, akkor átértékelésre szorul a szándékunk.

Amennyiben a gyermekünk az, aki hárítja a megoldás bármiféle lehetőségét a megoldásnak, akkor vele érdemes kezdeni. Segíteni új nézőpontokat adni, hogy képes legyen megoldani a problémát. Majd belekezdeni az alábbi folyamatba.

Ha a pedagógus zárkózik el a megoldástól. Érdemes megkérdezni, hogy:

„Rendben értem, és megértem a sérelmeit, mégis meghívhatom egy kávéra, ahol megbeszélhetnénk ezt a kérdést?” A cél, hogy eljussunk egy személyes beszélgetésig. Ezen a beszélgetés során érdemes a pedagógussal kezdeni az alábbi folyamatot. Ebben az esetben a tervezés első két pontjára különös figyelmet kell fordítani.

A tervezés

A konfliktus megismerése

A probléma megismerésére rá kell hangolódni a másik személyre, megismerni, hogy ő hogyan érzékeli a világot. Majd ennek ismeretében lehet rátérni a konkrét problémafeltárásra. Teremtsünk tehát szimpátiát a gyermekkel, és a pedagógussal egyaránt. Természetesen, az első beszélgetés külön- külön történjen.

A konfliktus megértése

A konfliktus megértése

Megismerve a problémát, célszerű a probléma mögött rejlő érdekek, indokok megtalálása, és megismerése. Tegyük magunknak föl állandóan ezt a kérdést:

„Mi motiválhatja őt? Mi lehet ennek a mélyebb oka?” Mikor erre választ kapunk, az okok mögötti érzelmek megnyugtatása a fő feladat.

Például: „Az osztálynak ez tetszik, amikor én vicces vagyok a tanárral! Mi lesz ha most simán jól kell viselkednem?” Ő ebben az esetben a változástól fél, hogy a társai nem fogják őt elfogadni.

A konfliktus megoldásának lehetséges változatai

A beszélgetésnek ez a szakasza még mindig külön-külön zajlik. Amikor tisztában vagyunk a mögöttes érzelmekkel, akkor érdemes azon gondolkodni, hogy mi lenne a gyermekünk és a tanár számára a megnyugtató megoldás.

Ezt a kérdezzük meg bátran! „Tanárnő, átérzem az ön problémáját… Mi lenne ebben a helyzetben az ön számára a megnyugtató? Ismeri a Lacit tapasztalta, hogy nem egy angyal! Mi lenne az a kezdeti lépés, amikor esélyt látna a megoldásra?”

A megoldások kidolgozásánál fontos a másik fél problémáinak is az ismertetése, anélkül, hogy a privát magánélete sérüljön:

„Laci szeretne változtatni a helyzeten, csak úgy érzi ezáltal veszít a népszerűségéből, Mi a javaslata a Tanárnőnek, hogyan lehetne az osztályon belül ezt rendezni? Hiszen az osztályt Ön jobban ismeri.”

„Laci egy nagyra nőtt bohóc, lehet hogy jó ötlet lenne, ha beszélnék a dráma tanárral, Marikával, hogy vegye be a csoportba, a szakkörön és az előadásokon kiélhetné magát. Egy cseppet sem veszítene a népszerűségéből, sőt!”

A használható stratégia kiválasztása

Amikor mindkét fél külön, külön elégedett és tisztázódott mindenki számára a cselekedetek mögött rejlő érdek, akkor válassza ki azt a javaslatot, mely mindenki számára megoldás lehet.

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

A kivitelezés

A kivitelezés egy közös beszélgetés formájában zajlik, mindkét féllel együtt. A szereplők szándékainak tisztázása, és egymás kölcsönös tisztelete különösen fontos. Itt már nem eshet szó személyeskedésről. Csak a megoldás az, ami érdekes, semmi más.

A közös pontok megtalálása a gyakorlatban

A hatékony tervezés után röviden érdemes ismertetni azokat a pontokat, melyekkel mindkét fél kiemelt, egyetértett. Ez erősíti a megoldási szándékot.

Megoldási javaslattétel

Megoldási javaslattétel

Röviden, pár mondatban érdemes összefoglalni, azt amiben maradtak. Arra különösen érdemes figyelni, hogy ez a tanár számára ne legyen megalázó! A tanár nem veszíthet presztízst a diák előtt. Ezért hasznos, ha a tanár felé a gyermek előtt kérések formájában kommunikálunk.

„Laci vállalja, hogy visszafogja magát a matek órán, és hagyja a többieket dolgozni. Tudja tanárnő Laci szeret ide járni, népszerű az osztályban, stb. Tudna-e segíteni abban, hogy ha Laci unatkozik órán, kapna plusz feladatot? Néhányuknak nagyon jól megy a matek, lehet, hogy ez másoknak is jól jönne? Illetve Laci említett valami dráma és színház szakkört, tudjuk hogy elindultak már a szakkörök, mégis lenne olyan szíves beszélne Marika nénivel, hogy bevenné a csapatba?”

Megoldás elfogadása, szereplők feladatai

Érdemes kifejezni, az örömöt a megoldási szándék iránt és letisztázni, hogy ki mit fog tenni.

„Tanárnő, köszönjük, hogy ennyire nyitott volt a megoldás iránt! Laci akkor keresheti a jövő héten Marika nénit? Amennyiben bármi miatt szükséges, hívhatjuk egymást kölcsönösen?”

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

Utókövetés, a tanulságok levonása, megerősítés

Amennyiben nincs panasz érdemes egy-két héten belül rákérdezni, hogy minden rendben van-e? Amennyiben van, akkor érdemes korrigálni és új lehetőségeket keresni a megoldásra. Meggyőződni arról, hogy valóban nincs változás vagy csak kismértékben? A kicsi változásokat hajlamosak vagyunk nem észre venni.

Amennyiben a helyzet rendeződött, akkor a gyermekünknek különösen fontos visszajelzést adni, mert ez egy sikeres konfliktuskezelés volt az ő számára is.

Gyermekem balhézik a tanárokkal

[1] Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. »
[2] Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

Tudjon meg többet! A tanár diák konfliktusoknak van megoldása!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot! A tanároknak elegük van? Remeg a gyomra, ha hívják? Oldjuk meg a problémát! Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

A tanár diák konfliktusok a legtöbb esetben megoldhatók. Hogy ez a gyakorlatban is sikerüljön erre tesz javaslatot a cikk.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek