Gyermekkori fejfájás

Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Gyermekkori fejfájás: Mitől fáj a gyermek feje?

A gyermek fejfájásának nagyon sok oka lehet. Amennyiben a gyermekének tartósan fáj a feje, érdemes utánajárni, hogy mi lehet az oka.

Ha a gyermek fejfájása pszichés alapú, ott az EFT segítségével hatékonyan lehet a tünetet és annak okát is kezelni.

A gyermekkori fejfájás »

A gyermekkori fejfájás

A fejünk nagyon érzékeny részünk, naponta gondolatok sokasága indul útjára innen. Mindennapi életünk során történnek velünk olyan események, melyek stressz helyzeteket teremtenek. Ezek megoldása „fejtörést” okozhat. A fejünk az első olyan hely, amely jelzi , ha valami nincs rendben.

Testünk érzeteit hajlamosak vagyunk elnyomni, nem venni róluk tudomást. Pedig a szervezetünk olyan csodálatos szerkezet, amely folyamatosan a legjobbat akarja nekünk. Először apró jeleket küld számunkra, majd, mivel a helyzet nem oldódik meg, a jelek felerősödnek. Ezeket úgy érdemes felfogni, mintha azt mondaná a szervezetünk: „Figyelj rám, pihenj egy kicsit!”

Gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés: Pihenj egy kicsit!

A gyermekkori fejfájás is lehet ilyen jelzés. A gyermeket aggasztja valami (családi problémák, láthatatlan, de érezhető feszültségek, iskola, tanárok, tanulás, stb.).

Amennyiben a gyermekének gyakran fáj a feje, és nem múlik el, akkor érdemes erre odafigyelni.

Ez a cikk nem azokról az esetekről szól, ahol orvosi ellenőrzésre van szükség, vagy szervi okok okozzák a fejfájást. Nem pótolja az orvosi vizsgálatot és nem helyettesít semmilyen orvosi javaslatot. Ha megtörténik a betegségek, szervi okok kizárása, és a gyermek fejfájása mégis tartósan megmarad, felvetődik a kérdés, hogyan lehet ezen a problémán segíteni?

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy 10 éves fiú ezt a következőképpen fejezte ki:

„A tanulás mindig fejtörést okozott! A tanító nénitől sose kaptam dicséretet! Úgy éreztem, én ezt nem tudom megoldani, hiába is töröm rajta a fejem!”

„Szokott-e fájni a fejed?” -hangzott a kérdés:

„Igen gyakran, mikor tanulni kell! Már előre félek a tanulástól és a matek órától!”

Mitől fáj a gyermek feje?

Egy másik, 15 éves lány a következőt mondta:

„Majd szétdurran a fejem, mikor a szüleim már megint marják egymást! Hiába mondom nekik, nem értik meg!”

Egy anyuka:

„A kisfiam állandóan pörög, ordít a testvérével, majd szétmegy a fejem!”

Mindenki pontosan meg tudja fogalmazni, hogy „mitől is fáj a feje”. Még a legzárkózottabb, csak a logikát elfogadó emberek is képesek erre.

A gyerekek mégis nyitottabbak a fejfájásuk lelki okainak megtalálására. Általában közel járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy, ami igazán foglalkoztatja őket nemcsak foglalkoztatja őket, de fejfájást is okoz nekik.

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás?

Kevesen gondolják, hogy a 8-10 éves gyerekeknél a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet. Az orvosi szakirodalom szerint azonban 15 éves korig a gyerekek 40-75%-ánál lép fel különböző fokú, ismétlődő fájdalom…(dr. Baross Gábor gyermekgyógyász)

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

A gyermekkori fejfájás lelki okai

Miután biztosan kizáródott, hogy a folyamatosan visszatérő, nehezen múló fejfájásnak nincs szervi oka, a gyermek testileg egészséges, akkor elindul az útkeresés, hogy mi lehet a fejfájás lelki oka?

 • A gyermek alkata és a fejfájás összefüggései

  Nagyon sok függ attól, hogy gyermekünk hogyan veszi az élet akadályait: hárít, befelé nyel, emészti magát, vagy folyamatosan „agyal” a problémán, vagy egyszerűen csak megoldja azt. Azoknál a gyermekeknél, akik hárítanak, ugyanúgy előfordulhat fejfájás, mint azoknál, akik befelé fordulva attól rettegnek, félnek, hogy milyen lesz a holnap.

  Mennyire örökölhető a fejfájás?

  Mondhatnánk, alkati kérdés a fejfájás. Mennyire örökölhető a fejfájás? Manapság, ha egy probléma nem látszik megoldhatónak, akkor könnyen gondolhatjuk, hogy „Ezt örököltem.” „Én is ilyen vagyok, persze, hogy a gyermekem is ettől szenved!”

  Egy dologról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni: lehet, hogy gyermekünk „csak” a tudatalatti viselkedési mintáinkat vette át, mint lehetséges probléma-megoldási stratégiát.

  Az, hogy a gyermek, hogyan veszi az akadályokat, a legnagyobb mértékben a belső hiedelemvilágától, a pozitív és negatív megerősítések miatt kialakult, a világról és magáról alkotott képtől függ.

  Az a gyermek, aki önbizalom-hiányos, szorong, az életszemlélete negatív, vagy mindenáron meg kell felelnie a külső elvárásoknak, könnyebben lehet fejfájós, mint azok, akiket biztos, pozitív légkör vesz körül, és a világukban minden rendben van.

 • Környezet és a gyermek fejfájásának összefüggései

  A gyermek közvetlen környezete a családja. Ha a családban valamilyen okból nem érzi magát biztonságban, nem érzi a szeretetet, a figyelmet, akkor jó oka lehet rá, hogy emiatt aggódjon, féljen és fájjon a feje.

  Ezek a félelmek nem biztos, hogy objektív félelmek, csak a gyermek így érzi, és a számára ez a valóság.

  A gyermek másodlagos környezete az iskola, az óvoda és az őt körülvevő barátok, tanárok, stb. Az itteni helyzetek, kihívások, a társak és a tanárok hozzáállása, a gyermek számonkérése, az eredmény következménye szintén okozhat fejfájást a gyermeknek a szó legkonkrétabb értelmében is.

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Boldog gyermek Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Miért éri meg feliratkozni?

 • Első kézből megkapja a fontos, és időszerű híreket.
 • Az érdeklődési körének megfelelő témákban megjelenő cikkekről tájékoztatást kap.
 • Elsőként értesülhet az újdonságokról, új termékekről.
 • Termékeinkből árengedményben részesül.

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Amit a szülő maga is megtehet, ha fejfájós a gyermeke

Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

A fejfájásra érdemes kellő figyelmet fordítani. Ha nem múlik, vissza-vissza tér, érdemes kivizsgáltatni orvossal.

Mikor kiderül, hogy „semmit sem találtak”, ami miatt kialakulhatott, felvetődik a gyanú, hogy lelki okai vannak a fejfájásnak.

A legegyszerűbb azt megfigyelni, hogy mikor alakul ki a fejfájás, milyen helyzetekben?

 • Otthon, vagy az iskolában?
 • Akkor is fáj, amikor hétvége vagy szünidő van, vagy csak a tanulóidőben jön elő?
 • Amennyiben tanuláskor, akkor csak dolgozatok előtt, vagy csak néhány speciális esetben, vagy minden tanulással kapcsolatos helyzetben?

A más szakemberek által ajánlott fejfájásnapló valóban hasznos eszköz arra, hogy rájöjjünk a gyermek fejfájásának az okára. A fejfájásnapló vezetését a nagyobb gyermektől nyugodtan elvárhatjuk, a kisebbét vezesse a szülő.

Konkrét és egyszerű javaslatok a gyermek fejfájásának kezelésére

Mit írjunk bele?

 • Fejfájás kezdete (idő)
 • Erőssége 0-10 (személyes becslés)
 • Fejfájás közben folytatott tevékenység
 • A fejfájás lehetséges lelki oka (tipp, elvárás nélkül)

Érdemes megtippelni az okot: „Ha lenne egy lelki oka a fejfájásomnak, mi lenne az?”

A lelki okok és a fejfájás közötti kapcsolatok feltárása után nagyon hasznos, ha a szülő megbeszéli a lehetséges megoldási lehetőségeket a gyermekével. Érdemes kitérni arra, hogyan kezelje a gyermek a stresszt? A szülőnek milyen működő stresszkezelő módszerei vannak? Hogyan taníthatja meg ezeket a gyermekének?

Mit tehet a fejfájós gyermek?

 • Friss levegő.
 • Nyugodt, pozitív (komoly)zene hallgatása.
 • Fürdés: hidegebb - melegebb víz váltogatásával.
 • Vacsora mennyiségének csökkentése, cukros ételek háttérbe szorítása.
 • Fekhely változtatás.
 • Sport.
 • Relaxációs, meditációs technikák megismerése, gyakorlása.
 • Személyes barátságok megerősödése.
 • Közös családi programok, beszélgetések.

Szorong a gyermekem: Mit tehet a szülő, szorongó, zárkózott gyermek esetében? Hogyan segíthet?

Mit tehet az a szülő, aki már mindent kipróbált és a gyermeke fejfájása nem múlik?

A fejfájásnak a hátterében jó eséllyel állnak olyan okok, melyeknek a megoldása nehézségekbe ütközik a gyermek számára.

Miért? Mert a gondok nap,mint nap foglalkoztatják őt. Mert nem biztos, hogy a fejfájás és az (esetleges) iskolai, tanulási nehézségek közötti összefüggést megtalálja a gyermek. Amennyiben tudja is magáról, hogy stresszes, szorong vagy valami rendszeresen nyomasztja őt, esetleg nem is ismer hatékony megoldást, vagy nem mer hinni abban, hogy bármi is változhat körülötte.

A fejfájás lelki okainak megtalálásához elsőrangú megoldás az EFT ismerete. Emellett a fejfájás kezelése az EFT segítségével nagyon sikeres akár a tüneti, akár a végleges megoldások oldaláról, a lelki okok megtalálásáról és oldásáról közelítjük meg a problémát.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) testi és lelki panaszok esetén »

Fejfájás kezelése EFT segítségévelHosszabb távon biztosan megéri!

Természetesen a fejfájás kezelése EFT segítségével látszólag lassabb, mint a fájdalomcsillapítók használata. Azonban az EFT esetében a valódi okok feltárása és helyes irányba terelése zajlik, mely több időt vesz igénybe. Hosszabb távon biztosan megéri! Tapasztalja meg az Ön gyermeke is!

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Fejfájás-csillapítás a gyakorlatban

Próbálja ki az EFT -t a gyakorlatban a gyermeke fejfájásának csillapítására!

EFT videó fejfájás esetén

Természtesen ez egy bemutató, melynek gyakorlásával elérhetők valós eredmények, de nem pótolják az EFT ismeretét, illetve a személyes foglalkozások értékét!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot, hogy a fejfájás a múltidő legyen!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Gyermekkori fejfájás. Hogyan segíthetek gyermekemnek, ha gyakran fáj a feje?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek