A gyermeknevelés útvesztői 2.

A szülői szerep és a biztonság?

Biztonságban érezhetjük magunkat a szülői szerepünkkel kapcsolatban?Soha annyi kért, vagy kéretlen gyermeknevelési tanács, praktika, fortély nem röpködött a levegőben a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint mostanában. Épp ezért talán soha nem érezhették magukat olyan biztonságban a szülők, mint manapság… Vagy mégsem?

A tanácsadás és a szülői felelősség

Lehet, hogy a hatalmas információ mennyiség, amely naponta áramlik be minden háztartásba, mégsem a magabiztosságot, a szülőként eltöltött évek önbizalmát növelik? Lehet, hogy akadnak, akiket a rengeteg információ csak még jobban elbizonytalanít, hogy melyik a legmegfelelőbb út? Lehet, hogy vannak, akiket feldühít, mikor kéretlenül kapják a „megfelelő” tanácsokat? Lehet, hogy akadnak, akiket elkeserít, vagy éppen a falnak mennek a szokásos, semmitmondó sablon válaszoktól?

De mégis, pontosan mit csináljak a fiammal / lányommal, amikor napok óta csak kiabálva hajlandó velem szóba állni, ha egyáltalán hajlandó? És mit kezdjek a „türelemmel, nyugalommal”, mikor hetek óta mintha csak a falnak beszélek, és a dühöm leplezése már kevés ahhoz, hogy hatást tudjak gyakorolni a gyerekre?

Hiszen „a gyerek elindítása az életbe az én felelősségem”. Minden a gyerekkorban dől el. Minden azon múlik, milyen volt a vele átélt terhesség, a születése, az otthon töltött időszak, aztán a bölcsőde, óvoda, iskola, milyen a szülők közti viszony (ha van), stb. Az, hogy milyen lesz felnőttként, azon múlik, hogy én, mint szülő, milyen gyerekkort vagyok képes biztosítani a számára. Ha én tökéletes szülő vagyok, belőle tökéletes gyerek lesz! De ki képes erre?

Mindig rosszul végezzük a dolgunkat?

Rengeteg helyen olvashatunk és hallhatunk a szülői felelősség jelentőségéről, és arról, hogy a mai szülők mit csinálnak rosszul, mit és hogyan kellene másképp tenniük.

Miközben a legtöbb szülő a lehető legtöbbet megteszi a gyermekeiért, amire az adott pillanatban képes, és meg tud tenni. A mai világban a szülők (és ezzel együtt a szerep is) mintha „szörnyeteggé” váltak volna, akik az esetek nagy részében csak rosszul tehetik azt, amit tesznek.

Ezzel párhuzamosan pedig azon csodálkozunk, hogy a gyerekvállalás ideje egyre későbbre tolódik, és egyre többen vannak, akik nem akarnak egyáltalán gyereket vállalni. Kinek kell, hogy örökké ujjal mutogassanak rá, mert szülő lett?

A gyermeknevelés és az útjelző táblák

A gyermeknevelés és az útjelző táblák

Csoda-e, ha ilyen körülmények között a legtöbb szülő (aki egy kicsit is jól akarja nevelni a gyerekeit), tele van tanácstalansággal, önbizalomhiánnyal, bűntudattal, lelkiismeret furdalással. Hiszen bármit tesz (vagy nem tesz) egy másik irányzat, egy másik nézőpont, egy másik személy véleménye szerint lehet rossz és elítélendő.

Lehet, hogy az elmúlt időben szabadabbak lettünk a gyermeknevelés terén, kinyílt előttünk a világ, és már nem kötnek annyira a hagyományok, de egy biztos: a több nyitott úton ezerszer könnyebb eltévedni is. És vajon kik mutathatják számunkra ezen az úton a biztos kapaszkodót? Honnan tudhatjuk, hogy melyek azok az útjelző táblák, amelyeknek hihetünk, és melyek azok, amelyeket figyelmen kívül hagyhatunk?

De talán az sem biztos, hogy valójában útjelző táblákra van szükségünk. Az útjelző táblák mindenkinek ugyanazokat az utasításokat adják ugyanazokon az elágazási pontokon. Ha elérek egy bizonyos helyre az úton, ott az útjelző tábla egész biztosan figyelmeztetni / utasítani fog, hogy: „Itt fordulj jobbra / balra! Lassíts! Megengedett sebességkorlátozás: … km/h”, stb.

Biztonságban érezhetjük magunkat a szülői szerepünkkel kapcsolatban? Soha annyi kért, vagy kéretlen gyermeknevelési tanács, praktika, fortély nem röpködött a levegőben a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint mostanában. Épp ezért talán soha nem érezhették magukat olyan biztonságban a szülők, mint manapság. Vagy mégsem?

De mi van akkor, ha az én esetem egyedi?

Logika és az érzelmek kapcsolata

Kaphatom én a logikusnál logikusabb ötleteket, hogy ha bajom van a gyerekkel, előbb higgadjak le, és utána észérvekkel beszéljem meg vele az esetet.

De kaphatjuk a logikus ötleteket sorra: ha bajunk van a gyerekkel, előbb higgadjunk le, és utána észérvekkel beszéljük meg vele az esetet. Csak egyet szoktak ilyenkor elfelejteni: mindezt hogyan tegyük meg pont abban a pillanatban, amikor amúgy is a plafonon vagyunk. Az ilyen helyzetekben az ember amúgy is érzi, hogyan kellene viselkedni, mégis valami megakadályozza abban, hogy erre a viselkedésre képes legyen.

Az „út- és irányjelző táblák” tökéletesen, részletesen megmutatják, hogy mit kell bizonyos helyzetekben tennünk (amit a legtöbb szülő a problémamentes időszakokban amúgy is tud), épp csak azt felejtik el, hogy hogyan is tegyük mindezt az érzelmileg túlfűtött helyzetekben.

Az autóvezetőknek sem írják fel a táblákra, hogy hogyan lassítson, vagy forduljon balra, hiszen feltételezik, hogy azt úgyis mindenki tudja. De hogy valójában melyik mozdulat melyiket fogja követni, minden vezetőnél egyedi lesz. Függeni fog attól, hogy a vezető milyen sebességgel érkezik a táblához, mikor veszi észre a figyelmeztető táblát, milyen hangulatban van, és hogyan szándékozik reagálni a tábla felhívására, stb.

Ahogy a vezetőknek a vezetésnél, nekünk is szabad választásunk van, hogy milyen egyedi megoldásokkal reagálunk a gyermeknevelés útjelző tábláira felírt utasításra és gyermeknevelési tanácsra. De azt, hogy hogyan is lehet ezt „belülről jövően jól csinálni”, senki nem tanítja meg nekünk.

Szülőnek születni kell mondják sokan, és ezzel már le is tettek arról, hogy megoldják a szülői szerep okozta problémáikat.

De mindez talán valóban nem is tanítható. Mindenki maga érzi ösztönösen, hogy neki és a gyermekének mi lehet a jó megoldás. És ami az egyik esetben kiváló megoldásnak bizonyul, az más esetében katasztrofális kudarccal végződhet.

A saját megoldás jelentősége

Léteznek olyan megoldások, amelyekkel könnyebben rájöhetünk, hogy a mi konkrét esetünkben, az adott rossz helyzetekben mi segíthet rajtunk. Megtalálhatjuk, melyek a mi EGYEDI, VALÓDI megoldásaink a szülő - gyermek kapcsolat javításában, harmonizálásában.

Ha sikerül megtalálnia az Ön valódi megoldását, azzal lehetőséget kap arra, hogy gyermekével közösen megtalálja a fényt az alagút végén.

A gyermeknevelés útvesztői

[1] Gondolt már arra, hogyan legyen csak elég jó szülő? »
[2] A szülői szerep és a biztonság? »

A szülői szerep és a biztonság? Soha annyi kért, vagy kéretlen gyermeknevelési tanács, praktika, fortély nem röpködött a levegőben a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint mostanában. Épp ezért talán soha nem érezhették magukat olyan biztonságban a szülők, mint manapság. Vagy mégsem?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!Tapasztalja meg, hogyan képes Ön is gyors, tartós és örömteli változásokat elérni, hogy ezentúl kiegyensúlyozott, békés, boldog család tagjaként élhessen! A legnagyobb ajándékot azzal adjuk gyermekeinknek, ha mi magunk RENDBEN VAGYUNK.

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

További információ:
Sághy Zsuzsanna (06-70-433-4227)
info@boldog-gyermek.hu »

A szülői szerep és a biztonság? Soha annyi kért, vagy kéretlen gyermeknevelési tanács, praktika, fortély nem röpködött a levegőben a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint mostanában. Épp ezért talán soha nem érezhették magukat olyan biztonságban a szülők, mint manapság. Vagy mégsem?

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból »Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út »Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról »Elvált apa és az új kapcsolat »Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz »Stressz és az egészség »Munkahelyi stressz szülőként »Szülő stressz nélkül »Stressz teszt »

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Biztonságban érezhetjük magunkat a szülői szerepünkkel kapcsolatban? Soha annyi kért, vagy kéretlen jó tanács, praktika, fortély nem röpködött a levegőben a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint mostanában. Épp ezért talán soha nem érezhették magukat olyan biztonságban a szülők, mint manapság. Vagy mégsem?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Első kézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása