Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

A kialakult tévhitek a hiperaktivitás körül

Hiperaktivitás, figyelemzavar felismeréseA felsorolt tévhitekkel gyakran találkozni. Miért? Mert nem ismerjük kellően a hiperaktív gyerekek világát, gondolkodását.

Mivel az ő viselkedésük eltér a társadalmilag elvárható viselkedéstől, bizony hajlamosak vagyunk sémákban gondolkodni, holott ez nem csak félrevezető, de sok esetben még ront is a helyzeten.

Régen szó se volt arról, hogy ADD, vagy ADHD! Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy egyszerűen problémásnak minősítették a rakoncátlan, lenyugodni képtelen gyereket!

Természetesen nem attól lesz jobb, hogy most neve van a gyereknek (a problémának)! De segít elkerülni a kialakult tévhiteket.

Ha a gyermeke nem diagnosztizáltan hiperaktív, vagy figyelemzavaros, de az alábbi tévhitekkel már hosszú ideje kénytelen szembesülni, akkor a gyermek érdekében hasznos a problémák végére járni!

A honlap szakemberei abban tudnak segíteni Önnek, és gyermekének, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapotok, a gyermeke viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljanak.

Azonban nem vállaljuk fel a hiperaktivitás, a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.

 • A gyereket nem lehet lefárasztani, mintha mindig fel lenne húzva.

  A gyerek úgy tűnik, hogy valóban nem fáradt, és nem is lehet lefárasztani. Jól jön neki, ha rendszeresen sportol, de neki is szüksége van a pihenésre. Ugyanúgy, mint a többi gyereknek. Az lehet, hogy nem tud elaludni, de ennek az oka nem az fáradhatatlanság, hanem egy általános izgalom vagy félelem. Figyelje meg, hogy minél fáradtabb a gyerek annál jobban felpörög.

 • A gyerek nem is figyelemzavaros, hiszen annyira leköti a TV, a játék, hogy ki se lehet onnan robbantani.

  A gyerek ettől még szenvedhet figyelemzavarban, de a speciális képi világ (TV, számítógépes játékok annyira erős ingerrel bírnak, hogy itt a figyelmük java része erre koncentrálódik. De az iskolában ettől még egy unalmas (látványilag gyenge) órán a gyermek egyszerűen nem tud koncentrálni.

 • Nem hiperaktív, csak nem normális a gyerek, amikor dühöng.

  A gyermeke ekkor el felfokozott izgalmi állapotban van, mely során nem érzékeli azt, ami körülötte történik vagy nem úgy, ahogy azt mi várnánk. Utána, ha ráébred, hogy mit tett, akkor gyötri a lelkiismeret furdalás, tehát tudatában van a tette súlyosságának. Aki nem normális utána sem ismeri fel, hogy a viselkedése helytelen volt.

 • Csak akaraterő kérdése, ha akarna, tudna figyelni.

  Csak akaraterő kérdése, ha akarna, tudna figyelni

  A figyelemzavar egy olyan állapot, mely során az agy működése módosul, és nem képes arra, hogy koncentráltan egy dologra figyeljen. A biológiai háttérmagyarázat nélkül a gyerekek beszámolóira hagyatkozva a következőt képzeljék el:

  A világból érkező információk feldolgozásával egyidejűleg az agy nem csak a jelenben történő eseményekre koncentrál, hanem egyszerre több csatornán (felfoghatjuk egy-egy TV képernyőnek is) a múlt, a jövő, az elképzelt világ jellegzetes eseményeit vetíti Önnek, képpel, és hanggal egyszerre. Amelyik adás erősebb ingert bocsát ki, Ön arra fog figyelni. Közben lehet, hogy a háttérben a tanár magyaráz valamit nyelvtanból, de Ön még mindig ezzel az erősebb ingerrel van elfoglalva, és hiába próbál arra hatni, hogy ez változzon, mert tudja, hogy figyelni kéne az órára, egyszerűen képtelen rá. A figyelemzavarban szenvedő gyerekek arról számolnak be, hogy egyszerűen tehetetlenek, nem tudnak mit kezdeni az agyukban zajló eseményekkel. Tehát ők akarnak ezen változtatni, csak nem tudják hogyan.

 • A hiperaktív gyerekek nagyszájúak, és szemtelenek

  Lehetséges. Azonban vizsgáljuk meg a jelenséget, egy másik oldalról! A hiperaktív gyerekek sok olyan visszajelzést kapnak, mely őket minősíti, ez rombolja az önbizalmukat. Sok esetben észre sem veszik mások, hogy ők igyekeznek változtatni a problémás helyzeteken, viselkedésükön. De mivel nem kapnak pozitív visszajelzést ezért idegesek, és dühösek. Sok esetben a nagyszájúság mögött egy félénk gyermek húzódik meg, aki a nagyszájúsággal igyekszik pótolni a saját önbizalomhiányát. Más esetekben teljesen befelé fordulóvá válnak, azt gondolhatjuk róluk, hogy gátlásosak, szorongóak, ami igaz is, de sok esetben a hiperaktivitás, vagy a figyelemzavar húzódik meg a háttérben.

 • A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy mi történik velük, és mit tesznek a környezetükkel

  Amikor dühösek, vagy szétszórtak úgy tűnik, hogy ott sincsenek, csak testben. De közben mi szülők meglepődünk néha azon, hogy a gyerek pontosan vissza tudja idézni a beszélgetéseket, a gesztusokra is emlékszik. És még valami, a hiperaktív, figyelemzavaros gyerek mivel a figyelme sok síkon mozog egyszerre, ezért olyan dolgokat is érzékel, mely felett könnyen elsiklunk. Veszi a másik ember gesztusait, érzékeli, hogy elfogadják őt, vagy sem. Gyakran azért kergül meg, mert azt érzi, hogy nem fogadják el, nem szeretik. Természetesen itt nem a szülői szeretetről beszélünk, hanem a gyermek szubjektív érzékeléséről (Azt érzem, hogy anya nem szeret!)

 • A hiperaktív gyerekek buták

  Nem, sőt az átlagnál okosabbak. Az érzelmi intelligenciájuk nem eléggé fejlett, és könnyen bajba sodorják magukat, de az eszük gyorsan vág, ügyesen kombinál dolgokat, a legtöbbjük vizuális, és ezért gyorsan tanulnak. Természetesen az nem jelenthető ki, hogy minden hiperaktív gyermek zseni, itt is, mint minden ember alkotta csoportban vannak gyengébb képességűek is.

 • Majd kinövi a hiperaktivitást vagy a figyelemzavart!

  Gyakori, hogy a hiperaktív, figyelemzavaros gyereknek valamelyik szülője látensen (tüneteket nem mutatóan) vagy tünetekkel együtt hiperaktív vagy figyelemzavaros. A felnőttek nem növik ki a hiperaktivitást, legfeljebb megtanulják kezelni. De ettől még számos problémájuk akad a felnőttkorban a hiperaktivitás miatt.

  Erről bővebben itt olvashat »

 • A hiperaktivitás öröklődik

  Lehetséges. Cáfolni nem tudom, de mi van akkor, ha csak átvesszük a szüleinktől a problémamegoldó készletet, eszköztárat? Mi van akkor, ha a gyerekkel történt események a gyerekben ugyanazt a hatást váltják ki, mint a szülőben? Ez csak annyit jelentene, hogy a gyerek érzékeli a problémát, és ugyanúgy próbálja megoldani, ahogy a szülő kezelte annak idején ezt a helyzetet.

 • A figyelemzavar, és a hiperaktivitás jobban jellemző a fiúkra

  A figyelemzavar, és a hiperaktivitás jobban jellemző a fiúkra?

  A lányoknál is jelentkezik a figyelemzavar, és a hiperaktivitás, csak kevesebb olyan tünetet produkál, ami szemet szúr nekünk felnőtteknek. A lányoknál inkább az álmodozó magatartás jelentkezik, ami akár megszokott, mert ezt várjuk egy lánytól, és nem azt, hogy pörögjön. A szocializációs különbségek miatt kevésbé veszünk tudomást a lányok figyelemzavaráról. A hiperaktivitással viszont más a helyzet, mert, ha egy lány kezd sajtkukacként viselkedni az senki számára nem elfogadható. Erről itt olvashat » bővebben

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

 • Mit tehet a szülő, ha a gyermeke hiperaktív vagy figyelemzavaros?

  Mit tehet a szülő, ha a gyermeke hiperaktív vagy figyelemzavaros?

  Amennyiben felmerült Önben a gyanú, hogy a gyermeke hiperaktív vagy figyelemzavaros, kérjen időpontot a helyi Nevelési Tanácsadótól, hogy a szakemberek ki tudják deríteni, hogy pontosan mi a probléma.

  Amennyiben az Ön gyermeke szakemberek által megállapítottan hiperaktív vagy figyelemzavaros, akkor a következőkben kaphat segítséget:

  Gyermeke, és Ön megtanulhatja, hogyan kezeljék a feszült, stresszes helyzeteket. Megismerhetik a jelenlegi ismeretek szerint az egyik leghatékonyabb, gyors, tartós, és egyszerű stresszoldó módszert, az EFT-t. Mely segíteni fog mindkettőjük önbizalmának, nyugalmának növelésében.

  Hogyan segíthet az EFT az Ön gyermekének?

  Vegyen részt közösen gyermekével, és kérjenek együtt időpontot!

  Fogjon össze gyermekével, mert csak közösen sikerülhet!

 • Miért éri meg igénybe venni ezt a segítséget?

 • Mert gyermeke problémái gyorsabban oldódnak, ha ön is aktív részese ennek a folyamatnak.

 • Mert a tanácsok mellett olyan eszközt kap a kezébe, melynek segítségével meg is tudja oldani a problémákat.

 • Mert a szülő önbizalma, szülőképe a minden energiát igénybe vevő hiperaktív gyermek esetében folyamatosan romlik, illetve az állandó igénybevétel hatására még egy kötélidegzet is megkopik.

 • Mert mindketten azonnal megtapasztalják, hogy az EFT elengedhetetlenül fontos része annak, hogy kijöjjenek ebből a problémából.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot, hogy helyreálljon a béke!

A hiperaktív gyerek nevelése kihívás a nap 24 órájában.

Éppen ezért az ADD, és ADHD esetén a gyerekkel való segítő munka mellett szükség van a szülőkre is!

Fogjunk össze!

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Segítség hiperaktív gyermekeknek, és szüleiknek
Jelentkezzen hiperaktív tréningre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Tévhitek a hiperaktivitás, és a figyelemzavar körül

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek