Mi az egyetlen kérdés, amit érdemes megfontolni, ha problémám van a gyermekemmel?

És mi az, amit, akkor érdemes átgondolni, ha szülőként magammal is problémám van?

Mi az egyetlen kérdés, amit érdemes megfontolni, ha problémám van a gyermekemmel?Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Elképzelhető, hogy problémám van a gyermekemmel kapcsolatban, ez erősen hat rám, ez számomra is komoly gondot okoz. Ha a gyermeknek csak saját magával van problémája, az ő problémája szintén hatást gyakorol rám. Mi a teendő ilyenkor?

A kérdés, amit érdemes megfontolni minden szülőnek

Akarom-e, hogy a probléma, mellyel szembesülök továbbra is hatalmat gyakoroljon felettem?

Álljunk meg egy szóra! Mit jelent az, hogy hatalmat gyakorolni valaki felett?

  • Azt jelenti, hogy az adott probléma irányít? Talán, de nem minden esetben.
  • Azt jelenti, hogy nem tudom megoldani? Hiszen teszek érte éppen eleget?! Nem, mindig van megoldás.
  • Azt jelenti, hogy a probléma erősebb, mint én? Nem, mert már számtalan helyzetben volt ennél sokkal nehezebb helyzet is az életben, amit meg kellett oldani.
  • Azt jelenti, ha már nekem nem fontos, vagy nem irányítok felé figyelmet, akkor nem is létezik ez a hatalom? Nem. Az elnyomott, meg nem oldott belső vagy külső konfliktusok eredményezik életünk legnagyobb útvesztőit.

Akkor mit jelent az, ha valamilyen probléma hatalmat gyakorol felettem?

Annyit, hogy ha rá gondolok, akkor a problémával kapcsolatos tudatos, vagy tudattalan folyamatok hatására feszültek, idegesek vagyunk, rossz érzéseink keletkeznek.

„Jó de ha velem ez az X dolog történik, akkor mit tehetnék? Legyek nyugodt? Hogyan?”

Adott egy válás vagy egy diszlexia vagy internet függés, esetleg rossz tanulmányi eredmény párosítva egy tanulni nem akaró gyermekkel.

Valahol mindenkiben ott a belső hang, bármilyen halkan is szól, hogy „Ez nem tarthat örökké!”

Lehet természetesen egy másik hang is, ami azt mondja, hogy „Majd kinövi!” „Nem is biztos, hogy ez akkora baj!”, stb. Lehet…

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha elkezdünk egy lépést tenni az általunk legjobbnak vélt megoldás felé, akkor a megoldás is közelebb jön egy lépést.

Előfordulhat, hogy valaki oly régóta próbálja megoldani és semmi eredmény. Lehet, hogy a nem megfelelő kulcsot használtuk a zár kinyitására.

Egy egyszerű történet, mikor nem találjuk a kulcsot:

A mesebeli fiú elindul látogatóba a nagyszüleihez. A nagyszülők nagyon messze laknak, túl az erdőn, túl a folyón. Átverekszi magát az erdőn, átevez a folyón. Már nagyon várja a találkozást. A nagyszülők is várják őt.

Megérkezik, örömmel fogadják, kérdezik, hogy: „Ugye minden rendben van veled és a családdal?” „Iiigen!” hangzik a tétova válasz. „Akkor jó! Kérsz enni?”

A fiú igent mond, majd jóízűen falatozik, mikor jóllakott beszélgetne velük:

„És veletek mi újság?” „Ó, mi megvagyunk, csak így öregesen. És veled mi újság?”

„Háát…!” Kezdene bele a történetbe a fiú, de nem jut a végére, mert a nagyszülők ismét csak így válaszolnak: „Akkor jó, egyél még kis unokám!”

A fiú már nem éhes, csak csendben azon gondolkozik, hogy mondja el, hogy egy pici segítségre lenne szüksége, annak ellenére, hogy a nagyszülők csak a jót akarják meghallani. Majd rájön, hogy a problémát megoldhatja más módon is. Majd mivel sietős a dolga felpattan a székről és sietve elköszön. A nagyszülők nem értik mitől ilyen az unoka, még beszélgetni se lehet vele egy jót. Az unoka is duzzog magában, hogy nem is kíváncsiak rá.

Pedig, ha mindketten ismerték volna a másikhoz vezető kapuk kulcsát…

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Kulcsok pedig léteznek.

Amikor a problémát átkeretezzük

Amikor elkezdődik a probléma körüljárása, akár a gyermek, akár a szülő esetében, néha elhangzik egy mondat. Melytől a probléma mindjárt egyszerűbb, átláthatóbb, és emberibb léptékűvé válik.

Egy példa az átkeretezésre:

Egy kamasz fiú nem szerette a fizikát. Nem érdekelte. A fizika számára értelmetlen hülyeségek halmaza volt. A fordulópontot az jelentette, hogy megkérdeztem tőle: „Tudod mi a fizika?” „Számítások, kísérletek, unalmas órák, stb..” „A fizika a saját határaidnak az ismerete, hogy mindig tudd mire vagy képes, és mire nem. Ha ezt tudod, akkor már nagyon sok mindent tudsz a világról, hogy az számodra biztonságos legyen.”

A fiú számára ez a mondat teljesen átkeretezte az ő problémáját, rájött, hogy amit eddig utált, az akár lehet fontos is a számára.

Amikor bedobjuk a metaforákat

Más esetekben a gyermek megoldatlan problémáit összekapcsoltuk egy az ő életében szeretett dologgal, vagy bármi más pozitív eseménnyel, egy metafora segítségével.

Egy példa a metaforákra:

Egy kisfiú arról panaszkodott, hogy vele nem szeretnek játszani, és nem veszik be a játékba. (A kisfiúnak alacsony volt az önbizalma). A beszélgetés során kiderült, hogy szeret horgászni és ügyes is benne. Elmesélte, hogy mekkora halakat fogott.

Megkérdeztem tőle: „A halaknak a horgászat során bármikor be lehet vágni (berántani a horgot)?” „Ááá, azt nem, csak a megfelelő időben!” „Látod a barátság olyan, mint a horgászat, ekkor is a megfelelő időt kell kivárni várni. És neked van türelmed, mert aki horgászik, az ki tudja várni a legmegfelelőbb időpontot!”

Ezután, és az EFT után már el tudta képzelni, hogy akár már játszhatnak is vele, amelyet azelőtt még elképzelni sem tudott.

A metaforák az leghasznosabb gyógyítók az ember lelkének. Ha kisebb még a gyermekük, olvassanak sok mesét nekik, tele vannak metaforákkal.

Amikor EFT-t alkalmazunk

Akarjuk e, hogy a problémák miatt érzett feszültségtől, és egyéb negatív érzésektől megszabadulva képesek legyünk megoldani az adott problémát?

Ha igen, valójában ez egy igazi kulcs, bármilyen problémás helyzetben. Mert így dönthetünk a saját sorsunkról, a jövőnkről, és mások jövőjéről egyszerre. Ha ezen túl vagyunk (mentesek a problémák miatt érzett rossz érzésektől), a probléma már nem képes hatalmat gyakorolni felettünk, hanem elkezdjük megoldani azt. Ez a valódi szabadság! Döntök saját sorsom alakulása felől!

Szabadság, melyet mindenki megtapasztalt már néhányszor az életében. Véleményem szerint, minden embernek létezik minimum egy – két pozitív tapasztalata problémás helyzetek teljes körű megoldásával kapcsolatban.

Akarom-e, hogy a probléma, mellyel szembesülök továbbra is hatalmat gyakoroljon felettem?

Ha a válasz nem, akkor tartson bátran velünk, tapasztalja meg azt a szabadságot, akár szülőként, akár gyermekével kapcsolatban lévő problémák esetén is!

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Tudjon meg többet! Szeretné, ha végre nem azon kellene gondolkodni, hogy mi lesz vele így?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Tapasztalja meg Ön is ezt a szabadságot! Milyen lenne, ha egy nap arra ébredne, hogy mindez sikerült?

Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot az állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Ha elégedett a Hírlevéllel, azokkal az értékekkel, melyeket közvetít, ajánlja ismerőseinek, barátainak, kollégáinak!

Ha hírlevelünk megtetszett, kérjük hívja fel rá barátai, szülőtársai figyelmét is! »

Köszönjük a megtisztelő figyelmét!

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadóTakács Péter gyermek életmód tanácsadó

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadó és Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Hírlevelek 2018

Párterápia EFT –vel » Tanulási nehézségek hatása a felnőttkorban»
Bedőlni a gyerek hisztijének» 13 iskolai visszásság, melyet az Ön gyermeke is megélhet »
Miért nincsenek céljaik a mai gyerekeknek? »
Felelős mobiltelefon használat szabályai gyerekeknél » Egy rövid, de tanulságos megfigyelés
Köztünk élő csodagyerekek » Amit a kisbabáktól tanulhatunk, mi felnőttek
Életrevaló vagy engedelmes gyereket nevelek? » Gyermekem pánikol a tanulás miatt »
Miért nem segítenek a nagyszülők a gyerekek nevelésében? » Miért provokálják a gyerekek a szüleiket?»
Elfenekelem ezt a gyereket! » Önt is kísérti az otthoni házi feladatok réme?
Kezdődik az iskola, gyermekének szüksége lesz önbizalomra » Gyermekem már most nem akar suliba menni»
Túlérzékeny gyermekem túlreagálja a problémákat» Meg akarom óvni a gyermekem a csalódástól!»
Hogyan szólítsam meg a lányokat?» Az utazás réme, ha rosszul van a gyerek az autóban »
Lelki terror a családban » Hogyan kerülhetjük el, hogy gyermekünk ne legyen a szexuális ragadozók áldozata? »
A számítógép nyáron szippantja be a gyerekeket, hogyan védhetem ki? »
8 működő stratégia, ha az Ön gyermeke nem szeret olvasni »
Az év végi bizonyítvány sokat elárul gyermeke személyiségéről »
Hogyan érhetjük el, hogy a mi gyermekünk is udvarias legyen?»
10 ok amiért verekednek a lányok az iskolában » Mekkora az esélye, hogy gyermeke élete valahol félresiklik?»
Katalizátor gyerekek. Lehet, hogy az Ön gyermeke is az? »
Kudarcként éli meg a gyermeknevelést?» Az Ön gyermekét is érinti az iskolai stressz? » 15 lépéses ellenőrző lista »
Tudatos Szülők kerestetnek!» Mit tehet a gyermekem, ha elveszik tőle a barátait, és mit tehetek én?»
Mennyire elégedettek a Boldog Gyermek Életmódstúdió ügyfelei az egyéni foglalkozásokkal?»
Felhúz a gyermekem, a párom kiborít!»
Ön is küzd gyermekei lefektetésével? » Pesszimista a gyermeke? Ez a kérdés biztosan kizökkenti a pesszimizmusából!»
8 hasznos trükk, hogy megnyugtassa szorongó gyermekét»Válás után: magatartástípusok a gyerekeknél »
Hogyan tudom tudatosságra nevelni gyermekem?» Egy ÚJ TIPP, hogy gyermeke nekiálljon tanulni»
A szülői bűntudatról» Kifárad a gyerek az iskolában»
Sok gyerek kényszernek érzi az iskolát, az Ön gyermeke is ide tartozik? »
Milyen iskolát keressek gyermekemnek? »
Ítélkezésmentességre tanítani gyermekeim » Duzzogott, hogy el kellett jönnie a Stresszkezelő tanfolyamra »
Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák » Mi az, amit egy általános iskolásnak tudnia kéne?»

Hírlevelek 2017

Karácsony 2017 » Szabadulásom a házicseléd szerepből »
Tanulást segítő programok az interneten, és mobilon» Gyermekem zavarja az órát, nem lehet tőle tanítani»
A gyerek haragszik valamelyik szülőre» Nem hittem a fülemnek, amikor ezt halottam! »
Tudja, hogy melyek a leggyakoribb önkorlátozó hiedelmei a gyerekeknek? »
Hogyan segítsük gyermekeinket, hogy ne féljenek a haláltól? » A gyerek egy ágyban alszik a szülőkkel»
Korához képest éretlen a gyermekem » A gyermekem fél a változástól » A gyermekem fél a hányástól»
A lányomra rászálltak a lányok az osztályban! » Egyedül nevelem a gyermekem, sokszor túlvállalom magam »
Azt csinálok veled és a gyerekkel, amit akarok! - mondja a férj » Hogyan sikerült a tanévkezdés? »
Anya! Ígérem, szeptembertől tanulni fogok! » Milyen típusú osztálytársak okoznak szorongát gyermekünknek? »
Tanítói magatartások, melyektől óvakodjunk! » Hangolódjunk egy kicsit az iskolakezdésre! »
Hogyan fejlesszük gyermekünk empatikus képességét? »
Mikor van itt az ideje, hogy komoly, családunkat érintő témákról beszélgessek gyermekemmel? »
A nyaralás egy cirkusz a gyerekkel, mit tegyek?» Miért töltsön a gyermeke minél több időt szabad levegőn? »
Gyermekem óvodás, iskolás lesz, és szeparációs szorongása van »
Mit tehetünk, ha gyermekünknek nem lesz jó a bizonyítványa? »
Hisztizik a gyermeke? Itt a megoldás! » A gyerek nem akar osztálykirándulásra menni a többiekkel »
Bombabiztos mondatok, hogy meg tudja nyugtatni szorongó gyermekét » Pollenallergia a gyerekeknél»
Ebbe belegondolt már? Kiégés már iskolás korban is megtörténhet » Lassú a gyermekem, mindig lemarad a suliban »
Az iskolarendszer csak azokat jutalmazza, akik stresszes helyzetben is jól teljesítenek»
Hogy felnőttként jól keressen »
Mi a hasonlóság a Hófehérke és a hét törpe meséje és az iskolai bántalmazottak között? »
Mit tehetünk, ha a gyermekekem osztályába traumatizált gyerek jár? »
Iskolai fogadóóra » Miért kiabál a gyerek a szüleivel?»
A Mindenki film margójára » 10 dolog, amit NE mondjunk a gyermekünknek»
Miért nem tudja letenni a gyerek a telefont? » Gyermekem csúnyán beszél velem!»
Miért menőznek a gyerekek az iskolában?» Otthon tudja az anyagot, de a suliban elvérzik»
Rosszak a jegyek? Nem megy a tanulás? A gyermeke beleesett ebbe a tanulási csapdába?»
Gyermekem indokolatlanul nagy büntetést kap az iskolában » Zárkózott a gyermekem »
Rémálmok gyötrik gyermekét?» Hogyan találja meg gyermeke és Ön a nyugalmát ebben a rohanó világban? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek