Mi az egyetlen kérdés, amit érdemes megfontolni, ha problémám van a gyermekemmel?

És mi az, amit, akkor érdemes átgondolni, ha szülőként magammal is problémám van?

Mi az egyetlen kérdés, amit érdemes megfontolni, ha problémám van a gyermekemmel?Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Elképzelhető, hogy problémám van a gyermekemmel kapcsolatban, ez erősen hat rám, ez számomra is komoly gondot okoz. Ha a gyermeknek csak saját magával van problémája, az ő problémája szintén hatást gyakorol rám. Mi a teendő ilyenkor?

A kérdés, amit érdemes megfontolni minden szülőnek

Akarom-e, hogy a probléma, mellyel szembesülök továbbra is hatalmat gyakoroljon felettem?

Álljunk meg egy szóra! Mit jelent az, hogy hatalmat gyakorolni valaki felett?

  • Azt jelenti, hogy az adott probléma irányít? Talán, de nem minden esetben.
  • Azt jelenti, hogy nem tudom megoldani? Hiszen teszek érte éppen eleget?! Nem, mindig van megoldás.
  • Azt jelenti, hogy a probléma erősebb, mint én? Nem, mert már számtalan helyzetben volt ennél sokkal nehezebb helyzet is az életben, amit meg kellett oldani.
  • Azt jelenti, ha már nekem nem fontos, vagy nem irányítok felé figyelmet, akkor nem is létezik ez a hatalom? Nem. Az elnyomott, meg nem oldott belső vagy külső konfliktusok eredményezik életünk legnagyobb útvesztőit.

Akkor mit jelent az, ha valamilyen probléma hatalmat gyakorol felettem?

Annyit, hogy ha rá gondolok, akkor a problémával kapcsolatos tudatos, vagy tudattalan folyamatok hatására feszültek, idegesek vagyunk, rossz érzéseink keletkeznek.

„Jó de ha velem ez az X dolog történik, akkor mit tehetnék? Legyek nyugodt? Hogyan?”

Adott egy válás vagy egy diszlexia vagy internet függés, esetleg rossz tanulmányi eredmény párosítva egy tanulni nem akaró gyermekkel.

Valahol mindenkiben ott a belső hang, bármilyen halkan is szól, hogy „Ez nem tarthat örökké!”

Lehet természetesen egy másik hang is, ami azt mondja, hogy „Majd kinövi!” „Nem is biztos, hogy ez akkora baj!”, stb. Lehet…

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha elkezdünk egy lépést tenni az általunk legjobbnak vélt megoldás felé, akkor a megoldás is közelebb jön egy lépést.

Előfordulhat, hogy valaki oly régóta próbálja megoldani és semmi eredmény. Lehet, hogy a nem megfelelő kulcsot használtuk a zár kinyitására.

Egy egyszerű történet, mikor nem találjuk a kulcsot:

A mesebeli fiú elindul látogatóba a nagyszüleihez. A nagyszülők nagyon messze laknak, túl az erdőn, túl a folyón. Átverekszi magát az erdőn, átevez a folyón. Már nagyon várja a találkozást. A nagyszülők is várják őt.

Megérkezik, örömmel fogadják, kérdezik, hogy: „Ugye minden rendben van veled és a családdal?” „Iiigen!” hangzik a tétova válasz. „Akkor jó! Kérsz enni?”

A fiú igent mond, majd jóízűen falatozik, mikor jóllakott beszélgetne velük:

„És veletek mi újság?” „Ó, mi megvagyunk, csak így öregesen. És veled mi újság?”

„Háát…!” Kezdene bele a történetbe a fiú, de nem jut a végére, mert a nagyszülők ismét csak így válaszolnak: „Akkor jó, egyél még kis unokám!”

A fiú már nem éhes, csak csendben azon gondolkozik, hogy mondja el, hogy egy pici segítségre lenne szüksége, annak ellenére, hogy a nagyszülők csak a jót akarják meghallani. Majd rájön, hogy a problémát megoldhatja más módon is. Majd mivel sietős a dolga felpattan a székről és sietve elköszön. A nagyszülők nem értik mitől ilyen az unoka, még beszélgetni se lehet vele egy jót. Az unoka is duzzog magában, hogy nem is kíváncsiak rá.

Pedig, ha mindketten ismerték volna a másikhoz vezető kapuk kulcsát…

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Kulcsok pedig léteznek.

Amikor a problémát átkeretezzük

Amikor elkezdődik a probléma körüljárása, akár a gyermek, akár a szülő esetében, néha elhangzik egy mondat. Melytől a probléma mindjárt egyszerűbb, átláthatóbb, és emberibb léptékűvé válik.

Egy példa az átkeretezésre:

Egy kamasz fiú nem szerette a fizikát. Nem érdekelte. A fizika számára értelmetlen hülyeségek halmaza volt. A fordulópontot az jelentette, hogy megkérdeztem tőle: „Tudod mi a fizika?” „Számítások, kísérletek, unalmas órák, stb..” „A fizika a saját határaidnak az ismerete, hogy mindig tudd mire vagy képes, és mire nem. Ha ezt tudod, akkor már nagyon sok mindent tudsz a világról, hogy az számodra biztonságos legyen.”

A fiú számára ez a mondat teljesen átkeretezte az ő problémáját, rájött, hogy amit eddig utált, az akár lehet fontos is a számára.

Amikor bedobjuk a metaforákat

Más esetekben a gyermek megoldatlan problémáit összekapcsoltuk egy az ő életében szeretett dologgal, vagy bármi más pozitív eseménnyel, egy metafora segítségével.

Egy példa a metaforákra:

Egy kisfiú arról panaszkodott, hogy vele nem szeretnek játszani, és nem veszik be a játékba. (A kisfiúnak alacsony volt az önbizalma). A beszélgetés során kiderült, hogy szeret horgászni és ügyes is benne. Elmesélte, hogy mekkora halakat fogott.

Megkérdeztem tőle: „A halaknak a horgászat során bármikor be lehet vágni (berántani a horgot)?” „Ááá, azt nem, csak a megfelelő időben!” „Látod a barátság olyan, mint a horgászat, ekkor is a megfelelő időt kell kivárni várni. És neked van türelmed, mert aki horgászik, az ki tudja várni a legmegfelelőbb időpontot!”

Ezután, és az EFT után már el tudta képzelni, hogy akár már játszhatnak is vele, amelyet azelőtt még elképzelni sem tudott.

A metaforák az leghasznosabb gyógyítók az ember lelkének. Ha kisebb még a gyermekük, olvassanak sok mesét nekik, tele vannak metaforákkal.

Amikor EFT-t alkalmazunk

Akarjuk e, hogy a problémák miatt érzett feszültségtől, és egyéb negatív érzésektől megszabadulva képesek legyünk megoldani az adott problémát?

Ha igen, valójában ez egy igazi kulcs, bármilyen problémás helyzetben. Mert így dönthetünk a saját sorsunkról, a jövőnkről, és mások jövőjéről egyszerre. Ha ezen túl vagyunk (mentesek a problémák miatt érzett rossz érzésektől), a probléma már nem képes hatalmat gyakorolni felettünk, hanem elkezdjük megoldani azt. Ez a valódi szabadság! Döntök saját sorsom alakulása felől!

Szabadság, melyet mindenki megtapasztalt már néhányszor az életében. Véleményem szerint, minden embernek létezik minimum egy – két pozitív tapasztalata problémás helyzetek teljes körű megoldásával kapcsolatban.

Akarom-e, hogy a probléma, mellyel szembesülök továbbra is hatalmat gyakoroljon felettem?

Ha a válasz nem, akkor tartson bátran velünk, tapasztalja meg azt a szabadságot, akár szülőként, akár gyermekével kapcsolatban lévő problémák esetén is!

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Tudjon meg többet! Szeretné, ha végre nem azon kellene gondolkodni, hogy mi lesz vele így?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Tapasztalja meg Ön is ezt a szabadságot! Milyen lenne, ha egy nap arra ébredne, hogy mindez sikerült?

Jelentkezzen konzultációra! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot az állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Ha elégedett a Hírlevéllel, azokkal az értékekkel, melyeket közvetít, ajánlja ismerőseinek, barátainak, kollégáinak!

Ha hírlevelünk megtetszett, kérjük hívja fel rá barátai, szülőtársai figyelmét is! »

Köszönjük a megtisztelő figyelmét!

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadóTakács Péter gyermek életmód tanácsadó

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadó és Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Egy olyan kérdést ismerhet meg, mely a segítő foglalkozások mindegyikén előbb vagy utóbb előkerül, és nagyon sokat segít abban, hogy kedvező irányt vegyenek a gyermeknevelési, vagy a szülőként, a szülői mivoltunkkal kapcsolatban felmerülő problémák.

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek