Hogyan lettem internetfüggő?

Történetek gyermekektől szülőknek

Hogyan lettem internetfüggő?Az internetfüggés viszonylagos ismeretlensége miatt nem kellően tisztázott a szülők körében. Sok esetben keringenek róla tévhitek, vagy éppen nem tulajdonítunk akkora jelentőséget az internetfüggésnek és a következményeinek, mint amekkora figyelmet igényelne.

Tévhitek az internetfüggőségről:

  • Az internetfüggő gyermekek java része fiú. A lányok is legalább olyan mértékben érintettek, csak ők gyakrabban szörfölnek a hálón vagy chatel, mint a fiúk, akik szívesebben játszanak online, vagy letöltött játékokkal.

  • Aki függ az internettől, vagy az online játékoktól, az agresszívebb, annak „szét van esve” a személyisége, stb. Sok esetben ezek a gyermekek szoronganak, önbizalom hiányosak, lehet bennük agresszió is, de az nem mindig nyilvánvaló a külső szemlélő számára.

  • A számítógép függőség, az internetfüggőség legalább nem olyan ártalmas, mintha a gyermek inna vagy füvezne. Ha gépezik, akkor legalább otthon van nem csavarog! Ez igaz. Viszont a túlzott számítógép használat rendelkezik ugyanolyan személyiségromboló hatásokkal, mint az előbbiek.

  • Le kell tiltani! Elvenni a gépet! Keménykéz! Fontos a következetesség, mellette érdemes megérteni, hogy miért választotta ezt a utat a gyermeke. A megértés, a következetes, és nem megtorló megoldások többet érnek!

Történetek az internetfüggőségről

Ebben a részben internetfüggő vagy ahhoz közel álló gyermekek történeteit olvashatják.

A történetek szereplői álnéven szerepelnek.

Laci

„Laci” 14 éves erős energikus fiú, sportol. Emellett napi 3-4 órát játszik online stratégiai játékokon. Hétvégén, és szünetekben ez eléri a napi 5-12 órát is.

Lacival sok probléma volt kiskorától fogva. Nehezen bírt beilleszkedni, állandóan „pörgött” tenni kellett valamit, hogy levezesse energiáit. Ezért beíratták sportolni is. Az iskolai kezdetétől sok negatív visszajelzést kapott, aminek hatására az osztályban a perifériára került, ő lett az osztály bohóca.

Otthon is egyre több volt a feszültség körülötte. Melyet bizony ő is gerjesztett.

Majd betört a technika ördöge és az osztályban is egyre nagyobb divat lett a számítógépes játékok használata. (Ezt nem nagyon lehet kikerülni.) E mellé a szülők között is megromlott a viszony. A feszültség egyre jobban nőtt a családban. Laci tanulmányi eredménye folyamatosan romlott.

Ahol sikert, feszültség levezetést talált, az a számítógépes játékok.

A számítógép, internetfüggősége akkor változott, mikor szembesülnie kellett azzal, hogy nem vették föl abba az iskolába, ahova tovább akart tanulni az általános után. (Sok esetben, mire eljutnak a gyermekek eddig az állapotig, hogy nem sikerül a felvételi, és tanulni kellett volna be sem látják, hogy ehhez köze van a számítógép túlzott használatának!)

A közös munka során, melyet Tomival folytattunk, fel kellett dolgozni az iskolai problémák okait, illetve tehermentesíteni a családi problémák miatti feszültségtől. (A szülők között lévő feszült viszony megoldása nem a gyermek feladata, ezt kellett levenni a válláról.)

Ezt követően Tomi kedélyállapota jelentősen javult, nyugodtabb lett, nem volt szüksége az internetes játékok kontroll nélküli használatára sem, hogy „levezesse” a feszültségét.

Történetek az internetfüggőségről

Brigi

„Brigi” 14 éves szintén energikus, melegszívű lány. Szülei elváltak. A szülők közötti viszony a válás után sem javult. A kölcsönös problémák, feszültségek mindkét fél esetében felhalmozódtak. Az apa nem fizetett tartásdíjat. Anya nem engedte láthatásra a gyermeket. A lány MSN segítségével tartotta a kapcsolatot az apával. Az apa nem vállalta föl az apai szerepet, sokat hitegette, ígérgetett a lányának. Brigiben óriási feszültség halmozódott föl. Édesanyjával folyamatosak voltak a veszekedések, ebből a lány megpróbálta kizárni magát, és „menedékként” a számítógépet választotta.

A tanulmányi eredményei még nem romlottak, de egyre kevesebb időt töltött a valós világban, és egyre többet a virtuálisban.

A helyzet megoldását az jelentette, hogy a szülők felvállalták, hogy a saját problémáik miatt nem használhatják a gyermeket ütközőnek! Mikor ezt megértették és betartották, a veszekedések száma is csökkent, az internet előtt töltött idő is jelentősen lerövidült.

Matyi

„Matyi” 11 éves. Szülők együtt vannak, bár nagyon nagy feszültségek vannak a háttérben. Matyi a saját véleménye szerint nem internetfüggő. Mert napi 1 esetleg 2 órát játszik. Csak hétvégén ugrik fel ez a szint napi 13-15 órára! Miért?

Hallgassuk meg Matyit:

„Apámnak semmi sem jó, ő egyszerűen idegbeteg!”

„Mi történik amikor ilyen?”

„Ordítozik, veszekszik mindenkivel! Én magamra zárom az ajtót és leülök gépezni, akkor legalább nem foglalkoznak velem!”

Valahogy így indul a legtöbb esetben a probléma.

Még soha nem volt egyetlen gyermek sem, aki lecserélte volna a számítógépet egy jó beszélgetésért, egy családi ünnepért, vagy bármiért, ami számára az összetartozást jelképezte.

A gyermekek vágynak erre, ahol még nem súlyos az internetfüggés ott ezt még jelzik is, ahol már súlyosabb, ott titkon még remélik, hogy változik a helyzet.

Ezzel azt akarja jelezni, hogy a szülők tehetnek mindenről?

Nem!

Amit érdemes tudni, inkább az, hogyan előzzük meg az internetfüggést?

Ebben az internetes, számítógépes, mobiltelefonos világban élünk, melyek elengedhetetlenek a mindennapi életünkben. Emellett valahogy mégis elfoglaltabbak, fáradtabbak vagyunk. Ráadásul egyre frusztráltabbak attól, hogy miket tettek velünk vagy miket nem tettünk meg az önmegvalósítás, a gyermeknevelés során!

A világ abból a szempontból is megváltozott, hogy egyre több feszültségoldó pótlékot ajánl fel az embereknek, a gyermekeknek. A cigaretta, az alkohol, a füves cigi, mellett ott a számítógép is mint egy „békés” eszköz.

Mikor a szülők arról számolnak be, hogy van egy tinédzser gyermekük, aki napi 5-6 órát internetezik, akkor már nincs egyszerű dolgunk! Ott érdemes megfogni a folyamatot, mikor a gyermek 8-10 éves. Ekkor érdemes alternatívákat, figyelmet biztosítani a gyermekeinknek.

Akinek a gyermeke már túllépte ezt a kort hihetnénk azt is, hogy neki már nincs szüksége annyi odafigyelésre, dicséretre…

Pedig nem így van!

Szinte kizárólag a szülői segítséggel lehet a gyermekeket a komoly internetfüggésből kimozdítani. Még a nagyon macsó kamasz fiúk is igénylik a szülői szeretetet, odafigyelést, ezt ők maguk mondják ki egy-egy beszélgetés során!

A szülő tehát nem hibás, csak nincs megfelelően tájékoztatva az internetfüggőség kérdésében.

A szülő tehát nem hibás, csak nincs megfelelően tájékoztatva az internetfüggőség kérdésében, az ő korában ilyen nem volt!

Akkor felmerül a kérdés, hogy a gyermekeink mennyire tájékozottak ebben a kérdésben? Ki tud nekik segíteni?

Kedves Szülők!

Remélem, hogy azok, akik eddig talán összeráncolt szemöldökkel olvasták a sorokat, hogy „Már megint egy cikk, ami a szülőket hibáztatja!” Ehelyett, a történetekből, a sorokból már érzik, hogy az internetfüggőség bár komoly dolog, de megelőzhető, és ha kell van belőle kiút!

Derítse ki, hogy gyermeke internetfüggő vagy sem!

Töltse ki ezt az online tesztet, és pár perc alatt választ kap a kérdésére!

Internetfüggőség teszt »

Az internetfüggőség teszt kérdései arra is jók, hogy megismerjük, mire kell figyelnünk a gyermekünk esetében, mikor gyanakodjunk, hiszen a kérdések az internetfüggőség tüneteit taglalják!

Az internetfüggés viszonylagos ismeretlensége miatt nem kellően tisztázott a szülők körében. Sok esetben keringenek róla tévhitek, vagy éppen nem tulajdonítunk akkora jelentőséget az internetfüggésnek és a következményeinek, mint amekkora figyelmet igényelne.

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt, hogy a gyermeke képes legyen változtatni viselkedésén!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Ha fennáll a veszélye, hogy gyermeke internetfüggő, ő nem fog jelentkezni, ezt csak Ön teheti meg! Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire!

A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot az állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Ha elégedett a Hírlevéllel, azokkal az értékekkel, melyeket közvetít, ajánlja ismerőseinek, barátainak, kollégáinak!

Ha hírlevelünk megtetszett, kérjük hívja fel rá barátai, szülőtársai figyelmét is! »

Köszönjük a megtisztelő figyelmét!

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadóTakács Péter gyermek életmód tanácsadó

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadó és Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Haladjunk a korral, legyen a gyermeknek saját számítógépe! Vagy mégsem? Elkerülhető-e az ebben a korban, hogy a gyermek számítógép nélkül is tudjon létezni? Hogyan óvhatom meg a az internet káros következményeitől? Egyáltalán fennáll-e annak a veszélye, hogy a gyermekem túlzott mértékben használja az internetet?

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek