Kiközösítették a gyermekem, mit tegyek?

Hogyan segítsek akkor, ha a gyermekem kiközösítés áldozata?

Hogyan segítsek akkor, ha a gyermekem kiközösítés áldozata?Kövess bennünket a Facebook-on

Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese.

Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.

Néhány hasznos tipp, melyet nem szoktak elmondani!

Több éve elhoztak hozzám egy 15 éves lányt, félszeg, érzékeny teremtés volt. Az önbizalma teljesen a padlón. Iskolaváltások sorozatát élte meg. Akkor a 9-ik suliba járt éppen. A probléma mindig ugyanaz. Csúfolás, piszkálódás, hangzatosabb nevén mobbing (egymás szándékos kikészítése), majd a lányt kivették az iskolából, és ment a következőbe.

Minél több helyről menekítették ki, és került egy új helyzetbe, annál törvényszerűbbé vált, hogy neki meg kellett felelnie, és félt, hogy nem fog neki sikerülni. Ennek következtében, a viselkedése egyre kevésbé volt természetes. Ezt a társai kiszúrták, és kezdődött minden elölről.

Kik lesznek az kiközösítés, az iskolai mobbing áldozatai?

 • Nem csak a gyengék, nem csak a szemüvegesek, vagy a túlsúlyos gyerekek, és nem is mindig a csúnya lányok, vagy a nyápic fiúk.

  A problémának legalább három főszereplője van.

 • A kiközösített egyén

  Aki valamilyen szempontból LELKILEG gyenge, védtelen helyzetben van. Sok esetben nem csak azért, mert rosszul megy a tanulás, vagy válnak a szülők. A kiközösített gyerekek (tudat alatt) gyakran vállalnak, kerülnek ÁLDOZATI szerepbe.

  Miért?

  Mert a családban megoldatlan, régi (akár több generációra túlnyúló) problémák vannak. Ők erre fel akarják hívni a figyelmet. Ez messze túlmutat a gyermek problémáin, ez HIHETETLENnek tűnik.

  A Hellinger féle családállítás, vagy egyszerűen családállítás pont az ilyen kérdésekre világít rá, és segít az egyénnek, hogy képes legyen feldolgozni a régmúlt sebeit, melyek sokszor nem is az övéi. Ez azok számára, akik még nem jártak családállításon meredek, de rögtön érthetővé válik, mihelyt utánanéznek, vagy személyesen megtapasztalják.

  Gyerekek részére családállítás 16 éves kor alatt nem ajánlott! Ebben az esetben a szülő teheti meg ezt a lépést, ha észreveszi, hogy a gyermeke sorozatosan kerül áldozati szerepbe.

 • A közösség

  A közösség nem azért kezdi piszkálni az egyént, mert rosszat akar, hanem a saját feszültségét akarja levezetni. Azok a gyerekek, akik szándékosan kiközösítenek valakit, rendszerint szintén önbizalom-hiányosak. Ha jobban hinnének magukban, nem lenne szükségük ilyen eszközökre.

  A minta természetesen otthon is létezhet (de nem feltétlen van így). A belső értékek, az egymás kölcsönös elfogadása helyett, túl nagy hangsúlyt fektetnek a külsőségekbe. A külső pótlékok szintén a belső problémákról való elterelés egy eszközei. És ide tartozik a társak kiközösítése is. Magyarul, ahelyett, hogy saját magamra figyelnék, másban keresem a hibát.

 • A közösség vezetője

  Kiemelkedően fontos szerepe van a kiközösítés megakadályozásában. Ő az osztályfőnök.

  Amennyiben ő is alkalmazza a megszégyenítés, a különbségtétel eszközeit, rövidtávú előnyökért cserébe, akkor nagy valószínűséggel az osztályban látatlanul legalizált a mobbing, a csúfolás, stb.

Mit tegyen a szülő, ha a gyermekét kiközösítették?

Mit tegyen a szülő, ha a gyermekét kiközösítették?Vigye át egy másik iskolába? Beszéljen a tanárral? Írassa be a gyereket önvédelmi sportra? Beszéljen a terrorizáló gyerekkel vagy a szüleivel?

 • Ezek lehetnek jó megoldások, de előtte a gyerek önbizalmát kell helyreállítani. Fel kell dolgozni a főbb pszichoterrort okozó eseményeket.

 • A gyermek értékrendjét helyre kell állítani. Attól, hogy csúfolják, ő nem feltétlenül rossz, sőt lehet értékes. Az is elképzelhető, hogy a közösség, ahova tartoznia kellene, rendelkezik olyan értékrenddel, mely káros lehet a gyerekre (Például: Ha tanulsz, akkor kilógsz a sorból, stréber vagy).

 • Ha a családban olyan megoldatlan kérdések vannak, melyeket már fentebb részleteztem, akkor a családállítás hasznos, sőt fontos része a megoldásnak. De a gyerekek azért is vállalnak áldozati szerepet, mert el akarják terelni a szülők figyelmét valami súlyosabb gondról (anyagi, párkapcsolati, egészség).

 • A gyerekben tudatosítani, hogy neki kell akarnia a változást. Ha az ő kisugárzása javul, a környezete már nem akarja bántani.

 • Az osztályfőnökkel beszélni, és megtudni, hogy milyen eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy az osztálytársak egyvelegéből KÖZÖSSÉGet építsen fel. Tehát nem támadni, csak kérdezni.

  Amennyiben az osztályfőnök hárít, másra tereli a problémát (Például: De az ön gyereke is nagyon rossz!), akkor segítséget ajánlani, egyezséget kötni még mindig lehet.

  Ha ez sem megy, akkor Önnek, és a gyermekének kell megerősödnie annyira, hogy a kialakult helyzetet orvosolni tudja.

Ennek az otthon végezhető gyakorlatsornak » a segítségével gyermeke akár 1 hónap alatt megszabadulhat a beilleszkedés, kiközösítés okozta nehézségektől!

 • Ön, mint szülő

  Amennyiben kialakult helyzettel áll szemben: a gyermekét kiközösítették, akkor lelkileg erősítse meg önmagát is. Ilyenkor a gyereket a szülők sajnálni szokták. Erre a gyermeknek semmi szüksége sincs! Bíztassa, adjon neki erőt, és kezelje a saját szorongásait.

  Gyakori tapasztalat az is, hogy a kiközösített gyermeknek a szüleinél is előfordultak hasonló helyzetek. Amikor a gyermek ugyanattól a problémától szenved, az a szülőre piros gombként hat. A múltbéli kiközösítések feldolgozásra várnak itt is.

 • Miért kell a kiközösítéssel pont a nyáriszünet előtt foglalkoznom?

  Mert mikor a gyerekek 2 és fél hónapig nem látják egymást, a kedélyek lenyugszanak, és ekkor tudatosan fel lehet készülni arra, hogy az Ön gyermeke szeptemberben készen álljon a megmérettetésekre.

 • Önnek van már ehhez eszköze?

  A Stresszkezelő Gyeremek Tanfolyam segít abban, hogy a gyerekek akár önállóan, vagy kis szülői segítséggel feldolgozzák a kiközösítés okozta traumákat. Egy jól alkalmazható önsegítő módszert ad, mely, még a nehéz helyzetekben is biztos segítség a gyerekeknek.

  Sőt a tanfolyam mellé járó utánkövető (a tanultak begyakorlása) rendszer segítségével még hatékonyabban lehet a kiközösítés oldására koncentrálni.

  A nyár a leghatékonyabb idő arra, hogy a gyermeke képes legyen megtépázott önbizalmát helyreállítani!

Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese. Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.

Ha már mindent megpróbált, ez még jól jöhet!

 • Lehet rajta változtatni! Jelentkezzen a Stresszkezelő Tanfolyamra gyermekével!

  Gyermek Stresszkezelő Tanfolyam

  Aggódik, hogy mi lesz így a gyerekével? Elfogadna egy kis segítséget?

  Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helye!

  Jelentkezzen most!

Élhetsz stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam gyermekeknek
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyermektanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese. Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.

Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese. Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.

Ha elégedett a Hírlevéllel, azokkal az értékekkel, melyeket közvetít, ajánlja ismerőseinek, barátainak, kollégáinak!

Ha hírlevelünk megtetszett, kérjük hívja fel rá barátai, szülőtársai figyelmét is! »

Köszönjük a megtisztelő figyelmét!

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadóTakács Péter gyermek életmód tanácsadó

Sághy Zsuzsanna szülő életmód tanácsadó és Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Az osztályközösség, mint minden emberi közösség, több kisebb alá, és fölérendeltségi rendszer együttese. Aki nem alkalmazkodik a közösség elvárásaihoz, azt a csoport figyelmezteti, majd ellenállás esetén kiközösíti. Ennek eszközei változatosak, a lényeg, hogy a kiközösített egyén nem érzi jól magát ettől.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek