6 készség, amire a gyerekeinknek szükségük lesz a jövőben

Életképes gyerekek

6 készség, amire a gyerekeinknek szükségük lesz a jövőbenKövess bennünket a Facebook-onMilyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni.

A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

 • Ha Ön nem segít, ki fog neki segíteni?

  Az oktatás egyre jobban lemarad az élet valós igényeitől. A gyerekek csak az iskolai tanulmányaikkal (akármilyen jó tanulók is) még nem biztos, hogy jól fognak boldogulni a munka világában. Szükségük lesz tudományos ismeretekre, technológiai tudásra, mérnöki gondolkodásra, matematikai ismeretekre, és jók kell, hogy legyenek az értő olvasás, és megfelelő íráskészség terén.

  A jövő munkahelyén nem csak tudásra, hanem olyan készségekre is szükség lesz, melyek segítenek a jövő felnőttjeinek boldogulni a munkahelyi környezetben. Ezek a problémamegoldó készség, kreativitás, másokkal való együttműködési készség, jó kommunikáció. Ezekre a készségekre minden típusú szakmában, munkaterületen szükség lesz.

  Az alábbi hat készséget megtaníthatjuk mi is a gyermekeinknek. Ezek a tulajdonságok már nem arról szólnak, hogy mit kellene tudniuk még a gyerekeknek, hanem arról, hogyan kellene mindazt a tudást elsajátítani, amire szükségük lesz a jövőben.

  Ezeket a tulajdonságokat akkor is megtaníthatjuk a gyermekeinknek, amikor játszunk velük, amikor utazunk valahova, vagy egyszerűen csak beszélhetünk, vacsorázunk, illetve csak együtt vagyunk velük. Ehhez kapnak ötleteket az alábbi cikkben.

6 életre szóló készség

 • Problémamegoldó készség

  Lépést tartani vagy előnyt szerezni a versengő világban. Komoly kihívás. A gyermekünknek tudnia kell kritikusan szemlélni a környezetét, megfigyelni, analizálni dolgokat. Előállni új, gyökeresen más ötletekkel, amikor egy összetett kérdésre keressük a választ.

  A gyerekünknek ehhez gyakran fel kell tennie olyan kérdéseket, mint „miért?” , „és mi lenne, ha?”. Hogy képes legyen egy problémának minél több oldalát megszemlélni.

  Hogyan érhetjük ezt el?

  A gyermekünk azzal fordul hozzánk, mondjuk, hogy „miért van szegénység, és miért olyan gazdagok egyesek?”. A kérdést fordítsuk meg, és kérdezzük meg tőle, hogy ő mit gondol, hogy miért. Egy másik esetben a gyerek szeretne valaminek utánanézni a neten. Együtt felkutatjuk a témát, átolvassuk a találatokat, majd a végén megkérdezzük tőle, hogy ő milyen következtetéseket vont le az olvasottak alapján.

 • Másokkal való együttműködés képessége

  A jövő cégei olyan embereket fognak keresni, akik képesek együttműködni más munkavállalókkal egy közös cél érdekében.

  Az iskolában is hasznos lenne, ha a gyerekek többször dolgoznának együtt teamben, mert a team munka fejleszti ezt az együttműködési készséget. A gyerekek megtanulják, hogyan vegyék rá egymást a közös munkára, hogyan állapodjanak meg a munka menetében, a feladat kivitelezésében, hogyan osszák be az idejüket.

  Teamunka fejlesztés otthon. Családi sütés, főzés. A receptet pontosan is végre lehet hajtani, de érdekes eredmény jöhet ki abból, ha megváltoztatjuk az összetevőket. Lehet, hogy néha kukába kerül a süti, de a gyerekek legalább megtanulnak megbirkózni azzal is, ha elrontanak valamit.

  Készítsünk együtt mozifilmet. Tervezzék meg, hogy miről fog szólni a darab, ki mit fog előadni. A nagyobb testvér végezheti a film vágását, és összeállítását. (Ha rendelkezünk videokamerával, akkor a kamerához általában van egy egyszerű filmkészítő program.) De ugyanez megoldható egy érintő képernyős telefon kamerájával is. Ahol a fotókat készítünk, majd azokat a számítógépre feltöltve PowerPointban is megalkothatjuk a történetet.

 • Talpraesettség az új technológiák kezelésében

  Ha odaadjuk az új telefonunkat a gyereknek, pillanatok alatt kiismerik magukat. De ez nem ugyanaz, mint megfelelő módon használni az eszközök nyújtotta előnyöket. Megismerni a számítógép használatát, összefüggéseiben érteni, hogy milyen lehetőségek nyílnak a kommunikáció során, ha alkalmazzuk az új technológiákat (internetről való információgyűjtés, fel, és letöltés, közösségi média alkalmazása, honlap készítés, blogolás, internetes vásárlás, stb.)

  Írjunk közösen blogot. A családi blogolás nem kerül semmibe, vannak olyan oldalak, ahol bármennyi blogot nyithatunk. Feltehetünk képeket, írhatunk mellé szöveget. A gyermekünknek segíthetünk a szöveg megírásában. Ezzel a gyerek megtanul megfelelő módon írni, érdekesen kommunikálni.

  Hibás félreérthető kommunikáció keresése a neten. Mutassuk meg, hogy egy elírás mennyire két vagy más értelművé teszi a kommunikációt. De hasonló üzenetek tömegével érkeznek a Facebookon keresztül is. Melyek nem csak az emberi butaságot mutatják meg, hanem azt is, hogy mennyire fontos jól, és egyértelműen kommunikálnunk.

 • Háromdimenziós gondolkodás

  6 élete szóló készség Háromdimenziós gondolkodás

  Egy tárgyat térben elképzelni, és a 3D-ben való gondolkodást, fejleszteni elengedhetetlen lesz a jövőben. De ezt a tudást nap, mint nap alkalmazzuk, amikor közlekedünk, amikor kertészkedünk, rajzolunk, átrendezzük a szobát. Erre a tudásra lesz szükség, amikor orvosként szívműtétet hajtunk végre, ruhatervezőként megalkotjuk a legújabb ruhakölteményünket, építészként házat építünk.

  Videojátékok. A videojátékok segítenek minket a térbeli tájékozódásban. Ide tartozik a gyereke kedvenc játéka a Minecraft, ahol kockákból várost építünk. Azonban ne feledkezzünk meg az időkorlátok betartatásáról.

  Lego, barkácsolás apuval, autószerelés, közös fészer építés szintén fejleszti a gyerek 3D-ben való gondolkodását, képzelőerejét.

  De az is hasznos, ha kikapcsoljuk a GPS-t, amikor megyünk valahova, és megpróbálunk térkép alapján tájékozódni.

 • Kommunikációs készségek fejlesztése

  A gyermekünknek képesnek kell lennie arra, hogy jól, hatékonyan kifejezze a gondolatait. Tudja közölni a másik emberrel, ha nem ért vele egyet. Szeretné meggyőzni a másikat a saját véleménye helyességéről. Mindezt úgy, hogy a másik embert ne alázza meg, sőt akár képes legyen őt motiválni.

  Vakvezetés. Játszunk ismert környezetben úgy, hogy a szülő beköti a szemét, és a gyerek instrukciói alapján meg kell találni egy lerakott tárgyat. Majd csere. A gyereknek ilyenkor meg kell tanulni a figyelni, hallgatni.

  A történet folytatódik. Nagyszerű családi játék, amikor valaki elkezd egy történetet, melyet a mellette ülő folytat, és a harmadik megjegyzi az eddigieket, és folytatja a saját gondolataival. A sor végén ismét folytatja, aki elkezdte a történetmesélést, és jön a következő… Ez segít a gyerekeknek, hogy megjegyezzék (figyeljenek az eddig elhangzottakra), és kreatívak legyenek a folytatásban.

 • Elvonatkoztatni a problémától

  Egy adott feladathelyzetben a megoldás érdekében jó, ha el tudunk szakadni a problémától, és új megközelítésben oldjuk meg a problémát. Ezt otthon a követező módon tudjuk elősegíteni: Adott egy probléma, például el kell adni az autót. Közösen keressük meg az összes lehetséges megoldást (ezt hívják brainstormingnak), majd megalkotjuk a tervet, és elkezdünk cselekedni.

  Mire használható? Adjunk a gyermekünk kezébe egy pillepalackot, vagy egy zacskót, vagy fakanalat, és kérdezzük meg tőle, hogy mi mindenre tudná használni ezt a tárgyat.

  Oltsd le a villanyt! Adott egy tekercs spárga, egy ragasztószalag. Kérjük meg gyermekünket, hogy oltsa le a lámpát, úgy a saját szobájában a megadott tárgyak segítségével, hogy ő nincs benn a szobájában.

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Feszültségmentesítés a családban

Önbizalom növelés a gyereknél, feszültségoldás a szülőnél

A gyermekemnek szeretnék használható tudást adni, hogy kivédje a rá váró stresszt, feszültséget! Kattintson ide »

Én, mint szülő szeretnék eszközt kapni, hogy nyugodtabb legyek, megtaláljam a belső egyensúlyom! Kattintson ide »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

 • Céljaim, hogy a gyerekem:

 • Motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

EFT tanfolyam Szülőknek

 • Jól jönne egy kis nyugalom az életembe!

 • Szeretnék egy kis békét önmagamban!

 • Az egészségemmel gondok vannak, aggódom!

 • családi élet, gyereknevelés, munkahely, kéne erő, hogy rendberakjam!

Ez a program Önnek szól!

Tudja, hogy az EFT tanfolyam segítségével mennyi pozitív változás jöhet az életébe? EFT tanfolyam felnőtteknek

Cél, hogy Ön is jól vegye az akadályokat! Jelentkezzen most!


Részletes információk EFT Tanfolyamról »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek