6 készség, amire a gyerekeinknek szükségük lesz a jövőben

Életképes gyerekek

6 készség, amire a gyerekeinknek szükségük lesz a jövőbenKövess bennünket a Facebook-onMilyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni.

A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

 • Ha Ön nem segít, ki fog neki segíteni?

  Az oktatás egyre jobban lemarad az élet valós igényeitől. A gyerekek csak az iskolai tanulmányaikkal (akármilyen jó tanulók is) még nem biztos, hogy jól fognak boldogulni a munka világában. Szükségük lesz tudományos ismeretekre, technológiai tudásra, mérnöki gondolkodásra, matematikai ismeretekre, és jók kell, hogy legyenek az értő olvasás, és megfelelő íráskészség terén.

  A jövő munkahelyén nem csak tudásra, hanem olyan készségekre is szükség lesz, melyek segítenek a jövő felnőttjeinek boldogulni a munkahelyi környezetben. Ezek a problémamegoldó készség, kreativitás, másokkal való együttműködési készség, jó kommunikáció. Ezekre a készségekre minden típusú szakmában, munkaterületen szükség lesz.

  Az alábbi hat készséget megtaníthatjuk mi is a gyermekeinknek. Ezek a tulajdonságok már nem arról szólnak, hogy mit kellene tudniuk még a gyerekeknek, hanem arról, hogyan kellene mindazt a tudást elsajátítani, amire szükségük lesz a jövőben.

  Ezeket a tulajdonságokat akkor is megtaníthatjuk a gyermekeinknek, amikor játszunk velük, amikor utazunk valahova, vagy egyszerűen csak beszélhetünk, vacsorázunk, illetve csak együtt vagyunk velük. Ehhez kapnak ötleteket az alábbi cikkben.

6 életre szóló készség

 • Problémamegoldó készség

  Lépést tartani vagy előnyt szerezni a versengő világban. Komoly kihívás. A gyermekünknek tudnia kell kritikusan szemlélni a környezetét, megfigyelni, analizálni dolgokat. Előállni új, gyökeresen más ötletekkel, amikor egy összetett kérdésre keressük a választ.

  A gyerekünknek ehhez gyakran fel kell tennie olyan kérdéseket, mint „miért?” , „és mi lenne, ha?”. Hogy képes legyen egy problémának minél több oldalát megszemlélni.

  Hogyan érhetjük ezt el?

  A gyermekünk azzal fordul hozzánk, mondjuk, hogy „miért van szegénység, és miért olyan gazdagok egyesek?”. A kérdést fordítsuk meg, és kérdezzük meg tőle, hogy ő mit gondol, hogy miért. Egy másik esetben a gyerek szeretne valaminek utánanézni a neten. Együtt felkutatjuk a témát, átolvassuk a találatokat, majd a végén megkérdezzük tőle, hogy ő milyen következtetéseket vont le az olvasottak alapján.

 • Másokkal való együttműködés képessége

  A jövő cégei olyan embereket fognak keresni, akik képesek együttműködni más munkavállalókkal egy közös cél érdekében.

  Az iskolában is hasznos lenne, ha a gyerekek többször dolgoznának együtt teamben, mert a team munka fejleszti ezt az együttműködési készséget. A gyerekek megtanulják, hogyan vegyék rá egymást a közös munkára, hogyan állapodjanak meg a munka menetében, a feladat kivitelezésében, hogyan osszák be az idejüket.

  Teamunka fejlesztés otthon. Családi sütés, főzés. A receptet pontosan is végre lehet hajtani, de érdekes eredmény jöhet ki abból, ha megváltoztatjuk az összetevőket. Lehet, hogy néha kukába kerül a süti, de a gyerekek legalább megtanulnak megbirkózni azzal is, ha elrontanak valamit.

  Készítsünk együtt mozifilmet. Tervezzék meg, hogy miről fog szólni a darab, ki mit fog előadni. A nagyobb testvér végezheti a film vágását, és összeállítását. (Ha rendelkezünk videokamerával, akkor a kamerához általában van egy egyszerű filmkészítő program.) De ugyanez megoldható egy érintő képernyős telefon kamerájával is. Ahol a fotókat készítünk, majd azokat a számítógépre feltöltve PowerPointban is megalkothatjuk a történetet.

 • Talpraesettség az új technológiák kezelésében

  Ha odaadjuk az új telefonunkat a gyereknek, pillanatok alatt kiismerik magukat. De ez nem ugyanaz, mint megfelelő módon használni az eszközök nyújtotta előnyöket. Megismerni a számítógép használatát, összefüggéseiben érteni, hogy milyen lehetőségek nyílnak a kommunikáció során, ha alkalmazzuk az új technológiákat (internetről való információgyűjtés, fel, és letöltés, közösségi média alkalmazása, honlap készítés, blogolás, internetes vásárlás, stb.)

  Írjunk közösen blogot. A családi blogolás nem kerül semmibe, vannak olyan oldalak, ahol bármennyi blogot nyithatunk. Feltehetünk képeket, írhatunk mellé szöveget. A gyermekünknek segíthetünk a szöveg megírásában. Ezzel a gyerek megtanul megfelelő módon írni, érdekesen kommunikálni.

  Hibás félreérthető kommunikáció keresése a neten. Mutassuk meg, hogy egy elírás mennyire két vagy más értelművé teszi a kommunikációt. De hasonló üzenetek tömegével érkeznek a Facebookon keresztül is. Melyek nem csak az emberi butaságot mutatják meg, hanem azt is, hogy mennyire fontos jól, és egyértelműen kommunikálnunk.

 • Háromdimenziós gondolkodás

  6 élete szóló készség Háromdimenziós gondolkodás

  Egy tárgyat térben elképzelni, és a 3D-ben való gondolkodást, fejleszteni elengedhetetlen lesz a jövőben. De ezt a tudást nap, mint nap alkalmazzuk, amikor közlekedünk, amikor kertészkedünk, rajzolunk, átrendezzük a szobát. Erre a tudásra lesz szükség, amikor orvosként szívműtétet hajtunk végre, ruhatervezőként megalkotjuk a legújabb ruhakölteményünket, építészként házat építünk.

  Videojátékok. A videojátékok segítenek minket a térbeli tájékozódásban. Ide tartozik a gyereke kedvenc játéka a Minecraft, ahol kockákból várost építünk. Azonban ne feledkezzünk meg az időkorlátok betartatásáról.

  Lego, barkácsolás apuval, autószerelés, közös fészer építés szintén fejleszti a gyerek 3D-ben való gondolkodását, képzelőerejét.

  De az is hasznos, ha kikapcsoljuk a GPS-t, amikor megyünk valahova, és megpróbálunk térkép alapján tájékozódni.

 • Kommunikációs készségek fejlesztése

  A gyermekünknek képesnek kell lennie arra, hogy jól, hatékonyan kifejezze a gondolatait. Tudja közölni a másik emberrel, ha nem ért vele egyet. Szeretné meggyőzni a másikat a saját véleménye helyességéről. Mindezt úgy, hogy a másik embert ne alázza meg, sőt akár képes legyen őt motiválni.

  Vakvezetés. Játszunk ismert környezetben úgy, hogy a szülő beköti a szemét, és a gyerek instrukciói alapján meg kell találni egy lerakott tárgyat. Majd csere. A gyereknek ilyenkor meg kell tanulni a figyelni, hallgatni.

  A történet folytatódik. Nagyszerű családi játék, amikor valaki elkezd egy történetet, melyet a mellette ülő folytat, és a harmadik megjegyzi az eddigieket, és folytatja a saját gondolataival. A sor végén ismét folytatja, aki elkezdte a történetmesélést, és jön a következő… Ez segít a gyerekeknek, hogy megjegyezzék (figyeljenek az eddig elhangzottakra), és kreatívak legyenek a folytatásban.

 • Elvonatkoztatni a problémától

  Egy adott feladathelyzetben a megoldás érdekében jó, ha el tudunk szakadni a problémától, és új megközelítésben oldjuk meg a problémát. Ezt otthon a követező módon tudjuk elősegíteni: Adott egy probléma, például el kell adni az autót. Közösen keressük meg az összes lehetséges megoldást (ezt hívják brainstormingnak), majd megalkotjuk a tervet, és elkezdünk cselekedni.

  Mire használható? Adjunk a gyermekünk kezébe egy pillepalackot, vagy egy zacskót, vagy fakanalat, és kérdezzük meg tőle, hogy mi mindenre tudná használni ezt a tárgyat.

  Oltsd le a villanyt! Adott egy tekercs spárga, egy ragasztószalag. Kérjük meg gyermekünket, hogy oltsa le a lámpát, úgy a saját szobájában a megadott tárgyak segítségével, hogy ő nincs benn a szobájában.

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Feszültségmentesítés a családban

Önbizalom növelés a gyereknél, feszültségoldás a szülőnél

A gyermekemnek szeretnék használható tudást adni, hogy kivédje a rá váró stresszt, feszültséget! Kattintson ide »

Én, mint szülő szeretnék eszközt kapni, hogy nyugodtabb legyek, megtaláljam a belső egyensúlyom! Kattintson ide »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

 • Céljaim, hogy a gyerekem:

 • Motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Január 21-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Élhetsz stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam gyermekeknek
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyermektanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

EFT tanfolyam Szülőknek

 • Jól jönne egy kis nyugalom az életembe!

 • Szeretnék egy kis békét önmagamban!

 • Az egészségemmel gondok vannak, aggódom!

 • családi élet, gyereknevelés, munkahely, kéne erő, hogy rendberakjam!

Ez a program Önnek szól!

Tudja, hogy az EFT tanfolyam segítségével mennyi pozitív változás jöhet az életébe? EFT tanfolyam felnőtteknek

Cél, hogy Ön is jól vegye az akadályokat! Jelentkezzen most!


Részletes információk EFT Tanfolyamról »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Hírlevelek 2017

Hogy felnőttként jól keressen »
Mi a hasonlóság a Hófehérke és a hét törpe meséje és az iskolai bántalmazottak között? »
Mit tehetünk, ha a gyermekekem osztályába traumatizált gyerek jár? »
Iskolai fogadóóra » Miért kiabál a gyerek a szüleivel?»
A Mindenki film margójára » 10 dolog, amit NE mondjunk a gyermekünknek»
Miért nem tudja letenni a gyerek a telefont? » Gyermekem csúnyán beszél velem!»
Miért menőznek a gyerekek az iskolában?» Otthon tudja az anyagot, de a suliban elvérzik»
Rosszak a jegyek? Nem megy a tanulás? A gyermeke beleesett ebbe a tanulási csapdába?»
Gyermekem indokolatlanul nagy büntetést kap az iskolában »Zárkózott a gyermekem »
Rémálmok gyötrik gyermekét?» Hogyan találja meg gyermeke és Ön a nyugalmát ebben a rohanó világban? »

Hírlevelek 2016

Karácsony 2016»
Válás után párkapcsolat előtt, és a gyerek?» Büszke vagyok a páromra! »
Az iskolai bántalmazás egy olyan oldala, mely Önt is meg fogja lepni» Kivételezik a tanár, csak nem velem…»
Gyermekeink fogadalmai» Utállak, bárcsak meghalnál!»
Miért mondja a gyerek, hogy meg akarok halni? » Hogyan állítsuk meg a testvérek verekedését, veszekedését? 2. »
Hogyan vessünk véget a testvérek veszekedésének? » Felvételizik a gyermeke? A tudás nem elég!»
Tanulási nehézségek leküzdése»
Mennyire valósak a gyermekem félelmei?» A gyermekem nem akar házi feladatot csinálni»
Szokott az Ön gyermeke hisztizni, megsértődni, ok nélkül követelőzni?»
A gyermekem szorong az iskolában»
Ha nem megy szép szóval…» A problémás gyerekek egy fontos, és új megközelítése »
Mitől retteg a szülő tanévkezdéskor, ha „problémás” a gyermeke? »
Egy kedves történet egy segítőkész testvérpárról » Hogyan tudjuk rávenni a gyermekünket, hogy segítsen?» Belefáradt a gyermeknevelésbe?»
Önsegítő filmek dühös, és kis kudarctűrő képességgel rendelkező gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Önsegítő filmek szülőknek párkapcsolati és gyermeknevelési problémák esetére»
Önsegítő filmek agresszív, indulatos, és figyelemhiányos gyerekeknek»
Önsegítő filmek szorongós gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Ötödikes lesz, de félek, hogy bajok lesznek vele a felső tagozatban»
Szeptemberben iskolába megy, de már most gondok vannak a gyermekemmel! »
Kicsi a gyermekem kudarctűrése » Mennyire nyissam meg gyermekemnek a pénzcsapot? »
Nem akar iskolát váltani, bár ebben a suliban nagyon rosszul érzi magát»
Hogyan kezelje a tinédzser saját testi adottságait?»
Bomba jó ingyenes ajánlat a nyárra!» Ölelés, mint a szeretet kifejezésének formája»
Miért várunk annyit, hogy megoldódjon gyermekünk szorongása?»
Mit tegyek, ha a párom nem vesz részt a gyermeknevelésben?»
Miért fárad el a gyerek az iskolában?» A szorongást tőlem örökölte »
Rossz tanuló vs. jó tanuló » Mit tehet a gyerek, ha a társai vagy mások manipulálni akarják őt? »
Ha eljövök a gyermekem problémájával, akkor én leszek a hibás mert rosszul nevelem? »
Felelős vagyok a szüleim érzéseiért »
Egyedül, de mégse tehetetlenül » Egyedül nevelem a gyermekem » Maximalizmus a végletekig»
Hogyan kezeljük hisztis gyermekünk?» Mit tehet a gyerek, ha utálja a tanárt? »
Tanulni nem akaró tinédzserek» Mindent a gyermekemért Közben hol vagyok én?»
Hogyan segítsünk gyermekünknek kezelni az osztálytársai beszólásait?»
Működő stratégiák, hogy az újévi fogadalmaink megvalósuljanak »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Milyen képességekre lesz szükség 10-20 év múlva a munkapiacon? Ezt nehéz ma megítélni. A gyermekeinknek be kell biflázni egy csomó felesleges vagy látszólag felesleges dolgot. Hogyan tegyük őket életképessé? Melyek azok a tulajdonságok, melyek nélkül biztosan nem fog boldogulni felnőttként?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek