Hogyan talált magára Dávid Németországban?

Egy külföldön élő magyar testvérpár nehézségei
(esettanulmány két részben)

Második rész

Hogyan talált magára Dávid Németországban?Kövess bennünket a Facebook-onA külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek.

A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

 • Dávid kihívásai, és önmagára találása

  Háttér

  Dávid 14 éves jó lelkű, okos fiú. Tavaly szeptember óta élnek kint Németországban. A család egész, szeretet, és nyugalom uralkodik.

  Dávid azonban a kiköltözés után többszörösen is megbillent. Magyarországon bár németet tanult a suliban, és a szeptemberi kezdés előtt a nyáron még intenzív német tanfolyamra is beíratták a szülei, de a kinti társaihoz képest hátrányból indult.

  De ez csak a kisebb probléma volt. Dávid barátai ugyanis itthon maradtak. Ez komolyan megviselte őt. Egyedül érezte magát. Bár Facebook-on, és Skype-on tartották a kapcsolatot, de ez nem olyan volt, mint ha személyesen találkoztak volna nap, mint nap.

  E mellett nem csak a barátoktól kellett elszakadniuk, hanem öreg kutyájuktól is, mert az új helyre nem vihették magukkal. A kutya a tél folyamán megbetegedett, lebénult, és nem tudták megmenteni, el kellett altatni. Ez érzelmileg Dávidot teljesen kiborította.

  Visszahúzódóvá vált, nem barátkozott, a jegyei is romlani kezdtek. És egyre több időt töltött a számítógép előtt.

  Szülei sajnálták őt, de azzal is tisztában voltak, hogy az élet nem állhat meg. Szerettek volna segíteni a fiuknak, de „lepattantak” azokon a falakon, melyeket Dávid épített maga köré.

  Megoldás

  Mivel Dávid alaposan bezárkózott, ezért nem lett volna célszerű vele kezdeni a foglalkozásokat.

  Édesanyja nagyon kétségbe volt esve a kialakult helyzet miatt. Lelkiismeret furdalással küzdött, és sajnálta a fiát. Az első foglalkozást azzal töltöttük, hogy a tényállás ismertetése után az ő érzéseivel dolgoztunk. EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) segítségével feloldottuk a lelkiismeret furdalást, a sajnálatot, és a tehetetlenséget.

  A szülő soha nem kerülhet tehetetlen helyzetbe a gyermekével kapcsolatban, mert akkor nem tud hatni rá. Ebben az esetben nem tudta volna rávenni a fiát, hogy együttműködő legyen.

  A második foglalkozást Dáviddal folytattam. Nem volt egyszerű! Egy tinédzsert rábírni arra, hogy merjen, és akarjon a problémáival foglalkozni, ráadásul Skype-on. De sikerült. Nem vártam tőle semmit. Csak megbeszéltük a tényállást. És egy kicsit azzal kezdtünk el foglalkozni, hogy jobban menjen a német.

  Mivel minden stressz helyzet mögött megtalálhatók az érzelmi szálak, így a német nyelvi probléma is egy ilyen stressz helyzet volt, ahol jól lehetett alkalmazni az EFT -t.

  Az első foglalkozás során butaság lett volna egy zárkózott fiúnál az érzékenyebb témákba kezdeni, itt ki kellett várni, míg ő megadja az engedélyt.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy egy tinédzser, mennyire elfogadó az EFT alkalmazása tekintetében. Mert az EFT használata során furcsán néz ki, hogy kimondjuk, hogy mi a bajunk (mi okozza a stresszt), és közben az ujjainkkal stresszt oldó pontokat kopogtatunk. Nos, a válasz egyszerű. Az EFT működik, megnyugtatja azt, aki alkalmazza. És amikor valaki bajban van, és megoldást keres, nem az számít, hogy furcsán néz ki, és nehéz elhinni, hanem az számít hogy működik, és a tapasztalat, hogy az EFT megnyugtatja őt.

 • A harmadik foglalkozás alatt már beszámolt arról, hogy nyugodtabb, mikor németül kell beszélnie. Nem érzi a görcsöt, és a tenyere se izzad annyira.

  A barátok már egy nehezebb témakörnek bizonyult, de valahogy még se volt az. Ugyanis Dávidot megnyugtatta az a kijelentésem, hogy az igazi barátok úgyis meg fogják őt várni. Akik meg egyre kevesebbszer jelentkeztek be Skype-on, és nem nagyon tudott már velük beszélgetni, őket jó elengedni.

  Természetesen a beszélgetés során előkerült érzelmek (bánat, és szomorúság a barátok levesztése miatt) oldására itt is szükség volt az EFT -re. De a legjobb barátja mindezidáig megmaradt, és a téli szünetben is találkoztak. Hála a szülőknek a nyári szünetben a két fiú együtt megy lovas táborozni.

  Az utolsó foglalkozáson a kutya elvesztése miatti gyász feldolgozással foglalkoztunk. Szása (a kutya) Dávid számára a biztonságot jelentette. Kisbaba kora óta vigyázott rá. Kóbor kutyaként került a családhoz, és mint ilyen kutya, hálás, és hűséges volt. Mikor apa elvesztette az itthoni munkáját, nem volt más választása a családnak, mint valahogy meg kellett teremteni a megélhetésre valót. A szülők tehát nem szívtelenségből hagyták otthon Szását, hanem azért mert menniük kellett a család megélhetése miatt.

  Az utolsó foglalkozáson a kutya elvesztése miatti gyász feldolgozással foglalkoztunk

  Az EFT alkalmazásakor nem csak a rossz érzéseket lehet csökkenteni, hanem a jókat erősíteni. Így tettünk itt is. Dávid összes jó élményét felidéztettem vele, amit a kutyával kapcsolatban érzett, és ezt EFT –ztük.

  Hatására a fiú már tudott mosolyogni.

  Majd következett az elengedés folyamata. A gyász feldolgozása arról szólhat ilyen esetben, hogy elfogadjuk a jót, és a szépet, de elengedjük a rosszat. A nehézség abból adódott, hogy Dávid nem tudott elköszönni Szásától. De elköszönni sokféle módon lehet. Lélekben, szeretet által. Ezt Dávid megértette, és elfogadta.

  Az, hogy nem lehetett jelen, és miatta lett beteg, okozta a következő nehézséget. Ezt úgy hidaltuk át, hogy minden lény dönthet a saját sorsáról, és a döntést a környezetének el kell fogadnia. Vagyis Szása nem a miatt bénult le, mert Dávid cserbenhagyta, hanem azért, mert a betegség által a kutya „döntött”. 16 éves volt, ami a kutyáknál nagy kor.

  A 16 évből 1 évet töltött az utcán, amíg befogadták. Dávidnak meg kellett mutatni a kialakult helyzetben a kutya „szempontjait”. Vagyis a kutya élete szinte teljes egészében biztonságot, családot kapott, hálás volt, és elfogadta a sorsát.

  Mi sem tehetünk mást, mint elfogadjuk az ő döntését.

  Dávid megnyugodott, és el tudta engedni Szását.

Eredmény:

Dávid megkönnyebbült, elkezdett nyitni a szülei felé, és a barátok frontján is lassú elmozdulások vannak. Meghívták egy osztálytársához buliba. A tanárok szerint már többet beszélget az osztálytársaival.

 • Milyen problémákkal szembesülhet a szülő, ha a gyermekével külföldre költöznek?

  10 éve feletti gyerekek esetében

 • Szorongás, elzárkózás, túlzott számítógépezés,

 • Tanulmányi eredmények romlása,

 • Szülők provokálása, hogy ők tehetnek arról, hogy neki milyen rossz itt,

 • Szülők büntetése: veszekedés, szándékos összeugrasztása, lopás, bajba keveredés,

 • Hobbik feladása, életkedv romlása, depresszió.

 • Hogyan tudok tinédzser gyermekemnek segíteni, ha külföldön élünk?

 • Családi összefogás minden szinten,

 • Zárni, és megbeszélni a problémát a szülők egymás között, majd a gyerekkel,

 • Észrevenni a gyermek manipulációs szándékait, és arra reagálni, ami érzelmileg mögötte van. Nem az a lényeg, hogy ellopott 10 eurót a pénztálcámból, hanem az, hogy igénye van arra, hogy figyeljek rá, és szeretetet adjak neki,

 • Szakember bevonása.

 • Skype foglalkozások külföldön élő családoknak

  Miért?

 • Mert magyarul, hatékonyabban érkezhet a segítség, mint idegen nyelven,

 • Mert egy külföldi segítő szakember hatékony lehet, de a magyarok gondolkodását, problémáit egy magyar könnyebben megérti,

 • Mert Skype segítségével ki se kell otthonról mozdulni, kényelmes,

 • Mert a külföldi segítő szakma óradíja magasabbak, mint idehaza,

 • Mert akármilyen hihetetlen, de ugyanolyan hatékony, mint a személyes foglalkozás.

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Feszültségmentesítés a családban

Önbizalom növelés a gyereknél, feszültségoldás a szülőnél

A gyermekemnek szeretnék használható tudást adni, hogy kivédje a rá váró stresszt, feszültséget! Kattintson ide »

Én, mint szülő szeretnék eszközt kapni, hogy nyugodtabb legyek, megtaláljam a belső egyensúlyom! Kattintson ide »

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

 • Céljaim, hogy a gyerekem:

 • Motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

EFT tanfolyam Szülőknek

 • Jól jönne egy kis nyugalom az életembe!

 • Szeretnék egy kis békét önmagamban!

 • Az egészségemmel gondok vannak, aggódom!

 • családi élet, gyereknevelés, munkahely, kéne erő, hogy rendberakjam!

Ez a program Önnek szól!

Tudja, hogy az EFT tanfolyam segítségével mennyi pozitív változás jöhet az életébe? EFT tanfolyam felnőtteknek

Cél, hogy Ön is jól vegye az akadályokat! Jelentkezzen most!


Részletes információk EFT Tanfolyamról »

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

A külföldre költözést nem csak a felnőttek komoly stressz forrás, a gyerekeknél is előfordulhatnak komolyabb nehézségek. A kisebb gyerekek is más módon kezelik a külföldre költözést, és a tinédzserek is. De a szülőnek megoldásra van szüksége. Ebben nyújtottunk segítséget.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek