A gyermekem nem akar házi feladatot csinálni

Nem mindegy, hogy mi az oka, mert másképp kell neki segíteni!

A gyermekem nem akar házi feladatot csinálniKövess bennünket a Facebook-onGyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb.

Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Miért nem akar a gyerek házi feladatot csinálni?

 • Nem tetszik neki az iskola, csalódott mást várt

  Leggyakrabban az elsős, másodikos korosztályban fordul elő. A gyerek eljött az óvodából, elkezdte a sulit, azt hitte, hogy minden olyan szép, és jó lesz, mint ott. Jó eséllyel szembesült azzal, hogy az iskolában nem lehet annyit játszani, az órákon dolgozni kell, és még házit is kell csinálni.

  Ez elkeseríti őt, hiszen azt hitte, hogy itt majd sok érdekeset fog tanulni, sok barátot szerez, jókat játszanak, és a tanárok is kedvesek lesznek. Jó esetben csak néhányban csalódott, de van úgy, hogy minden helyzetből a legrosszabbat fogta ki.

  Ezért ellenáll, nem akarja megcsinálni a házit, nem is figyel órán. Még akkor se csinálja meg, ha a lecke számára csak 10 perc, fél óra lenne.

  Képes akár órákon keresztül is húzni az időt, hisztizni.

  Ebbe a csoportba kerülnek azok a gyerekek is, akik nem érték el valamilyen szempontból az iskolaérettséget, és még nem tudnak ilyen hosszú ideig figyelni, feladatot végezni.

  Ők legszívesebben játszanának.

 • Nem motivált a tanulás terén, utál tanulni

  Ezek a nagyobb gyerekek. Akik akár lehetnek nagyon jó eszűek is lehetnek, de az iskolai szabályok, a tanulás, az unalmas órák miatt nem akar együttműködni. Vagy vannak a háttérben olyan őt érintő élethelyzetek, melyek ismeretében lényegtelenné válik számára a tanulás.

 • Iskolai kudarcok nyomasztják

  Az iskolai kudarcok, feldolgozatlan események annyira elveszik a gyerekek kedvét a tanulástól. Még a leckét se akarják megcsinálni.

 • Nem megy a tanulás, tanulási nehézségek

  A tanulási nehézségek nem mindig derülnek ki az első iskolai évben. Sok esetben a tanár, a szülő nem veszi észre, hogy a gyermek olvasási, számolási nehézségekkel küzd. Csak azt javasolja a pedagógus, hogy a gyereknek többet kell gyakorolni.

  És most helyezzük bele magunkat a gyermekünk helyzetébe!

  Ott ülök az órákon, nehezen megy az olvasás, a többiek gyorsak, szebben, kevesebb hibával olvasnak. A tanár megszid, hogy nem gyakorolok eleget. A gyerekek akár még azzal is csúfolnak, hogy „rossz olvasó” vagyok.

  Az első, és eredendő bűnös legtöbbször az olvasókönyvem lesz, vagy a matematika munkafüzet. Ellenállok mindennek, ami az olvasással, számolással, írással kapcsolatos.

 • Játszmázik, igazából nekünk áll ellen

  Ezek a gyerekek valamilyen oknál fogva szeretik kontrollálni az életük menetét. Nem engednek beleszólást. Sok esetben könnyen frusztrálódnak, ha kötelező jellegű dolgokról van szó.

  Sok esetben az ellenállásukra rájátszanak, érzik, hogy a szülő gyengül, kerüli a konfliktust. A szülő frusztrálódik a helyzettől, ideges lesz, és belekerül egy játszmába. Azt veszi észre, hogy a gyerek egyre könnyebben felhúzza, idegesíti. A gyerek ameddig tudja, húzza az időt. A szülő a másik oldalon tudja, hogy a leckét meg kell csinálni, mert különben baj lesz. Ez a kettős hatás szó szerint felőrli a szülő idegeit.

Mit tehetünk, ha a gyermekünk nem akar leckét csinálni?

 • Mit tehetünk, ha gyermekünk csalódott az iskolában, és ezért nem akar leckét csináli?

  Mit tehetünk, ha a gyermekünk nem akar leckét csinálni?

  Ha a gyermekünk nem iskolaéretten került be az iskolába, akkor igyekezzünk megnyugtatni őt. Legyen erőnk kivárni, hogy megérik a feladathelyzetre. Még azzal sincs semmi baj, ha az elvárásaink nem nehezednek rá, hogy mindenképpen álljon neki tanulni, és következő évben ügyesebben, okosabban simán megcsinálja, ami most nehézség volt a számára.

  Ez nagyon extrémen hangzik, de még mindig jobb, mint éveken keresztül izzadni, veszekedni…

  Amennyiben csalódott, de éretten került a suliba, és nem akar tanulni, akkor is türelemmel, és ennek megfelelő szellemű pedagógussal összefogva motiváljuk a gyereket. Nem biztos, hogy sokat kell tőle elvárni eleinte, lehet, hogy később, mivel a többiek is „beálltak a sorba”, könnyebben motiválható lesz.

  Ilyen helyzet esetén hagyjunk elég időt a gyereknek a pihenésre, a kikapcsolódásra. Ha sok szakkörre, külön foglalkozásra, hétvégi programokra járnak, érdemes ezek számán csökkenteni, és hagyni őt csak játszani, pihenni.

 • Nem motivált a gyerek

  A gyerekünkkel emiatt hiába veszekszünk. Az elveszett motiváció veszekedéssel, zsarolással csak időszakosan törhető át. Ahogy jobban növekszik a gyerek úgy fog növekedni az ellenállása is. És akkor akadunk majd meg, amikor a legjobban kellene őt motiválni érettségi környékén.

  Ezért csak a folyamatos gyerek-szülő kapcsolatépítés, beszélgetés, a megfelelő összhang kialakítása után lehet arról beszélgetni, hogy mi az igazi probléma. És akár milyen kicsi a motiválatlan gyermeke merjen vele őszintén, félelmek nélkül beszélgetni. Merje felvállalni az egyenjogúságot, hogy ne a tipikus „majd én megmondom neked” helyzetben beszélgessenek. Ez nagyban fog javítani az Önök kapcsolatán, és a gyermeke is könnyebben motiválható lesz.

 • Iskolai kudarcok miatt nem akar leckét írni

  Ebben az esetben össze kell fogni a gyerekkel, és ne a leckék megírására koncentráljanak, hanem a kudarcok feldolgozására. Vegyék számba azokat a helyzeteket, melyek megakasztották a gyermekük motivációját. A helyzeteket szemléljék objektíven (lásd az előző heti hírlevelet), és beszéljék át, hogy mire van szüksége annak a gyereknek, aki mindezt elszenvedi. Kitől kaphatja meg ezt a fajta erőforrást? Ön, mint szülő miben tud/ gyermeke miben várja az ön segítségét? Ha házilag nincs megoldás, akkor kérjenek külső segítséget!

 • Tanulási nehézségek miatt nem akar leckét írni

  Ekkor az első, amit érdemes elfogadni, hogy nem kell/tud a gyerek, a többek ritmusában haladni. Ettől még a gyerek nem buta! Ezt erősítse a gyermekében. Még akkor is, ha a gyerek ellenáll.

  A nagy feladatokat bontsák kis lépésekre, jelezze neki folyamatosan, hogy Ön nagyon bízik benne, és nagyon szereti őt!

  A tanulási nehézségek miatt érdemes felmentést kérni az osztályzás, a számára nehéz elvárások alól.

  A tanulási nehézséget kommunikálja úgy, mint egy próbatételt, melyet NEM kell egyszerre legyőzni, hanem lépésenként. Tanítsa meg a gyermekét, hogy ne a többiekhez hasonlítsa magát, hanem saját magához. Dolgozzon azon, hogyan tud a saját ütemében haladni. Ezt beszéljék meg, és mindig csak a következő kis lépés legyen a szemük előtt.

 • A gyerek velem játszmázik, és emiatt nem ír leckét!

  Ilyenkor nincs más út, mint saját magunkat megerősíteni. A gyermekkel folytatott játszmák sok esetben kínosak, idegőrlőek, és frusztrálók. Amikor létrejön bennünk az a fajta magabiztosság, hogy a tudjuk, hogy a gyermekünk nem tud minket kiborítani, akkor nyert ügyünk van.

Ezt az abszolút nyugalom a legutóbbi esetben mindkét szülőnél 2 foglalkozásba került nálunk!

 • Ennek során elértük, hogy a játszmák során a szülő ne vonódjon be, tudjon nyugodtan, és hatékonyan kommunikálni a gyermekével. Hatására a gyerek egy csapásra kiszállt a játszmákból!

  Önállóan hogyan érhetem el ezt a nyugalmat?

 • Sajátítsa el az előző hírlevélben kifejtett gondolkodást.

  A gyerek velem játszmázik, és emiatt nem ír leckét!
 • Tisztázza magában, hogy mi a cél! (Kiszállni a játszmákból, és hatékonyan kommunikálni a gyerekkel.)

 • Minden cselekedetét rendelje alá ennek az elvnek, akár a következő módon: „Amit most teszek, az mennyire segíti, hogy kiszálljak a játszmából?” Ha nem segíti, akkor ott helyben kérjen időt, és vonuljon ki a játszmából, még akkor is, ha nincs kész a házi.

 • Végső esetben, akár hagyja a gyereket szembesülni a házi feladat hiánya miatti következményekkel. Ezt előre közölje vele, (reálisan, nem túlzó fenyegető üzemmódban).

 • Legyen ott Önben, hogy ellenállásra nem lehet ellenállással válaszolni.

 • Ön nincs egyedül a problémájával! Hívjon, örömmel segítek!

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Új felturbózott Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Jelentkezzen a január 21-i tanfolyamra most

A megújult tanfolyam tartalmaz egy újabb blokkot. Ez a LELKI NYUGALOM Csomag.

Még nem tudja, hogy mi a LELKI NYUGALOM Csomag?

A tanfolyam délelőttje után egy csoportos stresszoldási lehetőséget kap gyermekével együtt.

Az ebédszünetet követve további három órában.

Segítségével a tanultakat mélyebb szinten elsajátítja Ön és gyermeke is.

Olyan új dolgokat, stresszoldó technikai elemeket ismer meg, mely nagymértékben segít az Önök helyzetén.

Nincs egyedül a problémáival! Örömmel segítek.

 • Hogy motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Január 21-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Élhetsz stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam gyermekeknek
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyermektanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Hírlevelek 2018

Duzzogott, hogy el kellett jönnie a Stresszkezelő tanfolyamra »
Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák » Mi az, amit egy általános iskolásnak tudnia kéne?»

Hírlevelek 2017

Karácsony 2017 » Szabadulásom a házicseléd szerepből »
Tanulást segítő programok az interneten, és mobilon» Gyermekem zavarja az órát, nem lehet tőle tanítani»
A gyerek haragszik valamelyik szülőre» Nem hittem a fülemnek, amikor ezt halottam! »
Tudja, hogy melyek a leggyakoribb önkorlátozó hiedelmei a gyerekeknek? »
Hogyan segítsük gyermekeinket, hogy ne féljenek a haláltól? » A gyerek egy ágyban alszik a szülőkkel»
Korához képest éretlen a gyermekem » A gyermekem fél a változástól » A gyermekem fél a hányástól»
A lányomra rászálltak a lányok az osztályban! » Egyedül nevelem a gyermekem, sokszor túlvállalom magam »
Azt csinálok veled és a gyerekkel, amit akarok! - mondja a férj » Hogyan sikerült a tanévkezdés? »
Anya! Ígérem, szeptembertől tanulni fogok! » Milyen típusú osztálytársak okoznak szorongát gyermekünknek? »
Tanítói magatartások, melyektől óvakodjunk! » Hangolódjunk egy kicsit az iskolakezdésre! »
Hogyan fejlesszük gyermekünk empatikus képességét? »
Mikor van itt az ideje, hogy komoly, családunkat érintő témákról beszélgessek gyermekemmel? »
A nyaralás egy cirkusz a gyerekkel, mit tegyek?» Miért töltsön a gyermeke minél több időt szabad levegőn? »
Gyermekem óvodás, iskolás lesz, és szeparációs szorongása van »
Mit tehetünk, ha gyermekünknek nem lesz jó a bizonyítványa? »
Hisztizik a gyermeke? Itt a megoldás! » A gyerek nem akar osztálykirándulásra menni a többiekkel »
Bombabiztos mondatok, hogy meg tudja nyugtatni szorongó gyermekét » Pollenallergia a gyerekeknél»
Ebbe belegondolt már? Kiégés már iskolás korban is megtörténhet » Lassú a gyermekem, mindig lemarad a suliban »
Az iskolarendszer csak azokat jutalmazza, akik stresszes helyzetben is jól teljesítenek»
Hogy felnőttként jól keressen »
Mi a hasonlóság a Hófehérke és a hét törpe meséje és az iskolai bántalmazottak között? »
Mit tehetünk, ha a gyermekekem osztályába traumatizált gyerek jár? »
Iskolai fogadóóra » Miért kiabál a gyerek a szüleivel?»
A Mindenki film margójára » 10 dolog, amit NE mondjunk a gyermekünknek»
Miért nem tudja letenni a gyerek a telefont? » Gyermekem csúnyán beszél velem!»
Miért menőznek a gyerekek az iskolában?» Otthon tudja az anyagot, de a suliban elvérzik»
Rosszak a jegyek? Nem megy a tanulás? A gyermeke beleesett ebbe a tanulási csapdába?»
Gyermekem indokolatlanul nagy büntetést kap az iskolában » Zárkózott a gyermekem »
Rémálmok gyötrik gyermekét?» Hogyan találja meg gyermeke és Ön a nyugalmát ebben a rohanó világban? »

Hírlevelek 2016

Karácsony 2016 »
Válás után párkapcsolat előtt, és a gyerek?» Büszke vagyok a páromra! »
Az iskolai bántalmazás egy olyan oldala, mely Önt is meg fogja lepni» Kivételezik a tanár, csak nem velem…»
Gyermekeink fogadalmai» Utállak, bárcsak meghalnál!»
Miért mondja a gyerek, hogy meg akarok halni? » Hogyan állítsuk meg a testvérek verekedését, veszekedését? 2. »
Hogyan vessünk véget a testvérek veszekedésének? » Felvételizik a gyermeke? A tudás nem elég!»
Tanulási nehézségek leküzdése»
Mennyire valósak a gyermekem félelmei?» A gyermekem nem akar házi feladatot csinálni»
Szokott az Ön gyermeke hisztizni, megsértődni, ok nélkül követelőzni?»
A gyermekem szorong az iskolában»
Ha nem megy szép szóval…» A problémás gyerekek egy fontos, és új megközelítése »
Mitől retteg a szülő tanévkezdéskor, ha „problémás” a gyermeke? »
Egy kedves történet egy segítőkész testvérpárról » Hogyan tudjuk rávenni a gyermekünket, hogy segítsen?» Belefáradt a gyermeknevelésbe?»
Önsegítő filmek dühös, és kis kudarctűrő képességgel rendelkező gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Önsegítő filmek szülőknek párkapcsolati és gyermeknevelési problémák esetére»
Önsegítő filmek agresszív, indulatos, és figyelemhiányos gyerekeknek»
Önsegítő filmek szorongós gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Ötödikes lesz, de félek, hogy bajok lesznek vele a felső tagozatban»
Szeptemberben iskolába megy, de már most gondok vannak a gyermekemmel! »
Kicsi a gyermekem kudarctűrése » Mennyire nyissam meg gyermekemnek a pénzcsapot? »
Nem akar iskolát váltani, bár ebben a suliban nagyon rosszul érzi magát»
Hogyan kezelje a tinédzser saját testi adottságait?»
Bomba jó ingyenes ajánlat a nyárra!» Ölelés, mint a szeretet kifejezésének formája»
Miért várunk annyit, hogy megoldódjon gyermekünk szorongása?»
Mit tegyek, ha a párom nem vesz részt a gyermeknevelésben?»
Miért fárad el a gyerek az iskolában?» A szorongást tőlem örökölte »
Rossz tanuló vs. jó tanuló » Mit tehet a gyerek, ha a társai vagy mások manipulálni akarják őt? »
Ha eljövök a gyermekem problémájával, akkor én leszek a hibás mert rosszul nevelem? »
Felelős vagyok a szüleim érzéseiért »
Egyedül, de mégse tehetetlenül » Egyedül nevelem a gyermekem » Maximalizmus a végletekig»
Hogyan kezeljük hisztis gyermekünk?» Mit tehet a gyerek, ha utálja a tanárt? »
Tanulni nem akaró tinédzserek» Mindent a gyermekemért Közben hol vagyok én?»
Hogyan segítsünk gyermekünknek kezelni az osztálytársai beszólásait?»
Működő stratégiák, hogy az újévi fogadalmaink megvalósuljanak »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Gyakori probléma,hogy a gyermekünk nem akar házi feladatot csinálni. Képes durcáskodni, hisztizni, és ez napról napra egyre rosszabb. Azonban a megoldáshoz sokféle út vezet, nem mindegy, hogy melyiken indulunk el! Ebben lesz segítségére ez a hírlevél.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek