Tanulási nehézségek leküzdése

Mit tegyek, ha a gyermekem diszlexiás, diszgráfiás vagy diszalkuliás?

Tanulási nehézségek leküzdése Mit tegyek, ha a gyermekem diszlexiás, diszgráfiás vagy diszalkuliás?Kövess bennünket a Facebook-onA tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás.

A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem „diszes?”

 • A tanulási nehézségekkel nem az a legnagyobb baj, hogy nem megy a tanulás!

  A tanulási nehézségekkel az a baj, hogy könnyen lerombolja a gyermek önbizalmát. Az önbizalom pedig az életrevalóság, a boldogság kulcsa.

  A gyermekünk nagy lelkesen (vagy kevésbé lelkesen elkezdi az iskolát). Tanulnak írni, olvasni, számolni. Azt tapasztalja, hogy ez neki sokkal nehezebben megy, mint a társainak. Mivel egy 6-7 éves gyermek ritkán annyira tudatos, hogy legyen kitartása, és ne az első hónapok alapján vonjon le következtetéseket, elkezd türelmetlenné válni, zavarja, hogy nem megy az olvasás.

  Ilyenkor a tanító azt javasolja, hogy gyakoroljanak otthon is. A gyerek a napköziből hazakerül délután 5-re. Fáradt, ahogy a szülő is. Nem akar gyakorolni. vagy már nem olyan lendülettel.

  Egyre inkább lemarad a többiektől. Másodikban már nem engedik, hogy szótagolva olvasson, a matematikában már nem tudja az ujján kiszámolni a műveleteket.

  Mivel nem tud megfelelni az elvárásoknak, ezért egyre frusztráltabb lesz.

  Kerüli a tanulást, a gyakorlást. A tanító, a társak, és mi szülők is könnyen azt mondjuk, hogy LUSTA.

  Ahogy a probléma megoldása húzódik, úgy kezd egyre inkább negatívan gondolkodni magáról:

  „Én ezt nem tudom megcsinálni!”

  „Ehhez hülye/buta/béna vagyok!”

  Az eddigi negatív tapasztalatok alapján kialakulnak benne az önkorlátozó hiedelmek.

 • Mit mond egy tanulási nehézségekkel küzdő gyermek?

  Mit mond egy tanulási nehézségekkel küzdő gyermek?

  „Rossz olvasó vagyok!” „Lassú csiga vagyok!” „Buta vagyok!”

  „Anyu, apu szomorú/ csalódott miattam /bennem!” Ez nagyjából annyit jelent, hogy nem tudok megfelelni a szüleim elvárásainak.

  Amikor megkérdezem egy diszlexiás gyerektől, hogy mennyire szereti magát 0-10-ig. Gyakran nem éri el az 5-ös szintet. A miértekre pedig azt válaszolják: „Lusta/ béna/ buta vagyok/ nem megy az olvasás/ számolás!”

Mi szülők abban tudunk tanulási nehézségekkel küzdő gyermekünknek segíteni, ha újra megerősítjük az önbizalmát!

 • Hogyan erősíthetem meg az önbizalmát a gyermekemnek?

 • Tudatosan arra fókuszáljon, hogy a gyermeke nem buta. Keresse a gyermekében azokat az értékeket, melyek különlegessé teszik őt. Ezt kommunikálja a gyermeke felé!

 • Foglalkozzon tudatosan a saját frusztrációjával! Amikor a gyereknek nem megy a tanulás, tanulási nehézségekkel küzd mi szülők könnyen világvége hangulatba kerülünk a félelmeink által. A félelmeink nem a jelen állapotot a valóságot tükrözik!

 • Védje meg a gyermekét, ha a tanulási nehézségei miatt piszkálják, minősítik. Akár a tanárokról, a nagyszülőkről, testvérekről van szó. De ne védjem túl, mert az ellentétes hatást fog kiváltani. Érdemes valami hasonlót kommunikálni: „Karcsi egy különleges fiú, aki tele van csodás értékekkel. Én bízom a fiamban. Azzal, hogy megkapja ezt a minősítést, hogy ….. mennyire segítünk neki? Rajta vagyunk az ügyön, bízz bennünk!”

 • Ha túlvédem a gyermekem, akkor ő képes „beleülni” ebbe a kényelmes helyzetbe, és könnyen úgy érezheti, hogy neki nem kell semmit csinálni, majd anya.

 • Én csak az anyukája/apukája lehetek, nem a tanára. A gyerek is így kezel engem. Ezért torkollik sokszor veszekedésbe az együtt tanulás. Ha lehetősége van rá, kérjen meg valaki mást (magántanár, fejlesztő, stb.)

 • Ahogy a közös tanulásnál a gyerek „bénázása” miatt növekszik a frusztrációm, úgy növekszik a gyerek ellenállása a tanulás miatt. Akármilyen nehéz is ne akarja egyszerre végigtolni a gyereket az összes házin!

 • A gyereknek mindig fejezze ki, hogy mennyire szereti, és becsüli, hogy küzd, és csinálja!

 • A gyerekben ültesse el azt a gondolatot, hogy ne a többiekhez mérje magát a tanulásban, hanem saját magához. De mindig tegyen egy kis lépést, hogy fejlődjön. Saját magát akarja legyőzni!

 • Az osztályzatoknál ne csak a fő tantárgyakra fókuszáljon. Ha a gyereknek testnevelésből van jó jegye, azt is dicsérje meg!

 • Ha rossz jeggyel jön haza a suliból, akkor a gyermeke által már megtett erőfeszítéseihez mérten bíztassa őt.

 • A gyermek érezze azt, hogy nincs egyedül a problémájával anyu/apu mellette van, és ugyanúgy szereti, mint eddig.

 • A gyerek érezze, hogy a tanulási nehézségén neki kell túljutni, az ő feladata.

 • Ha nem biztos benne, hogy diszlexiás/ diszkalkuliás/ diszgráfiás, akkor kérjen időpontot a helyi Nevelési Tanácsadónál. Ha kiderül, hogy a gyermeke érintett, az iskola köteles számára fejlesztést biztosítani.

 • Ha nincs lehetőség külső segítséget bevonni, és együtt kell tanulni vele…

 • Az ő képességének megfelelő szintű feladatokon gyakoroljanak. Nem érdekes, hogy mik az elvárások! Csak onnan lehet elindulni a fejlesztésben, amire ő képes. Máskülönben úgy érzi magát, mintha betegápoló képesítéssel agysebészként kellene dolgoznia.

 • Ha nincs lehetőség külső segítséget bevonni, és együtt kell tanulni vele…Nem az a fontos, hogy évismétlésre kerül, hanem az, hogy megoldják a problémát!

 • Higgyen a gyermekében, hogy meg fogja oldani ezt a problémát!

 • Olvasásánál, írásnál, számolásnál kezdjék az egyszerű rutin feladatokkal, hogy az agy bemelegedjen, és legyen sikerélmény.

 • A gyerek maga jöjjön rá a megoldásra. Azaz olvas egy szöveget, és azt hallja Ön, hogy a szó , amit éppen olvas nem értelmes, akkor kérdezze meg tőle, hogy mit jelent az a szó, van e értelme? Majd hagyja őt, hogy újból nekiveselkedjen, és kijavítsa saját magát. Ha mi javítjuk ki, akkor abból csak annyi jön le a gyereknek, hogy egyszer-kétszer hibázok, majd anya kijavítja.

 • A gyerek legyen tisztában az irányokkal (bal, jobb oldal, fenn és lent), mert ez alapján fogja elkülöníteni a b, d, és p betűt.

 • Ha a gyereknek szétesik a figyelme a tanulás során, akkor pihenjenek egy kicsit. De az is segít, ha koncentrációt fejlesztő gyakorlatokat csinálnak (néhányat ezen a tanfolyamon is megtanulhat).

 • Hívja fel a gyakorlás végén a gyermeke figyelmét, hogy miben fejlődött! Ne csak a tanulásra figyeljen, hanem a hozzáállásra, a koncentrációra is. Már az is lehet dicséret, ha ma sokkal kevesebbet kellett veszekedni, hogy leüljenek tanulni!

 • Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen segítek!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot az állapotfelmérő beszélgetésre!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Új felturbózott Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Jelentkezzen a január 21-i tanfolyamra most

A megújult tanfolyam tartalmaz egy újabb blokkot. Ez a LELKI NYUGALOM Csomag.

Még nem tudja, hogy mi a LELKI NYUGALOM Csomag?

A tanfolyam délelőttje után egy csoportos stresszoldási lehetőséget kap gyermekével együtt.

Az ebédszünetet követve további három órában.

Segítségével a tanultakat mélyebb szinten elsajátítja Ön és gyermeke is.

Olyan új dolgokat, stresszoldó technikai elemeket ismer meg, mely nagymértékben segít az Önök helyzetén.

Nincs egyedül a problémáival! Örömmel segítek.

 • Hogy motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Január 21-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Élhetsz stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam gyermekeknek
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyermektanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Hírlevelek 2018

Duzzogott, hogy el kellett jönnie a Stresszkezelő tanfolyamra »
Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák » Mi az, amit egy általános iskolásnak tudnia kéne?»

Hírlevelek 2017

Karácsony 2017 » Szabadulásom a házicseléd szerepből »
Tanulást segítő programok az interneten, és mobilon» Gyermekem zavarja az órát, nem lehet tőle tanítani»
A gyerek haragszik valamelyik szülőre» Nem hittem a fülemnek, amikor ezt halottam! »
Tudja, hogy melyek a leggyakoribb önkorlátozó hiedelmei a gyerekeknek? »
Hogyan segítsük gyermekeinket, hogy ne féljenek a haláltól? » A gyerek egy ágyban alszik a szülőkkel»
Korához képest éretlen a gyermekem » A gyermekem fél a változástól » A gyermekem fél a hányástól»
A lányomra rászálltak a lányok az osztályban! » Egyedül nevelem a gyermekem, sokszor túlvállalom magam »
Azt csinálok veled és a gyerekkel, amit akarok! - mondja a férj » Hogyan sikerült a tanévkezdés? »
Anya! Ígérem, szeptembertől tanulni fogok! » Milyen típusú osztálytársak okoznak szorongát gyermekünknek? »
Tanítói magatartások, melyektől óvakodjunk! » Hangolódjunk egy kicsit az iskolakezdésre! »
Hogyan fejlesszük gyermekünk empatikus képességét? »
Mikor van itt az ideje, hogy komoly, családunkat érintő témákról beszélgessek gyermekemmel? »
A nyaralás egy cirkusz a gyerekkel, mit tegyek?» Miért töltsön a gyermeke minél több időt szabad levegőn? »
Gyermekem óvodás, iskolás lesz, és szeparációs szorongása van »
Mit tehetünk, ha gyermekünknek nem lesz jó a bizonyítványa? »
Hisztizik a gyermeke? Itt a megoldás! » A gyerek nem akar osztálykirándulásra menni a többiekkel »
Bombabiztos mondatok, hogy meg tudja nyugtatni szorongó gyermekét » Pollenallergia a gyerekeknél»
Ebbe belegondolt már? Kiégés már iskolás korban is megtörténhet » Lassú a gyermekem, mindig lemarad a suliban »
Az iskolarendszer csak azokat jutalmazza, akik stresszes helyzetben is jól teljesítenek»
Hogy felnőttként jól keressen »
Mi a hasonlóság a Hófehérke és a hét törpe meséje és az iskolai bántalmazottak között? »
Mit tehetünk, ha a gyermekekem osztályába traumatizált gyerek jár? »
Iskolai fogadóóra » Miért kiabál a gyerek a szüleivel?»
A Mindenki film margójára » 10 dolog, amit NE mondjunk a gyermekünknek»
Miért nem tudja letenni a gyerek a telefont? » Gyermekem csúnyán beszél velem!»
Miért menőznek a gyerekek az iskolában?» Otthon tudja az anyagot, de a suliban elvérzik»
Rosszak a jegyek? Nem megy a tanulás? A gyermeke beleesett ebbe a tanulási csapdába?»
Gyermekem indokolatlanul nagy büntetést kap az iskolában » Zárkózott a gyermekem »
Rémálmok gyötrik gyermekét?» Hogyan találja meg gyermeke és Ön a nyugalmát ebben a rohanó világban? »

Hírlevelek 2016

Karácsony 2016 »
Válás után párkapcsolat előtt, és a gyerek?» Büszke vagyok a páromra! »
Az iskolai bántalmazás egy olyan oldala, mely Önt is meg fogja lepni» Kivételezik a tanár, csak nem velem…»
Gyermekeink fogadalmai» Utállak, bárcsak meghalnál!»
Miért mondja a gyerek, hogy meg akarok halni? » Hogyan állítsuk meg a testvérek verekedését, veszekedését? 2. »
Hogyan vessünk véget a testvérek veszekedésének? » Felvételizik a gyermeke? A tudás nem elég!»
Tanulási nehézségek leküzdése»
Mennyire valósak a gyermekem félelmei?» A gyermekem nem akar házi feladatot csinálni»
Szokott az Ön gyermeke hisztizni, megsértődni, ok nélkül követelőzni?»
A gyermekem szorong az iskolában»
Ha nem megy szép szóval…» A problémás gyerekek egy fontos, és új megközelítése »
Mitől retteg a szülő tanévkezdéskor, ha „problémás” a gyermeke? »
Egy kedves történet egy segítőkész testvérpárról » Hogyan tudjuk rávenni a gyermekünket, hogy segítsen?» Belefáradt a gyermeknevelésbe?»
Önsegítő filmek dühös, és kis kudarctűrő képességgel rendelkező gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Önsegítő filmek szülőknek párkapcsolati és gyermeknevelési problémák esetére»
Önsegítő filmek agresszív, indulatos, és figyelemhiányos gyerekeknek»
Önsegítő filmek szorongós gyerekeknek iskolai, és otthoni helyzetekre »
Ötödikes lesz, de félek, hogy bajok lesznek vele a felső tagozatban»
Szeptemberben iskolába megy, de már most gondok vannak a gyermekemmel! »
Kicsi a gyermekem kudarctűrése » Mennyire nyissam meg gyermekemnek a pénzcsapot? »
Nem akar iskolát váltani, bár ebben a suliban nagyon rosszul érzi magát»
Hogyan kezelje a tinédzser saját testi adottságait?»
Bomba jó ingyenes ajánlat a nyárra!» Ölelés, mint a szeretet kifejezésének formája»
Miért várunk annyit, hogy megoldódjon gyermekünk szorongása?»
Mit tegyek, ha a párom nem vesz részt a gyermeknevelésben?»
Miért fárad el a gyerek az iskolában?» A szorongást tőlem örökölte »
Rossz tanuló vs. jó tanuló » Mit tehet a gyerek, ha a társai vagy mások manipulálni akarják őt? »
Ha eljövök a gyermekem problémájával, akkor én leszek a hibás mert rosszul nevelem? »
Felelős vagyok a szüleim érzéseiért »
Egyedül, de mégse tehetetlenül » Egyedül nevelem a gyermekem » Maximalizmus a végletekig»
Hogyan kezeljük hisztis gyermekünk?» Mit tehet a gyerek, ha utálja a tanárt? »
Tanulni nem akaró tinédzserek» Mindent a gyermekemért Közben hol vagyok én?»
Hogyan segítsünk gyermekünknek kezelni az osztálytársai beszólásait?»
Működő stratégiák, hogy az újévi fogadalmaink megvalósuljanak »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek