Tanulási nehézségek leküzdése

Mit tegyek, ha a gyermekem diszlexiás, diszgráfiás vagy diszalkuliás?

Tanulási nehézségek leküzdése Mit tegyek, ha a gyermekem diszlexiás, diszgráfiás vagy diszalkuliás?Kövess bennünket a Facebook-onA tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás.

A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem „diszes?”

 • A tanulási nehézségekkel nem az a legnagyobb baj, hogy nem megy a tanulás!

  A tanulási nehézségekkel az a baj, hogy könnyen lerombolja a gyermek önbizalmát. Az önbizalom pedig az életrevalóság, a boldogság kulcsa.

  A gyermekünk nagy lelkesen (vagy kevésbé lelkesen elkezdi az iskolát). Tanulnak írni, olvasni, számolni. Azt tapasztalja, hogy ez neki sokkal nehezebben megy, mint a társainak. Mivel egy 6-7 éves gyermek ritkán annyira tudatos, hogy legyen kitartása, és ne az első hónapok alapján vonjon le következtetéseket, elkezd türelmetlenné válni, zavarja, hogy nem megy az olvasás.

  Ilyenkor a tanító azt javasolja, hogy gyakoroljanak otthon is. A gyerek a napköziből hazakerül délután 5-re. Fáradt, ahogy a szülő is. Nem akar gyakorolni. vagy már nem olyan lendülettel.

  Egyre inkább lemarad a többiektől. Másodikban már nem engedik, hogy szótagolva olvasson, a matematikában már nem tudja az ujján kiszámolni a műveleteket.

  Mivel nem tud megfelelni az elvárásoknak, ezért egyre frusztráltabb lesz.

  Kerüli a tanulást, a gyakorlást. A tanító, a társak, és mi szülők is könnyen azt mondjuk, hogy LUSTA.

  Ahogy a probléma megoldása húzódik, úgy kezd egyre inkább negatívan gondolkodni magáról:

  „Én ezt nem tudom megcsinálni!”

  „Ehhez hülye/buta/béna vagyok!”

  Az eddigi negatív tapasztalatok alapján kialakulnak benne az önkorlátozó hiedelmek.

 • Mit mond egy tanulási nehézségekkel küzdő gyermek?

  Mit mond egy tanulási nehézségekkel küzdő gyermek?

  „Rossz olvasó vagyok!” „Lassú csiga vagyok!” „Buta vagyok!”

  „Anyu, apu szomorú/ csalódott miattam /bennem!” Ez nagyjából annyit jelent, hogy nem tudok megfelelni a szüleim elvárásainak.

  Amikor megkérdezem egy diszlexiás gyerektől, hogy mennyire szereti magát 0-10-ig. Gyakran nem éri el az 5-ös szintet. A miértekre pedig azt válaszolják: „Lusta/ béna/ buta vagyok/ nem megy az olvasás/ számolás!”

Mi szülők abban tudunk tanulási nehézségekkel küzdő gyermekünknek segíteni, ha újra megerősítjük az önbizalmát!

 • Hogyan erősíthetem meg az önbizalmát a gyermekemnek?

 • Tudatosan arra fókuszáljon, hogy a gyermeke nem buta. Keresse a gyermekében azokat az értékeket, melyek különlegessé teszik őt. Ezt kommunikálja a gyermeke felé!

 • Foglalkozzon tudatosan a saját frusztrációjával! Amikor a gyereknek nem megy a tanulás, tanulási nehézségekkel küzd mi szülők könnyen világvége hangulatba kerülünk a félelmeink által. A félelmeink nem a jelen állapotot a valóságot tükrözik!

 • Védje meg a gyermekét, ha a tanulási nehézségei miatt piszkálják, minősítik. Akár a tanárokról, a nagyszülőkről, testvérekről van szó. De ne védjem túl, mert az ellentétes hatást fog kiváltani. Érdemes valami hasonlót kommunikálni: „Karcsi egy különleges fiú, aki tele van csodás értékekkel. Én bízom a fiamban. Azzal, hogy megkapja ezt a minősítést, hogy ….. mennyire segítünk neki? Rajta vagyunk az ügyön, bízz bennünk!”

 • Ha túlvédem a gyermekem, akkor ő képes „beleülni” ebbe a kényelmes helyzetbe, és könnyen úgy érezheti, hogy neki nem kell semmit csinálni, majd anya.

 • Én csak az anyukája/apukája lehetek, nem a tanára. A gyerek is így kezel engem. Ezért torkollik sokszor veszekedésbe az együtt tanulás. Ha lehetősége van rá, kérjen meg valaki mást (magántanár, fejlesztő, stb.)

 • Ahogy a közös tanulásnál a gyerek „bénázása” miatt növekszik a frusztrációm, úgy növekszik a gyerek ellenállása a tanulás miatt. Akármilyen nehéz is ne akarja egyszerre végigtolni a gyereket az összes házin!

 • A gyereknek mindig fejezze ki, hogy mennyire szereti, és becsüli, hogy küzd, és csinálja!

 • A gyerekben ültesse el azt a gondolatot, hogy ne a többiekhez mérje magát a tanulásban, hanem saját magához. De mindig tegyen egy kis lépést, hogy fejlődjön. Saját magát akarja legyőzni!

 • Az osztályzatoknál ne csak a fő tantárgyakra fókuszáljon. Ha a gyereknek testnevelésből van jó jegye, azt is dicsérje meg!

 • Ha rossz jeggyel jön haza a suliból, akkor a gyermeke által már megtett erőfeszítéseihez mérten bíztassa őt.

 • A gyermek érezze azt, hogy nincs egyedül a problémájával anyu/apu mellette van, és ugyanúgy szereti, mint eddig.

 • A gyerek érezze, hogy a tanulási nehézségén neki kell túljutni, az ő feladata.

 • Ha nem biztos benne, hogy diszlexiás/ diszkalkuliás/ diszgráfiás, akkor kérjen időpontot a helyi Nevelési Tanácsadónál. Ha kiderül, hogy a gyermeke érintett, az iskola köteles számára fejlesztést biztosítani.

 • Ha nincs lehetőség külső segítséget bevonni, és együtt kell tanulni vele…

 • Az ő képességének megfelelő szintű feladatokon gyakoroljanak. Nem érdekes, hogy mik az elvárások! Csak onnan lehet elindulni a fejlesztésben, amire ő képes. Máskülönben úgy érzi magát, mintha betegápoló képesítéssel agysebészként kellene dolgoznia.

 • Ha nincs lehetőség külső segítséget bevonni, és együtt kell tanulni vele…Nem az a fontos, hogy évismétlésre kerül, hanem az, hogy megoldják a problémát!

 • Higgyen a gyermekében, hogy meg fogja oldani ezt a problémát!

 • Olvasásánál, írásnál, számolásnál kezdjék az egyszerű rutin feladatokkal, hogy az agy bemelegedjen, és legyen sikerélmény.

 • A gyerek maga jöjjön rá a megoldásra. Azaz olvas egy szöveget, és azt hallja Ön, hogy a szó , amit éppen olvas nem értelmes, akkor kérdezze meg tőle, hogy mit jelent az a szó, van e értelme? Majd hagyja őt, hogy újból nekiveselkedjen, és kijavítsa saját magát. Ha mi javítjuk ki, akkor abból csak annyi jön le a gyereknek, hogy egyszer-kétszer hibázok, majd anya kijavítja.

 • A gyerek legyen tisztában az irányokkal (bal, jobb oldal, fenn és lent), mert ez alapján fogja elkülöníteni a b, d, és p betűt.

 • Ha a gyereknek szétesik a figyelme a tanulás során, akkor pihenjenek egy kicsit. De az is segít, ha koncentrációt fejlesztő gyakorlatokat csinálnak (néhányat ezen a tanfolyamon is megtanulhat).

 • Hívja fel a gyakorlás végén a gyermeke figyelmét, hogy miben fejlődött! Ne csak a tanulásra figyeljen, hanem a hozzáállásra, a koncentrációra is. Már az is lehet dicséret, ha ma sokkal kevesebbet kellett veszekedni, hogy leüljenek tanulni!

 • Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen segítek!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Régóta keresi a megoldást gyermeke problémáira?

 • Tegyen pontot a saját tehetetlenségére, félelmeire!

  Az Ön gyermeke legkomolyabb nehézsége az életben a különböző stresszes élethelyzetek kezelése.

  Mert teljesen mindegy, hogy szorong, vagy izgul, vagy nem megy a tanulás, stb. a stressz, amit a nehéz élethelyzetek kiváltanak, okozzák az ő szenvedését.

  Ön, mint szülő azért küzd, hogy a gyermek szenvedései megszűnjenek. Életképes, boldog embert akar gyermekéből nevelni.

  Ehhez nem elég csak a jószándék, a szeretet!

  Kell egy eszköz is, ami segít megszüntetni a gyermeke szenvedését.

  A Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam egy ilyen eszköz.

  Olyan, a gyakorlatban jól működő stresszkezelő technikákat tanulnak a gyerekek, melyek segítségével bármilyen nehéz élethelyzetből talpra tudnak állni.

  Hogy néz ki ez a tanfolyamon?

  Életszerű példákon begyakorolva, már a tanfolyam alatt megérezheti a gyermeke a felszabadultság érzését.

  Délelőtt megtanuljuk az alapokat, délután pedig csupa olyan hasznos dologgal egészítjük ki, amivel a gyermeke már nem lesz többé védtelen az iskolai és egyéb stresszes helyzetekbe.

  Erre az Ön idejében nem volt még lehetőség, de a gyermeke már részesülhet ebből a tudásból.

  Ráadásul a tanfolyam után abban is segítséget kapnak, hogy a tanultakat otthon begyakorolják!

  Segítsen gyermekének, hogy újra felszabadult, boldog legyen!

  Jelentkezzen most mert ebben a tanévben a május 12-i lesz az utolsó Gyermek Stresszkezelő Tanfolyam!

  Ugye erről nem akar lemaradni?

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek komoly próbatételnek vannak kitéve. Azt tapasztalják, hogy a többiek jobbak, okosabbak, mint ők. És neki többet kell tanulnia, mint nekik. Jó esetben kapnak fejlesztést is. De sok esetben ott marad a bélyeg, hogy ők mások, ők problémások, nekik nehezen megy a tanulás. A fejlesztésen túl mi szülők nagyon sokat segíthetünk! Hogyan segíthetek én, mint szülő, ha a gyermekem diszes?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek