Hogyan vessünk véget a testvérek veszekedésének?

Megőrülök, a gyermekeim állandóan veszekednek!

Hogyan vessünk véget a testvérek veszekedésének?Kövess bennünket a Facebook-onGyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó?

Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

 • Hagyjam rájuk, vagy avatkozzak közbe dilemmája

  Sok helyen hallani, hogy a testvérek sokat veszekednek, verekedek. Arról is vannak történetek, hogy felnőtt korukra mindezek ellenére kiállnak egymásért, de arról is, hogy eltávolodnak egymástól.

  Oszlassunk el rögtön egy félreértést! A testvérek nem azért távolodnak el egymástól, mert gyerekkorban sokat verekedtek. Inkább azért mert úgy érzik, hogy a szülőktől nem egyformán kapták meg a szeretetet. Ez teljességgel szubjektív, és független attól, hogy mi szülők mit gondolunk, melyik gyermekünket szeretjük jobban.

  Amikor közbeavatkozunk, akkor gyakorlatilag képtelenek vagyunk igazságot tenni.

  Ha nem avatkozunk közbe gyermekeink veszekedésébe, akkor a gyermekeink ebből azt is érthetik, hogy a balhék teljesen megszokottak, rendben vannak, és nem tanulják meg kezelni az indulataikat.

  Egyik se jó döntés se rövid, se hosszú távon.

  Mindegyik gyermekünknek joga van arra, hogy biztonságban érezze magát otthon.

  A megoldás érdekében tanítsuk meg a gyermekeinket konfliktust kezelni. Ez egy lassú folyamat, de hatékonyabb, mint az örökös veszekedések során döntőbírónak állni.

  A konfliktuskezelést két részre bontanám.

  Elsőként tanuljuk meg megelőzni a konfliktust, majd a következő hírlevélben arról lesz szó, hogy mit csináljunk, ha a gyermekeink benne vannak a veszekedésben, hogyan lehet véget vetni a balhéknak.

 • Előzzük meg a testvérek közötti veszekedéseket!

  Javasatok:

 1. Soha ne hasonlítsuk össze a gyermekeinket egymással, vagy bármilyen másik gyerekkel.

 2. Fordítsunk személyre szóló figyelmet a gyermekeinkre. Azokban a családokban, ahol kialakították a személyre szóló időt mindegyik gyermek számára, ettől a lépéstől drasztikusan csökkent a veszekedések száma.

 3. Gyermekeink legyenek elfoglalva. Amikor a gyerekek unatkoznak a veszekedések is gyakrabban kitörnek. Menjünk elébe, mielőtt elkezdenek unatkozni, adjunk nekik feladatot.

 4. Mindegyik gyermekünknek legyen meg a személyes tere. A gyerekeinknek nem kell, hogy megosszanak mindent. Ha egy szobában vannak, akkor például a bútorok elrendezésével biztosítsuk, hogy legyen számukra személyes tér, ahova visszahúzódhatnak.

 5. Ha a gyermekeink fáradtak, vagy éhesek, akkor jobb, ha távol tartjuk őket egymástól. Például egy autóban utazás alkalmával, ha nincs közöttük egy extra hely, legalább legyen mindkettőnek saját játéka, könyve, amivel elfoglalja magát.

 6. Ne bízzuk rá az idősebb testvérre a fiatalabbat. Ha a gyermekünk mégis átveszi a szerepünket, jelezzük neki, hogy ez nem az ő dolga, hanem a szülőké.

 7. Tanítsuk meg a gyermekeinket arra, hogy meg tudjanak megegyezni egymással. Az alap megegyezési elv legyen, a nyer-nyer játszma.

  Tanítsuk meg a gyermekeinket arra, hogy meg tudjanak megegyezni egymással. Az alap megegyezési elv legyen, a nyer-nyer játszma. Ha el kell osztani két dolgot, az egyik elosztja, a másik veszi el az első darabot. Ha a másik elképzelése szerint játszunk először, akkor az én elképzelésem szerint majd időben többet játszunk…

 8. Álljunk ki az alapvető szabályok mellett. Otthon nem csúfoljuk egymást. Tilos bántani a másikat. Úgy kezeljük a másikat, ahogy mi is szeretnénk, hogy ő mivelünk bánjon. Ha valaki mégis áthágja a szabályokat, akkor neki kell kijavítani az okozott kárt. Például tartozom egy szívességgel a másiknak, helyrehozom a szétrombolt LEGO várat, stb.

 9. Jutalom, ha együttműködőek, levonás, ha nem. A normális emberi viselkedésért nem jár jutalom, de hasznos lehet az együttműködésre való rászoktatás során, ha létrehozunk egy „pénzalapot”, Amikor a gyermekeink együttműködnek egy feladat során, akkor előre megállapodott összeg kerül az alapba, ha egymás kárára cselekedek, akkor levonódik egy előre megállapodott összeg. A gyerekek időről-időre elkölthetik a pénzt arra, amire akarják.

 10. Mutassunk példát együttműködésből, konfliktuskezelésből.

 11. Ne bántalmazzuk a gyermekeinket. Azoknál a gyerekeknél gyakrabban jelentkezik az agresszió, verekedés, ahol maguk is elszenvedői a bántalmazásnak.

 12. Bátorítsuk gyermekeinket arra, hogy kifejezzék az érzéseiket. Különösen egy problémás helyzet során, tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy mondják el a másiknak, hogy az adott helyzet miatt mit éreznek.

 13. Tanítsuk meg gyermekeinknek levezetni a mérgüket! Beszéljünk bátran arról, hogy mindenkinek joga van arra, hogy mérges legyen, de tudja levezetni a feszültégét! Például, ha mérges, akkor fogjon egy labdát, és rugdossa, vagy vegye elő a naplóját, és írja le benne, hogy mire mérges, de az is jól működik, ha bekapcsolja a zenét és táncol egyet. Írjunk egy listát arról, hogy milyen technikai lehetőségei vannak a gyermekünknek, hogy megnyugodjon, ez a lista legyen ott a szemük előtt. Ehhez nagyszerű eszköz a Stresszkezelő tanfolyamon tanult technikák bármelyike!

 14. Tanítsuk meg őket arra, hogy a harag az nem más, mint félelem, vagy a sérülés utáni reakció. Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy rájöjjenek, hogy ami dolgozik bennük az a harag. „Úgy látom nagyon dühös vagy Pisti, vajon azért érzed rosszul magad, mert Peti azt mondta neked, hogy a te rajzod nagyon csúnya?”

 15. Fejlesszük gyermekeink empátiáját. Magyarázzuk meg gyermekünknek a másik gyermekünk érzéseit. „Nézd Panni sír, valószínűleg nagyon rosszul esik neki valami”

 16. Gyermekeinkkel, hogy közösen ötleteljünk arra, hogyan vessünk végett ezeknek a konfliktusoknak! Mindig maradjunk a tárgynál, kerüljük a személyeskedést, a múltbeli sérelmek felhozatalát.

 17. Beszéljünk négyszemközt a bántalmazóval, hogy mi az, ami ennyire kiborította őt a testvérével kapcsolatban. Egy 8 évesnél idősebb gyerek képes arra, hogy kontrollálni tudja a haragját. Adjunk neki segítséget abban, hogy megtanulja kezelni az indulatait. Biztosítsuk őt arról, hogy bármikor szólhat nekünk, ha nem tudja kezelni az indulatait, nem tud megnyugodni. Nyugodtan, de határozottan jelezzük, hogy mit várunk el, és nem megengedett, hogy bárkit bántalmazzon, mert ő mérges.

 18. Adjunk lehetőséget arra, hogy aki bántalmazó, mérges meg tudjon nyugodni, és akkor térjen vissza, ha lehűltek a kedélyek.

 19. Azért mert gyermekként veszekednek egymással felnőttként nem ő lesz a baltás gyilkos. Tudassuk a gyermekünkkel, hogy amit csinált az nem elfogadható, de ettől ő még nem rossz, csak nem tanulta meg kezelni az indulatait. Mondjuk el neki, hogy most a testvéré keresztül jó lehetőséget kap arra, hogy megtanulja kezelni az indulatait.

 20. Attól, hogy a gyerekek veszekednek, mutassuk ki egyformán a szeretetünket mindkét gyermek felé. Gyakori, hogy az agresszor azt veszi le a „szülő rendet teremt” vitából, hogy ő a rossz, az akiben anya/apa csak a rosszat veszi észre. Mindig fejezzük ki, hogy a viselkedésüktől függetlenül mennyire szeretjük őket.

 • A következő hírlevélben arról lesz szó, hogy mit tehetünk, ha a gyermekeink aktuálisan veszekednek, verekednek.

  Forrás: Aha! Parenting.com

  Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen segítek!

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Régóta keresi a megoldást gyermeke problémáira?

 • Tegyen pontot a saját tehetetlenségére, félelmeire!

  Az Ön gyermeke legkomolyabb nehézsége az életben a különböző stresszes élethelyzetek kezelése.

  Mert teljesen mindegy, hogy szorong, vagy izgul, vagy nem megy a tanulás, stb. a stressz, amit a nehéz élethelyzetek kiváltanak, okozzák az ő szenvedését.

  Ön, mint szülő azért küzd, hogy a gyermek szenvedései megszűnjenek. Életképes, boldog embert akar gyermekéből nevelni.

  Ehhez nem elég csak a jószándék, a szeretet!

  Kell egy eszköz is, ami segít megszüntetni a gyermeke szenvedését.

  A Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam egy ilyen eszköz.

  Olyan, a gyakorlatban jól működő stresszkezelő technikákat tanulnak a gyerekek, melyek segítségével bármilyen nehéz élethelyzetből talpra tudnak állni.

  Hogy néz ki ez a tanfolyamon?

  Életszerű példákon begyakorolva, már a tanfolyam alatt megérezheti a gyermeke a felszabadultság érzését.

  Délelőtt megtanuljuk az alapokat, délután pedig csupa olyan hasznos dologgal egészítjük ki, amivel a gyermeke már nem lesz többé védtelen az iskolai és egyéb stresszes helyzetekbe.

  Erre az Ön idejében nem volt még lehetőség, de a gyermeke már részesülhet ebből a tudásból.

  Ráadásul a tanfolyam után abban is segítséget kapnak, hogy a tanultakat otthon begyakorolják!

  Segítsen gyermekének, hogy újra felszabadult, boldog legyen!

  Jelentkezzen most mert ebben a tanévben a május 12-i lesz az utolsó Gyermek Stresszkezelő Tanfolyam!

  Ugye erről nem akar lemaradni?

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Hírlevelek 2021

Mit tegyen a szülő, ha indulatkezelési nehézségekkel küzd?» Egy szülő hozni akarta a gyerekét, de nem fogadtam»
Egy csapda, amiben minden szülő beleesik» Fel lehet-e dolgozni komoly tragédiákat gyerekeknél?»
Mennyire képesek alkalmazkodni a gyerekek?» Hogyan lettem halogató?»
Fontos gondolatok a szülői lelkiismeretfurdalás kezelésére » Mérgező párkapcsolat hatása a benne élő gyerekekre » Változni nehéz, főleg akkor, ha ezt észre se vesszük a saját változásunk!»
Türelmetlen velem a gyerek!»
Ha nyár, akkor tábor, de mit kezdhetünk a gyerekünk pókfóbiájával? » A gyerek szorong az online tanulás óta »
Fejemre nőtt a gyerek, segítség!» Mi van, ha a gyerek nem együttműködő a foglalkozások során?»
Hogyan tudunk dolgozni az erősen szorongós gyerekekkel?» Gyerekek, akik magukat bántják»
Hogyan kezeljük, ha a gyerek elkezd hízni?» A gyerek otthon agresszív, de miért?»
Amit félreértünk az alsósok tanulási kedvén» Fel lehet e dolgozni a Covid okozta traumákat? »
Lesz-e nyitás április 19-én? » Az egész család belefásult a karanténba, és a Covidba »
Szorongás, hogy elrontom az életem » „Félek, hogy Anya meg fog halni a Covidban!” Esetleírás »
Álmodozik, de nem tanul a gyerek »
Bántalmazó kapcsolatban élő gyerekek szorongása» Szülői kontroll a tanulásban »
Válás után minden rendben a gyerekkel vagy mégsem?» A gyerek nem szólal meg az órán, ha kérdezi»
A tanár túl sokat kövel, hogyan álljon hozzá a gyerek?» Engedjük-e gyerekünket nyerni a társasjátékban? »
Egy fontos szempont, ami miatt egy kisiskolás elveszti a lelkesedését a tanulás iránt »
Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Gyermekei állandóan veszekednek, csúfolják, piszkálják egymást? Testvérféltékenység vagy ennél többről van szó? Kell-e azon aggódnom, hogy a gyermekeim felnőtt korukra eltávolodnak egymástól a gyermekkorban szerzett sérelmek miatt? Hogyan vessek végett az állandó harcnak?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek