Hogyan fejlesszük gyermekünk empatikus képességét?

Az empátia nem egy adottság, hanem egy fejleszthető tulajdonság

Hogyan fejlesszük gyermekünk empatikus képességét? Az empátia nem egy adottság, hanem egy fejleszthető tulajdonságKövess bennünket a Facebook-onA gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia.

Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

 • Mi az empátia?

  „Empátia az a képesség, amivel egy másik ember, embercsoport, vagy más élőlény szempontját felfogni, megérteni és főként átérezni lehet.”

  (Buda Béla)

  Empátia (Wikipédia cikk) »

  Az empátia nem csak azt jelenti, hogy el tudom különíteni a saját érzéseim másokétól, de azt is jelenti, hogy bele tudom élni magam mások helyzetébe, át tudom érezni az ő szempontjukat is, illetve képes vagyok szabályozni a saját érzelmi reakcióim.

 • Empátia fejlesztése a mai világban?

  Minden arra mutat, hogy akkor boldogul valaki, ha megtanulja a saját érdekeit mások fölé helyezni. Ez viszont egyre több frusztrációt eredményez, egyre többen kényszerülnek arra, hogy elnyomják az érzéseiket, és egyre kevesebben vannak a helyükön.

  Emiatt fokozott igény van empatikus emberekre. Arra, hogy képesek legyenek megérteni a másik ember vagy társadalmi rétegek szempontjait.

 • Az empátia azonban nem keverendő össze a sajnálattal!

  Jó hír, hogy az empátia fejleszthető, nem egy genetikailag kódolt tulajdonság!

Empátia fejlesztés gyerekeknél

 • Érzelmi biztonság, érzelmek megélése

  Azok a gyerekek, ahol a családban érzelmi biztonság uralkodik, ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat, nem csak fizikailag, de érzelmileg is erősebb empatikus képességekkel rendelkeznek.

  Egy ilyen környezetben a gyerekeknek lehetőségük van kifejezni az érzelmeiket, a szülők segítenek gyermekeik érzelmi hullámzásaikat problémamegoldó módon kezelni..

 • Az érzelmi nyitottság a családban

  A gyermekeink önálló lények, saját véleménnyel, gondolatisággal, hiedelmekkel. Gyermekeinket tanítsuk meg arra, hogy az emberi érzelmek befolyásolják a cselekedeteinket.

  A gyermekeinkkel akármilyen kicsik is nyílta beszélgessünk az alábbi dolgokról: célok, vágyak, hiedelmek, érzelmi motiváció. Foglalkozzunk azzal a területtel is, amikor más emberek érzelmeiről, céljairól, motivációjáról van szó.

 • Hogyan érezhetnek mások?

  Empátia fejlesztés gyerekeknél Hogyan érezhetnek mások?

  Gyakori, hogy szemtanúi vagyunk olyan helyzeteknek (tv-ben, utcán), amikor emberek valamilyen helyzet, esemény áldozatává válnak. Beszélgessünk gyermekeinkkel arról, hogy ezek az emberek mit érezhetnek ilyen helyzetben.

  Azok iránt érzünk nagyobb szimpátiát, akiket valamilyen szempontból hasonlónak érzünk.

  Ugye ismerős, amikor az egyik osztály utálja a másikat valamiért? Mivel a „mi” osztályunk együtt élt meg jót, és rosszat könnyebben összetart, és nagyobb egymás iránt az empátiás készség is.

  Ha felismertetjük gyermekünkkel, hogy mi a közös egy másik csoportban, és benne, akkor nagyobb eséllyel cselekszik empatikusabban más csoportokkal, stresszes helyzetben lévő emberekkel.

 • Ismertessük meg gyermeküket a forró-hideg állapot fogalmával

  Mit jelent a forró- hideg állapot? Szemléltessük egy egyszerű példával! Amikor jólakottak vagyunk, hogyan gondolunk az étel utáni sóvárgásra, amikor megittunk egy liter vizet, hogyan gondolunk a szomjazóra?

  Amikor velünk minden rendben, akkor hajlamosak vagyunk alábecsülni az éhezés, szomjúság jelentőségét. Ez a forró-hideg állapot jelentősége.

  Ezt könnyen megtaníthatjuk a gyermekeinknek! Csak találnunk kell a gyermekünk számára kellemetlen helyzetet. Például: képzeljük el, hogy éppen lent vagyunk a strandon, és a gyermekünkkel elmegyünk egy üdítős automata előtt. A gyerek egyből rákezdi. Ilyenkor kérdezzük meg tőle, hogy mennyire lehet nehéz egy olyan ember élete, aki a sivatagban vánszorog, és nincs nála semmi ivóvíz.

 • Helyezzük bele a gyermekeinket más ember helyzetébe!

  Milyen lenne a világ, ha egy másik ember szemszögéből vizsgálnánk? Ha olvasunk egy könyvet, vagy nézünk egy filmet, nyugodtan beszélgessünk arról, hogy az adott szereplő helyzetéből milyennek érzékeljük a világot, mi motiválhatta döntései meghozataléban?

  Érdekes kísérletről olvastam egyszer egy Robert Kiyosaki könyvben. Kiyosaki arról beszélt, hogy mennyire megváltozik minden, mikor megöregszünk, ezért fontos félretenni arra az időre. Hogy ezt bemutassa a számukra, megkérte őket, hogy görnyedjenek előre, ideiglenesen rögzítsék egymásnak ezt az állapotot kötelek segítségével, majd próbáljanak így mozogni. A fiatalok a próba után már „kiválóan” átérezték az időskor egyik nehézségét.

 • Empátia fejlesztés gyerekeknél Grimaszoljunk!

  Grimaszoljunk!

  Amikor grimaszokat vágunk, (szomorú, mérges, kétségbeesett, szabad, stb.) akkor nem csak színészkedünk, hanem az adott grimaszok az adott agyi területet is aktivizálják. Emellett megváltozik a szívverés, a vérnyomás, a testhőmérséklet is.

  Tehát mélyebben bele tudunk kerülni egy másik ember helyzetébe, ha grimaszolunk.

 • Az empátia jobban fejlődik, ha nem jutalmazó vagy büntető nevelést alkalmazunk

  A gyerekek alapjában véve nagyon segítőkészek, és empatikusak, azonban, ha elkezdjük megjutalmazni az ő spontán segítségnyújtásukat, akkor ellentétes hatást válunk ki.

  A gyerekekben könnyebben kifejlődik az a készség, hogy el tudják dönteni, hogy mi a rossz, és mi a jó, ha a nevelésük nem merev szabályok, büntetések keretében zajlik, hanem autoritatív (határozott irányítás, mindig világos és érthető normák alapján) módon zajlik.

  Ennek egy jól kivitelezhető formája, ha mi szülők elmondjuk azt is a gyermekünknek, hogy hogyan hat a másik emberre, ha rosszat cselekszünk.

 • Empátia fejlesztés gyerekeknél Nagyobb gyermekünknek beszéljünk a morális önfelmentésről

  Nagyobb gyermekünknek beszéljünk a morális önfelmentésről

  Ennek klasszikus példája Milgram hatalommal szembeni engedelmesség kísérlete. Ennek leírását itt tekinthetik meg: Milgram kísérlet »

  A kísérletben teljesen átlagos, jól szituált emberek meggyőzhetővé váltak arra, hogy másokban kárt tegyenek, kínozzák őket, feltéve, ha biztosítottak számukra racionális indokot.

  Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy emberek képesek arra, (gyerekek szintén, ezt sajnos nagyon sok iskolai történettel tudnám igazolni) hogy racionális indokok alapján félrerakják erkölcsi nézeteiket, és képesek másokkal durván, erőszakosan bánni.

 • A jóérzések növelhetők gyengédség, kellemes szociális környezet hatására

  Amikor megöleljük gyermekeinket, vagy csak egy jó társaságban együtt vagyunk velük, akkor oxytocin hormon szabadul fel, melynek hatására sokkal jobban rá tudunk hangolódni mások érzelmeire.

  Az empátia tanítása (angolul) »

 • De mi van, ha a gyermekem csak magával törődik?

  Ha úgy érzi, hogy kicsúszott kezéből az irányítás. Félti a gyermekét, mert a jelenlegi hozzáállása nem jó irányba vezet, szívesen segítek! Akár egyéni foglalkozások, akár tanfolyami keretben.

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Régóta keresi a megoldást gyermeke problémáira?

 • Tegyen pontot a saját tehetetlenségére, félelmeire!

  Az Ön gyermeke legkomolyabb nehézsége az életben a különböző stresszes élethelyzetek kezelése.

  Mert teljesen mindegy, hogy szorong, vagy izgul, vagy nem megy a tanulás, stb. a stressz, amit a nehéz élethelyzetek kiváltanak, okozzák az ő szenvedését.

  Ön, mint szülő azért küzd, hogy a gyermek szenvedései megszűnjenek. Életképes, boldog embert akar gyermekéből nevelni.

  Ehhez nem elég csak a jószándék, a szeretet!

  Kell egy eszköz is, ami segít megszüntetni a gyermeke szenvedését.

  A Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam egy ilyen eszköz.

  Olyan, a gyakorlatban jól működő stresszkezelő technikákat tanulnak a gyerekek, melyek segítségével bármilyen nehéz élethelyzetből talpra tudnak állni.

  Hogy néz ki ez a tanfolyamon?

  Életszerű példákon begyakorolva, már a tanfolyam alatt megérezheti a gyermeke a felszabadultság érzését.

  Délelőtt megtanuljuk az alapokat, délután pedig csupa olyan hasznos dologgal egészítjük ki, amivel a gyermeke már nem lesz többé védtelen az iskolai és egyéb stresszes helyzetekbe.

  Erre az Ön idejében nem volt még lehetőség, de a gyermeke már részesülhet ebből a tudásból.

  Ráadásul a tanfolyam után abban is segítséget kapnak, hogy a tanultakat otthon begyakorolják!

  Segítsen gyermekének, hogy újra felszabadult, boldog legyen!

  Jelentkezzen most mert ebben a tanévben a május 12-i lesz az utolsó Gyermek Stresszkezelő Tanfolyam!

  Ugye erről nem akar lemaradni?

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Hírlevelek 2020

Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

A gyerekek oktatásából egyre inkább hiányzik a gyakorlati tudás, a pénzügyi ismeretek, a szociális készségek fejlesztése. Hiába a ragyogó bizonyítvány, ha nem társul mellé egy megfelelő szociális készség, ha ingatag lábakon áll az empátia. Empátia nélkül a gyermekünk nehezebben fog helytállni a közösségekben. Ezért fontos, hogy segítsünk neki fejleszteni az empatikus képességét.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek