A gyermekem fél a változástól

Ami nem az ismert keretek között történik, az félelemmel tölti el gyermekem

A gyermekem fél a változástól Ami nem az ismert keretek között történik, az félelemmel tölti el gyermekemA gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni.

A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Félreértések a gyermek változástól való félelme kapcsán

 • A gyerek túlságosan nyápic!

  A gyerek nem azért fél a változástól, mert nem elég edzett lelkileg. Nincs az a gyerek, akit azzal lehet megerősíteni lélekben, hogy kemények vagyunk vele! Az ilyen típusú gyereknél a lelki edzés nem úgy megy, hogy bedobjuk a mélyvízbe, mert a helyzet rosszabb lesz. Emellett, a gyerek megtanul nem bízni a szüleiben.

 • A gyerek direkt hisztijével a szüleit akarja manipulálni

  Előfordulhat, de ennek mindig oka van. Ha az életünk állandó rohanás, és nem érünk rá a gyerekünkkel érdemben foglalkozni, akkor a gyermekünk megpróbálja felhívni magára a figyelmet. Ha lassítunk, és a családi logisztikán túl is odafigyelünk a gyermekünkre, és még ez után is félne a változástól, akkor ez nem manipuláció.

 • Az ilyen gyerek minimum Aspergeres

  Attól, hogy a gyermekem fél a változástól, emiatt szorong, az még nem jelenti azt, hogy Asperger szindrómás. Az Aspergeres gyerekek tüneteihez a megszokott rituálékhoz ragaszkodáson túl számos dolog tartozik, ami egyértelművé teszi, hogy a gyermeke Aspergeres vagy csak fél a változástól. Az Asperger szindrómáról itt olvashat bővebben.

Mi áll a változástól való félelem hátterében?

 • Evolúciós okok

  Az ember ősi félelme a változástól való félelem. A biztonságra való törekvés előbbre való, mint a nyitottság a változásra. Ezért kezeljük kellő megértéssel gyermekünk változástól való félelmét.

 • Traumák

  A gyermek életében történtek olyan változások, melyek agresszíven beavatkoztak az ő életébe. Ilyenek lehetnek például:

  Mi áll a változástól való félelem hátterében? Traumák
 • Koraszülés, amikor a gyerek az édesanyától távol volt inkubátorban,

 • Bármilyen hirtelen beavatkozás, műtét,

 • A családban beálló drasztikus, hirtelen változások,

 • A gyermek életében valamilyen változáshoz, új dologhoz köthető kellemetlen élmény.

 • Gyermek érzékenysége

  A szorongó gyerekek szinte mind nagyon érzékenyek is egyben.

  Az egyéni érzékenységüket úgy érdemes elképzelni, mint egy mérőkészüléket, melyet egy helyiértékkel érzékenyebbre állítunk, így már akkor is jelez, ha a mi „készülékük” még ki se mozdult a helyéből.

 • A szülők félelmei

  A szülők viselkedését, élethez való hozzáállását sokszor másolja a gyerek, máskor csak tükröt tart, de ez is épp elég. Ha mi félünk a változástól, akkor jó eséllyel a gyermekünk se fog bátrabb lenni e tekintetben.

 • Iskolai teljesítményszorongás

  Az iskolai elvárások olyan teljesítményszorongást okoznak a gyerekben, hogy minden iskolával kapcsolatos változás (évnyitó, új tanár, felvételi, stb.) erős szorongást eredményez.

 • Iskolai szocializációs nehézség

  A gyermekem, aki eleve érzékeny, emellett könnyen azt tapasztalhatja, hogy nem fogadják el a suliban, egy osztályösszevonás, egy osztálykirándulás, verseny, a legjobb barát iskolaváltása biztos szorongással fog járni.

A változástól való félelem tünetei

 • Fizikai szinten jelentkező tünetek

  Heves szívverés, kiszárad a száj, izzadás, sekély légzés, hasfájás (hasmenés, hányás), félelmében nem mer beszélni, halálfélelem

 • Elkerülő magatartás

  A gyerek megtesz mindent, hogy elkerülje a változást, menekül az ilyen helyzetekből.

 • Elkerülő magatartás miatti galibák

  A félelem miatt megszeg ígéreteket, hazudik, ha kell. Tudja, hogy rossz, amit csinál, de a félelem uralkodik rajta, és nem ő uralja a félelmét.

Hogyan erősítsem meg a gyermekem, ha fél a változástól?

 • Rövidtávú intézkedések

  Egyeztessenek a szülői nevelési elvekben. Ne akarjuk keményen fogni, majd megszokja! Nem fogja.

  A gyerek mindig tudja, hogy mi fog történni, még egy nyaralás, vagy hétvégi kirándulás is legyen időben (napokkal, akár egy héttel előtte) bejelentve.

  Ha tehetjük, úgy is felkészíthetjük a változásra, hogy fokozatosan ismertetjük meg vele az új helyszínt (évnyitó, még emberek nélkül). Az új családtag például egy mozaik családban ne két bőrönddel érkezzen, és akkor legyen bemutatva.

  A hirtelen változások esetén maradjon idő, hogy a gyermekemet meg tudjam nyugtatni.

 • Változás tréning (csak kicsiben!)

  Mutassuk be neki, hogy az élet nem áll másból, csak változásból (természet, a gyerek felnő).

  Mutassuk be a változás szépségeit, az állandóság lehetetlenségét.

  Hogyan erősítsem meg a gyermekem, ha fél a változástól?

  Alkossanak közösen egy cselekvési tervet a változásokra való felkészüléshez! (Mikor szeretne tudni az előre kiszámítható, de számára félelmetesnek tűnő dolgokról? Hogyan lehet az adott dolgot előre bemutatva oldani valamelyest az ő félelmén?)

  Használjuk ki a technikai lehetőségeket! Interneten, YouTube segítségével könnyen meg lehet mutatni, hogy milyen az a dolog, amitől fél. De ezt soha ne erőltessük!

  Csak akkora lépésekben haladjunk, ami a gyermekünk számára biztonságos. Ha ezt a határt feszegetjük, erőltetjük, akkor a gyermekünk félelmei nem csak erősödni fognak, de bennünk se fog megbízni.

 • Önbizalomnövelés

  A változástól való félelem a gyermekünknek se jó, ő is szeretne bátor lenni. Adjunk neki bátorságot, és ezen keresztül önbizalmat, azon a területen, ahol ő nem fél.

  Például lehet, hogy gyermekünk fél az iskolakezdéstől, de bátran úszik, és ügyesen focizik.

  Az ő erősségeit tovább erősítve sok önbizalmat nyerhet gyermekünk, mely részben képes kompenzálni a más területek hiányosságait.

 • Saját félelmeink, szorongásaink csökkentése

  A félelem ragadós, akár beszélünk róla, akár nem. Ha úgy érezzük, hogy mi is úgy állunk a világ dolgaihoz, hogy azok félelmetesek, akkor dolgozzunk magunkon, hogy ez által erőt adjunk gyermekeinknek.

  A gyermek tudat alatt mintázni fogja Önt, ez pedig azon túl, hogy kellemetlen, de mindkettőjük számára hátrányos is.

 • Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

  Egy ilyen tanfolyamon a gyerekek megtanulják hogy mennyire fontos kifejezni az érzéseiket. Felismerik, hogy ők maguk tehetnek legtöbbet a problémáik megoldásáért.

  Ehhez működő eszközöket kapnak, melyek segítségével ki tudnak lépni a szorongás börtönéből, akár már a tanfolyam alatt is!

  Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek Működő eszközöket kapnak, melyek segítségével ki tudnak lépni a szorongás börtönéből

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Régóta keresi a megoldást gyermeke problémáira?

 • Tegyen pontot a saját tehetetlenségére, félelmeire!

  Az Ön gyermeke legkomolyabb nehézsége az életben a különböző stresszes élethelyzetek kezelése.

  Mert teljesen mindegy, hogy szorong, vagy izgul, vagy nem megy a tanulás, stb. a stressz, amit a nehéz élethelyzetek kiváltanak, okozzák az ő szenvedését.

  Ön, mint szülő azért küzd, hogy a gyermek szenvedései megszűnjenek. Életképes, boldog embert akar gyermekéből nevelni.

  Ehhez nem elég csak a jószándék, a szeretet!

  Kell egy eszköz is, ami segít megszüntetni a gyermeke szenvedését.

  A Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam egy ilyen eszköz.

  Olyan, a gyakorlatban jól működő stresszkezelő technikákat tanulnak a gyerekek, melyek segítségével bármilyen nehéz élethelyzetből talpra tudnak állni.

  Hogy néz ki ez a tanfolyamon?

  Életszerű példákon begyakorolva, már a tanfolyam alatt megérezheti a gyermeke a felszabadultság érzését.

  Délelőtt megtanuljuk az alapokat, délután pedig csupa olyan hasznos dologgal egészítjük ki, amivel a gyermeke már nem lesz többé védtelen az iskolai és egyéb stresszes helyzetekbe.

  Erre az Ön idejében nem volt még lehetőség, de a gyermeke már részesülhet ebből a tudásból.

  Ráadásul a tanfolyam után abban is segítséget kapnak, hogy a tanultakat otthon begyakorolják!

  Segítsen gyermekének, hogy újra felszabadult, boldog legyen!

  Jelentkezzen most mert ebben a tanévben a május 12-i lesz az utolsó Gyermek Stresszkezelő Tanfolyam!

  Ugye erről nem akar lemaradni?

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Január 25-án Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam a természetben
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Hírlevelek 2020

A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

A gyermek szorongásának egy tipikus jele, ha a gyerek fél a változástól. Mindenfajta új dolog képes őt akár rettegés szintjét is elérő félelemmel gyötörni. A szülő számára ez sokszor érthetetlen, mert apróságok miatt is, akár hisztibe átcsapó viselkedést produkál a gyerek. Milyen típusú gyerekeknél fordul elő a változástól való félelem? Hogyan tudom megnyugtatni a gyermekem egy ilyen helyzetben?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek