Bombabiztos mondatok, hogy meg tudja nyugtatni szorongó gyermekét

Jól jön a segítség!

Bombabiztos mondatok, hogy meg tudja nyugtatni szorongó gyermekét Jól jön a segítség!Kövess bennünket a Facebook-onMég tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek.

És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: „Nem akarok iskolába / óvodába menni!” Mit tesz ilyenkor?


 • Megpróbáljuk megnyugtatni gyermekünket

  Valamit mondani kell. Szeretném megnyugtatni a gyermekem, hogy nem lesz semmi baj. Sok múlik azon is, hogy én milyen lelki állapotban vagyok. Ha lent vagyok érzelmileg, és sok bennem a stressz, mondhatok bármit nem megy át.

  De az átlagos „nem lesz semmi baj” mondaton túl jó lenne, ha lenne még néhány a tarsolyunkban.

  Egy szorongó gyermek esetében, ha nem találjuk a megfelelő szavakat, és mi is elkezdünk aggódni akkor a dolgok rosszabbá is fordulhatnak.

  Ezt pedig szeretnénk elkerülni.

Mit mondhatok gyermekemnek, hogy hatékonyan meg tudjam nyugtatni?

 • 1. „Én itt vagyok, és te biztonságban vagy.”

  Amikor a ránk tör szorongás, a dolgokat sokkal rosszabbnak látjuk, mint a valóságban. Egy ilyen mondattal azt jelezzük a gyermekünknek, hogy biztonságban van. Ha nincs ötlete, hogy mit mondjon szorongó gyermekének ez kezdetnek biztosan megteszi.

 • 2. „Mesélj róla!”

  Adjunk esélyt a gyermekünknek, hogy beszéljen a félelméről, úgy, hogy nem szakítjuk félbe. Nem kell megoldásokat ajánlani, ötletelni. A gyerekek jobban megnyugodnak azáltal, ha adunk időkeretet. „Beszélj a félelmeidről 10 percet.” (Vigyázat vannak olyan gyerekek, akik képesek belehergelni magukat a félelmeikbe! Nekik nem való ez a mondat - szerkesztő megjegyzése.)

 • 3. „Mekkorák a félelmeid?”

  Segítsen a gyermekének szavakban kifejezni a félelmeit, ez Önnek is segítség, hogy tisztában legyen a gyermeke félelmének nagyságával. Például a karjai kitárásával, illetve szűkítésével jól kifejezhetővé válik a félelem nagysága.

 • 4. „Mit akarsz mondani a félelmednek?”

  Személyesítsük meg a félelmet, és innentől lehet hozzá beszélni. Ön is kitalálhat néhány kifejezést, de a gyerekkel közösen is működhet az ötletgyár. Például: „Hagyj békén!, Azt akarom, hogy menj el!”, stb. Használhatnak vicces szavakat, és a hangerőt is variálhatják.

 • 5. „Le tudod rajzolni?”

  Mit mondhatok gyermekemnek, hogy hatékonyan meg tudjam nyugtatni?Sok gyerek nem képes kifejezni az érzéseit szavakban. Bátorítsa arra, hogy rajzolja le a félelmét. Ha készen van, biztosítsa gyermekének, hogy elmagyarázza, azt, amit látnak.

 • 6. „Fejezd be a végét!”

  Egy szorongó gyerek gyakran bele van ragadva a problémájába, és nem találja a kiutat. Segítsen neki befejezni a történetét, az által, hogy a szokásos félelmet kezdi mesélni, de nem fejezi be a végét. Majd ajánljon neki néhány befejezési lehetőséget. Legalább egy legyen benne olyan, amelyik bár vicces befejezést kínál, de reális lehetőség is egyben a gyereknek. Arra figyeljenek, hogy a gyerek a saját félelmeit kellő biztonsággal fedezze fel. (Erre jó az EFT is szerkesztő megjegyzése)

 • 7. „Mit tudsz róla még?”

  A gyerekek egy része sokkal magabiztosabb, ha több információja van a saját félelme tárgyáról. (Például: kutya, pók, stb.) Keressenek egy könyvet, vagy túrják föl az internetet, hogy a gyerek például még több információval rendelkezzen a keresztespókról. Könnyen rájöhet, hogy amitől fél az nem is olyan félelmetes. (A pókoknál például nincs olyan magyarországi pókfaj, melynek a harapása halálos szerkesztő megjegyzése.)

 • 8. „Milyen módon szeretnél megnyugodni?”

  Készüljön fel előre, hogy legyen a gyermekére alkalmazható listája arról, hogy milyen módon tud megnyugodni (Anyai ölelés, halk zene, stb.) Gyakorolják a lista elemeit akkor, ha a gyerek NEM aggódik éppen. Amikor kezdenek beférkőzni a gondolatai közé a félelmek, akkor már gyakorlottan ki lehet valamit választani a listáról.

 • 9. „Most venni fogok egy mély levegőt.”

  Ön legyen a minta, és közölje hangosan az egyik a gyerek számára működő nyugtató stratégiát, és kezdje el csinálni. Mondja el, hogy mit csinál, és hogy érzi magát! A gyereknek csak le kell Önt másolni.

 • 10. „Ez félelmetes, és… ”

  Az által, hogy nem mondunk ellen a gyerek félelmének, és nem is ijesztjük meg őt, a mondat második felét ki lehet egészíteni. Például: „Ez félelmetes, és te biztonságban vagy.” „És van egy terved!” „És már néhányszor megtapasztaltad ezt a félelmet az életedben, de mégis elmúlt egy idő után.” Ezeket a kiegészítéseket szintén akkor tegyük meg, amikor a gyerek éppen NEM küzd a félelmével. Többszöri használat esetén beépül a belső párbeszédébe, és használhatóvá válik akkor is, ha baj van.

 • 11. „Alig várom, hogy elmond!”

  Nem könnyű végignézni a gyermekünket, amikor szorong. Sokan rohannak, és meg akarják menteni őt a félelmetes helyzetből. Ha lezajlott a szorongás, bátorítsuk a gyereket arra, hogy beszéljen arról, hogy mi történt.

 • 12. „Mit szeretnél tőlem?”

  Ahelyett, hogy Ön „tudná”, hogy mire van szüksége a gyermekének, hogy megnyugodjon, kérdezze meg tőle! Az idősebb gyerekek képesek kifejezni, hogy mire van szükségük (ölelés, közösen megtalálni a megoldást, stb.) Ha a kívánság nem realisztikus mondjuk a következőt: „Bárcsak a nagyok is járhatnának óvodába.”

 • 13. „Ez az érzés el fog múlni.”

  Ezt nem csak Ön, de a gyermeke is tudja használni. Mert minden érzés elmúlik egyszer. Hajlamosak vagyunk leragadni a problémában, de az agyat arra trenírozzuk, hogy inkább a megoldást keresse.

Cikk forrása (angol nyelven) »

Nem minden ötlet hat egyformán a gyerekekre. Ha valami nem működik, próbáljon ki egy másik mondatot. A lehetőségek között mindig lesz két-három jól használható megnyugtató módszer.

Ha mindez nem elég…

Szorong a gyermeke?

Iskolás lesz, vagy iskolás, de a félelmei annyira erősek, hogy a közösségben nehezen áll helyt?

Itt az idő a változásra! Szívesen segítek gyermekének megbirkózni félelmével, szorongásával.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) módszer segítségével a gyermeke változása felgyorsul, és mire véget ér a nyári szünet, egy új gyerek fog visszatérni a közösségbe.

Vajon mennyit lendítene gyermeke önbizalmán, ha növekedne az önbizalma, csökkenne a szorongása?

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Gyermeknapi Akció 5-10 éves gyerekek részére!

Arte Mízia titokzatos eltűnése meseregény

Arte Mizia titokzatos eltunese mesekönyv akció

Most 2017. május 28-a éjfélig kedvezményes áron vásárolható meg az Arte Mízia titokzatos eltűnése meseregény.

A meseregény gyermeknyelven ad segítséget az 5-10 éves korosztály részére, hogy felfedezzék saját belső világukat.

A könyv kedvezményes ára 3950Ft helyett CSAK május 28-a éjfélig 3450Ft-ba kerül.

Kattintson a linkre és rendelje meg gyermekének Gyereknapra most!

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Hírlevelek 2020

A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Még tart az iskola, és az óvodai szünetig is várni kell még. A gyerekek egyre fáradtabbak, és nyűgösebbek. És pillanatok alatt szembe találja magát a szülő ezzel a mondattal: Nem akarok iskolába / óvodába menni! Mit tesz ilyenkor?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek