Gyermekem óvodás, iskolás lesz, és szeparációs szorongása van

Az elszakadás nehézségei, amikor a gyerek nagyon anyás vagy apás

Kövess bennünket a Facebook-onA gyermeknevelési életszakaszokat egy-egy önállósági próba, leválás határolja. Nemrég tanult meg járni, és most meg hamarosan óvodás, iskolás lesz.

Ezek az első komoly próbatételek, hiszen az óvodában már nincs ott anya, az iskola meg nem csak játékról szól, hanem meg kell felelni az elvárásoknak.

Az elválás különösen akkor nehéz, ha a gyermekünknek szeparációs szorongása van, és nehezen tud elszakadni tőlünk. Ennek a helyzetnek a kezelésére íródott ez a hírlevél.

Szeparációs szorongás egy kicsit más módon értelmezve

 • Miért nem tud elszakadni a gyermek az édesanyjától?

  Nem csak azért, mert az anya szorong, és ő is nehezen engedi el a gyermekét! Nézzük meg a lehetőségeket!

 • A gyermek nagyon jól érzi magát az otthon biztonságában. Körülötte minden optimális.

 • A gyermek nagyon érzékeny, és úgy működik, mint egy radar, minden körülötte történő kimondott, kimondatlan információt érzékel.

 • A gyermek szorong saját, alanyi jogon.

 • A gyermek érzi a szülői félelmet, aggodalmat, átveszi, ő is szorong.

 • Kistesó otthon anya karjaiban, neki meg óvodába/ iskolába kell menni.

 • Anyának semmi kedve visszamenni az általa utált munkahelyére, de kell, a gyerek érzékeli ezt a kettőséget, és „segíteni akar”, hogy anyának ne kelljen arra a rossz helyre bejárni.

 • A nagytesó már beszámolt az óvoda, iskola szörnyűségeiről, a kicsi ezt hallotta otthon, és ettől fél.

 • Hirtelen megváltozik a környezet (például válás) megborul az eddigi biztonságos világ, és csak anyába kapaszkodhat.

 • Az összes felsorolt dolgok tetszőleges kombinációja, akár több lehetőség együttállása.

 • Mi a közös az összes helyzetben?

  A gyerek valami miatt szorong, fél, és úgy érzi, hogy nincs biztonságban, és kapaszkodót keres. A kapaszkodó az édesanyja, édesapja lesz.

 • Mit tegyünk ilyenkor, ha a gyermekünk nem bír elszakadni tőlünk?

  Összességében a jelenlétünk, az hogy számíthat a gyermekünk ránk érzelmileg, és fizikálisan egyaránt sokat fog segíteni abban, hogy a gyermekünk megnyugodjon.

  Ez azonban pont az elszakadás miatt nem mindig lehetséges, mert be kell szoktatni az óvodába, az első hét végétől önállóan be kell mennie az osztályba.

  A legtöbbet az számít, hogy mi szülők milyen lelki állapotban vagyunk. Mennyire vagyunk stabilak, mennyire szorongunk mi magunk is, vagy mennyire aggódunk, féltjük a gyermekünket.

  A gyermekünk számára a legfontosabb, hogy legyünk kiszámíthatók, ha munkaidőnk engedi, fix időpontban menjünk érte. Ha ez nem lehetséges, akkor kérjen segítséget a párjától, nagyszülőktől.

  Az iskolát, óvodát ne úgy fessük le a gyereknek, mint egy mesevilágot, mert ha nem azt kapja, amire számít, akkor az Ön szava is megkérdőjeleződik. Inkább mutassuk be az iskolát úgy, mint egy olyan helyet, ahol sok okosat fog tanulni, ami segíteni fog neki abban, hogy felfedezze a világot.

Hogyan nyugtassuk meg gyermekünket, ha szeparációs szorongással küzd?

 • Gyerek jól érzi magát otthon, minden optimális, de mégis szorong, ha el kell szakadni

  Ekkor, és minden további esetben a gyermekünkkel tudassuk, hogy most egy újabb kaland/ erőpróba vár rá, viszont a szülők szeretete ott van, és elkíséri, lélekben megvédi őt. Akit körbevesz a szeretet, az sérthetetlen, és legyőzhetetlen.

  Az a dolgunk, hogy gyermekünknek elmagyarázzuk, hogy mindig jelen leszünk, figyelünk rá, és szeretjük. Olvassunk neki olyan meséket, melyek arról szólnak, hogy a gyerekek valamilyen próbatétel elé kerülnek, és meg kell azt oldaniuk (az összes népmese ilyen).

 • A gyermekünk nagyon érzékeny olyan, mint egy radar.

  Ebben az esetben a fentieken kívül a gyermekünk érzékelésével kell valamit kezdenünk. Nem az a baj, hogy a gyerek érzékeny, hanem az okoz számára nehézséget, hogy nem érti, hogy mások miért idegesek, feszültek vagy éppen dühösek. A gyerek ezt sok esetben magára veszi.

  És itt jön a lényeg! Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy az, amit másoknál érzékel azzal neki semmi dolga!

  Mondhatjuk azt is: „Anyu, apu szeretete nem csak azért van, hogy megvédjen! Mi annyira szeretünk téged, hogy bízunk benned még az óvodában/ iskolában is! Az, hogy érzed, hogy a másik éppen dühös, vagy ideges, az neked abban is segíteni fog, hogy elkerüld azokat a helyzeteket, amelyekkel semmi dolgod.”

 • A gyerek alanyi jogon szorong

  Az elválást bontsuk kisebb lépésekre. A gyerek egyre több időt töltsön a szülei nélkül (nagyszülők, babysitter, stb.) Fedezzük fel az óvodát/ iskolát több lépésben. A gyermekünk beszélhet a félelmeiről, de mindig legyen benne a beszélgetésben az is, hogy ő mit fog tenni, hogy a félelmetes helyzeteket megoldja.

  Például: „Ha sírok, mert szomorú vagyok, akkor odamehetek az óvónénihez.” „Az iskolában beszélgethetek, kereshetek barátokat, mert ők is újak, és lehet, hogy ők is izgulnak az első napokban.”

 • Szülő is szorong, és a gyerek is

  Ez a leggyakoribb oka a szeparációs szorongásnak. A gyakorlatban akkor találtunk megoldást, ha a gyerek félelmeinek oldása mellett, a szülő félelmeit is oldottuk. Így nem tudta az egyik gerjeszteni a másikat.

 • Kistesó otthon, nekem meg óvodába kell mennem

  Ha lehet, akkor fokozatos legyen az elszakadás. Jó ötlet, kezdetben délben hazahozni a nagyobb gyereket. Teremtsünk számára külön időt, amikor csak ő van a soron, és teljes figyelmet kap tőlünk.

 • Nincs kedvem visszamenni arra a munkahelyre, és a gyerek „segít

  Döntsük el, hogy akármilyen nehéz is munkát találni meg fogjuk találni azt a munkahelyet, ami ideális. Tudatosítsuk, hogy jelenlegi helyzetünk ideiglenes. Ezek a gondolatok segítenek átvészelni ezt a kényes időszakot.

 • Nagytesó beszámolt már arról, hogy milyen szörnyű hely az óvoda/ iskola

  Az, hogy az egyik gyereknek nem jön be az óvoda/ iskola az nem jelenti azt, hogy neki is rossz lesz! Játékos feladatként a gyerek keressen olyan dolgokat, ami miatt jól érezte magát aznap.

 • A gyerek körül hirtelen sok dolog megváltozik egyszerre

  Van az a helyzet, amikor nem lehet mit tenni. Ekkor annyit tehetünk, hogy tudatosan megteszünk mindent, hogy rendezzük a saját életünket, hogy ezzel biztonságos környezetet teremtsünk a gyermekeink számára is. Fontos, hogy bármennyire is igyekszünk ezekben a helyzetekben a gyermekünkre figyelni, saját magunkat se felejtsük ki, mert hosszabb távon csak ez a nyerő stratégia.

  A felsoroltak nem mindegyike tekinthető tipikus szeparációs szorongásnak. Abból a szempontból vettem őket egy kalap alá, mert ugyanazt a helyzete produkálja: A gyerek nem tud elszakadni.

Szeptemberig megoldásra van szükségem

 • Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

  Családon belül sok esetben hiába látni a nehézségeket, mivel érzelmileg Ön is érintett, ezért a megoldás sokkal nehezebb.

  Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen segítek, hogy gyermeke oldottabb, felszabadultabb legyen mire kezdődik az iskola, vagy be kell szoktatni az óvodába.

A gyermeknevelési életszakaszokat egy-egy önállósági próba, leválás határolja. Nemrég tanult meg járni, és most meg hamarosan óvodás, iskolás lesz. Ezek az első komoly próbatételek, hiszen az óvodában már nincs ott anya, az iskola meg nem csak játékról szól, hanem meg kell felelni az elvárásoknak. Az elválás különösen akkor nehéz, ha a gyermekünknek szeparációs szorongása van, és nehezen tud elszakadni tőlünk. Ennek a helyzetnek a kezelésére íródott ez a hírlevél.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Gyermekeink halált megvető bátorsággal küzdenek a figyelmünkért, képesek verekedni, kiabálni, sírni, csak azért, hogy figyeljünk végre rájuk. Ez azonban tud megterhelő lenni, sőt idegesítő, és fárasztó. Éljük túl a hisztiket, úgy, hogy ne kibírni kelljen azokat, hanem hatékonyan, de szeretettel tudjuk leállítani a gyermekeinket. Erre kap most segítséget.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A gyermeknevelési életszakaszokat egy-egy önállósági próba, leválás határolja. Nemrég tanult meg járni, és most meg hamarosan óvodás, iskolás lesz. Ezek az első komoly próbatételek, hiszen az óvodában már nincs ott anya, az iskola meg nem csak játékról szól, hanem meg kell felelni az elvárásoknak. Az elválás különösen akkor nehéz, ha a gyermekünknek szeparációs szorongása van, és nehezen tud elszakadni tőlünk. Ennek a helyzetnek a kezelésére íródott ez a hírlevél.

Hírlevelek 2020

Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A gyermeknevelési életszakaszokat egy-egy önállósági próba, leválás határolja. Nemrég tanult meg járni, és most meg hamarosan óvodás, iskolás lesz. Ezek az első komoly próbatételek, hiszen az óvodában már nincs ott anya, az iskola meg nem csak játékról szól, hanem meg kell felelni az elvárásoknak. Az elválás különösen akkor nehéz, ha a gyermekünknek szeparációs szorongása van, és nehezen tud elszakadni tőlünk. Ennek a helyzetnek a kezelésére íródott ez a hírlevél.

A gyermeknevelési életszakaszokat egy-egy önállósági próba, leválás határolja. Nemrég tanult meg járni, és most meg hamarosan óvodás, iskolás lesz. Ezek az első komoly próbatételek, hiszen az óvodában már nincs ott anya, az iskola meg nem csak játékról szól, hanem meg kell felelni az elvárásoknak. Az elválás különösen akkor nehéz, ha a gyermekünknek szeparációs szorongása van, és nehezen tud elszakadni tőlünk. Ennek a helyzetnek a kezelésére íródott ez a hírlevél.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek