Felelős mobiltelefon használat szabályai gyerekeknél

A mobiltelefon áldás vagy átok a gyerek kezében?

Felelős mobiltelefon használat szabályai gyerekeknél A mobiltelefon áldás vagy átok a gyerek kezében?Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól?

Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

 • Véleményem szerint Ön nem aggódja túl a dolgokat, a probléma valós, foglalkozni kell vele.

 • Mit mondanak a kutatások a gyerekek mobiltelefon használati szokásairól?

  Szinte az összes gyerek, akinél éjszakára bent maradhat a mobil, válaszol a késő éjszakai üzenetekre. Legtöbbjük legalább néhány éjszakát töltött már azzal, hogy üzeneteket küldjön az ismerőseinek.

  Csak a szülők 4%-a hiszi azt, hogy gyermekük autóvezetés közben küld üzeneteket, míg a tinik 45%-a azt mondta, hogy rendszeresen küld vezetés közben üzeneteket.

  Csak a szülő 11%-a gyanítja, hogy gyermekük kapott vagy küldött szexuális témájú üzeneteket, vagy képeket, ezzel szemben a gyerekek 41%-a nyilatkozott arról, hogy már csinált ilyet.

  A szexuális tartalmú üzenetek, képek küldése átlagosan 5. osztályos korban kezdőik. Pornográf tartalmakkal a gyerekek átlagosan 8 éve korukban találkoznak először.

  Forrás angolul »

  A gyerekek 50%-a mondja azt, hogy telefonfüggő. A szülők 36% folytat napi szintű csatározásokat a túlzott telefonhasználat miatt.

  Forrás angolul »

 • Mobiltelefonfüggőség és gyerekek fejlődésének összefüggései

  Mobiltelefonfüggőség és gyerekek fejlődésének összefüggései

  Saját tapasztalatból tudjuk, hogy mekkora önfegyelem szükséges ahhoz, hogy kezelni tudjuk a mobiltelefonhasználatot.

  Legtöbb gyerek még nem képes ekkora önfegyelmet gyakorolni, legkorábban majd középiskolában, ha akkor egyáltalán sikerül. A felső tagozatosoknál sokkal nehezebb ellenállni a szociális média, a játékok, a Messenger, Viber világának.

  Ha ebben a korban kapnak egy telefont, és nincsenek lefektetve a telefon használati szabályai, az annyit jelent, mintha kezébe nyomnánk egy függőséget okozó anyagot, és a többit ráhagynánk.

  Tehát természetes, hogy van bennünk aggodalom, mielőtt megvennénk az első mobiltelefont, még akkor is, ha a gyermekünkről úgy gondoljuk, hogy képes felelősséget vállalni.

Mobiltelefon használat szabályai

 • Ne vásároljunk túl korán mobiltelefont gyermekünknek

  Ha a gyermeke megbízható felnőttek társaságában van abban az időben, mikor nincs a szüleivel, nincs szüksége mobilra. Ha az iskolából már egyedül megy haza, kísérő nélkül, akkor ideje venni egy telefont.

  Minél kisebb a gyerek annál kevésbé várható el még tőle felelős viselkedés. Meg tud-e Ön bízni a gyermekében, hogy milyen alkalmazásokat tölthet le például? Milyen gyakran hagy el, vagy tesz tönkre dolgokat?

 • Egyezzenek meg a telefonhasználat szabályaiba, telefonvásárlás előtt

  Elsőre butaságnak tűnik, de a későbbiekben hasznos lesz egy írásbeli szerződést kötni a telefonhasználatra. Ezzel egy csomó későbbi veszekedést megspórolhatunk. A szabályokat közösen hozzák meg, és addig érdemes gyurmázni, amíg gyerek is úgy érzi, hogy a szerződés az övé is, nem csak a szülők „megzsarolták” valamivel. Lásd a hírlevél végén található telefonhasználati szabályokat.

 • Szülői kontroll applikációk

  Mindenfajta telefonhoz letölthetők olyan applikációk, melyek segítenek a gyerek mobilhasználatának szülői felügyeletében.

 • Támogatás

  Ne csak megvegyük az első telefonját a gyereknek, hanem segítsük őt a használatában is. A telefonhasználat során sok olyan dolgot tapasztalhat meg a gyerek, mely rá nézve kellemetlen lehet. Készítsük föl, beszélgessünk vele akár napi szinten. Ha ott vagyunk mellette, akkor gyermekünk úgy érzi támogatást kap egy felmerülő probléma kezelésében. Például, megbeszéljük, hogy az egyik osztálytárs miket írogatott a csoportba, és ennek milyen hatása volt rá nézve.

  A gyerekek más módon kommunikálnak az üzeneteken keresztül. Melyeket nagyon könnyű félreérteni, kiforgatni. Az iskolai zaklatások gyerekek számára legdurvább formája az közösségi médiákban zajló zaklatás. Ennek kezelésére fel kell készíteni a gyermekünket a mobilvásárlással együtt.

 • Beszélgetések a tudatos használatról

  Mobilhasználatról fel lehet dobni beszédtémákat, akár a vacsora közben . Például: ki mit gondol a szexuális tartalmú képek elküldéséről az ismerősöknek. Vajon tudja-e gyermekünk, hogy még akkor is vissza lehet élni a képpel, ha azon nem ő van? Vajon tudja-e, hogy fiatalkorúakról birtokolt bármilyen szexuális tartalmú kép az büntetendő.

  Jó beszélgetéstéma lehet még a vezetés közben küldött üzenetek is. Vajon tudja-e a friss jogsival rendelkező gyermekünk, hogy hány métert halad közúton vakon, amíg elolvas egy átlagos üzenetet a Messengeren?

 • Mobilhasználat és a pornó

  Minden gyerek előbb utóbb eljut a pornó oldalakig. Mielőtt a gyermeke mobiltelefont kap a kezébe, nem maradhat el egy felvilágosítás sem, mely a pornóoldalak tartalmáról szól. Itt ki kell térni a következőkre: szex és pornó közötti különbségek (melegség, intimitás, szeretet hiánya, nőkkel szembeni agresszió).

 • Ismerje a gyermekét!

  Amikor a gyermekének problémája van a túlzott mobilhasználattal, a telefonfüggőség mögött mindig vannak mélyebb okok, melyek valójában a problémákat okozzák. Ezt megfordítva, ha a gyermeke rendben van az életével, boldognak, kiegyensúlyozottnak érzi magát, akkor a mobiltelefon használata se fog problémát jelenteni számára.

Mobiltelefon használati szabályok gyerekeknek

 • Minden, amit elküldesz, az innentől kezdve nyilvános lehet

  Mobiltelefon használati szabályok gyerekeknek Minden, amit elküldesz, az innentől kezdve nyilvános lehet

  Soha ne küldj semmilyen üzenetet, képet, sms-t, amit nem szeretnél, hogy bárki továbbítsa másokhoz.

 • Mindig kérdezd meg az üzenet küldőjét, hogy továbbküldheted-e az üzenetét, képét

  Gondolj csak bele, hogy te mennyire örülnél, ha egy rólad készült kínos kép keringene a neten.

 • Mindig kérdezd meg, hogy készíthetsz-e fényképet, videót valakiről!

  És ne felejtsd el azt se megkérdezni, hogy posztolhatod-e a róla készült képet.

 • Ha valaki szexi képet kér rólad

  Emlékezz arra, hogy minden, ami a neten van BÁRKI számára elérhető, tovább küldhető, elmenthető, átalakítható. Ez azt jelentheti, hogy az iskola összes diákja a te fotódat fogja nézegetni. Ilyen felkérés esetén, mindig szólj a szüleidnek.

 • Ha kapsz egy szexi fotót

  Akkor töröld, szólj a szüleidnek, tiltsd le a számot, hogy ne jöjjön több kép. Fiatalkorúak csábítása szexuális tartalmú képekkel törvénysértő. Ha az illető megkérdezi tőled, hogy miért nem reagáltál, jelezd, hogy: „Illegális”.

 • Soha ne oszd meg a telefonszámod!

  Ne rakd fel a Facebookra, se máshova. A barátaid kivételek, ők jó, ha tudják a számod.

 • Soha ne tüntesd fel, hol tartózkodsz!

  Figyel azokra az applikációkra is, melyek megosztják a tartózkodási helyszínt. Egy ilyen poszt egy családi nyaralásról aranybánya a betörők számára.

 • Soha ne válaszolj olyan hívásokra, üzenetekre, akinek a feladóját nem ismered!

 • Ha kéretlen levelet kapsz, akkor az spam

  Ne klikkelj rá, inkább jelezd a szüleidnek, hogy letiltsák az üzenet küldőjét.

 • Ne tölts le applikációt szüleid engedélye nélkül!

 • Ne költsd el butaságokra a zsebpénzed

  A fizetős appok, szolgáltatások, játékok, játékokban szerezhető előnyök (gemek) apránként de biztosan megcsapolják a zsebpénzed. Egyeztess szüleiddel!

 • Ne hord magadon a mobilodat

  Amikor telefonálsz használj headsetet, a telefonod állandóan jeleket sugároz, melynek élettani hatásáról nem tudunk eleget.

 • Hagyd kint éjszakára a telefonod, ne vidd a szobába

  Telefonnal aludni több szempontból is rossz: arra késztet, hogy válaszolj az üzenetekre, és az alvásodat is megzavarja.

 • Étkezőasztalnál nincs helye a telefonnak

 • Tanórán ne vedd elő a táskádból a telefonod, és ne felejtsd el lehalkítani.

 • Legyen életed!

  Ne érezd kötelezőnek, hogy azonnal válaszolj a bejövő üzenetekre, ne válaszolj amíg nincs kész a házid, étkezel, vagy elmúlt már este 9 óra.

 • Ha vezetsz, soha ne használd mobilod

  Vagy hívás esetén használj kihangosítót.

 • Semmi nem helyettesíti a személyes beszélgetést

  Ha egy haverod rossz szándékú üzenetet küld, ne válaszolj neki üzenetben, mert semmilyen szöveg nem helyettesítheti a személyes megbeszélést, a félreértések tisztázását. Soha ne írj semmi olyat, amit személyesen se mondanál.

 • Figyelj a mobilhasználat mennyiségére

  Figyelj a mobilhasználat mennyiségére

  Amikor érkezik egy üzeneted, posztolsz, beszélsz valakivel telefonon az agyadban dopamin szabadul fel, és egy kicsit jól érzed magad. Ez miért probléma? Mert elvonja a figyelmed más dolgoktól, melyek ugyan nem olyan gyorsan jutalmaznak (mint például a like-ok). Ilyenek például a családoddal való kapcsolattartás, tanulás, vagy csak egyszerűen gondolkodni az élet dolgairól.

  A kutatások azt mondják, hogy azok az emberek, akik gyakran nézegetik a profiljukat, és mások profilját a szociális médiában boldogtalanabbnak érzik magukat a többieknél, mert összehasonlítják magukat a többiekkel, vagy amiatt aggódnak, hogy lemaradnak valamiről.

  Hogy megelőzd a telefonfüggőséget legyen olyan időszak az napirendedben, amikor ki van kapcsolva a mobilod (tanulás, családi étkezések). Korlátozhatod azt is, hogy hányszor nézed meg napjában a profilodat.

  Letölthetsz olyan alkalmazást, amelyik jelzi a túlzásba vitt telefonhasználatot. Ha úgy érzed, hogy mégsem uralod a helyzetet, akkor beszélj a szüleiddel, és kérj tőlük segítséget.

  A cikk forrása angolul »

Gyermeke túlzásba viszi a mobilhasználatot?

 • Lehetséges, hogy szorong, alacsony az önbizalma?

  A Gyerek Stresszkezelő Tanfolyamon tanultak nagymértékben hozzájárulnak gyermeke boldogságához, nyugalmához, a bennük keletkező stressz levezetéséhez.

  A Stresszkezelő Tanfolyamon tanultak segítségével gyermeke könnyebben tudja félelmeit oldani, növekszik az önbizalma.

  Az Ön gyermeke mennyi működő stresszoldó technikát ismer?

  Ha egyet sem, itt megszerezheti ez a tudást!

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Szeptember 21-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!

 • Itt a helye az Ön gyermekének is!

  A stresszkezelés képessége minden gyerekre ráfér, függetlenül, hogy vannak e nehézségei az életben vagy nincsenek!

  Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

 • Erősítse meg gyermeke önbizalmát!

  Ha gyermeke szorong, gátlásos, de szeretne ezen változtatni, akkor örömmel segítek!

  Tegyünk közösen gyermekéért!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Hírlevelek 2020

Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Hogyan tudom a gyerekem megvédeni a túlzott mobiltelefonhasználattól? Lehet, hogy túlaggódom a dolgot, és félek, hogy a gyerekemből ugyanolyan mobilfüggő lesz, mint a korosztálya nagyrésze?- egy aggódó Anya

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek