Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák

Hogyan lehet a hatalmi játszmákat elkerülni, és ha benne vagyok, hogyan lehet belőle kijönni?

Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák Hogyan lehet a hatalmi játszmákat elkerülni, és ha benne vagyok, hogyan lehet belőle kijönni?A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása.

Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

 • Mikortól kezdődnek a lányok közötti hatalmi játszmák?

  Bár igazán kemény játszmákat a lányok tinédzser korban vívnak, de a játszmák óvodás korban kezdődnek. Azzal, hogy ki kivel játszik, ki kinek a barátnője.

  Azok a lányok kerülnek általában hátrányba, akik valamilyen módon kilógnak a sorból. Ők azok, akik visszahúzódóbbak, de nem feltétlen önbizalomhiányosak (!), vagy testi adottságaikban különböznek (ducibbak, szemüvegesek, betegesebbek, stb.).

 • Sok múlik a pedagóguson

  Amennyiben a pedagógus nem veszi észre a hatalmi játszmák eldurvulását, esetleg nem törődik vele, nem épít tudatosan osztályközösséget, akkor a gyerekek úgy érzik, hogy szabad kezet kapnak.

  Különösen veszélyes, ha maga a pedagógus is megosztó személyiség, és nehezen visel egyes gyerekeket. Alsó tagozatban a tanár szava még szent, a gyerekek sok esetben azokra szállnak rá. akiket a tanár is nehezen szível.

 • Sok múlik a szülőkön

  A problémát mindig azok a lányok kezdik, akik valamilyen szempont szerint nem tudnak elfogadni másokat. Ők a megosztó személyiségek. Elkezdődnek a furkálások, pletykálkodások…

  A gyerek nem magától lesz megosztó személyiség. Ő a szüleit példájából tanul.

  Azokban a családokban, ahol erős előítéletek vannak jelen, könnyen ítélkeznek egyes (gyakran kiragadott) tulajdonságok alapján, ott a gyerekek is másolják a felnőttek viselkedésformáit.

 • Károsak-e ezek a játszmák vagy fogadjuk el természetesnek a jelenséget?

  Károsak-e ezek a játszmák vagy fogadjuk el természetesnek a jelenséget? A lányok közötti hatalmi játszmák egyszerre természetes jelenségek, és eldurvulás esetén károsak is.

  A lányok közötti hatalmi játszmák egyszerre természetes jelenségek, és eldurvulás esetén károsak is.

  Minden közösségben kialakul egyfajta rangsor. A lányok között sincs másképp.

  Itt a játszmák nem fizikai erőszak alapján dőlnek el, hanem az alapján, hogy mi a fő trend, értékrend az adott osztályon belül.

  Tehát, ha az a fő trend, hogy ki milyen jól néz ki, akkor ez lesz a csapásirány, ami mentén folynak a harcok, ha a tanulás, a sport, a vagyoni helyzet, akkor azok mentén indul be a játszma.

 • Mi a hatalmi játszmák forgatókönyve?

  Az, hogy egy osztályban mennyire jó az osztályközösség csak a hatalmi játszmák erősségére hat. Ahol rossz az osztályközösség, ott egészen durva játszmák is felütik a fejüket.

 1. Az első fázis, amikor a gyerekek felmérik egymás képességeit, tulajdonságait, és kialakul a fő irányvonal, ami mentén a vezetők (vezetni vágyók) elkezdhetik maguk köré szervezni a barátnőket.

 2. Kialakulnak a magok, akik ugyanazok mellett az értékek mellett teszik le a voksukat.

 3. A magok megpróbálnak maguk köré csábítani minél több embert. A csábítás eszközei lehetnek egészen jó emberi értékek, de beletartozik a zsarolás, az érzelmi manipuláció, a fenyegetés is (te is úgy járhatsz, mint…).

 4. A csoportok vagy egymásnak esnek, vagy elkülönülnek egymástól, és önálló irányvonalat vesznek fel.

 • Azok vannak bajban, akik nem tudtak egyik értékrenddel se azonosulni, és kívülállók lettek, vagy bukott vezérek, akik mellől elpártoltak az osztálytársak.

  Ők vagy megalázkodnak, vagy megvívják a harcukat, felvállalják a kívülálló szerepét, vagy megszöknek (iskolaváltás).

 • Mi módon lehet a lányok közötti hatalmi játszmákból kiszállni?

 • Meg kell tanulniuk kezelni, a többiek lelki bántalmazását, lepattintani magukról a piszkálást.

  Ez csak erős önbizalommal vagy annak felépítésével lehetséges.

 • Önnek, mint szülőnek olyan értékrendet kell felépíteni a gyermekében, mely értékálló, és a lánya belső tulajdonságait erősíti.

 • Fel kell készíteni gyermekét arra, hogy mire számítson. Tehát nem elég sajnálni, és bíztatni, hogy vágjon vissza. Ha felkészült, akkor eldöntheti, hogy milyen taktikát válasszon a többiekkel szemben.

 • Beszélgessünk el lányunkkal a barátság alapvető értékeiről, jellemzőiről, mert a játszmák során a barátságok alaposan próbára lesznek téve!

 • Beszélgessünk vele arról, hogy mi az a határ ameddig a gyermek hajlandó elmenni, hogy béke legyen az osztályban, és mi az, ami már számára is elfogadhatatlan.

 • Segítsünk neki megérteni, hogy mi motiválhatja azokat a lányokat, akik őt cikizik, megpróbálják manipulálni.

 • Nézzünk szét a saját házunk táján is! Ugyanis nem biztos, hogy a többiek az egyértelmű rosszak. Lehetséges, hogy lányunk viselkedése is hagy némi kívánnivalót maga után, melyen érdemes lenne változtatni.

 • Szülők adott esetben, ha erre van nyitottság fogjanak össze, és együtt beszéljenek az osztályfőnökkel, de megszervezhetnek egy rendkívüli szülőit is.

 • Mindenről gyűjtsenek bizonyítékot, mert könnyen lehet, hogy a másik letagad mindet. (sms, messenger üzenetek, hátra ragasztott cetlik, tönkrement ruhák, stb.)

 • Hogyan tudják a lányok megkeseríteni egymás életét, ha valaki nem áll be a sorba?

  A lelki vagy fizikai bántalmazásokon túl az önbizalomrombolás teljes skálájára is fel kell adott esetben készülni.

  Hogyan tudják a lányok megkeseríteni egymás életét, ha valaki nem áll be a sorba?
 • Gyakoriak a felültetések, amikor az áldozatot megpróbálják bepalizni, kellemetlen helyzetbe hozni, leégetni mások, a fiúk előtt.

 • A lányok akár burkolt jelzésekkel tudtára adják az áldozatnak, hogy ki lesz közösítve, ha valamire nem mond igent. Ilyen lehet a fiúkkal szemben valamilyen heccelés, alkohol, szex, mely mind magába foglalja annak a veszélyt, hogy a dolgok akár balul is elsülhetnek.

 • Fogyókúrára, rosszabb tanulásra, balhéra kényszerítés.

 • Fiúk bevonása az adott célszemély megalázása érdekében.

 • Be kell-e állni a sorba vagy maradhat valaki kívülálló?

  Amennyiben a fentebb részletezett osztálytrend a család, a lányuk számára nem elfogadható nem kell beállni a sorba. Nyugodtan lehet nemet mondani.

  De ilyenkor a szülő teljes mellszélességgel álljon ki a gyermeke mellett, mert szüksége lesz támogatásra.

  Amennyiben a lánya elég erős ahhoz, hogy kívülálló legyen, és/vagy az osztállyal együtt töltött idő rövid (hamarosan felvételizik, ballag), akkor a kívülállóság is bevállalható. Ha a gyermeke nincs kitéve közvetlen fizikai veszélynek.

 • Mikor van szükség iskolaváltásra?

 • Amikor a gyermek összetört lelkileg, és nincs támogatója az osztályon belül.

 • Amikor a pedagógus nem mond határozottan nemet az eldurvult hatalmi játszmáknak, és kicsúszik a kezéből az irányítás.

 • Amikor tettes lányra a szüleire nem lehet hatni, ők nem segítőkészek.

 • Amikor a gyermeke tanulmányi eredménye, egészsége romlik, vagy önromboló tevékenységekbe kezd.

 • Önbizalomépítés, hogy a lánya állja a sarat!

  Önbizalomépítés, hogy a lánya állja a sarat! Önbizalomépítésből sose elég, de ilyen helyzetekben CSAK ez a megoldás kulcsa.

  Önbizalomépítésből sose elég, de ilyen helyzetekben CSAK ez a megoldás kulcsa.

  Feldolgozni a traumákat, megtanulni nemet mondani, barátnőket szerezni, kiállni önmagunkért.

  Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen és örömmel segítek.

 • Fektessen most a gyermeke jövőjébe!

  Segítsen könnyebbé tenni az életét!

  Találkozzunk 2018. május 12-én Budapesten, hogy az Ön gyermeke ne a lustaság bajnoka legyen, hanem képes legyen együttműköni, és ezáltal életrevalóbbá válni.

  Egy gyerek, egy szülő csupán 15000ft-ért vehet részt ezen az életre szóló, hasznos tanfolyamon.

  Az Ön gyermeke ott lesz?

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek

Jelentkezzen a 2018. május 12.-i tanfolyamra most!

A tanfolyam délelőttjén megtanuljuk az alapokat.

Az ebédszünet után a tanultakat elmélyítjük további három órában.

Délután először eltöltünk egy órát természeti környezetben, ahol további stresszcsökkentő gyakorlatokat tanulunk. Majd csoportosan dolgozunk a gyerekeket érintő konkrét nehézségek megoldásán.

A tanfolyam eredményeként a gyerekek készségszinten ismerni fogják a gyakorlatokat, és képesek lesznek azokat alkalmazni.

Nincs egyedül a problémáival! Örömmel segítek.

 • Cél, hogy motiváltabb lenne a suliban!

 • Jobban tudjon koncentrálni!

 • Kevésbé szorongjon!

Ez a program Önöknek szól!

Ismerje meg a Stresszkezelő Tanfolyam Gyerekeknek részleteit!

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Január 25-án Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam a természetben
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Nincs lehetősége a személyes talákozóra?
Jelentkezzen Skype konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Hírlevelek 2020

Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Hírlevelek 2019

Karácsony 2019 »
Miért kerülnek bajba az okos gyerekek az iskolában? » Vannak álmaim, de mégse teszek érte… »
Hogyan hat a szülő kiabálása a maximalizmusra? » 3 meglepő dolog az EFT-ről »
Gyerekek, akik szétestek a válás miatt» A gyerek nem dolgozik az órán »
Mikor kell elmondani a gyerekeknek? » Mi történt az óvodában?» „Félek, hogy csalódnak bennem!”-mondja a gyerek »
A gyerek indulatos, bántja a szüleit» Mit tehetek, ha a gyereknek túl erős az igazságérzete az iskolában?»
Vajon káros-e, ha a gyerek lövöldözős játékokkal játszik?»
Kikezdték a gyerekem a suliban» Mit tegyen a szülő, ha a gyerek buta, értelmetlen iskolai vagy házi feladatot kap?»
Klímapánik, klímaszorongás, és a család» Túlélőtippek a mai kor szüleinek tanévkezdésre »
Ki nyeri a tanévkezdés miatti szorongásversenyt? » Miért van az, hogy a gyerek sohasem elégedett?»
Pókfóbiás esetek gyerekeknél, (felnőtteknél) » Parancsolgat a gyerek» Önostorozás szülőként»
Van-e jogom a gyerekek nélkül pihenni pár napot? » A gyerek csőbe húzza a szülőt »
Rossz gyerek vagyok!» Szorongás a középiskolai elvárásoktól »
Két fontos módosítás az oktatási törvényben!» Ne papoljon tinédzser gyermekének!»
Erre figyeljen, ha itt a tanév vége!» Teher alatt nő a pálma, vagy mégsem?»
Az a baj velem, hogy túlságosan kényelmes vagyok!»Legyen az Ön gyermeke is ragyogó konfliktuskezelő!»
Ha elvált erről tudnia kell!» Hogyan gondolkodik egy szorongó gyerek? »
Túlféltem a gyermekem» Iskolában rendes, otthon tombol a gyerek»
Miért fontos a feltétlen szeretet?» Túlságosan izzad a gyerekem»
Fáradt a gyerek az iskolai időszakban? » Hogyan beszélgessünk az élet szörnyűségeiről, ha szembesül vele a gyerek?»
Miért szorong jó néhány istenhívő gyerek? »
Agresszív a gyerek, mit mondjak neki? Ébresztő gondolatok gyereknyelven »
Kiabálós, veszekedős a gyerekkel? » Nem bírnak a gyerekkel az iskolában»
6 technika, hogy a gyermeke kivédje az iskolai bántalmazásokat » Hogyan tudjuk gyermekünket biztonságban?
Mielőtt szülő lettem nekem ezt soha nem mondta senki!» Eltávolodás a párkapcsolatban Hogyan reagál a gyerek? »
Csináld meg a leckéd! Gyere vacsorázni! Menj már fürödni!» Milyen lesz a 2019-es év? »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása. Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek
Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák - Boldog gyermek Hírlevelek

Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák

Hogyan lehet a hatalmi játszmákat elkerülni, és ha benne vagyok, hogyan lehet belőle kijönni?

Cicaharcok avagy a lányok közötti hatalmi játszmák Hogyan lehet a hatalmi játszmákat elkerülni, és ha benne vagyok, hogyan lehet belőle kijönni?A lányok között hatalmi játszmák osztályszinten néha durvák, és kevésbé láthatók, mint a fiúk kakaskodása.

Amennyiben a lánya osztálya nem jó közösségileg szinte biztos, hogy része ezeknek a hatami játszmáknak. Ebben a hírlevélben szó lesz arról, hogy mi a hatalmi játszmák oka, hogyan lehet belőle kiszállni.

 • Mikortól kezdődnek a lányok közötti hatalmi játszmák?

  Bár igazán kemény játszmákat a lányok tinédzser korban vívnak, de a játszmák óvodás korban kezdődnek. Azzal, hogy ki kivel játszik, ki kinek a barátnője.

  Azok a lányok kerülnek általában hátrányba, akik valamilyen módon kilógnak a sorból. Ők azok, akik visszahúzódóbbak, de nem feltétlen önbizalomhiányosak (!), vagy testi adottságaikban különböznek (ducibbak, szemüvegesek, betegesebbek, stb.).

 • Sok múlik a pedagóguson

  Amennyiben a pedagógus nem veszi észre a hatalmi játszmák eldurvulását, esetleg nem törődik vele, nem épít tudatosan osztályközösséget, akkor a gyerekek úgy érzik, hogy szabad kezet kapnak.

  Különösen veszélyes, ha maga a pedagógus is megosztó személyiség, és nehezen visel egyes gyerekeket. Alsó tagozatban a tanár szava még szent, a gyerekek sok esetben azokra szállnak rá. akiket a tanár is nehezen szível.

 • Sok múlik a szülőkön

  A problémát mindig azok a lányok kezdik, akik valamilyen szempont szerint nem tudnak elfogadni másokat. Ők a megosztó személyiségek. Elkezdődnek a furkálások, pletykálkodások…

  A gyerek nem magától lesz megosztó személyiség. Ő a szüleit példájából tanul.

  Azokban a családokban, ahol erős előítéletek vannak jelen, könnyen ítélkeznek egyes (gyakran kiragadott) tulajdonságok alapján, ott a gyerekek is másolják a felnőttek viselkedésformáit.

 • Károsak-e ezek a játszmák vagy fogadjuk el természetesnek a jelenséget?

  Károsak-e ezek a játszmák vagy fogadjuk el természetesnek a jelenséget? A lányok közötti hatalmi játszmák egyszerre természetes jelenségek, és eldurvulás esetén károsak is.

  A lányok közötti hatalmi játszmák egyszerre természetes jelenségek, és eldurvulás esetén károsak is.

  Minden közösségben kialakul egyfajta rangsor. A lányok között sincs másképp.

  Itt a játszmák nem fizikai erőszak alapján dőlnek el, hanem az alapján, hogy mi a fő trend, értékrend az adott osztályon belül.

  Tehát, ha az a fő trend, hogy ki milyen jól néz ki, akkor ez lesz a csapásirány, ami mentén folynak a harcok, ha a tanulás, a sport, a vagyoni helyzet, akkor azok mentén indul be a játszma.

 • Mi a hatalmi játszmák forgatókönyve?

  Az, hogy egy osztályban mennyire jó az osztályközösség csak a hatalmi játszmák erősségére hat. Ahol rossz az osztályközösség, ott egészen durva játszmák is felütik a fejüket.

 1. Az első fázis, amikor a gyerekek felmérik egymás képességeit, tulajdonságait, és kialakul a fő irányvonal, ami mentén a vezetők (vezetni vágyók) elkezdhetik maguk köré szervezni a barátnőket.

 2. Kialakulnak a magok, akik ugyanazok mellett az értékek mellett teszik le a voksukat.

 3. A magok megpróbálnak maguk köré csábítani minél több embert. A csábítás eszközei lehetnek egészen jó emberi értékek, de beletartozik a zsarolás, az érzelmi manipuláció, a fenyegetés is (te is úgy járhatsz, mint…).

 4. A csoportok vagy egymásnak esnek, vagy elkülönülnek egymástól, és önálló irányvonalat vesznek fel.

 • Azok vannak bajban, akik nem tudtak egyik értékrenddel se azonosulni, és kívülállók lettek, vagy bukott vezérek, akik mellől elpártoltak az osztálytársak.

  Ők vagy megalázkodnak, vagy megvívják a harcukat, felvállalják a kívülálló szerepét, vagy megszöknek (iskolaváltás).

 • Mi módon lehet a lányok közötti hatalmi játszmákból kiszállni?

 • Meg kell tanulniuk kezelni, a többiek lelki bántalmazását, lepattintani magukról a piszkálást.

  Ez csak erős önbizalommal vagy annak felépítésével lehetséges.

 • Önnek, mint szülőnek olyan értékrendet kell felépíteni a gyermekében, mely értékálló, és a lánya belső tulajdonságait erősíti.

 • Fel kell készíteni gyermekét arra, hogy mire számítson. Tehát nem elég sajnálni, és bíztatni, hogy vágjon vissza. Ha felkészült, akkor eldöntheti, hogy milyen taktikát válasszon a többiekkel szemben.

 • Beszélgessünk el lányunkkal a barátság alapvető értékeiről, jellemzőiről, mert a játszmák során a barátságok alaposan próbára lesznek téve!

 • Beszélgessünk vele arról, hogy mi az a határ ameddig a gyermek hajlandó elmenni, hogy béke legyen az osztályban, és mi az, ami már számára is elfogadhatatlan.

 • Segítsünk neki megérteni, hogy mi motiválhatja azokat a lányokat, akik őt cikizik, megpróbálják manipulálni.

 • Nézzünk szét a saját házunk táján is! Ugyanis nem biztos, hogy a többiek az egyértelmű rosszak. Lehetséges, hogy lányunk viselkedése is hagy némi kívánnivalót maga után, melyen érdemes lenne változtatni.

 • Szülők adott esetben, ha erre van nyitottság fogjanak össze, és együtt beszéljenek az osztályfőnökkel, de megszervezhetnek egy rendkívüli szülőit is.

 • Mindenről gyűjtsenek bizonyítékot, mert könnyen lehet, hogy a másik letagad mindet. (sms, messenger üzenetek, hátra ragasztott cetlik, tönkrement ruhák, stb.)

 • Hogyan tudják a lányok megkeseríteni egymás életét, ha valaki nem áll be a sorba?

  A lelki vagy fizikai bántalmazásokon túl az önbizalomrombolás teljes skálájára is fel kell adott esetben készülni.

  Hogyan tudják a lányok megkeseríteni egymás életét, ha valaki nem áll be a sorba?
 • Gyakoriak a felültetések, amikor az áldozatot megpróbálják bepalizni, kellemetlen helyzetbe hozni, leégetni mások, a fiúk előtt.

 • A lányok akár burkolt jelzésekkel tudtára adják az áldozatnak, hogy ki lesz közösítve, ha valamire nem mond igent. Ilyen lehet a fiúkkal szemben valamilyen heccelés, alkohol, szex, mely mind magába foglalja annak a veszélyt, hogy a dolgok akár balul is elsülhetnek.

 • Fogyókúrára, rosszabb tanulásra, balhéra kényszerítés.

 • Fiúk bevonása az adott célszemély megalázása érdekében.

 • Be kell-e állni a sorba vagy maradhat valaki kívülálló?

  Amennyiben a fentebb részletezett osztálytrend a család, a lányuk számára nem elfogadható nem kell beállni a sorba. Nyugodtan lehet nemet mondani.

  De ilyenkor a szülő teljes mellszélességgel álljon ki a gyermeke mellett, mert szüksége lesz támogatásra.

  Amennyiben a lánya elég erős ahhoz, hogy kívülálló legyen, és/vagy az osztállyal együtt töltött idő rövid (hamarosan felvételizik, ballag), akkor a kívülállóság is bevállalható. Ha a gyermeke nincs kitéve közvetlen fizikai veszélynek.

 • Mikor van szükség iskolaváltásra?

 • Amikor a gyermek összetört lelkileg, és nincs támogatója az osztályon belül.

 • Amikor a pedagógus nem mond határozottan nemet az eldurvult hatalmi játszmáknak, és kicsúszik a kezéből az irányítás.

 • Amikor tettes lányra a szüleire nem lehet hatni, ők nem segítőkészek.

 • Amikor a gyermeke tanulmányi eredménye, egészsége romlik, vagy önromboló tevékenységekbe kezd.

 • Önbizalomépítés, hogy a lánya állja a sarat!

  Önbizalomépítés, hogy a lánya állja a sarat! Önbizalomépítésből sose elég, de ilyen helyzetekben CSAK ez a megoldás kulcsa.

  Önbizalomépítésből sose elég, de ilyen helyzetekben CSAK ez a megoldás kulcsa.

  Feldolgozni a traumákat, megtanulni nemet mondani, barátnőket szerezni, kiállni önmagunkért.

  Ön nincs egyedül a problémájával! Szívesen és örömmel segítek.

 • Fektessen most a gyermeke jövőjébe!

  Segítsen könnyebbé tenni az életét!

  Találkozzunk 2018. május 12-én Budapesten, hogy az Ön gyermeke ne a lustaság bajnoka legyen, hanem képes legyen együttműköni, és ezáltal életrevalóbbá válni.

  Egy gyerek, egy szülő csupán 15000ft-ért vehet részt ezen az életre szóló, hasznos tanfolyamon.

  Az Ön gyermeke ott lesz?