Mikor kell elmondani a gyerekeknek?

Gyerekek felkészítése a hozzátartozó halálára

Mikor kell elmondani a gyerekeknek? Gyerekek felkészítése a hozzátartozó haláláraA szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől.

Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Mi a legjobb megoldás az ilyen nehéz időszakban?

 • Mi a megfelelő idő elmondani a gyereknek?

  A gyászoló gyerekekkel foglalkozó terapeutaként az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amit kapok: „Mikor van a megfelelő idő elmondani a gyerekeknek, hogy egy családtag valószínűleg meg fog halni?”

  Nincs „megfelelő idő”, de minden korosztályú gyereknek előnye származik abból, ha előre felkészítik őket közeli hozzátartozó halálára.

 • Miért fontos előre elmondani a gyereknek?

 • Mert elősegíti a nyílt és őszinte kommunikációt a családban.

 • Lehetővé teszi a gyerek számára, hogy tényszerű információkat szerezzenek az ápolóktól.

 • Kevesebb lehetősége van a gyereknek, hogy ő saját maga képzelje el, hogy mi fog történni.

 • Segít a gyereknek megérteni a fizikai változásokat, amelyeket lát egy beteg embernél.

 • Lehetőséget teremt a beteg számára, hogy ő is segítsen a gyereket felkészíteni erre az eseményre.

 • Időt hagy a külsős szakembereknek, pedagógusoknak, hogy segíteni tudjanak a gyereknek a felkészülésben.

 • Lehetővé teszi a gyerek számára, hogy a haldokló életében átérezze a szomorúságot, a fájdalmat, így a gyerek nem egyedül szenved, mert a fájdalmát nem szabad kimutatnia, megélheti az érzéseit. A szülők segíthetnek a gyereknek elfogadtatni ezeket az érzéseket, mert teljesen természetesek.

 • Lehetőséget ad a gyereknek, ha a szeretett ember halála küszöbön áll, elbúcsúzni a számára megfelelő módon, vagy egyszerűen csak együtt lehetnek azzal a személlyel.

 • Növeli a gyerek és a szülők közötti bizalmat.

 • De mi történik, ha nem mondjuk el az igazat?

  A gyerek érzi, hogy valami nincs rendben, a szülők titkolnak valamit. És ettől még jobban elkezd aggódni. Akkor üt be a krach, ha a családon kívülről jut el az információ a gyerekhez. Szülőként képtelenség minden beszélgetést szűrni, kontrollálni, ami a családban elhangzik. Ezért előbb utóbb kitudódik a dolog. Minél korábban beszélünk a közelgő halálesetről, annál kevésbé biztos az, hogy az információ másodkézből érkezik a gyerekhez.

  Ha titkolózunk, azzal a gyerekben egy bizalomvesztés jön létre a szülei irányába.

 • Mikor van itt a megfelelő idő?

  Nagyon nehéz meghatározni, különösen akkor, ha közvetlen családtag haldoklik, szülő, testvér. De van néhány támpont, ami hasznos segítség lehet a közlés során:

 • Kérjük meg a gyereket, mondja le, mit tud a helyzetről. Meglepő, hogy a gyerekek milyen nagy százaléka érezte, a szeretett családtag halálának valószínűségét, mielőtt bármit mondtak volna neki.

 • Nyugtassuk meg a gyereket arról, hogy a halál valószínűségéről való beszélgetés nem növeli a halál esélyét. Ennek az az oka, hogy a gyerekek benne élnek egy fantáziavilágban, ahol az ő elképzelésük szerint akár ez is lehetséges. Magyarul, olyan érzésük van, mintha ők felelnének azért, hogy a gondolataik, szavaik, cselekedeteik által valakinek a sorsa jobbra vagy rosszabbra fog fordulni. A tények ismerete sokkal fontosabb a számukra: Mit lehet tenni, hogyan tölthet együtt időt a haldoklóval, körülbelül mennyi ideje van hátra a betegnek?

 • Kérdezzük meg a gyereket, hogy mennyi információt akar tudni. Lehet, valaki mindent tudni szeretne, de az is elképzelhető, hogy más csak a lényegre kíváncsi. Az is fontos , ha tudatjuk a gyerekkel, hogy később meggondolhatja magát, és jelezheti, hogy több vagy kevesebb dolgot szeretne tudni a haldoklással, szerettei elvesztésével kapcsolatba.

 • Biztonságos, meghitt környezetben közöljük a hírt. Megkérhetjük a gyerekünket, hogy tegyen fel kérdéseket a betegséggel kapcsolatban, még akár a nehéz kérdéseket is. Lehet, hogy a gyerek például meg fogja kérdezni, hogy: „Apu meghalhat-e a rákban?” Fontos, hogy az ilyen kérdésekre őszintén válaszoljunk. A gyerek számára megkönnyebbülés hozhat már az is, ha mi felnőttek elmondjuk, hogy nem minden kérdésre tudjuk a választ, de együtt vagyunk a nehéz pillanatokban, és támogatjuk egymást.

 • Nem kell addig visszatartani az információt a gyerektől, amíg megvan az összes lelet, eredmény, kivizsgálás. Mert a gyerekek azt is értékelik, ha részesei lehetnek az életükben a felnőttekkel kapcsolatos bizonytalanság tapasztalásában.

 • Kérdezzük meg közvetlenül a kezelőorvost, hogy mennyi ideje van még hátra a betegnek. Ha a halál küszöbön áll, fontos, hogy azonnal megosszuk ezt az információt a gyerekkel.

 • Amikor megmondtuk

  Sok család azt jelezte vissza, hogy soha nem volt olyan, hogy túl korán mondták volna el a hírt. Egyes családok úgy álltak a dolgokhoz, hogy abban a pillanatban közölték a gyerekkel, hogy megtudták a diagnózist.

  A gyerekek figyelemre méltó képességgel bírnak, hogy megtalálják az egyensúlyt a mély öröm és a mély szomorúság között.

  Phyllis Silverman azt írja a „Soha nincs elég korán megtudni: Halál a gyerek életében” című könyvében:

  „Elmondani az igazságot már a kezdetektől megteremti a nyitottságot, amelynek fenn kell maradnia a betegség egésze alatt és azt követően. Ha így lesznek bevonva a gyerekek, akkor mindig biztosak lehetnek abban, hogy a család tagjai. Tudni fogják, hogy nincsenek olyan családi titkok, amelyek elválasztják őket egymástól. (80. o.)”

  Sok családot kellemesen meglepett, az is hogy a gyerek hajlamos volt arra, hogy viszonylag gyorsan visszatérjen a rendszeres élettevékenységeihez, és érdeklődési köréhez, miután megtudta, hogy a szülő vagy testvére meghalhat.

  A gyerekek figyelemre méltó képességgel bírnak, hogy megtalálják az egyensúlyt a mély öröm és a mély szomorúság között.

  A szülők gyakran nagy megkönnyebbülést éreztek, miután elmondták ezt az információt a gyereknek.

  Mégis, ha tudjuk, hogy valaki meg fog halni és a halál tényleges megtapasztalása, két nagyon külön dolog. A gyereket még mindig megdöbbentheti vagy meglepheti, amikor egy családtag meghal, még akkor is, ha erre volt esélye felkészülni.

 • Vívódások a szülőben

  De a gyerekeink életre való felkészítésének része, a közelgő halálra való felkészülés.

  Ha szülőként mégis úgy döntünk, hogy nem mondjuk el a gyerekünknek a várható haláleset lehetőségét, akkor is a legjobbat akarjuk tenni, amire akkor képesek vagyunk.

  Megpróbáljuk megvédeni a gyerekünket a várható fájdalomtól. Ehhez társul a saját halandóságunkkal való szembenézés, a szeretett családtag elvesztésének szellemi, fizikai terhe. Ráadásul ebben a helyzetben a gyerekünket is nekünk kell támogatni!

  Sok szülő attól tart, hogy valami olyat mond, ami rosszabbá teszi a dolgokat.

  De a gyerekeink életre való felkészítésének része, a közelgő halálra való felkészülés.

  Attól, hogy a gyereket felkészítjük a halálra még nem szünteti meg a haláleset okozta fájdalmat.

  Segít a gyereknek megérteni, mi történik körülötte. Mi ott állunk mellette, és ő tudni fogja, hogy számíthat ránk az élet elkerülhetetlen szélviharainak elviselésében.

A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Január 25-án Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!

 • Már csak 4 hely van a novemberi tanfolyamra

  A stresszkezelés képessége minden gyerekre ráfér, függetlenül, hogy vannak e nehézségei az életben vagy nincsenek!

  Vértezze fel a gyermekét a stresszkezelés képességével! Jelentkezzen most!

Szeptember 19-én Stresszkezelő Gyermek Tanfolyam!
 • Ha Önnek is jól jönne, hogy a gyermeke pozitív irányban változzon, akkor itt a helyük!

Jelentkezése kockázatmentes. A tanfolyam szervezéséről, a fizetési feltételekről a jelentkezést követő válaszlevélben kap tájékoztatást.


A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Élhetsz stresszmentesen!
Stresszkezelő Gyerek Tanfolyam
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen
gyerektanfolyamra!


További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Tovább a Stresszkezelő Gyermek Tanfolyamra! »

Erősítse meg gyermeke önbizalmát!

 • Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!

  Ha gyermeke szorong, gátlásos, de szeretne ezen változtatni, akkor örömmel segítek!

  Tegyünk közösen gyermekéért!

Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Ismer olyan Szülőt, akinek jól jönne ez a friss információ? Kérem hívja fel rá szülőtársa figyelmét! »

Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Takács Péter gyermek életmód tanácsadó

A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Hírlevelek 2021

Nyaggat a gyerek! » Milyen kihívások várnak ránk szülőkre 2021-ben?»

Hírlevelek 2020

Létezik-e időutazás?»
Anya, miért vannak rossz emberek?» Jellemromboló elvárások az iskolákban »
Gyerek retteg, hogy elveszíti szüleit» Iskolai teljesítményelvárás kontra szülői szeretet elvesztésétől való félelem »
Miért kell a gyerekeket megtanítani sírni? »
Mit tegyünk, ha a gyerek felnőtt tartalmú oldalakba fut bele?» Látom, hogy a gyerekem élete rossz irányba tart»
Az a fránya kötelező olvasmány!»Ismét közeledünk a digitális oktatás felé? »
Izgulós, lámpalázas felvételizők figyelmébe!» Hogyan lehet a láthatásokat békéssé tenni válás után? »
Egy kellemetlen ok, ami a gyerekek izgulásában szerepet játszik»
Eddig mindenhova utáltam járni, de ide szeretek… » Miért hibáztatják a gyerekek a szüleiket?»
Korosztályos különbségek, és a túlzott számítógép használat » Kezdődik az iskola, de mi lesz a koronavírussal?»
Hogyan segíthetünk a gyerekünknek nemet mondani? » Vajon képes-e egy gyerek megtalálni a problémái lelki okát?»
A nehezen barátkozó gyerek csapdája » Hogyan beszéljük gyerekünkkel a család anyagi helyzetének nehézségeiről? »
Az orvosi diagnózisok hatása a gyerekekre »
Hogyan próbál a gyerekkel kapcsolatba lépni egy pedofil?» A gyerek sokat veszekszik a szüleivel»
Meg lehet-e változtatni a gyerekem karmáját? » Miért akadunk el a szülő gyerek kapcsolat javításában? »
Túl hangosak a gyerekek? 7 ötlet a gyerekek kezelésre, ha túl nagy a hangzavar otthon »
Ha kiabálok az mennyire rossz a gyereknek?» Hogyan hatott az „kütyüzés” a gyerekekere ebben az időszakban? »
Miért fontos most feltöltődni, tanulni, fejlődni? »
Nem unja már a gyerek az örökös otthonlétet? » Digitális oktatás okozta túlterhelés gyereknél és szülőnél »
Most különösen figyeljünk az idősekre!» Stresszoldás, türelemfejlesztés házilag, de profin »
Írja meg miben tudok segíteni Önnek!» Hogyan tudom lekötni a gyerekem figyelmét, ha össze vagyunk zárva? »
13 kérdés, amiről a koronavírus helyzetben érdemes elgondolkodni »
Párkapcsolati konfliktusok koronavírus idején »
Hogyan lehet normális életet élni bezárva, ha gond van a gyerekkel?»
Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekünknek? »
Miért nehézkes a szocializáció egy túlérzékeny gyerek számára?»
Miért hajlamos az ember a pánikra?» Három érdekes színfolt az elmúlt hetek foglalkozásaiból»
Jó tanuló gyerekem cikizik az osztálytársai » Feldolgozatlan válás hatása egy kamasz párkapcsolatára»
Egy fiú nekitámadt az osztálytársának, mert az szidta az édesanyját»
Gyerek sportverseny felkészítés EFT-vel» A gyerek szorong, és ez mégis eszköz a gyerek kezében »
Ami kihívás a gyereknél, az kihívás a szülőnél» 7 felrázó, sorsfordító kérdés »

Boldog gyermek hírlevelek

Olvassa el a korábbi hirleveleinket is! Témakörök szerint olvashat a gyermeknevelés, a családi élet, a tanulás, stressz, szorongás, agresszió, számítógépfüggőség, és más témákban.

Hírlevelek 2019 » Miről írtunk 2018-ban? »
Hírlevelek 2017 » Hírlevelek 2016 » Hírlevelek 2015 » Hírlevelek 2014 »
Hírlevelek 2013 » Hírlevelek 2012 » Hírlevelek 2011 » Hírlevelek 2010 »
Hírlevelek 2009 »

A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

A szülőként meg akarjuk védeni gyerekeiket az érzelmi fájdalmaktól és szenvedésektől. Ezt a szülői vágyat nehéz egyensúlyba hozni azzal a szándékkal, hogy őszinték legyünk a halállal, a haldoklással kapcsolatban.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek