Iskolaváltás Váltsunk vagy ne váltsunk iskolát? 1.

Hogyan, és mikor váltsunk iskolát?

Hogyan, és mikor váltsunk iskolát?Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Az iskolaváltás okai

Új helyre költözünk

A költözés már önmagában stresszel járó folyamat, akár szülőnek, akár gyermeknek. Elválás a régi barátoktól, ismerősöktől, a megszokott környezettől. Ez még a kisebb nehézség.

Amennyiben az iskolaváltás, és a költözés valódi oka a családi helyzet változása miatt áll fenn, mert válnak a szülők, a gyermek egyszerre két biztosnak hitt körülménye változik egyszerre. A válás miatti feszültségek, sérülések kezelése elsődleges ebből a szempontból. Ez hosszabbtávú folyamat. Az iskolaváltás miatt járó nehézségek, ehhez még adalék. A válás gyermekek szempontjából történő feldolgozásáról itt olvashat bővebben.

A szülőnek nem tetszik az iskola

Hogyan, és mikor váltsunk iskolát?

A közösség, a tanítás színvonala, a környezet, bármi okozhat nemtetszést a szülőnek.

A gyermek nem tud beilleszkedni az iskolába

Ez a probléma elmehet egészen addig, hogy a gyermeken szorongásos tünetek tapasztalhatók. Gyakran fáj a feje, hasa, elájul az iskolában, de ugyanakkor az orvosi vizsgálatok nem tudnak semmi okot kimutatni a stresszen kívül. Más esetekben a benne lévő feszültségek miatt megtagadja az iskolába járást, vagy a szülő számára érthetetlen okokból lebetegszik.

Nem tud beilleszkedni, mert nem fogadják el.

A gyermekét nem fogadják el a többiek, bántalmazzák, megalázzák, kiközösítik.

Vajon miért kerül a gyermek ilyen helyzetbe? Miért nem tudja megvédeni magát?

Ebben a helyzetben érdemes elgondolkodni, hogy hol a hiba? Amennyiben a közösség zárt, a tanárok nem támogató magatartást tanúsítanak, és számos pozitív előremutató, megoldás centrikus beszélgetés kudarcba fulladt, akkor érdemes iskolát váltani.

De van úgy, hogy erre nincs lehetőség. Akkor nincs más választásunk, mint a gyermekünk önbizalmát kell megerősítenünk, hogy bírja a strapát.

Ennek az otthon végezhető gyakorlatsornak » a segítségével gyermeke akár 1 hónap alatt megszabadulhat a beilleszkedés okozta gyötrelmektől!

Nem tud beilleszkedni, mert a teljesítménye nem egyezik az elvárásokkal.

A gyermeke akár alul, akár túlteljesít az átlaghoz képest az számára nem motiváló.

Ha túlteljesít, és unatkozik órán, attól még nem kell iskolát váltani. Ha tovább folytatódik ez tendencia, a gyerek elvesztheti a tanulás iránti érdeklődését, gyakran bohóckodás, beírás lehet a következménye. Érdemes a tanárral együttműködve kitalálni, olyan megoldásokat, melyek nem okoznak kellemetlenséget számára, de ki tud teljesedni.

Nem tud beilleszkedni, mert a teljesítménye nem egyezik az elvárásokkal.

Ha alulteljesít, azt nekünk szülőknek a legnehezebb elfogadni. Sokan kudarcként élik ezt meg. Pedig lehet, hogy a gyermek tanulási módszere más. Lehet, hogy lassabban érik. Több figyelemre van szüksége. Tanulási nehézségei vannak (diszlexia).

Amennyiben a különórák, fejlesztő foglalkozások, otthoni gyakorlások ellenére sincs előrejutás, érdemes a pedagógussal összefogva átbeszélni a problémát. A pedagógusok alapvetően jó szándékúak. Ha a teljesítménybeli lemaradás mellé még emberi tényezők is hátráltatják a gyermekét, vagy a többiekhez képest túlságosan lemarad, és nem tudja behozni, az gyakran vezethet iskolai kudarcokhoz, önbizalom csökkenéséhez. Ezt érdemes megelőzni! Ha szükséges iskolaváltással, kis létszámú osztályba íratással, egyéni fejlesztéssel.

A gyermek, és a tanár nem jön ki egymással

A kérdések segítségével eldöntheti, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a gyermeke nem jön ki tanárával:

 • Ez gyakran fordul elő?
 • Csak egy tanár pikkel rá vagy többen?
 • Más tanárok tantárgyai esetében milyenek a jegyek?
 • A tanárral való egyeztető beszélgetés mennyire volt kölcsönösen jó szándékú?
 • A gyermeknek csak rossz napja volt vagy kifejezetten érzékeny?

Tapasztalataim szerint nagyon sok olyan gyerek kerül problémás helyzetbe, akik azért „szerzik be” ezeket a problémákat, mert az átlagnál sokkal érzékenyebbek nem alakult ki a védelmük, és a pedagógus egy nehéz napját személyes támadásnak veszik. Ha ez párosul gyenge önbizalommal, akkor jönnek létre a sérülések.

Természetesen léteznek olyan helyzetek, mikor a pedagógus megalázza a gyermeket, szóban agresszív, a gyermek hiába igyekszik, nem tud javítani, mert a gyermek be van skatulyázva. Ilyenkor a szülőnek a hozzáállásán sok múlik!

Először érdemes meggyőződni arról, hogy a gyermeke állításai igazak-e?

Mit mondanak más szülők? Járja körül a témát. Ezzel sok kellemetlenséget kerülhet el.

Ha a gyermeke állításai megállják a helyüket, akkor érdemes (ha erre mód van) mindkét szülőnek időpontot kérni a pedagógustól személyes beszélgetésre. Itt nagyon sok minden eldől. A legokosabb, ha mértékletességgel, és nyitottan közelítenek. Azzal senki sem fog nyerni, ha a pedagógust a földbe döngölik!

Érdemes megbeszélni, hogy mi az Önök tapasztalata:

„Hajni mostanában sokszor fejfájós, rettenetesen fél a matek dolgozatoktól, és Öntől is. Azt tapasztaltuk, hogy romlottak a jegyei, pedig alsóban még ötös volt matekból. Az osztályba járó gyerekek szülei szintén megerősítettek abban, hogy a gyerekük fél Öntől. Azért kértük ezt a találkozót, hogy megoldást keressünk erre a problémára.” (a kezdeti beszélgetés tényeket sorol fel, nem vádol, és megoldás centrikus)

Kérdésekkel, beszélgetéssel, meg lehet találni a megoldást.

 • Milyennek tapasztalja a gyermekem viselkedését?

 • Milyen a kapcsolata a gyermekemmel?

A válaszok után érdemes tippekkel segíteni a pedagógust:

„Hajni különösen érzékeny, és jó szándékú gyerek. Nehezen viseli a zajt, a kiabálást. Biztos vagyok abban, hogy ön ezt figyelembe tudná venni, mert közös érdekünk, hogy Hajni jól tanuljon, és sikerei legyenek matekból is. Tudna ebben segíteni?”

(Továbbra sincs vád, csak jelzés „nehezen viseli a zajt”. Lehet, hogy a pedagógus gyakran kiabál, és ezekből a jelekből érteni fog.)

Amennyiben többszöri konstruktív beszélgetés ellenére nincs változás, az iskola vezetése sem támogató, és a gyermekre gyakorolt nyomás túl nagy, akkor érdemes váltani.

A gyermek szorong, és fél a közösségben

A gyermek szorong, és fél a közösségben

Amennyiben a gyermekem nehezen kezeli a közösséget. Lehet, hogy ennek már óvodában is megvoltak a jelei.

A beszoktatás nem 3 hétig tartott, hanem egész óvoda alatt nem tudott elválni Öntől. Gyakran volt beteg, szorongós.

A közösség ahova ját befogadta volna, de ő mégsem tudta jól érezni magát.

A testi tünetek is kifejezettek:

 • Fej, hasfájás
 • Hasmenés, székrekedés
 • Izzadás
 • Szorító mellkasi érzés
 • Gombóc a torokban

Ilyenkor a gyermek alapfélelmét kell szakember segítségével kezelni. Az iskolaváltás lehet, hogy hozna számára megoldást, de lehet, hogy ismétlődne a probléma újra és újra.

Nézzük meg azt, hogy milyen további segítséget adhat Ön a gyermekének, ha iskolát vált!

Iskolaváltás

[1] Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
[2] Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében »

Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Célom, hogy a gyermekem be tudjon illeszkedni az új helyen

Oldjuk fel a beilleszkedési problémákat, és a következményeit

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot! Jelentkezzen be gyermekével, hogy sikerüljön a felmerült problémákat, még időben kezelni. A megoldatlan beilleszkedési problémák, iskolaváltással járó stressz nem csak a gyermek iskoláséveire hat vissza, hanem a önértékelési problémák formájában tovább folytatódnak felnőtt korban is. Előzze meg most!

Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Gyermeke iskolaváltás előtt áll, de vidéken élnek?

Nem tudnak hetente foglalkozásokra járni? Ez itt nem akadály!

Jelentkezzen most gyermekével a következő stresszkezelő gyermektanfolyamra!

Stresszkezelő gyermek tanfolyam szervezési tudnivalói

Stresszkezelő gyermek tanfolyam jelentkezés

Ha Önnek valóban fontos gyermeke jövője, és hogy a mai világban hatékonyan legyen képes a stressz kezelésére, ragadja meg most ezt a lehetőséget!

Élhetsz stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam gyermekeknek
Jelentkezzen az Élhetsz stresszmentesen gyermektanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Az iskolaváltás okai. Segíteni az iskolaváltás utáni beilleszkedést. Hogyan segíthet a szülő, és hogyan segíthet a gyermek saját magán iskolaváltás esetén?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása