Hogyan hat a munkahelyi stressz a gyermekünkre?

Munkahelyi stressz, kihat a gyermekünk közérzetére is

Hogyan hat a munkahelyi stressz a gyermekünkre?Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család? Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

Szülők és a munkahelyi tények

Miután a legkisebb gyermek betöltötte harmadik életévét, az anyák nagy része – ha egyáltalán vissza tud térni a munkapiacra – igen nehezen tudja összehangolni a családi és a munkahelyi teendőit. A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya Magyarországon nagyon alacsony, a munkaidő alakításába a munkavállalók többségének pedig nincsen beleszólása.

Bár a különféle gyermektámogatások jó részére az apa is jogosult, a gyakorlatban ezt a lehetőséget kevesen veszik igénybe, így a gyermekek ellátása túlnyomórészt az anyák feladata.

A szülők és a munkahelyi tények cikk forrása »

Munkahelyi stressz és az otthon

Hazaviszem a munkát, ez nagyon gáz!

Munkahelyi stressz és az otthon

„A munkának vége, kijössz a gyárból” énekli Nagy Feró a Beatricével a 8 óra munka című számban. Lehet, hogy nem a gyárból, lehet hogy az irodából, a műhelyből, de az biztos hogy nem 8 óra a munka legtöbbünk számára.

A munkahely, ahol napi 8-12 órát eltöltünk, 40 éven keresztül, akkor az 8-12 évre jön ki! Meglepődött? Egy kicsit sok. Főleg akkor, ha valaki nem szereti a munkáját.

Ebből mennyi időt stresszelünk a munkahelyünkön? Félünk, hogy elveszítjük a munkánkat. A főnök miatt kiborulunk, idegeskedünk, vagy a kollégák miatt.

Még ha szeretjük is a munkánkat, a munkával járó stresszt nehéz az otthonunkon kívül hagyni. Mégis sikerülhet. Mi módon? Ezt szeretném bemutatni.

Nem tudom, miért is veszekszem a gyerekkel?

A munkahelyi stressz hazahozatalának egyik jellegzetessége, amikor látszólag minden ok nélkül veszekszem a gyermekemmel, fölkapom a vizet, néha semmiségek miatt. A fura az egészben az, hogy utólag veszem észre, vagy a párom értetlen tekintetéből esik le a tantusz, hogy valami nem stimmel a viselkedésemmel. Ha ez hosszan tart, akkor a gyerekek igyekeznek alkalmazkodni a maguk módján. Már mikor belép anya, vagy apa az ajtón, akkor látják, hogy milyen napja volt. Érzik, hogy most jobb őt elkerülni. A kisebbek ezt még nem tudják, ilyenkor jön a balhé, mert azt szeretnék, hogy figyeljünk rájuk, és ezért nekiállnak rendetlenkedni.

Tele van a fejem munkahelyi gondokkal, még a párom is letolom valami kicsi dolog miatt

Egy nehéz nap után, mikor a főnököm mindenben hibát talál, a kollégák nem végzik jól a munkájukat, nem megy a cégnek, megszorítások vannak, akkor ez kihat az otthoni állapotokra is. Néha nem is akarjuk bántani a feleségünket vagy a férjünket, de otthon jön ki a munkahely által okozott feszültség. És ekkor persze előkerülhetnek a régi sérelmek, a meg nem tett dolgok, és a végén áll a bál.

Pedig tudjuk, hogy az otthonunk az, ahol megértést, szeretetet és gyöngédséget kaphatunk.

Azután este, mikor bámuljuk a plafont jön az értetlenség, hogy miért is vele veszekszem?

A munkahelyi stressz sokkal mélyebben hat, mint gondolnánk.

Hat-e a munkahelyi stressz a gyerekekre?

Nézzünk egy erre irányuló tudományos vizsgálatot.

A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a szülők munkahelyi stressze befolyásolja a családon belüli kapcsolatok minőségét, másfelől hatást gyakorol a gyermekek és a tinédzserek alkalmazkodására. A szülők munkahelyi stressz hatása úgy tűnik nem közvetlenül hat a családra. A munkahelyi stressz miatt érzett túlterheltség, feszültség alacsonyabb szülő-gyermek elfogadási szinthez vezet, az erős konfliktusok kevésbé pozitívan hatnak a gyermekek, és a tinédzserek alkalmazkodására. A munkahelyi stressz hatására történő családi életből való visszahúzódás (kevésbé veszek részt a családi eseményekben - szerkesztő megjegyzése)rövid távon még működőképes, de mindent egybevetve problémák forrása lehet. Az összefüggés erőssége a munkahelyi stressz, és a fenti problémák között nagy mértékben függ attól, hogy milyen a szülők személyisége, a stresszel való megküzdésük hatékonysága, és a családi körülményeik.

Hat-e a munkahelyi stressz a gyerekekre? cikk forrása (angolul) »

A munkahelyi stressz tehát nem csak pillanatnyi közérzet szintjén okoz problémát a gyermekeinknek, hanem hosszútávon is hatást gyakorol.

A szülők stresszkezelési mintái rögzülnek a gyermekekben, és alkalomadtán meglepve tapasztaljuk, hogy ugyanazokat a reakciókat látjuk viszont gyermekünknél, mint saját magunk esetében.

Munkahelyi stressz és az anyák

Munkahelyi stressz és az anyák

A munkahelyi stressz a nők többségénél akkor okoz kifejezett problémát, ha a munkahelyi támogatottság csökken. Természetesen emellett még hat az is, ha nem érezzük magunkat megbecsülve, ha kevés a jövedelem.

Az anyák esetében a nagyobb probléma ott van, hogy őrájuk hárul a háztartási munka és a gyermeknevelés java része is. Főzés, mosás, szakkörök, stb. A munkahelyi stressz, az otthoni stressz, gyermeknevelés mellett még egy fontos dolog rakódik a nőkre. A férjük munkahelyi problémái is otthon jelentkeznek. A feleség meghallgatja, próbál segíteni, de sokszor semmi nem változik.

Munkahelyi stressz és az apák

Munkahelyi stressz és az apák

Az apák esetében még mindig elfogadott az, hogy ők a családfenntartók, ezt közvélemény szinten el is várják tőlük. Sajnos a férfi gondolkodásban még benne van, hogy, az eredményeket sok esetben mérik autóval, házzal. Erre vagyunk beállva. Ha nem elég a fizetés, ha túl sok a bizonytalanság, sok a munkahelyi rivalizálás, akkor feszültek és idegesek vagyunk. Otthon aztán kiöntünk mindent. A párunk sokkal jobban ismeri a kollégákat, mint sokszor mi magunk.

Otthon viszont szeretnénk lazítani, pihenni, és ha veszekednek a gyerekek, rendetlenség van, akkor jön a balhé, pedig nem is velük van a baj!

Természetesen ez nem mindenkire érvényes, csupán egy problémahelyzetet szeretetne vázolni.

Munkahely és a stressz

Miként gondolkodunk a munkahelyünkről?

Hewitt Associates „Legjobb munkahely” felmérése, szerint mely 2004-ben 19000 magyar munkavállalót kérdezett meg a következő eredményeket kapta:

Megdöbbentők voltak a válaszok, ha azt vesszük, hogy minden második dolgozó nem igazán szereti a mostani munkáját és szívesen foglalkozna valami mással, de az anyagi bizonytalanságtól tartva maradnak. A válaszadóknak nem egészen harmada mondta azt, hogy elégedett a munkahelyével, 31% minősítette a munkahelyét családbarátnak. Valamivel kevesebb, mint a fele szereti azokat a feladatokat végezni, ami munkakörébe tartozik, holott 72%-uk amúgy szereti a hivatását.

Családbarát munkahely cikk forrása »

Mennyit változott mindez 2010-ben?

Családbarát munkahely

Mitől tekintik családbarátnak a munkahelyüket a megkérdezettek?

  • Legfontosabb, hogy ha megbetegszik a gyermek, akkor haza lehessen menni ápolni

  • Vissza lehessen menni szülés után, támogassák a fokozatos munkába állást

  • Biztosítsa a munka/magánélet egyensúlyát, ne kötelezze akarata ellenére túlórára az alkalmazottakat

  • Rugalmas legyen a munkaidő, hogy el lehessen szaladni a gyerekért az oviba, még ha utána vissza is kell menni dolgozni.

  • Továbbképzéshez, tanuláshoz is megfelelően alkalmazkodjon a munkaidő.

  • Információkkal, tanácsadással segítse a gyermek és idősápolást

Családbarát munkahely cikk forrása »

Ezek mind nagyon fontos elvárások, sajnos a munkaadók nagy része nem biztosítja ezeket a feltételeket. Hogy miért? Szerintem nem itt fogjuk megoldani. A munkahelyi stressz csökkentésben óriási szerepe lenne a családbarát munkahelyeknek!

Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család?	Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

A munkahelyi stresszel ki törődik?

Ha a munkahelyem nem segít, akkor segítek magamon!

A munkahelyi stresszel ki törődik?

Vannak, ahol a munkaadók segíteni próbának a dolgozók munkahelyi stresszének kezelésében. Tréningeket szerveznek, sportolási lehetőségeket, rugalmasabb munkaidőt kínálnak. A másik szélsőség, „Ha nem tetszik elmehetsz, találok helyetted mást” hozzáállást képviseli.

Bármilyen is a vezetőség hozzáállása, a munkavégzés során keletkező stressz mennyisége, a stresszt kezelni kell! Fontos megbeszélni, kibeszélni a munkahelyi problémákat. A párunkkal történő beszélgetéseknek komoly szerepe van a munkahelyi stressz csökkentésében.

  • Ha úgy érzi, hogy a munkahelye nem kínál elég megoldást a munkahelyi stressz csökkentésére,
  • Ha úgy látja, hogy túl gyakran viszi haza a problémákat,
  • Ha túlterhelt, feszült, és nem szeretné, ha mindez a családja rovására menne, akkor mikor veszi kézbe a munkahelyi stressz kezelését?

A család, a saját létünk sokkal értékesebb annál, minthogy a munkahelyi stressz ezt felőrölje!

Tegyen saját magáért a saját érdekében most!

Tanulja meg, hogyan lehet a stresszt gyorsan oldani, úgy hogy a hatását azonnal megtapasztalja!

Tanfolyamon keresztül szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

Egyéni foglakozások keretében szeretne megoldást találni? Kattintson ide »

Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család?	Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

Tudjon meg többet! Itt jelentkezhet a következő
Felnőtt stresszkezelő tanfolyamra!

Élhet Ön is stresszmentesen! Stresszkezelés tanfolyam Szülőknek
Jelentkezzen a felnőtt stresszmentesen tanfolyamra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A szülői stressz kihat a gyerekre. A cikksorozat segítséget kíván abban nyújtani, hogy a szülők a stresszes helyzeteket hogyan küzdjék le hatékonyan.

Bővebb információ a hatékony stresszkezelésről »

Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család?	Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!Ha úgy érzi, hogy Önnek is hasznos lenne lerakni a stresszt és megszabadulni a stressz következményeitől, jelentkezzen egyéni tanácsadásra!

Boldog gyermek, boldog szülő
Kérjen időpontot egyéni tanácsadásra!

További információ:
Sághy Zsuzsanna (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család?	Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból »Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út »Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról »Elvált apa és az új kapcsolat »Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz »Stressz és az egészség »Munkahelyi stressz szülőként »Szülő stressz nélkül »Stressz teszt »

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Kimerült, stresszes a munkától, és még vár önre a család?	Azon kevesek közé tartozik, akik az ajtóban valóban le tudják tenni a munkát? De mit tehetnek a többiek akiknek életük mindennapi része a munkahelyi stressz?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek