Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke?

Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Önbizalomhiany

A gátlásos, félénk, önbizalom hiánnyal küzdő gyermek élete során, ha nem küzdi le ezt az akadályt, sokszor kerül számára nehéz, kihívásokkal teli helyzetekbe. Ezek a helyzetek még inkább megnehezítik a változás lehetőségét, a gyermek még visszahúzódóbbá válik. Pedig ebből van kiút!

Az EFT olyan eszköz, mely egyszerűen és biztosan oldja a félénkséget, és egyúttal az egészséges önbizalom növelésben is segít.

Félénk, gátlásos gyermek

Kezdjük rögtön azzal, hogy mint mindennek, a félénkségnek is vannak előnyei. A természeténél fogva visszahúzódó gyermek, bár nem aktív irányítója a mindennapoknak, mégis nagyon jó megfigyelője. Már kamasz korára sok tapasztalattal rendelkezik a mindennapok forgatagában rohanó, extrovertált (a világ felé nyitott) társaihoz képest. Ezekből a gyermekekből gyakran kiváló elemző szakemberek, írók, művészek lesznek.

Az önbizalomhiánnyal küzdő gyermekeknek, akik most néznek szembe ezzel a problémával, ez egyáltalán nem megnyugtató. Hiszen ők nap mint nap szembesülnek félelmeikkel, gátlásaikkal.

Az önbizalom fogalma

Az önbizalom a saját magunkba vetett hit mértéke.

Amit gondolunk, és hiszünk a világról, magunkról, és a világban elfoglalt szerepünkről, arról, hogy mi mire vagyunk képesek.

Örökölhető-e az önbizalomhiány?

Az öröklés nagyon kétértelmű fogalom.

Jelentése: valamely jelleg, tulajdonság átadása az utódok számára.

Vajon minden csak az öröklésen múlik? Amennyiben a szülők is önbizalomhiánnyal küzdenek, akkor a gyermek is biztosan beleesik ebbe a csapdába?

Érdemes olyan lehetőségeket is számításba venni, hogy az a kisgyermek, akit önbizalomhiánnyal küzdő szülők nevelnek, a gyermek alkalmazkodásának révén (hasonulás a környezetéhez, mely számára a biztonságot adja), szintén gátlásossá, félénké válhat.

Azt állítani, hogy: „Ezt örököltem!”, nagy felelősség, mivel így már félig-meddig kizártuk magunkat a változás lehetőségéből.

Miért olyan nehéz a gyermeknek megszabadulni az önbizalomhiánytól?

Mert ez adja számára a biztonságot. A folyamat hasonló a szorongáshoz, mivel az önbizalomhiány a szorongás egy tünete is egyben. A gyermekek szorongásáról itt olvashat.

A gátlásos gyermek számára az új helyzetek mindig komoly kihívást jelentenek. A kihívások viszont csökkentik a gyermek biztonságérzetét, ezért visszahúzódik, vár. Csak akkor lép, ha már tudja, hogy a lépése biztosan kockázatmentes.

Mint szülő, többféle módon bíztathatjuk gyermekünket. Célunk az lehet, hogy gyermekünk elengedje gátlásait, és merje vállalni önmagát. A biztatásnak sokféle módja van, melyek közül az alábbiakat biztosan érdemes kerülni:

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?

„Ne vacakolj már annyit!” „Szedd már össze magad!” „Na, ne légy már ilyen félénk!” Ez a mód ahelyett, hogy előre vinné gyermekünk önbizalmát, csak ingerültséget és dühöt vált ki belőle. Sőt további „megerősítéseket eredményez”: „Azért sem!”

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?

 • Társas kapcsolatok beszűkülése.
 • A világról alkotott kép egyoldalúsága.
 • Önmagába vetett hit csökkenése.
 • Kritika, visszajelzés nem elviselhető a számára.
 • Belső feszültségek, elfojtások, félelmek növekedése.
 • Önérvényesítő képesség csökkenése (nem tud nemet mondani).
 • Másoknak való megfelelni vágyás növekedése.

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Önbizalomhiány okai

A családból fakadó önbizalomhiány okai

A közhiedelemmel ellentétben nem csak ott jelentkezik az önbizalomhiány, ha a szülők túlságosan tekintélyelvűek, és elnyomóak a gyermekkel szemben. A túlságosan megengedő helyzetek szintén eredményezhetnek gátlásosságot, mivel a gyermek nem volt korlátok elé állítva, és nem tudta megtapasztalni lehetőségei határait. A túlságosan elfoglalt szülők esetében a gyermek szintén jelez (nem tudatosan) valamilyen problémával, melynek egyik tünete lehet az önbizalomhiány. Ennek „segítségével” szeretné megkapni elfoglalt (és esetleg túlzottan is magabiztos) szülei figyelmét.

A fel nem dolgozott, elfojtott családi események szintén eredményezhetnek önbizalomhiányt.

Válás, haláleset, baleset, trauma, testvér születése, stb. Természetesen ettől még elvált szülők gyermeke is lehet önbizalommal teli. Nem az esemény megtörténte a mérvadó, hanem az, hogy az események a szülők és a gyermek életében is fel legyen dolgozva.

A gyermek társas kapcsolataiból, szocializációjából származó önbizalomhiány okai

A gyermek társas kapcsolataiból, származó önbizalomhiány okai

A család biztonságából az új közösségbe kerülés megterhelő lehet a gyermeknek. Bölcsőde, óvoda, iskola. Általános tapasztalat, hogy ha a szülőnek nehéz elengedni a gyermekét, akkor az kihat a gyermekre is, ő is nehezen veszi ezeket az akadályokat.

A társak, pedagógusok is hatással vannak a gyermek önbizalmára. 10-11 éves korig a felnőttek szerepe jóval meghatározóbb a gyermek életében, mint a társaké. Bár a társak szerepe az életkor előre haladtával fokozatosan növekszik. Ebben az időszakban pozitív visszajelzésekkel egy pedagógus csodákat tehet, amihez hozzájárul a támogatói légkör is a csoporton, osztályon belül.

Amire igazán szüksége van a gyermeknek, hogy önbizalma legyen

 • Támogató szeretet.
 • Megértés, elfogadás
 • A gyermeknek is lehet igaza
 • Korlátok, melyek nem érnek az égig, mégis rögzítik a legfontosabb elvárásokat
 • Korlátok ismerete a gyermek számára
 • Korlátok átlépésének a következményei és azok betartása
 • Biztonság

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Boldog gyermek Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Miért éri meg feliratkozni?

 • Elsőkézből megkapja a fontos, és időszerű híreket.
 • Az érdeklődési körének megfelelő témákban megjelenő cikkekről tájékoztatást kap.
 • Elsőként értesülhet az újdonságokról, új termékekről.
 • Termékeinkből árengedményben részesül.

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Az önbizalom növelése „házilag” a szülő által

 • Minősítés kerülése, ehelyett a gyermek viselkedésére adjunk visszajelzést. Például:

„Milyen buta vagy!” helyett „Ez nem volt a legokosabb viselkedés ebben a helyzetben!”

 • A negatív helyzetek kiemelése helyett érdemes a pozitív dolgokat hangsúlyozni. Például:

„Már megint elejtetted azt a labdát!” helyett „Most leesett, de előtte számoltam, ötször el tudtad kapni!”

 • Legyen tisztában a saját változásával a gyermek:

„Azt vette észre a tanító néni, hogy az utóbbi két hétben egy kicsit mosolygósabb lettél, már ő is látja rajtad azt, amit mi Apával!”

 • Hagyjuk a gyermeket a saját ütemében fejlődni. A túlzó elvárások csak még jobban elbizonytalanítják őt.

 • Érdemes pozitív mesék, igaz történetek beépítése a mindennapi életükbe. A népmese és mondák hősei megküzdöttek elsősorban saját magukkal („belső” sárkány, ördög, stb.), ezután válhattak igazi hőssé.

 • A mindennapi beszélgetések során őket is hallgassuk meg. Néha a gyermek véleménye, más gondolkodásából fakadóan, komolyan segíthet nekünk. Egy ilyen beszélgetés során már a gyermek véleményének a meghallgatása, esetleg ötletének megfogadása nagyot lendíthet az önbizalmán.

 • Olyan területek (közös) felkutatása, ahol ő valamiben jó, és érdekli. Ha ezeken a területeken fejlődik, az kiemelheti a mindennapi gátlásos helyzetből.

 • A számítógép, TV mindennapunk része. Kezeljük óvatosan, mert hajlamosak lehetünk arra, hogy a másik helyett csak ezekre figyeljünk. Ezek a média eszközök gyermekünk magába fordulására is „rásegíthetnek”. Érdemes minél többször „megtalálni a STOP gombot” a készüléken.

A gyermek önbizalom hiányos, gátlásos viselkedésének az oldásában nem mindig elegendőek a jól megfogalmazott ötletek, néha ennél többre van szükség.

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

A gyermek önbizalom növelése EFT-vel

A gyermek önbizalom növelése EFT-vel

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) egy olyan, gyors változást eredményező módszer, mely az önbizalom hiányos viselkedés alapvető okait szünteti meg. Az önbizalom növelés, önismeret témakörében a már ismert tanácsok helyett, egyszerű és elegáns. Az EFT segítségével megszünteti a csökkent önbizalomhoz kapcsolódó negatív érzelmeket (félelem, bizonytalanság, aggodalom, stb.)

A módszer alapjáról a honlapon bőven talál információt, az az EFT módszer bemutatásánál. ».

Az önbizalom növeléséhez hozzátartozik az is, hogy a félénkséget támogató, valójában önkorlátozó hiedelmeket (Például: „Nem vagyok jó!” „Félős, gátlásos vagyok!”)változtatja meg az EFT, és segít a gyermek saját életéből származó pozitív példákon keresztül új, támogató hiedelmek beépítésében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az EFT-vel nemcsak az önbizalomhiányt okozó negatív érzelmektől, de az azt támogató önkorlátozó hiedelmektől is képes megszabadulni a gyermek, és ezek helyett pozitív, önmegerősítő, az önelfogadást serkentő érzelmek és hiedelmek „tulajdonosa” lesz a foglalkozások alatt. Ebben van az EFT igazi egyedisége, és ez teszi az EFT-t napjaink leghatékonyabb segítő módszereinek egyikévé.

Tapasztalja meg Ön is gyermekével együtt ezt a változást!

A változás az Ön gyermekénél is kézzelfogható eredményekkel jár, melyek lépésről lépésre átalakítják a gyermek viselkedését, megerősítve az önbizalmát.

Tapasztalja meg Ön is gyermekével együtt ezt a változást!

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt gyermekének önbizalma helyreállításában!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke? Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek