Öngyilkosság

Öngyilkosság feldolgozása a családban

Öngyilkosság feldolgozása a családbanÖngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után, az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Az öngyilkosság a családban

Sokan azt gondolják, hogy az öngyilkosság az akaraterő nélküli emberek utolsó segítségkiáltása, bosszúja az itt maradt élők számára.

Az öngyilkosság közvetlen oka lehet, hogy az öngyilkos életében nem megoldott problémák elől történő menekülés. Az öngyilkosság mélyebb oka családállítási szempontból valami egészen más. Az öngyilkos nem menekül, hanem tartozni kíván azokhoz, akik már nem ebben a világban élnek, meghaltak. Az öngyilkos cselekedetének a mozgatórugója a szeretet, és a szeretet utáni vágy, illetve a szeretet átadása.

Ezt egy öngyilkossági kísérletet túlélt ember soha nem fogja beismerni, de a családállítások során ez egyértelműen kiderül.

Ez azért elengedhetetlenül fontos az itt maradottak számára, mert segíthet megérteni az öngyilkos cselekedetének a szándékát.

Mi történik a családtagokkal, ahol öngyilkosságot követ el a szülő vagy a gyermek?

A gyász

Mi történik a családtagokkal, ahol öngyilkosságot követ el a szülő vagy a gyermek?

A család a maga ütemében végigmegy a gyász folyamatán.

Sokk, ahol először el sem hiszi, hogy mi történt, majd fokozatosan közelebb kerül tényekhez, és létrejön egy sokk állapot.

Ezt követően a temetéssel kapcsolatos intézkedések, felkészülés közepette a gyászoló egy kontrollált szakaszba lép. Az nagyon fontos, hogy a gyászoló család ott legyen a temetésen, hogy el tudjon köszönni az elhunyttól.

A temetést követően véget ér a kontrollált szakasz, és tudatosul a családtag elvesztése. ekkor erős érzelmi hullámzások jellemzőek.

A sok negatív érzés mellé az idő múlásával belépnek a szép emlékek is. Ekkor lép a gyászoló az átdolgozás szakaszába. Majd fokozatosan visszatér és nyit a világ felé, képessé válik a saját életéért felelősséggel dönteni. Az elhunyttal kapcsolatos emlékei benne élnek, de már észre tudja venni az élet örömteli pillanatait is. Ez a gyász utolsó szakasza az adaptáció

Az öngyilkosság esete még tabu Magyarországon

Az öngyilkosság teljesen magánügy, a családhoz tartozók gyakran nem mernek beszélni, kérdezni, a család körül egy általános csend uralkodik. A család tagjai szégyellik a történteket. Nem tudnak gyakran még egymás előtt sem beszélni az eseményről. Tele vannak bűntudattal, és elkeseredettséggel. „Itt hagytál minket!”

Gyakran úgy érzik, hogy vádolják őket, pletykák terjednek el róluk, és ez még mélyebb káoszba sodorja a család tagjait.

Az öngyilkosság megélése a családon belül

A gyász nagyon intenzív. A gyerekek látszólag nagyon hamar megkomolyodnak, felnőnek. De ez a látszat! Inkább befelé fordulnak, a kisebbekben támadt üresség, düh, és a düh mögött megbúvó szeretethiány gyakran mérhetetlen.

Az itt maradt szülőnek nem csak a saját gyászával kellene foglalkozni, hanem a gyermekeiével is. Ez pedig nagyon nehéz. A szülő is magába zárkózik, tudja, hogy segíteni kellene a gyerekeinek, de még a saját gyászának a feldolgozásához is gyengének érezheti magát.

Ha a gyermek ezt érzi, akkor kíméletből vagy szeretetből nem beszélnek az öngyilkosságról. És az öngyilkosság feldolgozatlan maradhat.

A gyerekek másik komoly problémája, hogy úgy érezhetik, hogy közük van az öngyilkossághoz, hogy miattuk történt

 • mert nem voltak elég jók
 • mert nem szerették eléggé a szüleiket
 • mert rosszul tanultak.

Pedig ennek semmi köze nincs a valósághoz. Még akkor sem, ha a megromlott szülő gyermek viszonnyal indokolja az öngyilkos a tettét.

Milyen következményei lehetnek az öngyilkosságnak a családon belül?

 • Jó esetben a gyász, a feldolgozás megtörténik, az öngyilkos szülő nem tabu téma, a gyerekekben nincs bűntudat.

 • Más esetekben a család tagjaiban növekszik a szorongás, a félelmek.

 • A gyerekekben kialakulhat egy nagyon erős megfelelési vágy, hogy mindent úgy teszek, ahogy azt az élő szülő akarja csak maradjon. Ez a megfelelési vágy később tovább megy a felnőtt élet szereplői irányába (főnök, élettárs).

 • Ha nincs feldogozva a haláleset, és az öngyilkosról mások megvetően, dühvel beszélnek, akkor a gyerekek tudat alatt csatlakozhatnak az elhunythoz. Ez jelentkezhet rossz tanulmányi eredményben, függőségben, halálvágyban, stb.

 • Milyen következményei lehetnek az öngyilkosságnak a családon belül?A gyerekek, és a szülő a bűntudata miatt olyan kapcsolatokat létesít, ahol meg kell menteni valakit, vagy előnytelen az ő számára, mert mindig ő az áldozat.

 • A családban elhatalmasodhat a szorongás, a depresszió, a függőség.
 • A családnak ilyenkor lenne a legnagyobb szüksége arra, hogy összefogjon, de a saját fájdalma miatt, ha erre nem képes, akkor megbomlik az egység. Gyakoribbá válnak a viták, veszekedések, szélsőséges esetben szétesik a család.

 • Az anya / apa mártírszerepet vállal a gyermekei nevelésében, ezzel szintén bünteti magát.

Legyen erőnk letenni az öngyilkosság miatt magunkra vállalt keresztet!

Az öngyilkosság miatti bűntudat közben elfeledkezünk az élőkről

Dehogy feledkezem el! Csak nehéz ettől megszabadulni, és állandóan az jár a fejemben, hogy miért így, miért velem? Ahogy múlnak az évek a még mindig eszembe jut, és nem értem. Dühös vagyok, és fáj is!

Ezzel párhuzamosan zajlik a mindennapi élet. A gyerekeket valahogy fel kell nevelni. Mintha két idősíkban élnék. A nappal a teendők, a mindennapok közt, de az éjszaka más, akkor gyakran háborog a lelkem.

Az öngyilkosság keresztje

Észre sem vesszük, hogy ott van a vállunkon. Mióta megtörtént, valahogy keményebben kell küzdenem, fáradékonyabb vagyok, a gyerekek is jobban idegesítenek.

A gyerekek is érzik rajtam, hogy valami nincs rendjén, az öngyilkosság témáját messze elkerülik. Nem tudom kivel megbeszélni. Ez a kereszt.

Az öngyilkosság traumájának feldolgozása családi szinten

Ez jár a gyerekeknek, és az őket nevelő szülőnek is. A gyerekek csak úgy tudnak erőre kapni, ha Ön, mint szülő is velük tart, és önmagát segítve, a gyerekek is le tudják rakni az öngyilkosság traumáját, a hiányt, és a dühöt, és minden olyan érzést, mely hátráltatja Őket.

Csak együtt sikerülhet! Szülő és gyermek. A szülő így tudja megadni a maximális segítséget a gyermekének.

Öngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után, az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Hogyan lehet az öngyilkosságot feldolgozni?

Hogyan lehet az öngyilkosságot feldolgozni?

Ehhez szeretnék figyelmébe ajánlani egy olyan segítő módszert, melynek alkalmazása során nincs szükség az elszenvedett traumák újbóli átéléséhez, elmondásához. Ezzel szemben azt fogja megtapasztalni, hogy a gyermekeibe és Önbe fokozatosan visszatér az erő, az életkedv. Ezt EFT –nek (Érzelmi Felszabadítás Technikájának) hívják.

A család lépésről – lépésre lerakhatja a terhét.

Az öngyilkosságot elkövetett személy a legritkább esetben szeretné azt, hogy a gyermekei miatta szenvedjenek!

A gyermekei számára az lesz a legerősebb minta, hogy Ön talpra tud állni nem csak a mindennapokban, hanem a lelke mélyén is.

Ebben minden segítséget szeretnénk megadni Önnek, és gyermekeinek!

Öngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után, az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Az öngyilkosság miatti sérülések földolgozhatók, tudja meg hogyan!

Az öngyilkosság miatti sérülések földolgozhatók, tudja meg hogyan! Kérjen időpontot!Jelentkezzen személyes konzultációra!

Segítségével boldogabb és nyugodtabb életet tudhat a magáénak, és családjának!

Adjon esélyt az egészségének!
Kérjen időpontot!

További információ:
Sághy András (06-30-568-0862)
info@boldog-gyermek.hu »

Öngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után, az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Öngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után, az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Szülők egészsége

Szorongás

Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

Öngyilkosság megtörténte után ott marad egy űr, tele dühvel, kétségbeeséssel, és bűntudattal. Az öngyilkosságot elkövető menekülése után az itt maradt családtagok számára íródott ez a cikk, mely segíteni kíván az öngyilkosság feldolgozásában.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek