Számítógép függő a gyermekem.

Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Számítógép függésA számítógépes játék függés több, annál, hogy a gyermekem szeret játszani. A kötődés nagyon erős.

A számítógépről való letiltással szabályos elvonási tünetek jönnek létre (nyugtalanság, szorongás, dühroham). A megoldás a gyermek problémáinak felderítésén és megértésén át vezet. Ehhez hasznos segítség az EFT.

A számítógép függés egy segélykiáltás, mindig ott lép fel, ahol a gyermek valamilyen érzelmi szempontból elhagyatottnak érzi magát.

Úgy véli, hogy nem kap meg valamit és ezt a hiányt akarja pótolni. Az esetek nagy százalékában a gyermekek nincsenek tisztában a cselekedeteik és a lelki dolgaik összefüggésével. A szülő egyszer csak azt tapasztalja, hogy a gyermeke nem tud már létezni a számítógépes játékok világa nélkül.

A számítógépes játékfüggés tünetei

Függőség fogalma WHO (Világegészségügyi Szervezet) szerint: Azok a magatartásmódok, melyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla még akkor sem, ha ezek testi, lelki és szociális ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.

A függőség azonban nem csak anyagokkal szemben alakulhat ki. Létezik munka, társ, TV, számítógép, chat, vásárlás függőség is.

A WHO megfogalmazása mégis figyelemreméltó: a személyiség nem tud lemondani róla, még akkor sem, ha ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.

Mit tapasztal a szülő, ha számítógép függő a gyermeke?

Valahogy úgy indul az egész, hogy a gyermek látva, beszélgetve másokkal kipróbálja a számítógépes játékokat. Amikor a környezete nem eléggé inger dús számára (nincsenek programok, szülők elfoglaltak, problémák vannak körülötte, akkor elkezd játszani.

Gyermeke egyre több időt tölt a gép előtt

Majd:

 • Gyermeke egyre több időt tölt a gép előtt.
 • Kezdi elhanyagolni a hobbijait, melyeket régen szeretett.
 • Csak arról tud beszélgetni, hogy mit csinált, hol tart éppen a játékban.
 • A baráti kapcsolatai is egyre inkább áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja.
 • A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul.
 • A realitásérzéke változik, egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény.
 • Ha letiltásra kerül sor akkor az veszekedések, dührohamok, rongálások árán sikerül.

Nem érdekli más, csak a játék

Mit tapasztal a gyermek?

 • Elképzelni sem tudja az életét számítógép nélkül.
 • Lehangolt, szorongó ha nem játszhat.
 • Gyakran fáradt, álmos.
 • Időérzéke leromlik.
 • Megfeledkezik biológiai szükségleteiről (evés, ivás, pihenés) a játék közben.
 • Nem érdekli más, csak a játék.
 • Nem is érzi, hogy amit csinál probléma lenne, ez az ő világa hagyják őt békén!

Számítógép függő a gyermekem: Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Valóban függő a gyermekem?

Az alábbi linkre kattintva egy teszt segítségével meggyőződhet arról, hogy számítógépfüggéstől való aggodalmai valóban olyan súlyosak, mint azt jelenkeg gondolja.

Internetfüggőség teszt »

Mit mondanak a kutatások?

Ezt, egy a HVG-ben megjelent cikk nagyon jól példázza:

A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán a kábítószerekkel kapcsolatban használják: viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.

(Az agyunk ugyanúgy reagál a kémiai szerekre való függőségre, mint a viselkedési formák miatt kialakuló függőségre, így a számítógépre is. A szerkesztő megjegyzése)

A The New Scientist című angol tudományos folyóiratban összefoglaló cikk jelent meg az orvosi tankönyvekben még nem kanonizált kutatási eredményekről, amelyek fényében újra kell definiálni a függőség fogalmát…

Sabine Grüsser-Sinopoli és Ralf Thalemann, a berlini egyetem viselkedési-függőség kutatói szerint a kémiai és a viselkedési függőségek között több a hasonlóság, mint a különbség, legyen a függőség tárgya játékszenvedély, vásárlás, munka, számítógépes játék, szerelem, testmozgás, pornográfia, evés, vagy szex.

Grüsser-Sinopoli szerint, ha valaki függőségbe esett, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert tennie kell. Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb dózis igénye is. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. A hangulatváltozások, az idegesség, a hányinger, a gyomorrángás, a fejfájás és izzadás, esetleg hallucináció mind valódi tünet, és a játékosoknál ugyanúgy jelentkezik, mint a kábítószereseknél, de „vásárlás-megvonás” is kiváltotta már…

A közös mechanizmust az okozza, hogy az ingerek ugyanazokon a „jutalom” áramkörökön haladnak át az agyban. Az evolúció során a nélkülözések, a hiány túlélésére szakosodott jutalomközpont nem tud mit kezdeni a mai világ bőségével és túlterhelődik, mint azt Eric Nestler addiktológus, a texasi egyetem kutatója agyi képalkotó berendezésekkel is igazolta…

A kutatók függőségbe esett személyekre jellemző, kulcsinger jellegű képeket mutattak és EEG-vel figyelték az agyi választ. A játékszenvedély, a szex és a kábítószer ugyanolyan elváltozásokat okozott.

A HVG cikk részletesen »

Mit mondanak a tapasztalatok?

Legtöbbször akkor kér segítséget a szülő, mikor gyermeke már a gyermeke szenvedélyes játékos,(ekkor még nem biztos hogy függő!), a naponta gépnél töltött idő meghaladja a 3-4 órát. A szülő megpróbál fellépni ez ellen, tilt, elzár, jelszavas védelem, stb. Az eredmény csekély és sokszor ideiglenes.

Az eltiltások, erélyes korlátozások hatására, a gyermek dühöng, nem érdekli semmi, még az sem, ha a számítógépben tesz kárt vagy „nekimegy” a szüleinek. Ekkor már a tanulmányi eredmények is súlyosan romlanak, gyermek társas kapcsolatai leszűkülnek a számítógépes világra.

Amennyiben fölteszik a kérdést, hogyan jutott el ide a gyermek? A válasz általában valami hasonló:

„Nem érdekelt a tanulás, unatkoztam, valamivel el kellett foglalnom magam! Ott volt a gép és elkezdtem játszani…”

A lelki okok azonban ennél messzebb nyúlnak.

Számítógép függő a gyermekem: Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

A számítógép függés lelki okai

Ahogy kezdtem a cikkem elején: „ a számítógép függés egy segítségkiáltás”. Ez azért fontos, hogy mi szülők ezt minél előbb észrevegyük. A gyermekünk, mint egy szenvedélyes játékos, vagy játékfüggő nincs tisztában azzal, hogy a játék lehet számára veszélyes. Sokszor a szülő sem, mivel a gyermek nem csavarog, szem előtt van, így megkönnyebbül.

Pedig magányos. A játékszenvedély oka legtöbbször a magány, a befelé fordulást, és az önbizalomhiány.

A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, önbizalomra, törődésre vágyik.

Képzeljük el csak a gyermeket, aki nem találja valamilyen okból a helyét a világban. Leül a gép elé. Betölti a játékot és indul a „varázslat”. A játék segítségével eljuthat oda, ahova eddig nem, lehet az, aki szeretne, stb. A siker, a való világhoz képest gyorsan jön. A játékok úgy vannak kidolgozva, hogy minél tovább ott maradjon a játékos a gép előtt. Rájön arra, hogy itt „megvalósíthatja önmagát”.

A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, önbizalomra, törődésre vágyik. És mikor ezt nem kapja meg, kudarcai vannak, egyre inkább menekül a monitor elé.

Számítógép függő a gyermekem: Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Boldog gyermek Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Miért éri meg feliratkozni?

 • Elsőkézből megkapja a fontos, és időszerű híreket.
 • Az érdeklődési körének megfelelő témákban megjelenő cikkekről tájékoztatást kap.
 • Elsőként értesülhet az újdonságokról, új termékekről.
 • Termékeinkből árengedményben részesül.

Számítógép függő a gyermekem: Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Mit tehet a szülő, ha a gyermek játékfüggő?

Mit tehet a szülő, ha a gyermek játékfüggő?

A számítógép függés egy viszonylag új, kevésbé még kutatott terület a függőségek között, sajnos azonban nagy jövő előtt áll. Az azonban biztos, hogy foglakozni kell vele!

A gyermeknek hatékony segítségre van szüksége, hogy úgy tudjon kijönni a problémából, hogy NE egy másik feszültségoldó lehetőséggel pótolja a számítógépet (cigaretta, TV, stb.).

Ehhez leginkább szülői támaszra van szüksége a gyermeknek.

Fel kell ismernie, hogy a cselekedete káros a saját magára is. Gondoljunk csak az elmagányosodásra, csökkenő önbizalomra, romló tanulmányi eredményre, sokszor labilis lelki állapotra.

Ettől még ő nem fog elszakadni a géptől, és ezt nem is várhatjuk tőle. Tiltani, erőszakot alkalmazni semmi értelme. A titok a kapcsolatok újraépítésében van. A gyermeknek segíteni kell visszakerülni a mindennapi életbe. Társas kapcsolataiban, sikereiben megerősíteni őt. Átbeszélni azt a belső hajtóerőt, amiért a számítógépet választotta. Ehhez nagyon sok türelemre van szükség.

A kezdeti lépésként hasznos a szelídebb játékokra való áttérés. Akár közös stratégiai játékok is megfelelőek erre a célra. Hiszen akkor tudok segíteni valakin, ha hasonló „nyelvet beszélek” mint ő. Kezdjenek el beszélgetni- bármiről, kezdetben a játékról is, még akkor is ha Önt nem érdekli, mert a cél fontos (kihozni a gyermeket ebből az állapotból).

Merjük igénybe venni a régi barátai segítségét!

A játék tiltása helyett érdemes alternatív programokat ajánlani neki, természetesen közösen. Ha idősebb, merjük igénybe venni a régi barátai segítségét, vegyünk mozijegyet, menjenek el együtt moziba. Hívhatjuk akár vacsorázni (egy tinédzsernek mindig jól jön egy kis „táplálék”). Tehát bármi ami „bejön” neki, csak az Ön kreativitása szabhat határt.

Emellett hasznos segítség az EFT ismerete és gyakorlása.

Hogyan segít az EFT a számítógépes játék függés feloldásában?

Az EFT segítségével nagyon jól kezelhetővé válik a mindennapi feszültség, a stressz. A különböző problémák könnyebben feldolgozhatók így.

Hasznos segítség az EFT ismerete!

Az EFT titka azonban ennél jóval több. Segítségével jól meghatározott kérdésekkel kideríthető, hogy mi is gyermekünk igazi problémája. Ezt megtudhatjuk, ha nagyon jól és finoman tudunk kérdezni, illetve jó a kapcsolat szülő és gyermek között. Ha ez nem áll fenn érdemes a dolgot szakértőre bízni.

Az alapprobléma megismerése után az EFT-vel a régi élethelyzetek feldolgozhatóvá vállnak, és a gyermek „kinyitása” is hatékonyabbá válik.

Egy számítógépes függőség esetén, ha az eset súlyos, a gyermeket még a szobából is nehéz kirángatni, főleg akkor, ha tisztában van azzal, hogy azért viszik valahová, hogy a számítógép függősége megszűnjön!

Ezért a személyes foglakozások során SOHA nem az számítógépes játékfüggőséget kell megcélozni, hanem az okokat feltárni és lehetőség szerint helyreállítani a problémát. Egy ilyen helyzetben gyakori „mellékprobléma”: a szorongás, a rossz tanulmányi eredmény, túlsúly, magány, iskolai bántalmazások, stb. Ez valószínű, hogy zavarja a gyermeket annyira, hogy el lehet vele kezdeni foglakozni.

A számítógép függőség egy olyan összetett probléma, melynek megoldása nem csak a gyermek feladata, hanem a szülőé is. A munka során nagyon támogató magatartásra és nyitottságra van szükség az ő részéről (részükről).

Abban az esetben, ha a fenti tünetek jellemzők az Ön gyermekére, beszélje át a helyzetet a gyermekével, és indítsa el őt a megoldás útján és mellette szorosan támogassa őt. Az EFT egy valóban hatékony megoldás lehet a számítógépes függőség estére. Tapasztalja meg Ön is!

Számítógép függő a gyermekem: Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt, hogy a gyermeke ismét megtalálja önmagát!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!

Boldog gyermek, boldog szülő
Jelentkezzen személyes konzultációra!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

Számítógép függő a gyermekem, hogyan segíthetek neki, mint szülő?

Mi a gyermekem problémája?

Család és gyermeknevelés

Válás és a gyermek 1. » Válás és a gyermek 2. »
Feldolgozta-e a válást a gyermekem? » Mit jelent a gyermekemnek a válás? » Átsegíteni gyermekem a váláson » Kamaszok és a válás »

Tanulási problémák

Diszlexia » Diszlexia és az önbizalom »Segítség a tanulási nehézségek felismerésében »
Ismerjük fel a tanulási nehézségeket! » Nem megy a tanulás » Nem tanul a gyermek »
Gyermekemnek rosszak a jegyei, mit tegyek? »
Magántanár? Hogyan válasszak magántanárt? » Büntessem vagy motiváljam? »
Hasznos mindennapi motivációs ötletek » Iskolai kudarcok » Szülő és gyermek együtt tanul » Vizsgadrukk »
Iskolai bukás, pótvizsga » Pótvizsga felkészülés » Tanulás értelme »

Viselkedési problémák

Gyermekemet bántalmazzák az iskolában» Gyermekemet nem fogadják be az iskolában »
Önértékelés teszt »Önbizalomhiányos gyermek »
A serdülő az önismeret, és az önértékelés » Önértékelési konfliktusok és a serdülőkor »
Önbecsülés hiánya » Önismereti fogalmak, az önismeret fejlődése »
Túlsúlyos a gyermekem 1. Hogyan állítható vissza egy túlsúlyos gyermek önbizalma?»
Túlsúlyos a gyermekem 2. Mi lehet gyermeke túlsúlyának az oka? »
Túlsúlyos a gyermekem 3. Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke túlsúlyos? »
Agresszív a gyermekem »
Gyermeki agresszió megelőzése » A társai verik a gyermekem az iskolában »
Gyermekem balhézik a tanárokkal 1. » Gyermekem balhézik a tanárokkal 2. »
Gyermekem csúnyán beszél » Csúfolják a gyermekem! »
Én csak áldozat vagyok nem vállalok felelősséget! » Szorong a gyermekem »
Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél » Gyermekkori fejfájás »
Iskolaváltás 1. Hogyan, és mikor váltsunk iskolát? »
Iskolaváltás 2. Segítsünk az iskolaváltással járó stressz leküzdésében»
Számítógép függés » Internetfüggőség » Internetfüggőség teszt »

Kisgyerekes gondok

Alvás, alvásproblémák kisgyerekeknél »Alvásproblémák kezelése kisgyermekek estében »
Kistestvér érkezik, hogyan előzzem meg a testvérféltékenységet? »Gyakran beteg a gyermekem »
Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába »
Szobatisztaság elérése kisgyerekeknél »

Stressz problémák

Ismerje meg, a kezeletlen stressz kockázatait! » Stressz teszt gyerekeknek »
Gyermek és a stressz » Mitől stresszel a gyerek? » Stresszoldás az iskolában »
Stressz háttere. »

Tehetséges gyermek, tehetséggondozás

Tehetséges gyermek »

Számítógép függő a gyermekem, hogyan segíthetek neki, mint szülő?

Megoldási lehetőségek

Kínálat

Kínálat (Minden egy helyen röviden)»

Tanfolyamok Gyerekeknek

Stresszkezelő gyermektanfolyam »
Stresszkezelő Tanfolyam osztályoknak » Stresszkezelő tanfolyam vidéken »
Mit oktatunk a stresszkezelő gyermek tanfolyamon? »
Lelki felkészülés a középiskolai felvételire »
Stresszkezelő tanfolyam vélemények »
Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!»

Speciális egyéni foglalkozások

Intenzív nyári foglalkozások gyerekeknek »
Skype™ konzultáció szülőknek bárhonnan, az interneten keresztül »

Számítógép függő a gyermekem, hogyan segíthetek neki, mint szülő?

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek