Szorongás

Amikor az félelmek fojtogatnak

SzorongásA dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul.

Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

Tegyük tisztában azzal, hogy mi is a szorongás!

Szorongás fogalma

A szorongás a személy által érzékelt fenyegetésre adott normális válaszreakció. A szorongást akkor tekintjük a normálistól eltérőnek, ha olyan helyzetekben fordul elő, amelyeket az emberek többsége könnyedén megold.

Szorongás fajtái

A szorongás, mint probléma nagyon szerteágazó. Akkor vezet problémákhoz, ha a tünetei ok nélkül, vagy fenyegetést nem jelentő események hatására következnek be.

A szorongás felnőttek esetében is jelentkezhet önállóan, vagy mint egy másik probléma részeként (pl. krónikus betegség miatt kialakult szorongás).

 • Általános szorongás

  Irreális vagy eltúlzott szorongást, aggodalmat érez a felnőtt az életében bekövetkezett esemény(ek) hatására, és legalább 3 hónapig fennáll.

 • Generalizált szorongás

  Olyan, nem speciális szorongásos állapot, mely folyamatosan jelen van, a felnőtt életének szinte minden mozzanatát befolyásolja. (Dr. Ranschburg Jenő)

 • Pánik

  Egy vészhelyzetnek ítélt szituációra adott hirtelen reakció, mely félelmi és szorongási epizódokkal jár.

 • Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)

  Jellegzetes és tartós tünetekkel járó betegség, mely során egy életet veszélyeztető helyzet átélését követően a szervezet nem képes a normális működésre visszaállni. Legtöbbször balesetek, erőszak, nemi erőszak után megjelenő tünet együttes.

 • Fóbia

  Irracionális félelem tárgytól, állattól, helytől, személytől. Ilyenek az agorafóbiák, azaz a tértől való félelmek: tériszony, klausztrofóbia a zárt tértől, stb. A szociális fóbiák a társadalmi érintkezéstől való félelmek: pl. félelem a nyilvános beszédtől. Speciális fóbiák esetében irreális félelem állatoktól, természetben előforduló eseményektől: sötétség, mennydörgés, betegség, stb.

 • Kényszer

  Akaratunk ellenére rendszeresen gondolatok, képek „törnek be” a tudatunkba, melyektől képtelenek vagyunk szabadulni. Ez a kényszeres gondolkodás. Illetve valamilyen cselekvéssort kell újra és újra végrehajtanunk, melyet nem akarunk, de mégis tennünk kell. (Dr. Ranschburg Jenő)

Szorongás tünetei

Szorongás tünetei

 • Álmatlanság.
 • Gyomorfájás.
 • Gyakori fejfájás.
 • Szív környéki fájdalom.
 • Félelemérzet, pesszimizmus.
 • Idegesség, feszült lelkiállapot.

A szorongás alapja a mindennapi életben

A stresszes helyzetekben a szervezetünk jelez nekünk, hogy készen álljunk arra, hogy az adott kihívásnak meg tudjunk felelni. Abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy az élet kihívásai nagyobbak, mint amekkorával meg tudunk birkózni, elkezdünk félni, aggódni.

Az aggodalmaink, félelmeink miatt szorongani kezdünk. Ez egy mértékig teljesen elfogadható, de mi van akkor, ha a félelmeink annyira elhatalmasodnak rajtunk, hogy nem tudunk vele megküzdeni?

A szorongás kismértékben akár inspiráló lehet, míg az erősebb félelmek hatására fokozatosan kikerül az irányítás a kezünk közül. A szorongás átveszi a hatalmat, és viselkedésünket úgy irányítja, hogy lekerüljük a félelmetes (magunk számára félelmetes) helyzeteket.

A szorongás, és az elkerülő viselkedésmód összefüggése

A belső félelmeink, szorongásunk hatására az elkerülő viselkedésmódunk felerősödik. Logikusan tudjuk, hogy nem lenne szabad meghátrálnunk, mondjuk egy nyilvános beszédtől, de a félelmeinkre nem lehet logikusan hatni. A félelmeink miatt úgy érezzük, hogy az adott helyzet teljesen valóságos, és okunk van félni.

A szorongás miatt kialakult elkerülő viselkedésmód következményei

Beszűkülő lehetőségek:

 • A félelem tárgyától való fokozott izgatott állapot, és a vele járó kellemetlenségek (nem szállok be a metróba, autóval járok mindenhova).

 • A környezetünk (családunk) alkalmazkodása a mi szorongásunkhoz még fokozottabb tehertétel az ő és a mi számunkra is.

 • A szorongás miatt kialakult elkerülő viselkedésmód következményei

  A bennünk rejlő tehetség nem tud kibontakozni, mert a félelmek a szorongás miatt nem tehetem azt, amit szeretnék.

 • A gyermekeim az én példámat látják maguk előtt, mint megoldási lehetőséget, és mintát adok a számukra, sajnos ez a minta is átvételre kerül.

Mit kezdhet egy felnőtt a szorongásával?

Azt Ön már biztosan érzi, hogy a szorongás milyen mértékben hátráltatja Önt a mindennapi életben. Azt is megtapasztalta, hogy logikusan a félelmekre nem lehet hatni.

„Hiába mondom magamnak, hogy ne féljek, amikor igen is félek!”

Olvashatok, gyakorolhatom a különböző pihentető vagy relaxációs módszereket, melyek csökkentik a szorongást:

 • Sport, futás, kirándulás, stb.
 • Relaxáció,
 • Jóga, meditáció,
 • Zene, hobbi, alkotás

De azt is biztosan érezte már, hogy a félelmek gyökere kevésbé változott, inkább átmeneti nyugalmat sikerült elérni.

Mi lenne akkor, ha a félelem gyökerének tartós kezelésével sikerülne a szorongást végérvényesen oldani?

Mi a probléma a szorongás átmeneti oldásával?

Mi a probléma a szorongás átmeneti oldásával?

Bár időről időre sikerül nyugalmat elérni a félelem tárgyával szemben, a nyugalom mégis átmeneti marad, mihelyt újra belekerülök egy kritikus helyzetbe.

Ez olyan mintha egy olyan mezőn sétálnék, ami a felszínen nyugodt, de ott vannak azok a tüskés bokrok, melyeket sajnos nem tudok mindig kikerülni.

Ha a szorongást végérvényesen és tartósan szeretné rendezni, akkor olyan eszközökre, megoldásokra van szükség, melyek végérvényesen kezelik a szorongása gyökerét.

Mit nyerhet bárki, ha végérvényesen megszabadul a szorongásától?

Szabadságot. Olyan tudatot, hogy tisztában van a különböző élethelyzetek nehézségeivel, de már tud hatékonyan, félelmek nélkül gondolkodni, döntést hozni, és megoldani a problémát.

A dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul. Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

Oldjuk a szorongást végérvényesen

Annak, hogy Ön szorong, számos oka lehet. Akár generalizált szorongása van, akár pánikbeteg, vagy éppen a nyilvános beszéddel küzd, mindegyik probléma kialakulásához hozzájárultak olyan életesemények, melyek megalapozták ezt a szorongást.

Ezek a szorongást kiváltó okok csakis Önre jellemzőek.

Éppen ezért az általános jó tanácsok, mint „Pihenj többet!” vagy „Vedd könnyebben a főnököd!” nem működnek. Mert a szorongás, a félelmek kiindulásának semmi köze a főnökhöz, a pihenéshez.

A jó hír, hogy mindenki a feltett segítő kérdések segítségével, tudatos befelé figyeléssel meg tudja határozni azokat a helyzeteket, személyeket, eseményeket, melyek kialakították az Önre jellemző szorongási formát.

Utána nincs más dolgunk, mint egy hatékony módszer segítségével feldolgozzuk akár azokat a helyzeteket is, melyeket Ön most még lehetetlennek talán lehetetlennek tart.

A módszer melyet szeretnék az Ön figyelmébe ajánlani, egy olyan hatékony stresszoldó technika, melyet EFT-nek hívnak (Érzelmi Felszabadítás Technikája), mely végérvényesen képes lesz az Ön szorongásának alapjaiban történő rendezésére.

Hogyan oldjuk végérvényesen a szorongást?

 • Úgy, hogy Ön is aktívan közreműködünk a kialakult félelmek, szorongások oldásában, ez nagyon pozitívan hat Önre

 • Úgy, hogy a hatását már az első alkalommal tapasztalni fogja,

 • Úgy, hogy közben teljes biztonságban érezheti magát,

 • Úgy, hogy nincs szükség a kiváltó események részletes átélésére, éppen ezért diszkrét.

Mibe kerül mindez?

 • A szorongása miatt mennyi helyzetet kellett átélni tele kellemetlenséggel, stresszel?

 • A szorongása miatt melyek voltak azok a dolgok, tervek, melyeket nem tudott megvalósítani?

 • Már hány helyen próbálkozott, hogy megszabaduljon a szorongásától?

Minden vezetett foglalkozás 60 perces. Ez a 60 perc 12 ezer forintba kerül.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy fóbia esetében elég 2-3 alkalom, a pánikbetegség esetén átlagosan elég 6 alkalom, többszörösen összetett szorongás, félelmek esetén átlagosan 10 alkalom szükséges ahhoz, hogy a szorongásától végleg és tartósan megszabaduljon.

És még csak most jön a java!

 • Ha Ön miután leteheti a pánikbetegségét, akkor képes lesz olyan munkát vállalni, melyet eddig nem tudott!

 • Mivel megszabadult a nyilvános beszéd szorongató érzésétől, lehetséges, hogy könnyebb lesz az előrelépés a ranglétrán.

 • Ha megszűnik az általános szorongása, félelme, akkor a családban, a gyermekei, a párja is nyugodtabb lesz, megváltozik az otthoni hangulat.

 • És ami a legfontosabb: Azok az emberek, akik optimistábban, belső szorongások, és félelmek nélkül képesek élni az életüket egyszerűen tovább élnek!

Mi a bizonyíték arra, hogy ez a fajta szorongásoldás működik?

Az a több mint 500 ember, akinek eddig sikerült elengednie Sághy Zsuzsanna által a különböző problémáit lelki és fizikai szinten is.

Ön képessé válik arra, hogy a szorongást elhagyva, egy új, szabadabb életet éljen.

Az a további 350 ember, aki megtanulta, és alkalmazza ezt a stresszoldó módszert Magyarországon.

De ehhez képest a legfontosabb bizonyíték Ön saját maga. Ön képessé válik arra, hogy a szorongást elhagyva, egy új, szabadabb életet éljen.

Már első foglalkozáson meg fogja tapasztalni azt, hogy a szorongása elkezd oldódni, ezt biztosan állíthatom minden esetben.

Lehetséges, hogy vannak további kérdései a szorongás oldása miatt

 • Én elég nehéz eset vagyok, már évek óta bennem van a szorongás, mi van, ha nekem nem működik?

Sokan hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy mi aztán nehéz esetek vagyunk! De mindannyian emberek vagyunk, és minden helyzetnek van megoldása. Saját magunk problémáit a legnehezebb megoldani, de egy független külső segítség közreműködésével ez könnyebben fog sikerülni.

 • Hol tudok ennek az EFT-nek bővebben utánanézni?

Bővebb információ az EFT-ről »

 • Az én helyzetem nagyon speciális, nem szívesen beszélek róla, mert nem akarom újra átélni!

A szorongás oldása minden esetben egyedileg az Ön igényeinek teljes figyelembevételével zajlik. A foglalkozáson maximális biztonságban fogja magát érezni, közben a problémájáról sem kell részletes beszámolót tartani, mégis azt fogja tapasztalni, hogy egyre nyugodtabb, és visszatér a régi énje.

A dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul. Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

Szorongás oldása a gyökerektől

Szorongás oldása a gyökerektől

Amennyiben úgy érzi, hogy a szorongása már éppen elég kellemetlenséggel, hátránnyal járt az életében, és nem akarja, hogy a gyermekeire is „ragadjon” ebből a nyomasztó állapotból, akkor megvan az igénye arra, hogy a szorongása végérvényesen a múlté legyen.

Akkor lehet sikeresen oldani a szorongást, ha a szorongás alap okát rendezzük.

Erre az EFT módszer képes, melyet már az első alkalommal megtapasztalhat Ön is.

A szorongás oldása után, Ön és környezete is megtapasztalhatja azt a felszabadító érzést melynek segítségével új lehetőségek nyílnak az életébe.

A szorongás kezelhető, tudja meg hogyan!

Tudjon meg többet! Kérjen időpontot!Jelentkezzen személyes konzultációra!

Segítségével boldogabb és nyugodtabb életet tudhat a magáénak, és családjának!

Adjon esélyt az egészségének!
Kérjen időpontot!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul. Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

A dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul. Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

Szülők egészsége

Szorongás

Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

A dzsungelban létezik egy füge féle, melyet úgy hívnak fojtogató füge. Felkúszik óriás fákra, és azokon élősködve, fokozatosan körülöleli őket, majd annyira elvonja a tápanyagot, hogy a füge számára otthont adó fa végül elpusztul. Ha mi nem is járunk így a szorongás által, de a szorongás hatása ránk emberekre a teljesítményünkre ugyanilyen. A félelmeink néha annyira felülkerekednek rajtunk, hogy erősen befolyásolják, korlátozzák mindennapi életünket.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Elsőkézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.


Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása

Otthon végezhető tanfolyamok gyerekeknek

Iskolai beilleszkedési nehézségek esetére

Szabaduljon meg gyermeke az iskolai beilleszkedés nehézségeitől!

Tegyen még ma gyermeke­ lelki békéjéért!

Tudjon meg többet! »

Boldog gyermek