Szülőként válás előtt

Hogyan tudom eldönteni, hogy váljak, vagy ne váljak?

Szülőként válás előtt Hogyan tudom eldönteni, hogy váljak, vagy ne váljak?A legnehezebb döntések egyike előtt áll. Fontolgatja, vagy el akarja dönteni, hogy elváljon vagy továbbra is ebben a kapcsolatban éljen.

Szeretnénk néhány használható szempontot megosztani Önnel, melyek segíteni fogják Önt a döntéshozatalban.

A válás akadályai

A válást, és a jelenlegi párkapcsolatát nem lehet általánosítani, ítéletet mondani. Minden válás mögött legalább két ember van, akik valaha úgy döntöttek, hogy együtt akarnak élni. A jelen állapotot megelőzték jó, és kevésbé jó évek, események.

A válás vagy egy jó párkapcsolat legnagyobb akadálya azonban nem a körülmények, a gyerekek, vagy a másik, hanem saját magunk. Akármilyen döntést is fog hozni az elkövetkező időszakban a szempontok figyelembevételén túl a leghasznosabb, ha sikerül elmélyednünk saját magunkban. Egy ilyen elmélyülés meg fogja hozni a helyes választ.

Hogyan tudunk kellően megfontoltak, elmélyültek lenni, hogy valóban jó döntést hozzunk? A válás szempontjai utáni részben erről tud olvasni.

Válás mellett

A válás mellett szól, ha olyan párkapcsolatban élek, mely során olyan szinten kötöttem magammal kompromisszumot, hogy ezek a kompromisszumok már veszélyeztetik a lelki, és fizikai egészségem.

Válás mellett szól az is, ha a párom szenvedélybetegsége, lelki állapota miatt veszélyeztetett vagyok én, és/vagy a gyermekeim.

Válás ellen

A válás ellen szól, ha a közös életünk egy kommunikációs zátonyra futott. A kommunikációs zátony egy tág megfogalmazása mindazoknak a problémáknak, melyek nagyobb hatékony kommunikáció segítségével megoldhatók lehetnek.

Természetesen nem ide tartoznak azok az ígérgetések, érzelmi manipulációk, játszmák, melyek miatt nem tudjuk megoldani a párkapcsolati problémákat.

A hatékony kommunikáció előfeltétele, hogy mi magunk elég erősnek, és magabiztosnak érezzük magunkat ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kommunikálni.

Konkrét esetek, példák helyett úgy vélem, hogy nagyon sok mindent rendezni lehet egy párkapcsolat során, kivéve a családom, és jómagam veszélyeztetettségét lelki, és fizikai szempontjából.

A válás és az önbecsülés

A válás és az önbecsülés

A válás kudarc, a válás veszteség, a válás a boldogságba vetett hitünk csődje lehet. Legtöbben így is fogják fel. Mert a válás, az ezt megelőző nehézségek rombolják az önbizalmat.

Ha Ön a váláson gondolkodik, ezt nem örömből teszi, az önbizalma sem akkora, mint a kezdetek kezdetén.

Az önbizalom elvesztése a válási döntéshozatal során tovább ront az adott helyzeten. Vagyis válás előtt a megfelelő döntés meghozatalához nagy szüksége lehet egy jó adag önbizalomra!

A válás, és a félelem

A válás legnagyobb akadálya maga a félelem, ami belevisz minket olyan döntésekbe, melyeket utána megbánunk.

  • Félünk, hogy mi lesz velünk a párunk nélkül,

  • Félünk, hogy hogyan lesz ezután még boldog párkapcsolatom,

  • Félünk, hogy mi lesz a gyermekeinkkel,

  • Félünk attól, hogy nem tudunk megegyezni, hogy ismét veszekedés lesz, hogy a másik patthelyzet elé állít minket,

  • Félünk, hogy nem tudunk talpra állni, hogy nem tudjuk biztosítani azt a jólétet magunknak, a gyermekeinknek, amit eddig megszoktunk.

A félelmet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a félelemmel történő válások rosszabbul sülhetnek el.

A válás, és a gyerek

A válás során a gyerekek sérülnek. De a gyerekek sok mindent túl tudnak élni, akár anélkül, hogy a válás károsan befolyásolja az ő személyiségüket.

Ehhez a gyerekeknek arra van szükségük, hogy mindkét szülőtől érezze a szeretetet, és a megbékélést. Majd a válást követően a gyermek megtapasztalja azt, hogy a szülei lehetnek boldogok, és tovább tudnak lépni a saját traumáikon, hogy ezzel példát mutassanak a gyermekeiknek.

Mi lesz, ha beadom a válópert?

Mi lesz, ha beadom a válópert?

Ez függ attól, hogy a válni akaró fél, hogyan közli a szándékát. Lehet, hogy már előtte elköltözött, már régóta külön élnek, de az is lehet, hogy nemrég mondta meg a párjának.

Legjobban a derült égből a villámcsapás helyzetekre kell figyelni. A nők többsége megérzi, ha a másik már „nincs ott”, és válni akar. A férfiak sokkal nehezebben veszik az akadályokat.

Alapszabály, hogy az igazság gyógyít. Ez alól csak akkor tartsunk kivételt, ha a válás szándékának közlése során veszélyeztetve éreznénk magunkat.

Ennek ellenére úgy vélem, hogy a másiknak érdemes esélyt adni a változásra. Hogyan? Megváltozni nem egyszerű. Sokszor tapasztaljuk, hogy a párunkat nem lehet „berángatni” egy családterápiára, mert ő „nem bolond”.

Ha közlöm vele, hogy mi a bajom, azt részletesen, és nyugodtan meg tudom beszélni, akkor a páromnak tudnia kell, hogy mit akarok, és azt mennyi időn belül várom el a változást. Ezek az elvárások legyenek reálisak, és olyanok, amelyekre a másik képes.

Gyakorlatilag három részletre érdemes figyelni, hogy mit akarok elérni, mikorra szeretném elérni ezt a változást a páromnál, és mit fogok tenni, ha ez nem következik be (vagy nem látom a szándékát, hogy elinduljon ebbe az irányba)

Ne feledjük, hogy a párkapcsolat mindig kettőn áll, lehet, hogy a párunk is szeretne változást elérni, az elvárásaink tehát soha nem lehetnek egyoldalúak.

Ha mindezeknek ellenére nem változik kettőjük viszonya, és Ön úgy dönt, hogy ki akar lépni ebből a kapcsolatból, akkor érdemes elindítani a válást.

Hogyan mondjam meg a gyereknek?

Azt, hogy fontolgatja a válást még nem érdemes közölni a gyerekkel, bár a gyerek úgyis érzi, hogy baj van. Ilyenkor annyit érdemes mondani, hogy: „Anyu, és Apu nem mindig jön jól ki egymással, de ez a mi dolgunk, Ti gyerekek ebbe nem tudtok beleszólni, és nem is a ti feladatotok megoldani. Ezt nekünk felnőtteknek kell rendezni.”

Ha már mindketten a válás mellett döntöttek, akkor beszéljék meg közösen, hogy mit fognak mondani a gyereknek. Az alábbiak feltétlenül legyenek benne:

  • Mi fog történni?

  • Mikor?

  • Ő/Ők hol fognak lakni?

  • A kettőjük között kialakult problémát nem tudták megoldani, de ebben a gyerek nem felelős!

Mi lesz a válóper alatt?

A konkrét eljárási folyamatot egy válóperes ügyvéd, illetve egy szakértő mediátor nálam jobban el tudja magyarázni, de van valami, amiről nem nagyon szokott senki beszélni!

Idegi megterhelés, stressz a válás folyamata alatt.

Két amerikai pszichológus Thomas Holmes és Richard Rahe létrehozott egy életeseményekkel kapcsolatos stressz skálát. Benne számos negatív, és pozitív életesemény mellé rendelt egy tapasztalatokon alapuló pontértéket.

A pontértékeket éves szinten összeadva előre jelezhető, hogy milyen valószínűséggel betegszünk meg a stressz miatt. Éves szinten, ha a pontok összege eléri a 150-et, akkor közepes kockázati tényezővel, ha meghaladja a 300-at, akkor jelentős kockázati tényezővel kell számolni.

Ezen a skálán a házastárs halála utáni legmagasabb érték a válás 73 ponttal, és ezt rögtön követi a különélés 65 ponttal.

A válás tehát az egyik legerősebb stresszt okozó élethelyzet!

De mi történne akkor, ha a válás megelőzhető lenne, vagy úgy lehetne lefolytatni,hogy folyamatosan, és hatékonyan meg tudnám nyugtatni magam?

Esettanulmány:

Egy édesanya, aki nagyon kötődött a férjéhez, mikor a férj bejelentette, hogy elköltözik a szeretőjéhez teljesen összetört. Először abba kellett neki segíteni, hogy talpra tudjon állni, majd abban, hogy lelkileg kibírja a válóperes tárgyalásokat.

Egy speciális, de könnyen alkalmazható technikát tanítottam neki, melyet saját magán alkalmazott, hogy fel tudjon készülni az előtte álló nehéz feladatra. Sikerült neki! Meg tudott egyezni a férjével, és a válóperes tárgyaláson is nyugodt maradt. Bár a sérelem rajta esett meg, mégis el tudta engedni, és ezzel a lelki gyógyulás útjára lépett, amiből nem csak ő, de a kislánya is profitált.

A döntés akadályozó egyetlen tényező

Ha nincs, stressz jól tudok dönteni!

A döntéseink árnyékában mindig ott vannak a legfontosabb érzelmek, feszültségek, a stressz.

Ha nem, vagy kevésbé tudna ránk hatást gyakorolni a stressz biztosan állíthatom, hogy jobban, és egyszerűbben jövünk ki a problémáink özönéből, melyet a válás zúdít ránk.

Röviden:

Ha nincs, stressz jól tudok dönteni!

Szeretné, hogy a lelki viharok helyett nyugodt, és megfontolt döntést tudjon hozni, ha válás előtt áll?

Ehhez jól fog jönni egy hatékony, gyorsan alkalmazható stresszt oldó technika!

Ismerje meg a részleteket itt!

Mi tudunk ebben segíteni!

Amennyiben a válást fontolgatja, de szeretne saját maga megoldást találni az érzelmek viharában, és egy hatékony stresszt kezelő eszközre van szüksége.

Azt mondod válás. Azt mondom EFT! »

De azt is megtehetem, hogy szakember segítségét kérem. Erre való az alábbi bejelentkező ablak!

Szeretné, hogy a lelki viharok helyett nyugodt, és megfontolt döntést tudjon hozni, ha válás előtt áll?

A legnehezebb döntések egyike előtt áll. Fontolgatja, vagy el akarja dönteni, hogy elváljon vagy továbbra is ebben a kapcsolatban éljen. Szeretnénk néhány használható szempontot megosztani Önnel, melyek segíteni fogják Önt a döntéshozatalban.

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tudja a válás előtt megtalálni a lelki békéjét, nyugalmát!

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tudja a válás előtt megtalálni a lelki békéjét, nyugalmát!Jelentkezzen ingyenes telefonbeszélgetésre! A kapcsolatteremtés célja, hogy Ön korrekt tájékoztatást kapjon arról, hogyan gondolhatja át, hogy mi a leghelyesebb döntés. Mit tegyen a válás során, úgy, hogy az a lehető legkevesebb stresszel, feszültséggel járjon! Tapasztalja meg a nyugalmat, és az erőt még a válás előtt!

Boldog gyermek, boldog szülő
Csak egy elköteleződéstől mentes, de az Ön számára hasznos telefonbeszélgetés!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A legnehezebb döntések egyike előtt áll. Fontolgatja, vagy el akarja dönteni, hogy elváljon vagy továbbra is ebben a kapcsolatban éljen. Szeretnénk néhány használható szempontot megosztani Önnel, melyek segíteni fogják Önt a döntéshozatalban.

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból »Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út »Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról »Elvált apa és az új kapcsolat »Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz »Stressz és az egészség »Munkahelyi stressz szülőként »Szülő stressz nélkül »Stressz teszt »

Válás

Szülőként válás előtt » Válóper szülőként » Szülőként válás után Válás feldolgozása »

Fogyatékkal, tartósan betegen élni

Gyermekem krónikus beteg, szeretnék segíteni rajta!» Gyermekem fogyatékkal él Hogyan segíthetek lelkileg fogyatékkal élő gyermekemnek?»

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Szorongás

Fóbia: indokolatlan félelem? »
Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

Tanfolyam

EFT tanfolyam »

Az EFT - Érzelmi Felszabadítás Technika

Emotional Freedom Techniques (Érzelmi Felszabadítás Technika) » Mi az EFT? »
Az EFT eredményei a tanulási problémák esetében »
EFT a gyakorlatban » EFT gyerekeknek »EFT Szótár »

A legnehezebb döntések egyike előtt áll. Fontolgatja, vagy el akarja dönteni, hogy elváljon vagy továbbra is ebben a kapcsolatban éljen. Szeretnénk néhány használható szempontot megosztani Önnel, melyek segíteni fogják Önt a döntéshozatalban.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Első kézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása