Válóper szülőként

Hogyan tudok stabil maradni, miközben válok?

Válóper szülőként Hogyan tudok stabil maradni, miközben válok?A cikk abban kíván segítséget nyújtani, hogyan tudjuk a válást, a válópert úgy lezárni, hogy az a legkevesebb feszültséggel járjon Ön, és gyermekei számára.

A válás okai

A válásnak számos oka lehet. A válás egy jóval összetettebb folyamat, minthogy csak az okokkal magyarázzuk. De a válás okainak ismerete, és megértése komoly segítséget adhat Önnek, ha most zajlik a válópere.

Agresszió

Lelki, fizikai, és szexuális agresszió, mint a válás oka. A külvilág nem érti, hogy miért marad valaki hosszú évekig a párjával annak ellenére, hogy akár több szinten bántalmazzák. Az agressziónak, és az áldozati szerepnek is oka van. Önállóan nem léteznek. Az agresszor, és áldozat szerepkörének feloldásával a válás folyamata jelentősen könnyebb lesz.

Alkohol és egyéb függőségek

A függőségek és az agresszió gyakran kéz a kézben járnak. A függőség tönkreteheti a családot, és a nem függő szülőben létrejönnek olyan félelmek, hogy a gyerek is függő lehet. Sokan azt gondolják, hogy a függőség okai elsősorban a párkapcsolat minőségére, munkahelyvesztésre vezethető vissza.

„Nézd meg milyen háklis az a nő, nem csodálom, hogy a férje piál!”

De a lényeg nem itt keresendő, hanem a gyökércsaládban, illetve a tanult vagy átvett feszültségoldó mechanizmusokban.

Hűtlenség

A hűtlenség dühöt, féltékenységet, és önbizalomvesztést szül. Akit megcsalnak joggal kérdezi, hogy miért nem vagyok elég jó?

A hűtlenség okai sem biztos, hogy csak a párkapcsolatban keresendő! A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben a felelősség vállalás hiánya, a fel nem nőtt felnőtt, és a szeretet hiánya okozza a hűtlenséget.

Mások vagyunk, mássá lettünk. Elhidegülés.

A párkapcsolat fejlődése akkor sem áll meg, ha összeházasodik két ember. Van úgy, hogy a fejlődés során kialakulnak, megerősödnek az életről, kapcsolatról, anyagiakról alkotott véleménykülönbségek. Elérkezik az a pont, amikor felvetődik a kérdés, hogy akarok-e még a másikkal élni?

A válás sokba kerül

A válóper nem csak pénzben kerül sokba!

Idegileg

Ügyvéddel egyeztetni, békítő, majd a tárgyalások, bírósági szünetek, megegyezés vagy a megegyezés szándékának hiánya ki tudja készíteni, még a leg kötélidegzetűbb embert is.

A válás sokba kerül

Években

A válások, átlagos ideje (gyermek elhelyezési per, vagyonmegosztás) 2 év.

Pénzben

Ügyvédi óradíjak, illetékek több 100 ezer forintra is rúghatnak.

Minél inkább elmérgesedik a viszony, annál nehezebb nyélbe ütni a válást.

Egyre több helyen hallani, hogy a válás leg ideg, és pénzkímélőbb módja a megegyezés. A megegyezés legnagyobb akadálya a sérelmek, a kudarc miatt érzett düh, harag, félelem, és más negatív érzések.

Akár akarjuk, akár nem az érzések uralják a cselekedeteinket a mindennapi életben, de a válás esetében ez fokozottan felerősödik.

A válást nehezítő körülmények

A másik fél bosszúja

Te akartál válni old meg! Amikor a másik fél nem lát ki a saját sérelmei ködéből, nem nézi a gyerekeit, a volt párját (mint a gyermekei anyját). Ott akadályozza a megegyezést, ahol tudja. Még az sem érdekli, hogy ez neki is sokba kerül. Nem lehet rá hatni azzal, hogy a saját gyerekeinek okoz vele fájdalmat.

Az anyagi helyzet megoldhatatlansága

Nem eladható a lakás, nagy a hitel, nincs hova menni. Együtt építettük fel a házat, de nincs a nevemen semmi, félek, hogy ki leszek semmizve!

Azzal, hogy a férj dolgozik, és a nő otthon van gyermeket nevel hosszú éveken keresztül egy válásos helyzetben nagy hátrányt jelenthet a nőnek. Gyakorlatilag ki van szolgáltatva a férj kénye-kedvének. Nincs munkatapasztalata, két-három kiskorú gyermekkel nehezen kap munkát.

A gyermeknevelési kérdések eldöntetlensége

Az egyik fél mást gondol, és mást gondol a másik. Nem tudnak megegyezni. Hol mennyi időt töltsön a gyerek, kapjon-e láthatást a másik, és mennyit?

Fizet-e majd gyerektartást?

A magyar munkavállalók jelentős része minimálbérre van bejelentve. Mi alapján fogja levonni a bíróság a tartásdíjat? Hogyan tudom elérni, hogy a volt párom tisztességes részt vállaljon a gyermeknevelés anyagi terheiből?

Törődik e majd a gyerekkel?

A válást nehezítő körülmények Törődik e majd a gyerekkel?

Mi lesz a válóper után? Fogja-e majd látogatni a gyereket vagy csak ígérget? Ha nem hogyan tudok a gyermekem szenvedésén enyhíteni?

És még nem beszéltünk az érzelmekről!

De igazából nem is kell! Mert, ahogy eldöntötte, hogy válik, a döntés mögött legtöbb esetben határozott szándék, és erős érzelmek állnak. A válás igazi kirobbantója nem a Harmadik, vagy az agresszió, az elhidegülés, hanem azok az érzelmek, amelyek ilyenkor felhalmozódnak.

A válásban robbanásig feszülő hangulat

Rendszerint a válást követő helyzetekben találkozom a szülőkkel, és a gyermekeikkel. De egyértelműen bebizonyosodott, hogy a válási procedúra volt mindenki számára a legnehezebb. Ez viseli meg a feleket, és a gyerekeket leginkább.

Csak ne a gyerek előtt!

Téves, hogy a gyermek nem érzékel semmit, ha nem látja vagy hallja. Bármilyen kicsi is, nagyon sok nem tudatos emléke, hiedelme származhat a családi veszekedések miatt.

Ha tudja, érdemes nem a gyerek előtt intézni a problémás kérdéseket. Ha mégis megtörténik, utána még lehet, sőt szükséges megbeszélni a dolgokat.

A gyerekek fejében sok félreértés alakul ki abból, ha nem értik a körülöttük, a velük történő eseményeket. Akármilyen traumán ment keresztül a család, a lelki békét keresse, mert ez hozza meg mindenki számára a pozitív változásokat.

Ha nyugodtabb vagyok, akkor könnyebb az egyezség

A megegyezés nem csak idő, jog, és pénz kérdése. Sőt!

A megegyezés egyedül annak a kérdése, hogy sikerül-e úgy megerősödnöm, hogy megtalálom a nyugalmam.

A sorozatos egyeztetéseken, kitűzött tárgyalásokon olyan dolgok kerülhetnek elő, amire nem is számít. Érezheti úgy, hogy ez mennyire igazságtalan Önnel, a gyerekekkel.

De csak abban az esetben tud talpra állni, ha úgy a régi dolgok, a jelen eseményei nem keltenek Önben félelmet, dühöt, hanem valahonnan erőt tud meríteni.

A mindenki számára előnyös egyezség akkor jön létre, ha a válóper alatt Ön a lehető leghiggadtabb tud maradni.

Ha nyugodtabb vagyok, akkor kevesebbe kerül a válás

A nyugalom egy másik pozitív hozadéka, hogy kevesebb időbe, anyagi veszteségbe, és pénzbe kerül a válás.

Ha nyugodtabb vagyok, akkor a gyermekem kevésbé sérül, és könnyebben talpra áll

Ha nyugodtabb vagyok, akkor a gyermekem kevésbé sérül, és könnyebben talpra áll

A válás során a gyereknek arra van szüksége, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mi fog történni, hogy biztonságban érezhessék magukat, és a szüleiket.

Itt nem a kimondott szavak számítanak, hanem a szavak nélküli kommunikáció, az amit érezni fog a gyermeke.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hazudjunk neki („Nincs semmi baj!”). Ehelyett lehet azt mondani, hogy anya/apa most nehéz helyzetben van, de meg akarja, és meg fogja oldani.

Természetesen jó kérdés, hogy honnan merítünk nyugalmat? Hogyan találhatjuk meg a lelki békénk?

Mi tudunk ebben segíteni!

A tanácsok, javaslatok csak akkor lehetnek hasznosak az életünkben, ha elfogadjuk, hogy a tanácsok csak érzelmileg stabil személy esetében hatékonyak.

Az járható út tehát nem a tanácsok megfogadását jelenti, hanem a bennünk lévő szándékot, hogy vissza akarjuk szerezni a lelki stabilitásunkat. Ha már rendelkezünk a lelki stabilitással, akkor akár tanácsok nélkül mi magunk is képesek leszünk arra, hogy kijöjjünk a problémás helyzetből. Így van ez a válás esetében is.

Amennyiben a válásom körüli dolgokban saját magam akarok megoldást találni, és egy hatékony stresszt kezelő eszközre lenne szükségem.

Azt mondod válás. Azt mondom EFT! »

De azt is megtehetem, hogy szakember segítségét kérem. Erre való az alábbi bejelentkező ablak!

Tájékozódjon, hogyan tudja a válását megkönnyíteni, feldolgozni!

A cikk abban kíván segítséget nyújtani, hogyan tudjuk a válást, a válópert úgy lezárni, hogy az a legkevesebb feszültséggel járjon Ön, és gyermekei számára.

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tudja a válását megkönnyíteni, feldolgozni!

Tudjon meg többet! Tájékozódjon, hogyan tudja a válását megkönnyíteni, feldolgozni!Jelentkezzen ingyenes telefonbeszélgetésre! A kapcsolatteremtés célja, hogy Ön korrekt tájékoztatást kapjon arról, hogyan lehet túl a válásán a lehető legkevesebb stresszel, feszültséggel! Tapasztalja meg a nyugalmat, és az erőt még a válás alatt!

Boldog gyermek, boldog szülő
Csak egy elköteleződéstől mentes, de az Ön számára hasznos telefonbeszélgetés!

További információ:
Takács Péter (06-30-343 8817)
info@boldog-gyermek.hu »

A cikk abban kíván segítséget nyújtani, hogyan tudjuk a válást, a válópert úgy lezárni, hogy az a legkevesebb feszültséggel járjon Ön, és gyermekei számára.

Mi az én problémám mint szülő?

Család

Kiút a párkapcsolati problémákból »Párkapcsolati problémák okai »
A párkapcsolati konfliktusok menete, és a kivezető út »Elvált anyaként kikeveredni a gondokból »
Elvált apaként kijönni a mélypontról »Elvált apa és az új kapcsolat »Gyermekláthatás nem biztosított »
A szülői stressz »Stressz és az egészség »Munkahelyi stressz szülőként »Szülő stressz nélkül »Stressz teszt »

Válás

Szülőként válás előtt » Válóper szülőként » Szülőként válás után Válás feldolgozása »

Fogyatékkal, tartósan betegen élni

Gyermekem krónikus beteg, szeretnék segíteni rajta!» Gyermekem fogyatékkal él Hogyan segíthetek lelkileg fogyatékkal élő gyermekemnek?»

Szülőnek születni kell

Ahogy elkezdődött » Gyermeknevelés útvesztői 1. »
Gyermeknevelés útvesztői 2. » Gyermeknevelési szokásainkon változtatni »

Gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmek

Érzések, amelyekről a szülők nem beszélnek »
Leggyakoribb negatív érzelmeink szülőként? » Kiút az ördögi körből? »
A tökéletes szülő és a maximalizmus csapdája »

Szorongás

Fóbia: indokolatlan félelem? »
Szorongás » Pánikbetegség » Alkoholizmus a családban » Öngyilkosság »

Stressz

Stressz teszt » Szülő stressz nélkül »

Tanfolyam

EFT tanfolyam »

Az EFT - Érzelmi Felszabadítás Technika

Emotional Freedom Techniques (Érzelmi Felszabadítás Technika) » Mi az EFT? »
Az EFT eredményei a tanulási problémák esetében »
EFT a gyakorlatban » EFT gyerekeknek »EFT Szótár »

A cikk abban kíván segítséget nyújtani, hogyan tudjuk a válást, a válópert úgy lezárni, hogy az a legkevesebb feszültséggel járjon Ön, és gyermekei számára.

Gyermek stressz

Gyermek stressz teszt

Gyermek stresz tesztGyermek stressz

Felnőtt stressz teszt

 Felnőtt stresz tesztFelnőtt stressz

Stresszkezelő gyermek tanfolyam

Stresszkezelő gyermek tanfolyamStresszkezelő gyermek tanfolyam

EFT tanfolyam

EFT tanfolyamEFT tanfolyam
Boldog gyermek Hírlevél

Megéri feliratkozni a hírlevelünkre!Boldog gyermek Hírlevél

Első kézből meg­kap­ja a fon­tos és idő­szerű hí­re­ket.

Az érdeklődési kö­rének meg­fe­le­lő té­mák­ban meg­jelenő cik­kek­ről tá­jé­koz­ta­tást kap.

Elsőként értesülhet az új­don­sá­gok­ról, új ter­mé­kek­ről.

Termékeinkből ár­en­ged­mény­ben ré­sze­sül.
Boldog gyermek

EFT VIDEO

EFT video lejátszásaEFT video lejátszása